Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
hi!
az ellenállás belsejében tulajdonképpen mi található? mert egy könyvben olvastam hogy a porcelán is vezeti az áramot és 10 az ötödiken az ellenállása(azt nem tudom milyen és mekkora felületen)
Nem túl drága, egy fogóval törj szét egyet. Roncsolásos vizsgálat. Illetve egy reszelővel, köszörűkővel óvatosan csiszold meg a felületét. Nézd meg.
köszi a segítséget,amúgy fehér habszerű valami volt benne és azon belül úgy 0.5mm átmérőjő por(270k),amúgy nem is sok a 10 az ötödiken csak egy Mohm
hi!
még egy kérdésem lenne:azt tudom h két ugyanolyan ellenállás párhuzamosan való kötésénél feleződik az érték de mondjuk egy 1Kohm és egy 2Kohmosnál?
Szia!
Nem a porcelán vezeti az áramot egy ellenállásnál, hanem a porcelán test külső felszínén lévő szén, vagy fémréteg, esetleg huzal.
A részelenállások reciprokainak az összege adja az eredő ellenállást
"A részelenállások reciprokainak az összege adja az eredő ellenállást"
helyett: A részellenállások reciprokainak az összege adja az eredő ellenállás reciprokát! (1/Re=1/R1+1/R2+1/R3....)
Itt képletesen is leírják:Bővebben: Link
köszi! amúgy közbe rájöttem ha párhuzamosan kötöm őket akkor a nagyobb értékből kivonom a kisebbet.
Ezt még egyszer gondold át:
Idézet: „akkor a nagyobb értékből kivonom a kisebbet”
Lehet, grafikusan könnyebb.
Egy vízszintes egyenesre felmérem a két ellenállást. Megrajzolom az átlós vonalakat. Az átlók keresztezési pontjának magassága az eredő ellenállás.
Köszönöm a választ!
Ellenállásokkal már kísérleteztek itt a fórumon, a hőmérséklettel nem is volt gond, csak arra jutott a fórumozó, hogy a fizikai terhelés miatt eltörtek az ellenállások lábai. Találtam egy topicot ebben a témában és olvastam, hogy használtak erre a célra (talpfűtés) kanthal huzalt. Megkérdezem az ottani tapasztalatokat a keresztmetszetről. Még egyszer köszönöm a válaszokat!
Párhuzamos kapcsolás esetén a legegyszerűbb kiszámítani: (R1*R2)/(R1+R2).
Ez igaz, de csak 2 ellenállás esetén alkalmazható ez a képlet!
(Egyébként ez is a "reciprokos" képlet átrendezése, két ellenállás esetén.)
Sziasztok!
Nem vagyok sem műszerész, sem villanymérnök, csak max. érdeklődő laikus, tehát előre kérem, ne nézzetek hülyének Vettem egy pofás kis IC-s erősítőt, egy Dynavox CS-PA1 típusút. A lelke, egy TDA2004 IC, ahogy elnéztem a nyákon az alkatrészeket, illetve az IC adatlapját, jóformán a referencia áramkört építették meg. Ez az IC a maga 14V-os tápigényével eredetileg autórádiók részére lett fejlesztve, de érdekelne, hogy ha a táp nem szűk keresztmetszet, akkor lehet-e nagyobb erősítési tényezővel bíró, azonos lábkiosztású IC-re cserélni a 2004-est? Ez momentán az erősítő adatlapja szerint 2*10W-os, ami egy megfelelő érzékenységű hangszóróval szobába elég, és kellemes. Engem az érdekel, hogy elvi síkon, egy picivel nagyobb végfok IC-t lehet-e beleépíteni. Nem ismerem annyira ezeknek a multiwatt tokos TDA-k lelkivilágát, és nem egy QUAD végfok teljesítményére gondolok, hanem mondjuk 2*15W pl. Ebben kérném tanácsotokat!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy szabályozható labortápom amibe 2db hipersil trafó van amik nagyon zúgnak amikor be kapcsolom. Hogyan lehetne megcsinálni, hogy ne zúgjanak? Köszönöm szépen a válaszokat.
Valószínű a hűtés a 2004 teljesítményéhez lett tervezve. Feltehetően túlmelegszik.
Ennyivel nagyobbra szerintem nem érdemes kicserélni az IC-t. Ez a hangerő emelkedésében 2 dB-nél kisebb értéket jelent, ami olyan kicsi, hogy vagy észleled, vagy nem. Ha legalább kétszeresére, négyszeresére növelnéd a teljesítményt, azt már hangosabbnak is hallanád. Viszont ahhoz sokkal nagyobb táp, hűtőborda kellene.
Idézet: „XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.” Bővebben: Link
Hány ohm-osak a hangfalaid? Az adatalap 2ohm-os hangfalak és 14.4V tápfeszültség mellett adja meg a 10W-ot. Ebből az IC-ből ki tudsz hozni a jelenleginél nagyobb teljesítményt, ha kisebb impedanciájú hangfalakat használsz vagy egy kicsit feljebb emeled a tápfeszültséget. Ahogy azonban már előttem írták: komoly hangerő növekedést ez nem jelent. ( Cserébe viszont esetleg romlik a hang minőséged. )
Nos, momentán 1 pár System Fidelity 6Ohm-os hangfalpárral használom.
A felvetésem elvi, tehát csak akkor nyúlok bele, ha értelmét is látom. De azért az a 2dB szerintem már jelentős, hsz érzékenységnél legalábbis én már ennyiért áldozok. A hűtéssel tisztában vagyok, ami most hűtőborda lenne, az tul.képpen egy hajlított L alakú alulap. De rendes bordára cserélném, ha másik IC lenne benne. Egy gondom van, sajnos a trafó VA értékét nem ismerem, csak a kimeneti fesz. van rajta.
Sziasztok!
Szeretnék egy erősítőt építeni név szerint ezt:Bővebben: Linkmivel nagyon kezdő vagyok szeretném emgtudni a GND. az mi? Ileltve általában abejeő kábelen is 2 vezeték van az egyik oké hogy a kapcsolási rajz bal oldalán jön, de a bejövő vezeték másik fele hol jön be?
Hello!
A keresőbe írd be, hogy "GRUND" és meg fogod tudni.. Az erősítő bemenete az "In" jelű (meleg) pont, és a másik a GND (hideg) pont. üdv! proli007
A GND jelen esetben a tápfeszültség negatív ágát jelöli. A GND a "ground"(föld) rövidítése. A bejövő vezeték másik fele a GND-hez kötődik. Ugyanúgy a hangszóró negatív csatlakozója is a a földhöz megy.
Akkor ahogy írtam:vagy hangfalcsere ( kisebb impedanciájúra )/így nem kell az erősítőben matatni, vagy a táptrafó cseréje nagyobb feszültségűre ( és megfelelő teljesítményűre ). Persze ha befér...
Az IC cserének - ha minden más így marad - nem sok értelme van, mivel a kimenő teljesítményt ( ha jól tudom ) a tápfeszültség illetve a hangfalak impedanciája határozzák meg. ( Tehát ha beteszel egy 100W-os IC-t, de a tápfesz. és a hangfalak maradnak, akkor is csak akkora teljesítményt kapsz, mint a mostani. )
Egy kis kiegészítés:
Ha van egy végfok, hozzá egy táp, és egy hangdoboz, akkor lehet nagyobb teljesítmény simán úgy is, ha csak a végfokot cseréljük. Ennek feltétele, hogy bírja a táp a nagyobb teljesítményfelvételt! A tápfeszültség ugyan nem változik, de lehet alapból hidalt végfok IC-t is vásárolni. Utána kell olvasgatni. Ha a végfok 16VDC-ről 10w-ot ad le, azt simán túl lehet szárnyalni, 4ohmon 20w a maximum, 6ohmon kb. 15W kimenő teljesítmény lesz, és szerintem ezt a többletet bírja a táp is. IC-k pl: TDA1554, TDA7376, stb! Utána kell keresni. Lábkiosztásra most nem tudok megfelelőt tippet adni, de nem tart sokáig kicserélni benne a végfok panelját! |
Bejelentkezés
Hirdetés |