Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Hello
Ha akkumlátor töltőt csinálok a PC tápból akkor az fel tudja tölteni a 12V-os 74 aH zselés akkumlátort?
Szia Petya. Ilyen keveröm nekem is van, és nagyon jól dolgozik. A tápegységben +-12V kell elöállitani, kb 250mA a fogyasztása. szerintem, ha egy kocka trafóra teszel egy graetz hidat, majd szüröd és 7812, 7912 a legegyszerübb. Szerintem a PC táp teljesen felesleges, hiszen alig van fogyasztása a keverönek.
Komplett doksi megvan. Üdv Miklós ![]()
Az a baj épp most csak táp lenne kéznél és első sorban szeretném kipróbálni hogy végül is hogy működik. A táp csak próba megoldás lenne ha beválni néztem én trafot egy ilyet:http://www.hqelektronik.hu/info/hu/trafo12vx2_6_0.html Mondjuk nem tudom jó lenne-e hozzá. Tehát ha kilehetne próbálni pc tápról akkor kérlek írd le hogy abból honnan tudok nyerni neki + - 12 V-ot és úgy szeretném táppal próbálni hogy ez nincs a gépben tehát valahogy össze kéne zárni két szálat a csatiján hogy elinduljon alaplap nélkül. Légyszíves ebben segíts nekem most.
Nagyon hálás tudnék neked ezért lenni. Előre is köszönöm: Ui: Petya
Szia Petya, szóval a PC táp-ot ell kellene inditanod, piros+5V; citrom+12V fekete föld. Meg kellene keresni, hogy melyik a PS ON vezeték, általában zöld, de talákoztam barnával is, ha ezt a lábat a feketével összezárod a táp elindul.
Tegyél a +5V és a föld közé egy kb 10 Ohm ellenállást. Müszerrel keresd meg, hogy melyik a -5V, és melyik a -12V kivezetés (találkoztam lilával és fehérrel is). HA kevés a terhelés, akkor a táp egy kicsit zizeg, de ez nem minden tápnál igaz. Menni fog ![]() Miklós
Köszönöm szépen a segítséget már sikerült is elindítanom a tápot. Most már csak a keverővel kell össze kötnöm találtam egy képet segítségül szeretném ha leírnád konkrétan hova kősem a keverőt hogy nehogy tönkre menyen, azért is tőled kérem ezt mert neked is van ilyen keverőd
![]() ![]()
Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretnék erősítőt (tda7560) +hangszínszabályzót( LM1036)+ Sub. alul áteresztő szűrőt (TL064/TL062) hajtani PC tápról 250-300W-osra gondoltam, az lenne a kérdésem, hogy a -12Vos ág fogja e bírni a hangszínszabályzót + az alul áteresztő szűrőt? Vagy pedig meg kell buherálni a tápot mert most a 300W-os tud -12V-on 0.8A a 250W-os pedig 0.7A-t.
Üdv!
Antal Miklós hozzászólásához nem tudok hozzátenni.
Ha úgy látod kevés lenne a 0.8A akkor a -12V ág schottky diódáit erősebbre cseréled. Esetleg valami plussz szűrést is be lehet iktatni.
Szia Petya, tehát a táp elinditásához a zöld vezetéket kapcsold össze egy feketével. a citromsárga (+12V) kösd a 6 Pol Tuchel 1,2 lábához, a kék (-12V) kösd a Tuchel 4,5 lábához, és a fekete (föld) a Tuchel középső 3,6 lábához. Lásd a képet. Ha régóta nem használtad a keverőt, kicsit karban kellene tartani, hogy a potik ne legyenek zajosak. Sok
![]()
Szia, ha a minusz ágban lévő 0,8 A terhelhetőség kevés, szedd ki a diódákat, és két nagyobbat betéve a probléma megoldva, de a diódákat hosszabb lábbal ültesd be, esetleg tegyél hütözászlót rá. Vigyázz, mert kettös diódát csak közösített katóddal tudsz vásárolni, közös anódos versió ritka. Én a puffer kondit is kicserélném 2200µF-ra (általában 1000µF van beültetve).
És még egy átalakitani való: A pozitiv és negativ ág árama keresztül folyik a ferrit fojtó tekercsen, kövesd le a -12V utját, hogy melyik tekercsre megy és a huzalvastagság milyen? Általában a minusz ág (-5V, és a -12V) 0,4-0,5 huzalból van tekercselve, ez nem birja a 3 - 5A terhelést. Legalább 1mm ki kell cserélned. Babra munka a ferritet befüzni, majd rögzitsd lakkal, de megéri. sok sikert ![]()
Köszönöm ez eddigi segítségedet is, tegnap estére már megoldódót a tápcsati problémám hanem az a gondom úgye hogy van rajt 6+1 csatorna amiket pl: 1/L1 és vcalami kis kör vagy felvételi jel lehet a és ez úgyanigy meg van 6 ig utána következő hasonló 7-L10 és az a kör alak majd a töbi csati így simán 14 ig pl: L7, L8, L9, L10, L11, L12, L13, L14. Tehát a kérdésem az hogy ezen akkor most melyek a bemenetek és melyek a ki menetek, válaszodat előre is köszönöm. Petya
Amiket ébn bontottam/alakítottam át, azokban az ATX tápokban (200-300W) a gyűrűmagon a -12V ágban lévő tekercs is használhatónak tűnt pár A-ig. A pákámban, ahol 2A a levett teljesítmény, nincs áttekerve a gyűrűmag, a -12V ennél fogva jobban "csúszkál" terhelés hatására, de nem annyira vészes.
Ha csak OPA-k táplálására kell, akkor szerintem bőven elég a gyár tekercs, nem érdemes szétszedni. Ha viszont szétszedi az ember, akkor érdemes rendesen átalakítani, és megcsinálni a +12V és -12V ágakat teljesen szimmetrikusra. Ilyenkor nem csak a gyűrűmag áttekerése, hanem a kimeneti ágakban lévő fojtótekercsek és pufferkondik egyformára cserélése is ajánlott. Egy így átalakított táp elég brutálisat tud a kimenetén teljesíteni, sőt, meg is lehet emelni kissé a tápfeszt (olyan 18-20V körülre biztosan, tápegységtől függően). Az én ilyenformán átalakított (gyárilag 300W-osnak mondott) tápegységemből tesztpadon folyamatos 240W körüli teljesítményt vettem le soktíz percen keresztül, a tápegység zokszó nélkül vette az akadályt. A negatív tápág is csak pár tized voltot esett a terhelés hatására, a pozitív meg állt, mint a cövek (a szabályozás ezt követi). A bordán látható a három Schottky dióda: egy 20A-es dupla a pozitív, és két, egyenként 10A-es (dupla, de közös katódos) a negatív ágban. A gyűrűmag áttekerve, ha jól emlékszem 0.8-as vezetékkel, a nagyáramú +5V-os rész kiírtva. Bővebben: Link Hozzá kell tenni, hogy ez egy kukázott és megjavított táp (láthatók is égésnyomok a panelen), a készenléti tápegység trafóján több tekercs is szakadt volt, így át kellett alakítani "AT-style" tápegységgé, ami a 230V bekapcsolásakor indul és a fő tápegység szekunderköréből táplálkozik a vezérlés is. Most látom, hogy a kimeneti fojtók meg "elegánsan" át lettek kötve. Azt azért érdemes beletenni.
Üdv Miklós
Amint értelmezem 7menet 12V-hoz m. 5X 0.80 Cu drót. A lemez közte 2 cél átütés gátlás illetve brumm csökkentés ,régi trafók (lemezelt-nél) is alkalmaztak Pl erősítőnél . Köszi a segítséget (Kb 0.6menet/V). A figyelő részt a többi hozzászólásból kilestem értelmeztem !! Van pár PC XT AT gépem de az a táp Jó (" mire jó a PC táp hangyát tett a fülembe") Most forr az agyvizem. Üdv János :yes:
Szia János, a 12V úgy áll össze, hogy 3menet van 0,8 huzalból, a 300W tápokban általában 3-4 huzalból, a nagyobb tápokban 5x huzalból tekerve, és hozzá jön még 4 menet szintén 0,8 huzalból a 12V részére. A Primer az 2x22menet. találkoztam egy 450W táppal, ahol a 4 menet is 2x huzalból volt tekercselve. A réz fólia az egyenletes fluxuseloszlás miatt kell, és az hozzá van kötve a Primer egy-egy tekercsvéghez. A szigetelésre nagyon vigyázz, Cellux, Tixo nem a legjobb, érdemes valamilyen kondi papirt szerezni. Én a klasszikus trafó papirt használom, szélét bevagdosva, hogy felfeküdjön.
![]()
Üdv.Hogyan lehetne egy AT tápot szabályozni.Egészen 0-ig.Olyanra gondoltam hogy a feszültséget és az áramerősséget is lehessen szabályozni.
Megcsináltam én is az átalakítást. Áttekertem a toroidot úgy hogy csak a +12V -12Vos ágat tekertem fel rá 1mm-es huzalból, a többit (ami a toroidon lett volna) csak simán áthidaltam kicseréltem a -12Vos oldalon a kondit 1000µF-osra kicseréltem a -12Vos oldalon a diódákat 3Aesre (PR3004 ez egy másik tápban volt amiben szétégtek a tranzisztorok a diódák viszont jók voltak) és nem indul a táp.Még egy kis érdekesség, hogy a tápban nem voltak fojtótekercsek ami szerintem elég furcsa, mondjuk a tápnak még neve sem volt. Végigcsipogtattam multiméterrel, hogy nem e csináltam valahol a forrasztás közben zárlatot, de jó volt minden. A tápvezérlése LM339+TL494. Mi lehet a baj, mért nem indul a táp?
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy ATX PC tápom és ha elindítom úgy hogy a zöldet (PS_ON) össze kötöm az egyik feketével (GND) úgy-e akkor elindul és kell-e valami terhelést rárakni vagy nem és mehet terhelés nélkül is?? smrtln
Igen úgy kell. PS_on + GND.
Arra vigyázz, hogy Compaq tápoknál nem a zöld a PS_on, hanem a fehér. Amúgy ezt már nagyon sokan írták, ha visszaolvastál volna, meg sem kellett volna kérdezni.
Szia!
Köszi a választ és olvastam erről hogy kell beindítani a tápot csak nem voltam benne biztos hogy melyik kettőt kell összekötni és ezért kérdeztem meg újból. Ja és amúgy terhelésnek mit tegyek rá vagy mehet úgy üresjáratban is a táp? smrtln
Üresben mi értelme van járatni? Ha nem használod kapcsoljad ki. Kipróbálni lehet.
Szia, ahhoz, hogy teszteld, kisérletezz, ismerkedj vele, érdemes egy táp csatlakozóra, mintha egy HD lenne, egy 12V 21W és egy 6V 21W izzót csatlakoztatni. Sokat kibirnak, és csak utána a végleges terhelést.
Szia!
Csak azért akartam üresben járatni hogy megmérjem mekkora feszültséget ad le. smrtln
ATX tápot nem kell leterhelni. Nincs "önrezgő fokozat", elvileg minden folyamat szabályozottan történik. Nem kell tartani attól, hogy megszaladna a feszültség.
Üdv.Pc tápot szeretnék átalakítani.Ugye a táp 12.5.3,3 voltot ad.Hogyan lehetne megoldani hogy ezt egészen nulláig lehessen szabályozni.potméterrel.3poti a feszültségre és 3 az áramerősségre.Vagy olyan megoldható hogy egy x állású kapcsoló és akkor két poti és lehet választani a 12.5.3,3 közül.Ha valakinek van valami ötlete az írjon.Előre is kössz.
Szervusz!
Nekem van ötletem: Felejtsd el a 3.3V -os és az 5V-os kimeneteket. Az én ötletem azon alapszik, hogy 2 modulból kéne megcsinálni az egészet: 1 maga az AT táp, 2 egy disszipatív feszültség , és áramszabályzó. (EZ azért lenne jó, mert a szabályzás sebessége javulna) A tápegységet át kell alakítani, hogy 1 feszültséget tudjon kiadni. Aztán majd annak az egyetlen kimenetnek fogod tudni állítani a feszültségét. Ha jól csinálod, akkor még 20V fölé is tudsz vele menni, és ez lesz az un. előszabályozó. Ha idáig eljutottál, akkor pedig utána teszed a disszipatív feszültségszabályzót, amiben majd benne lesz az áramkorlát is. ![]()
Aha értem.Mit kéne átalakítani rajta?
Van itt a hobbielektronikán egy cikk. Azt hiszem az a címe, hogy AT táp átalakítása.
Na azt olvasd el, és ha nem értesz valamit ,akkor kérdezz konkrét dolgokat.
Aha értem.Az eleje tök érthető.Viszont ha én nem akarok bele kijelzőt,hanem csak a kimentő ágba kötök be simán műszert akkor mit kell elhagyni.Az 5,6-os oldal akkor nem kell.Mert az a kijelzővel foglalkozik.És csak 3 kimenet kéne.+ - GND
Szia peter1995, szerintem tegyél rá egy egyszerü mutatós müszert, ez a legolcsóbb. Ha müszer modult akarsz csatlakoztatni, akkor egy kis probléma lesz: mert a modul földfüggetlen táplálást igényel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |