Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   25 / 200
(#) john94 hozzászólása Feb 8, 2010 /

Hello
Ha akkumlátor töltőt csinálok a PC tápból akkor az fel tudja tölteni a 12V-os 74 aH zselés akkumlátort?

(#) Antal Miklós válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 8, 2010 / 1

Szia Petya. Ilyen keveröm nekem is van, és nagyon jól dolgozik. A tápegységben +-12V kell elöállitani, kb 250mA a fogyasztása. szerintem, ha egy kocka trafóra teszel egy graetz hidat, majd szüröd és 7812, 7912 a legegyszerübb. Szerintem a PC táp teljesen felesleges, hiszen alig van fogyasztása a keverönek.
Komplett doksi megvan. Üdv Miklós
(#) bensepeter válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Az a baj épp most csak táp lenne kéznél és első sorban szeretném kipróbálni hogy végül is hogy működik. A táp csak próba megoldás lenne ha beválni néztem én trafot egy ilyet:http://www.hqelektronik.hu/info/hu/trafo12vx2_6_0.html Mondjuk nem tudom jó lenne-e hozzá. Tehát ha kilehetne próbálni pc tápról akkor kérlek írd le hogy abból honnan tudok nyerni neki + - 12 V-ot és úgy szeretném táppal próbálni hogy ez nincs a gépben tehát valahogy össze kéne zárni két szálat a csatiján hogy elinduljon alaplap nélkül. Légyszíves ebben segíts nekem most.
Nagyon hálás tudnék neked ezért lenni. Előre is köszönöm: Ui: Petya
(#) Antal Miklós válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 8, 2010 / 1

Szia Petya, szóval a PC táp-ot ell kellene inditanod, piros+5V; citrom+12V fekete föld. Meg kellene keresni, hogy melyik a PS ON vezeték, általában zöld, de talákoztam barnával is, ha ezt a lábat a feketével összezárod a táp elindul.
Tegyél a +5V és a föld közé egy kb 10 Ohm ellenállást. Müszerrel keresd meg, hogy melyik a -5V, és melyik a -12V kivezetés (találkoztam lilával és fehérrel is). HA kevés a terhelés, akkor a táp egy kicsit zizeg, de ez nem minden tápnál igaz. Menni fog Az AT és az ATX táp standard bekötését megtalálod itt a fórumon is.
Miklós
(#) bensepeter válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Köszönöm szépen a segítséget már sikerült is elindítanom a tápot. Most már csak a keverővel kell össze kötnöm találtam egy képet segítségül szeretném ha leírnád konkrétan hova kősem a keverőt hogy nehogy tönkre menyen, azért is tőled kérem ezt mert neked is van ilyen keverőd nekem a jobb oldali csatlakozósom van várom válaszod üdv: Petya
(#) doomkiller hozzászólása Feb 8, 2010 /

Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretnék erősítőt (tda7560) +hangszínszabályzót( LM1036)+ Sub. alul áteresztő szűrőt (TL064/TL062) hajtani PC tápról 250-300W-osra gondoltam, az lenne a kérdésem, hogy a -12Vos ág fogja e bírni a hangszínszabályzót + az alul áteresztő szűrőt? Vagy pedig meg kell buherálni a tápot mert most a 300W-os tud -12V-on 0.8A a 250W-os pedig 0.7A-t.
(#) buburobi válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Üdv!
Antal Miklós hozzászólásához nem tudok hozzátenni.
(#) ptesza válasza doomkiller hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Ha úgy látod kevés lenne a 0.8A akkor a -12V ág schottky diódáit erősebbre cseréled. Esetleg valami plussz szűrést is be lehet iktatni.
(#) Antal Miklós válasza bensepeter hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia Petya, tehát a táp elinditásához a zöld vezetéket kapcsold össze egy feketével. a citromsárga (+12V) kösd a 6 Pol Tuchel 1,2 lábához, a kék (-12V) kösd a Tuchel 4,5 lábához, és a fekete (föld) a Tuchel középső 3,6 lábához. Lásd a képet. Ha régóta nem használtad a keverőt, kicsit karban kellene tartani, hogy a potik ne legyenek zajosak. Sok sikert

(#) Antal Miklós válasza ptesza hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia, ha a minusz ágban lévő 0,8 A terhelhetőség kevés, szedd ki a diódákat, és két nagyobbat betéve a probléma megoldva, de a diódákat hosszabb lábbal ültesd be, esetleg tegyél hütözászlót rá. Vigyázz, mert kettös diódát csak közösített katóddal tudsz vásárolni, közös anódos versió ritka. Én a puffer kondit is kicserélném 2200µF-ra (általában 1000µF van beültetve).
És még egy átalakitani való: A pozitiv és negativ ág árama keresztül folyik a ferrit fojtó tekercsen, kövesd le a -12V utját, hogy melyik tekercsre megy és a huzalvastagság milyen? Általában a minusz ág (-5V, és a -12V) 0,4-0,5 huzalból van tekercselve, ez nem birja a 3 - 5A terhelést. Legalább 1mm ki kell cserélned. Babra munka a ferritet befüzni, majd rögzitsd lakkal, de megéri. sok sikert (A lakk szigetelés azért kell, hogy a menetek az átfolyó áram miatt ne tudjanak mozogni, Árammal átjárt vezető mágneses tere )
(#) bensepeter válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Köszönöm ez eddigi segítségedet is, tegnap estére már megoldódót a tápcsati problémám hanem az a gondom úgye hogy van rajt 6+1 csatorna amiket pl: 1/L1 és vcalami kis kör vagy felvételi jel lehet a és ez úgyanigy meg van 6 ig utána következő hasonló 7-L10 és az a kör alak majd a töbi csati így simán 14 ig pl: L7, L8, L9, L10, L11, L12, L13, L14. Tehát a kérdésem az hogy ezen akkor most melyek a bemenetek és melyek a ki menetek, válaszodat előre is köszönöm. Petya
(#) szilva válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Amiket ébn bontottam/alakítottam át, azokban az ATX tápokban (200-300W) a gyűrűmagon a -12V ágban lévő tekercs is használhatónak tűnt pár A-ig. A pákámban, ahol 2A a levett teljesítmény, nincs áttekerve a gyűrűmag, a -12V ennél fogva jobban "csúszkál" terhelés hatására, de nem annyira vészes.

Ha csak OPA-k táplálására kell, akkor szerintem bőven elég a gyár tekercs, nem érdemes szétszedni. Ha viszont szétszedi az ember, akkor érdemes rendesen átalakítani, és megcsinálni a +12V és -12V ágakat teljesen szimmetrikusra. Ilyenkor nem csak a gyűrűmag áttekerése, hanem a kimeneti ágakban lévő fojtótekercsek és pufferkondik egyformára cserélése is ajánlott. Egy így átalakított táp elég brutálisat tud a kimenetén teljesíteni, sőt, meg is lehet emelni kissé a tápfeszt (olyan 18-20V körülre biztosan, tápegységtől függően).

Az én ilyenformán átalakított (gyárilag 300W-osnak mondott) tápegységemből tesztpadon folyamatos 240W körüli teljesítményt vettem le soktíz percen keresztül, a tápegység zokszó nélkül vette az akadályt. A negatív tápág is csak pár tized voltot esett a terhelés hatására, a pozitív meg állt, mint a cövek (a szabályozás ezt követi). A bordán látható a három Schottky dióda: egy 20A-es dupla a pozitív, és két, egyenként 10A-es (dupla, de közös katódos) a negatív ágban. A gyűrűmag áttekerve, ha jól emlékszem 0.8-as vezetékkel, a nagyáramú +5V-os rész kiírtva.

Bővebben: Link
Hozzá kell tenni, hogy ez egy kukázott és megjavított táp (láthatók is égésnyomok a panelen), a készenléti tápegység trafóján több tekercs is szakadt volt, így át kellett alakítani "AT-style" tápegységgé, ami a 230V bekapcsolásakor indul és a fő tápegység szekunderköréből táplálkozik a vezérlés is. Most látom, hogy a kimeneti fojtók meg "elegánsan" át lettek kötve. Azt azért érdemes beletenni.
(#) fater0827 válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Üdv Miklós
Amint értelmezem 7menet 12V-hoz m. 5X 0.80 Cu drót.

A lemez közte 2 cél átütés gátlás illetve brumm csökkentés ,régi trafók (lemezelt-nél) is alkalmaztak Pl erősítőnél .

Köszi a segítséget (Kb 0.6menet/V).

A figyelő részt a többi hozzászólásból kilestem értelmeztem !!
Van pár PC XT AT gépem de az a táp Jó (" mire jó a PC táp hangyát tett a fülembe")
Most forr az agyvizem.

Üdv János :yes:
(#) Antal Miklós válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia János, a 12V úgy áll össze, hogy 3menet van 0,8 huzalból, a 300W tápokban általában 3-4 huzalból, a nagyobb tápokban 5x huzalból tekerve, és hozzá jön még 4 menet szintén 0,8 huzalból a 12V részére. A Primer az 2x22menet. találkoztam egy 450W táppal, ahol a 4 menet is 2x huzalból volt tekercselve. A réz fólia az egyenletes fluxuseloszlás miatt kell, és az hozzá van kötve a Primer egy-egy tekercsvéghez. A szigetelésre nagyon vigyázz, Cellux, Tixo nem a legjobb, érdemes valamilyen kondi papirt szerezni. Én a klasszikus trafó papirt használom, szélét bevagdosva, hogy felfeküdjön. Sok sikert Miklós
(#) peter1995 hozzászólása Feb 9, 2010 /

Üdv.Hogyan lehetne egy AT tápot szabályozni.Egészen 0-ig.Olyanra gondoltam hogy a feszültséget és az áramerősséget is lehessen szabályozni.
(#) doomkiller hozzászólása Feb 9, 2010 /

Megcsináltam én is az átalakítást. Áttekertem a toroidot úgy hogy csak a +12V -12Vos ágat tekertem fel rá 1mm-es huzalból, a többit (ami a toroidon lett volna) csak simán áthidaltam kicseréltem a -12Vos oldalon a kondit 1000µF-osra kicseréltem a -12Vos oldalon a diódákat 3Aesre (PR3004 ez egy másik tápban volt amiben szétégtek a tranzisztorok a diódák viszont jók voltak) és nem indul a táp.Még egy kis érdekesség, hogy a tápban nem voltak fojtótekercsek ami szerintem elég furcsa, mondjuk a tápnak még neve sem volt. Végigcsipogtattam multiméterrel, hogy nem e csináltam valahol a forrasztás közben zárlatot, de jó volt minden. A tápvezérlése LM339+TL494. Mi lehet a baj, mért nem indul a táp?
(#) smrtln hozzászólása Feb 9, 2010 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy ATX PC tápom és ha elindítom úgy hogy a zöldet (PS_ON) össze kötöm az egyik feketével (GND) úgy-e akkor elindul és kell-e valami terhelést rárakni vagy nem és mehet terhelés nélkül is??

smrtln
(#) Milan90 válasza smrtln hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Igen úgy kell. PS_on + GND.
Arra vigyázz, hogy Compaq tápoknál nem a zöld a PS_on, hanem a fehér.
Amúgy ezt már nagyon sokan írták, ha visszaolvastál volna, meg sem kellett volna kérdezni.
(#) smrtln válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia!

Köszi a választ és olvastam erről hogy kell beindítani a tápot csak nem voltam benne biztos hogy melyik kettőt kell összekötni és ezért kérdeztem meg újból.
Ja és amúgy terhelésnek mit tegyek rá vagy mehet úgy üresjáratban is a táp?

smrtln
(#) ptesza válasza smrtln hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Üresben mi értelme van járatni? Ha nem használod kapcsoljad ki. Kipróbálni lehet.
(#) Antal Miklós válasza smrtln hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Szia, ahhoz, hogy teszteld, kisérletezz, ismerkedj vele, érdemes egy táp csatlakozóra, mintha egy HD lenne, egy 12V 21W és egy 6V 21W izzót csatlakoztatni. Sokat kibirnak, és csak utána a végleges terhelést.
(#) smrtln válasza ptesza hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Szia!

Csak azért akartam üresben járatni hogy megmérjem mekkora feszültséget ad le.

smrtln
(#) ha1drp válasza smrtln hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

ATX tápot nem kell leterhelni. Nincs "önrezgő fokozat", elvileg minden folyamat szabályozottan történik. Nem kell tartani attól, hogy megszaladna a feszültség.
(#) peter1995 hozzászólása Feb 10, 2010 /

Üdv.Pc tápot szeretnék átalakítani.Ugye a táp 12.5.3,3 voltot ad.Hogyan lehetne megoldani hogy ezt egészen nulláig lehessen szabályozni.potméterrel.3poti a feszültségre és 3 az áramerősségre.Vagy olyan megoldható hogy egy x állású kapcsoló és akkor két poti és lehet választani a 12.5.3,3 közül.Ha valakinek van valami ötlete az írjon.Előre is kössz.
(#) smrtln válasza ha1drp hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

rendben
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Szervusz!

Nekem van ötletem: Felejtsd el a 3.3V -os és az 5V-os kimeneteket.
Az én ötletem azon alapszik, hogy 2 modulból kéne megcsinálni az egészet: 1 maga az AT táp, 2 egy disszipatív feszültség , és áramszabályzó. (EZ azért lenne jó, mert a szabályzás sebessége javulna)

A tápegységet át kell alakítani, hogy 1 feszültséget tudjon kiadni. Aztán majd annak az egyetlen kimenetnek fogod tudni állítani a feszültségét. Ha jól csinálod, akkor még 20V fölé is tudsz vele menni, és ez lesz az un. előszabályozó.

Ha idáig eljutottál, akkor pedig utána teszed a disszipatív feszültségszabályzót, amiben majd benne lesz az áramkorlát is.
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Aha értem.Mit kéne átalakítani rajta?
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Van itt a hobbielektronikán egy cikk. Azt hiszem az a címe, hogy AT táp átalakítása.

Na azt olvasd el, és ha nem értesz valamit ,akkor kérdezz konkrét dolgokat.
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Aha értem.Az eleje tök érthető.Viszont ha én nem akarok bele kijelzőt,hanem csak a kimentő ágba kötök be simán műszert akkor mit kell elhagyni.Az 5,6-os oldal akkor nem kell.Mert az a kijelzővel foglalkozik.És csak 3 kimenet kéne.+ - GND
(#) Antal Miklós válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Szia peter1995, szerintem tegyél rá egy egyszerü mutatós müszert, ez a legolcsóbb. Ha müszer modult akarsz csatlakoztatni, akkor egy kis probléma lesz: mert a modul földfüggetlen táplálást igényel.
Következő: »»   25 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem