Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   43 / 227
(#) zoly15 hozzászólása Feb 16, 2010 /

Ha megépíteném Bővebben: Link Skori mini tesláját, menne minden..
De az "SF18" diódát mivel lehetne helyettesíteni?
(#) Collector válasza Frenki007 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Milyen teljesítményre?
Idézet:
„És körülbelül az 1800 menet milyen hosszú a 63 mm-es PVC csövön”

Remélem ezt csak viccből kérdezed.
1800 menet meg a legtöbb esetben teljesen felesleges munka, 800-al több a kelleténél.
(#) Collector válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Én SF68-at szoktam használni 18-as helyett, ugyanaz a típus, csak 6A-es. De megnézed az adatlapját, és kiderül, hogy ez milyen dióda. Egyébként oda gyors dióda kell, 400 vagy 600V-os nem emlékszem.
(#) zoly15 válasza Collector hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Köszönöm szépen!
Támadt egy ötletem, tv paneleken úgyis van gyors dióda..
Akkor már csak a nyákterv kéne.. Vagy terveznem kell..
Valakinek nincs nyákterve skori tesla meghajtójához?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) _BiG_ válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Jobb, ha magadnak tervezed a nyákot, mert a kialakítás nagyban függ az általad beszerzett alkatrészek fizikai méreteitől.
Vannak ingyenes tervező programok, érdemes megtanulni valamelyiket. Rengeteg időt megspórolhatsz magadnak a későbbiekben. A papír-ceruza sokkal munkaigényesebb.

Üdv!
(#) Frenki007 válasza Collector hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Szia
A Skori féle 24 voltos mini tesát akarom megépíteni. És szerinted a szekundernek jó a 0,25 rézhuzal vagy csak a 0,11 rézhuzal jó
http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2.html
Ezt szeretném megépíteni.
(#) zoly15 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Hali!
Én tudok nyákot tervezni, már nem kezdő szinten.
Terveztem már SMD nyákokat is.
Csak gondoltam ha van valakinek..
De sajnos nincsenek gyors diódáim
Így nem tudom milyen kapcsolással hajtsam meg.

Üdv!
(#) Tom025 válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Skori honlapján ott figyel a nyákterv is... Bővebben: Link
Üdv!
(#) zoly15 válasza Tom025 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Köszi!
Figyelmetlen voltam
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Ezen a rajzon miért kell a mosfet driver?
No meg a trafó? Az a leválasztást szolgálná?
végfokozat
meghajtó fokozat

Üdv!
(#) belganarancs válasza Frenki007 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Szia!

Nem kapsz el semmiféle betegséget,ha visszaolvasol..Egyébként jó a 0,25-ös vezeték is.63-as csőre tekerj 1358 menetet,ami 35cm megtekercselt részt jelent,így 270m-vezetékre van szükséged,a vezeték súlya 0,119kg,..,ha nem tetszik,lehet kevesebb is a megtekercselt rész,így kevesebb a menetszám,magasabb rez.freki,dobhatsz rá majd tetőkapacitást..
Az adatokat Skori progijával kaptam,leellenőrizheted,mert lehet elrontottam valamit.A progi letölthető Skori oldaláról ingyenesen.
Hajrá!
(#) TheBartucz hozzászólása Feb 17, 2010 /

Hali!

Megvettem a huzalt (elég jó áron szerintem, egy csávótól, 0.2mm, 400m volt 750ft + csévetest,de azt is visszaveszi.) szóval mivel nem találtam sehol 80-as csövet ezért maradt a 63-as. Levágtam méretre, és most azon filózom, hogy , miképp oldjam meg a huzal elvezetését.. arra jutottam, hogy a cső két végét fa korongokkal lezárom, ezekbe egy-egy csavart helyezek amire később mehet a kapacitás + a meghajtó részbe lehet majd hajtani, természetesen szigetelve. a cső két végétől adott távra teszek két popszegecset, vagy csavart még nem tudom, és ehhez kötöm a cső két végén található csavarhoz , egy szigetelt vezetékkel. Ha e kész, az előzőleg a fába fúrt nyíláson keresztül, feltöltöm viasszal. Hát kb így gondolkoztam a dolgom.

Szerintetek, a csavar avagy a popszegecs nem lesz potenciális átütés pont, ha jól lemázolom a végén lakkal, és ugyan ez a kérdésem a vezetéknél sem üt át majd ha kiöntöm viasszal?

Köszönöm!
(#) Frenki007 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Szia
Még annyit, hogy mi a jó a magas rezonancia frekvencia vagy az alacsony És a cső közepe maradhat üreges vagy töltsem ki viasszal a jobb eredmény elérése képen
És köszi az eddigi segítségedet is
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Nekem ez így picit kínai.
Az én miniteslám is 63-as csővel készült,leírtam hogyan csináltam meg,ha gondolod,keress vissza,hátha ihletet kapsz.Csavart,popszegecset nem egészen értem,hogy hova szeretnél tenni és miért.63-as csőre sok spray kupakja,vagy pl. műanyag légpuska lövedékes doboz ráhúzható,mint egy kupak.A kupak közepére fúrsz egy lukat,abba hajtasz egy hegyesre reszelt fémcsavart anyával,és arra már simán teheted a kapacitásokat is később..A vezeték vége meg megy a csavarra,kívülről,nem belülről.Az alsó végét a szekundernek meg pár belinkelt kép alapján is lehet készíteni,a végén forrasztasz rá egy szigetelt vezetéket és az megy a driver-hez.
Szerintem.
Üdv!
(#) belganarancs válasza Frenki007 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Neked tetőkapacitás nélküli kb. 490kHz rez.frekid lesz .Erre számoltam neked az előbb.
Hmm,lehetne még lentebb is menni rez.frekivel,de ezzel a huzalmérettel és ezzel a 63-as csőmérettel, nem érdemes toronymagas szekundert csinálni.
Én keresnék a helyedben egy 110-es pvc csövet,és abba fektetnék energiát.0,25-ös vezetékkel 25cm-en megtekercselve 313,7kHz -szerintem ez optimálisabb lenne.Ezt javasolnám,így 970meneted lenne,de ha mondjuk 25,8cm-en tekered meg akkor 1001menet. 306,37kHz! Viasszal öntsd ki bátran.
Dönteni nem fogok helyetted.
Üdv
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Ne használj semmiféle felesleges fémtárgyat a szekunder közelében, és a huzalt is illik a csövön kívül vezetni.
Értelemszerűen lekerekített huzalelvezetéseket kell használni, hogy ne alakulhasson ki akkora térerő a huzal mellett, hogy koronázzon. Ha ez megtörténik, a huzal el is éghet ott.

Más: Ma kigondoltam egy egyszerű primer tartót, és meg is valósítottam
20-as PVC rúdból készítettem 4-es rézcsőhöz. Akár helix állásba is lehet rakni nagyon gyorsan. Ha kell, csinálhatok másnak is ilyet, elég pontosan össze lehet hozni a menetemelkedést vele.
(#) TheBartucz válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Hát valahogy így, ha jobban érthető...

tekercs.gif

(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

110-es PVC cső
0,25 huzal
1001menet
kb. 346,7méter
kb. 0,152kg
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Ez így nagyon rossz ötlet.
Ilyen hibákért javaslom mindenkinek, hogy nézzen csak meg egy pár tucat teslás képet, ki hogy oldotta meg a saját szerkezetét. Azok után majd jobban átlátja az ember, hogy mit szabad, és mit nem.
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Lebeszélnélek róla,abban az esetben,ha az a szürke folt a szegecs.Nem jó oda.(ez csak az én véleményem,én nem tenném oda)
Viszont ugyanazon az útvonalon a vezetéket odavezetheted,kívülről! és akkor ok.Az alsó csavar meg szolgáljon csak rögzítésre,a vezetéket ne kösd hozzá!Szerintem.
(#) TheBartucz hozzászólása Feb 17, 2010 /

Értem. Igazából azért gondoltam, hogy így csinálom meg, mert, így valamivel mobilabbnak gondoltam, mert csak le kellett volna csavarni a házról a tekercset, és kész... de ha alapjaiba rossz akkor maradok a klasszikus megoldásnál.
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Erről a képről merítettem ihletet, csak ugye itt nincs szegecs, de akkor ez sem az igazi?
(#) Hodinka válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Üdv!
Csak megjegyezném,hogy mindenféle fém tárgy(kivéve a tetőkapacitást persze) a szekunder közvetlen közelében,illetve belselyében a tesla egyreinkábbi transzformátor üzemmódjához vezethet,tehát nagyban csökkenni fog a hatásfok,és ezzel párhuzamosan a szekunder rezonanciafrekvenciáját is nagymértékben befolyásolni fogja.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Szervusz!
Nem rossz megoldás a PVC rudakkal azt meg kell hagyni,egyszerű,és gyors,egyébként ezek hol kaphatók?,teljesen véletlenül én is valami ilyesmin elmélkedtem a napokban ,csakhát még nem igazán érdeklődtem a rudak felől.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Műanyag boltban.
(#) TheBartucz válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Rendben, már lemondtam erről a megoldásról. Viszont még mindig érdekelne, hogy ha szegecs nélkül vezetem be a cső belsejébe a vezetéket, és úgy egy csavarhoz, akkor se túl jó megoldás?
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Ha figyelmes lennél, már erre is tudnád a választ.
Idézet:
„Ne használj semmiféle felesleges fémtárgyat a szekunder közelében, és a huzalt is illik a csövön kívül vezetni.”
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

De én erre a megoldásra gondoltam, mert hát ugye a tetőkapacitást valahogy muszáj rögzítenem, de mindegy akkor úgy csinálom ahogy "illik", ha ez a maximális hatásfokot elősegíti.

Kössz!
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Nem hatásfokról, hanem működésről van szó. Egy törés a vezetékben, és máris koronázik a vezeték.
Ha meg a pvc cső belsejében van vezetve a huzal, átüthet a tekercs aljára, és az egész szekunder egy kéményként fog viselkedni, azaz füstöt fog eregetni a tetején, és aztán szekunder -> kuka.
(#) Collector hozzászólása Feb 18, 2010 /

Elkészült primer. 12uH, 4-es rézcső.
Következő: »»   43 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem