Fórum témák
» Több friss téma |
Múltkoriban kezembe került egy bontásra ítélt gyári kapcsoló üzemű tápegység. Többek között 2 db 2200µF/16V elkót sikerült kitermelnem. Az egyik kis méretű fekete, a másik lényegesen nagyobb és narancssárga. Gondolom a nagyobbik lehet az alacsony ESR értékű tipus.
Sziasztok.
Van néhány kondenzátorom aminek nem ismerem a kapacitását. Olvasgattam a topic elejét, de nem teljesen világos néhány kondenzátor értéke. Tehát: 0.1K 100 0.22K 100 1K 0.1 10% 63- 022K 100v 4n7 22n (ez talán 22nF?) 303 (303pF ?)
Én találtam olyat, amilyet Te keresel. Az első linkben van Low impedance- típusú. A hálózati oldalra nem kell speckó típus, ezt már tisztáztuk, ráadásul nagyobb feszültségre nincs is low esr kivitel. A kimeneti oldalra viszont érdemes ilyeneket használni. Egy csomó helyen kapsz low esr, vagy low impdance-típusokat.
Szia!
Tehát sorban 0,1 µF (100nF) 100V 0,22 µF (220nF) 100V ez megint csak 100 nF 220nF 4,7 nF 22 nF 30000 pF=33 nF Idézet: „30000 pF=33 nF” Bocs, de ezt elütötted, helyesen 30nF.
Ja igen, nem egymás után vannak a hármasok
![]() Köszönöm a helyesbítést! ![]()
Szia. Bocs, hogy megint zavarlak, de még annyit kérdeznék, hogy 100nK 63 akkor az 100nF 63V-ot jelent és az 1n0K 250 az 1nF 250V-ot?
Dehogynincs, és lesz is ezután értelme aktív PFC esetében, nem is egy tápban látni ilyeneket.
Ez minden, csak nem biztos, csomagolás nem feltétlen mond bármit is. De ha a narancs EVA top, akkor máris dobhatod el, ilyen régi, kiszolgált elkókkal nem szabad komolyan gondolkozni, hacsak nem japán/koreai.
1n0k pontos jelentése 1,0 nF +-10%. A kapacitásérték utáni nagybetű a kondenzátor tűrésére utal.
Köszönöm a helyesbítést! Tehát van értelme hálózati oldalon is "low esr" típusokat használni 100Hz simítására, aktív PFC esetében, ha jól értem.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, elko váltakozóáram-tűrésével kapcsolatban. Az erősítőm tápegysége zárlatos lett, a trafó előtti automata biztosítékot lecsapta. Az egyenirányítás + és - ágon 1-1 ikerdiódával van megoldva. ezek után párhuzamosan 2-2 6800µF 35V elko. A szervízkönyv szerinti kimenő feszültség +-33V. Szétszedés és mérés után kiderítettem, hogy az egyik ágon az ikerdióda egyik anódja és a közös katódja közt mindkét irányban rövidzár van, nyilván ez okozta a zárlatot, így a pufferelkókra váltakozó feszültség került. Nincs olyan műszerem, amivel az elko-t megbízhatóan le tudnám ellenőrizni, ezért kérném a véleményeteket, hogy ilyen rövid idejű váltóáramtól (amíg a biztosíték leoldott) károsodtak-e az elkók, vagy elég lesz a diódát cserélnem?
Mindenféleképp ki kell mérned az elkókat is, mert még az is lehet, hogy éppen a rossz, kiszáradt, átvezetős elkók miatt szállt el a dióda is.
Az elkók, AC hatására reaktanciájukkalválaszolnak, ami ekkroa kapacitáson és 50Hz-en elég alacsony érték lesz: A biztosítékot ezért verik le. Károsodni nem szoktak ilyesmitől, ha ugyan nem az ő zárlatuk válthatott ki diódapusztulást.
Egy kérdés, polarizálatlan elkó DC-n magasabb feszültséget bír mint AC-n?
Adott egy 275AC 220nF. Ez DC 300v-ot kibir szerintetek? Üdv.
Igen. De ez biztosan elkó? Szerintem fólia lesz.
Persze, fólia igen. Ja, most nézem hogy elkót írtam,
![]() Üdv.
Sziasztok
azt szeretném megkérdezni hogy hogyan lehet kiszámítani a 4 jegyű kondenzátor értéket mivel nekem va egy olyan kondenzátorom amire az van írva hogy 4700 és akkor ez mennyit ér?
Szia!
Szerintem az 470D lesz, vagyis 47pF értékű 0,5pF tűréssel.
Sziasztok!
Tudnátok nekem mondani jó minőségű, itthon beszerezhető, elko kondi márkákat? Erősítőbe kellene, lehetőleg minél kisebb tűréssel. Esetleg helyet ahol be lehet szerezni, megrendelni? Köszönöm a válaszokat.
Miért fontos a kis tűrés? Ugye nem puffernek kell?
Audio osztályú kondi kell, vagy csak simán tartós, jó minőségű, alacsony impedanciás? Előbbit itthon nagyon nehéz és prosti drága beszerezni-a Visaton-nál lehet érdeklődni, ha jól emlékszem, meg az Artonius-nál, utóbbiból kizárásos alapon a Rubycon YXK/YXF marad, meg az EPCOS 45valahányas sorozat. Tűrést felejtsd el, az kevés is, meg ehhez egy jobb képességű kapacitásmérő kell, amivel kapacitásra és impedanciára össze tudsz válogatni.
Köszönöm a válaszokat, akkor marad a Rubycon. Jamicon, Samwha nagyon rossznak számít megbízhatóság szempontjából?
Samwha az igen jó minőség, bátran veheted. 2002-ig Samsung náven gyártottak kondenzátorokat
![]()
Meglepett hogy a Samwha jobb mint a Jamicon, érdemes volt ide benéznem. Szerintem akkor Rubyconból, és Samwhából be is tudom szerezni azt ami kell. Köszönöm a hasznos információkat.
Szasztok,
egy kapcsolásban 1µF-os fólia kondi van előírva. Helyettesíthetem ezt kerámia, vagy elektrolit kondival? A kapcsolás: eprom - mikrokontroller.
Sziasztok!
Egy ideje gondolkodom már ezen a pár kérdésen, most megkérdezem itt, remélem tudtok segíteni. (Van egy ötletem, és a kondenzátor jutott eszembe a megvalósításához.) Szóval: 1. Házilag szeretnék kondit építeni (két fémlap, közé vmi szigetelő <- függvénytáblából). Ez üzemképes gondolat, vagy muszáj vennem? 2. Ha ez működik, akkor elvileg feltölthetem majdnem akkora feszültségre, amennyi az anyag jellegéből és vastagságából következik, mint átütési feszültség? 3. A legszaftosabb: Le tudom árnyékolni egy síkkondi egyik fegyverzetét vmi vaslemezes konstrukcióval egy melléhelyezendő mágnesből oldalról érkező erővonalak elől? (Vagyis hogy az erővonalak csak az egyik töltésű felét találják meg, a másikat ne.) Előre is köszönet annak aki gondolkodik rajta. ![]()
1. Működhet de lehet olcsóbb venni. (A forgókondenzátorok is ílyenek)
2. Igen 3. Passz de szerintem nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |