Fórum témák
» Több friss téma |
Nem értelek benneteket !!!!
Kínlódtok itt trafóval, erősítővel, megy minden vacakkal !!! Elválasztáshoz: optocsatoló !! Vezérlése, mivel LED van benne 1szerű. Kell még hozzá 1 kondi, két ellenálás és 1 zéner, hogy a tirisztorhoz kapcsoljuk... TL072vel és pár alkatrésszel lehet hozzá csinálni olyan áramkört, ami mikrofonról veszi a jelet, és a mélyekre villogtatja a stobót... És mindezt egy tenyérnyi nyákon...
eddig nekem csak ez az egy kapcsolás működött. mármint a simán villogó strobi! most azt nem akartam szétszedni. ezért ahhoz próbálok meg hangra villogást csinálni! Tény hogy optocsatolóval is lehet de akkor most ami villog azt hagyjam a fenébe egy új de egyszerrűbbért cserébe?
annyire megéri sztetek?
Travolta! amit mutattál rajzot ahhoz a hangvezérlés hogy menne? jah és nem microfonról szeretném aszem...
mer ha nem lenne nehéz ahhoz a hang villogtatás akkor teljesen helybe vagyunk mivel az alkatrészek 80 %a megvan eddig hozzá! szóval ha azt tudnám adni éssegíteni akkor annak neki állnák egyből sztem. persze csak ha nem nagy gond! köszi és akkor összetudnám hasonlítani a kettő közti különbséget mint nehézség mint pedig működés alapján! nem lenne rossz! (Bocs hogy mindig csak kérdezek)
A leg1xűbb módja, ha az Urbánelektronikás fényorgona aluláteresztő részét használod fel.És az tud mikrofonról és vanalról is működni.A kimenetét meg rákötöd azon rajz opto ledjére amit adtam neked.
Ezt neked kell látnod !!
Én több mint 3 évig fejlesztgettem a "kis" strobómat, mire beállt a kapcsolás, és végleges házába került !! Az evolúció alatt 1 csövesről 3 csövesre nőtt, közbe javult minden paramétere (fényerő,üzembiztosság.....)
Szia dB_Thunder!
Tudnál rajzot küldeni a strobodról?Persze ha csak publikus! Köszike! Travolta
Az 1,7kwattosét meg találod pár oldallal visszább, a kicsinek meg, csak a fejembe van meg a rajza...
Hello!
Én itt új vagyok még,de a témával már régóta foglalkozom,sok strobit építettem már. Ide belinkelve láttam rajzot 1700-as fényerőszabályzós cuccról,aminek most szeretnék nekiállni. Sajna a belinkelt rajz sok helyen olvashatatlan vagy hiányos. Akinek megvan az egész,részletes rajz és NYÁK-terv, esetleg már meg is éptette a készüléket, legyen szíves,ossza meg velem a rajzot és a tapasztalatokat. Előre is köszi! Pete
Hát én megnéztem szerintem minden fontos adat olvasható... ami hiányzik az a vezérlője... de az nem kell ahoz hogy működjön...
Más még tudtommal nem építette +. Nyákról csak 1 fotóm van(fogalmam sincs persze hogy hol...) Tapasztalat: 1 meghibásodással (KY711 zárlatos lett) megy már 4 éve..
ez a strobi felkeltette az érdeklődésemet, volna egy kérdésem.... mennyi egy ilyen villanócső???
Jelen pillanatban ezt az XOP-15 csövet a Zajban gyártótól függően br 10-14eHUF vesztegetik. (nem olcsó, ezért nem készül a 2.0 verziójú strobi..)
Sziasztok! Asszem nekiállok az 1700-ashoz megtervezni a NYÁK-ot,remélem sikerrel járok. Tudtam olcsón szerezni IFK-2000 orosz csövet (2000 Ws), ezt raknám bele. Hogy a foglalata miből lesz, az még rejtély. Viszont a rajzon van egy L jelű (feltételezem hogy fojtó)tekercs, amiről nincs semmi info... Tudnál erről valami közelebbit mondani,hogy oda mi kell?
Köszi! P.
A csőről dobhatnál egy képet az a trafó meg sztem lehet h a cső gyujtásához kell látni kéne a kapcsrajzot mert így csak tippelni tudok
Üdv!
Neem,nem a csőgyújtóról van szó,ez ott van egyből,ahogy bejön a 230V,a bizti után. A kapcsirajzot belinkeltem,a csőről meg majd csinálok képet,ha visszakerül a fényképezőgépem. Amúgy állítólag már nem lehet kapni évek óta ezt a csövet,szal elég nagy kincsként tartják számon,kíváncsi leszek,mit tud.
Az az L tekercs valószínűleg azért van ott hogy ha a cső kisűl a hálózatot ne zárja rövidre hátránya hogy nagyon melegszik
Igen,ez eddig oké,ez az,amit kissebb teljesítményen ellenállással szoktak megoldani. De vajon pontosan milyen tekercs kellhet oda???
Nah igen ezen gondolkoztam én is kissebb strobiknál általában 100ohm 25W szokott lenni nekem is ez van de hogy oda milyen kell
Az csak egy folytó a nagyfrekis zavar hálózatra kerülésének megelőzésére. Pár mikroH vastag huzalból. És nem melegszik abszolúlt, egy gyári stobóból szedtem ki. Mellékletben a strobó nyákjáról készült fotó, figyelem tartalmaz hibákat (de már ne kérdezétek hogy hol)! KY711 nem a nyákon van!
Akkor elvileg ide viszonylag "igénytelen" tekercs is jó? Mondjuk 1,5-ös lakkozott rézhuzalból,10-es körüli átmérőre 20 menet? Ez csak úgy hasból volt,de az eredeti nyákrajzon nincs sok hely neki,gondolom nem kell egy nagy jószág ide,és talán légmagos is megfelel.
Nah ez a folytó kb akkora mint a számítógéptápokba található nagyobbik toroid trafó (ami a diódák után van).Azt egysorosan végig tekerve jó. A nyákon állítva volt.
sziasztok
sürgősen segítség kellene. Holnap veszek egy FT-218-as, orosz gyártmányú villanócsövet, 250Ws-os. Már van egy stroboszkópom, 60Ws-os csővel, de szeretném kicserélni nagyobbra. Más fórumon azt írták, hogy az FT-218-as csőnek nem elég a 300V (230V egyenirányítva) anódfesz, hanem 600V kell neki, és ezt fesz kétszerezővel kell előállítani. Ma összedobtam egy ilyen fesz kétszerezőt, két BY299-es diódából, és két 200nF-os, 1000V-os kondiból. Működik is, 560V-ot ad ki a kimenetén, de egyáltalán nem terhelhető. Mit csináltam rosszul? Nagyon sürgős lenne.
Így igaz. Nekem 2 x 100µF van a fesz kétszerezőben, és nagyobb frekinél láthatóan gyengül a fénye kicsit.
Oda neked legalább 33mikoF kell, ráadaásul kicsi belső ellenállású (tehát a sima elkó NEM jó). Én tömb kondikból rakmám össze a kellő kapacitást,. De abból nemhinném hogy kapsz 1000 voltosat,de 400 voltosat már igen. A megfelelő kacsolás a mellékletben.
Készülj fel rá hogy nem lesz olcsó az a több 10 db kondi, de örökéletű lesz (nem szárad ki mint az elkók..) Jah a csőhöz menő vezeték a lehető legvastagabb (min. 2,5mm2),és legrövidebb legyen !! Sok mikroF kapacitás spórolható meg ezzel !
Kösz a segítséget, de hál' istennek nem kell kétszerező, mert villog 300V-ról is. (de azért lehet, hogy később még összedobom)
Heló
Bár kiemelted, hogy elkó nem jó fesz kétszerezőbe, de megkérdezném, hogy mi történhet? (most a csövem 300V-ról néha bevillan, de nem mindíg)
semmi.... szar lesz a hatásfoka, és hamar kinyiffannak a kondik. De ha legalább 450V-os kondikat használsz akkor felrobbanni nem fog.
Nem kell 450 voltos kondi, elég a 350-380 voltos is. DE speciális kivitel kell,aminek alacsony a belső ellenállása. Ugyanis a sima kondi melegszik, nem kicsit, nagyon !! Én már robbantottam fel így kondit ! xar utána takaritani, és a rád prickelő forró elektrolit sem kellemes élmény....
Ellenőrizd hogy minden villanás előtt eléri a kodi feszültsége legalább 300 voltot. Ha nem, csökkenteni kell a töltőáramot korlátozó elleállás értékét...
Köszi
Létezik olyan, hogy fesz másfélszerző? (találtam a csövemről egy adatlapot, minimum 350V kell neki, és maximum 450V) nem tudom, mi van akkor, ha 600V-ot kapna a cső.
Feszültség másfélszerező nemigen van. Ha nem indul el magától a kisülés 600 voltos táp esetén akkor, szerintem semmi baja nem lehet tőle. A feszültség duplásásakor a kondi értékét negyedére kell csökkenteni !
És a töltő ellenállás értékét is növelni kell... |
Bejelentkezés
Hirdetés |