Fórum témák
» Több friss téma |
Adott egy 7 luxeon ledes lámpa amit építek, 12v-os kis zselés akkuról megy.
Minden ledhez tartozik egy-egy áramgenerátor (mivel 7voltos ledek így nem tudtam sorba kötni sehányat). Ezek az áramgenerátoroknak van külső szabályzó bemenetük amely TTL szintet vár. Szóval lenne egy PIC ami 7db I/O lábon keresztül PWM jellel szabályozni tudná egyenként az összes generátort. Ehhez kellene nekem egy 5V-os tápegység. Namost ami a lényeg, hogy nagyon kevés a hely ezért a legegyszerűbb (nem feltétlen legolcsóbb) legkisebb helyen elférő megoldás érdekelne a célra. A másik kérdés, hogy vajon a generátorhoz menő PWM jelet nem kellene simítani egy kondival? Ha igen akkor vajon mekkorával?
Azért a disszipációt is vedd figyelembe! Fűteni fog.
Szia !
Ha "óccsó"kell akkor 7805-mint előttem is javasolták. Ez max. 1A-t tud,és télen jó radiátornak is. Ha jó kell akkor LM2596-V5.0 kapcsolóüzemű. SMD-ben pici helyen elfér, a hatásfoka is egész jó. Üdv! Luki
Ezt most nem értem. Mihez kell a +5V? Csak a PIC-hez?
Mert oda a 78L05 is bőven elég... (Nem értem a többiek milyen 1A-ról beszélnek, meg fűtésről... )
A PIC üzemi áramfelvétele 10 mA, ennyitől nem fog fűteni a 7805.
Én csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan fog vezérelni 7 pwm-csatornát.
Csak a picnek kell. Nem tudom mekkora áramfelvétele van neki de nem hinném, hogy jelentős a teljesítményfelvétel.
KÖszönöm a segítséget! Szerintem maradok a 7805-nél.
Más: hogyan és milyen értékű termisztort kellene rákötnöm az A/D bemenetre, hogyha kb 70-80 foknál szeretném, hogy a pic vegye visszább az áramgenerátorokat? Nyilván kis pici termisztor lesz a középső led mellett közvetlenül. Csak látom millió féle van, és ezért kéne tudni melyik a jó.
Szoftveresen gondoltam a pwm-et.
De ha már itt tartunk kellhet bele kondi?
Hello!
Idézet: „Ezek az áramgenerátoroknak van külső szabályzó bemenetük amely TTL szintet vár.” Ha TTL szintet vár, akkor csak PWM-el (digitálisan)tudod vezérelni, így kondi szóba sem jöhet. (azaz minek) Termisztorból válaszd azt a típust, amit jobban fel tudsz rögzíteni és 1..10kohm közé esik, mert azt tudod legegyszerűbben illeszteni a PIC-hez. üdv! proli007
Kondival a pwm jel szögletességét gondoltam simítani. Vagy az felesleges?
Termisztor pl: HEStore-n van ez "640-15 K NTC"
Ezt hogyan értelmezem? Jó azt értem, hogy a hőmérséklet növekedésével csökken az ellenállása, de vajon közel lineárisan? Ezenkívűl a 640R, ill. a 15K az hány fokra értendő? Vagy ezt majd próbálgatással meghatározom? Sajna adatlap nincs a HEStore-ban.
A termisztorok ellenállásmegnevezése általában a 25°c-on mért ellenállás érték. Az ellenállás nagyon jó közelítéssel exponenciális függvénye a hőmérsékletnek. Adatlapot itt találhatsz: http://www.datasheetcatalog.net/
Helló!
Én a mellékelt képen látható módon szeretnék 12-ből 5 V-ot előállítani. Kérdésem az, hogy szerintetek a kondik, illetve ellenállás méretezése megfelelő-e, illetve egy BC849-es tranzisztor illik-e a kapcsolásba. Az 5 V-tal szemben semmilyen extra követelmény nincs, csak stabil legyen (tehát nem kell mV-ra pontosnak lennie pl.). Köszi előre is! Üdv, dino
5...10 mA-re jó, de cca. 100 mV-ot csúszik biztos ezen belül.. magyarul, sokra nem elég...
Ez helyett egy 78L05-öt használhatnál, az méretben is kisebb. Bár amúgy ez sem rossz, ha nincs a pontosságra extra követelmény.
Sziasztok!
Remélem jó topicot választottam, találtam többet is ahol ilyesmivel foglalkoznak, de ez volt a legközelebbi. Szóval van egy usb mp3 lejátszóm, ami 1,5 voltos elemrôl müködik, viszont ha elem nélkül rádugom a számítógép usb-re, akkor is elindul. Van egy szivargyújtós mobil töltôm, ami 12 voltból 5,7-et ad le. Megmértem a pc usb feszültségét, az 5,2 voltot mutatott. Azt szeretném kérdezni, hogy ráköthetem a lejátszót a telefon töltôre? Gondoltam arra is, hogy ha fogyasztó kerül rá, akkor talán 5,7 volt helyett kevesebb lesz.
Szia!
Ha voltál olyan bátor, hogy az 1,5 V-os lejátszódat 5V-ról tápláld, akkor a telefontöltő már nem okozhat gondot
Hát jó, de az 1,5 volt az elem csatlakozásánál kell neki, ha elemrôl müködtetem. Az usb pedig már más csatlakozó, és ott már 5 volt kell neki. Valójában azért aggódtam, mert a telefon töltô 0,7 volttal több feszültséget produkál, mint egy pc usb csatlakozó. De ha azt mondod, hogy nem okoz gondot, akkor máris összekötöm ôket, lássam barátkoznak, vagy nem.
Kösd csak rá nyugodtan. Ügyelj a polaritáshelyes csatlakozásra!
Na megvolt a bekötés, de semmiképp nem tudom müködésre bírni a lejátszót. Nem indul be egyáltalán. Lemértem mindent, és ugyanaz a bekötés, mint a pc usb csatiján, annyi különbséggel, hogy ez a töltô 0,5 volttal többet ad, mint a pc. Mi lehet a gond?
Valószínűleg az USB adatvonalakat le kellene húzni GND-re egy-egy 15k ellenállással, hogy úgy érezze, hogy számítógépre lett dugva.
Igen, igazad volt, köszi a segítséget. Habár nem volt itthon 15k ellenállás, ezért 20k-t raktam, de most már müködik, viszont sajnos nem tartott sokat az öröm, ugyanis akadályba ütköztem megint, ami azt hiszem hogy földhurok... de az már nem ebbe a topicba való, úgyhogy keresgélek és ha nem találok megoldást, akkor kérdezek.
Sziasztok
Én így oldottam meg a 12V ból % volt proplémáját. Ez egy 800mA-es dugasztápról kap 12V ot és egy mikrovezérlő számára biztosít közel 5V-ot vajon jól okoskodtam? Köszi a véleményeket
Valami bolti valtozat nincs?
Eddig egy szivargyujtos usb toltot hasznaltam, csakhat az a gondja, hogy miutan leallitom a kocsit, utana olyan 1-1.5 ora mulva lefagy a mikrokontroller. Szerintem tul alacsony lesz a feszultseg. Volt ugy hogy a uC (atmega egyebkent) a programjat is elfelejtette, es ujra kellett programozni. Szoval valami gyari megoldast keresek. Tud valaki ilyet? Elore is koszonom, Khiraly
Tehát 12V-ból kellene 5Volt? Egy 7805-ös stabilizátor IC-vel könnyen megoldható a problémád.
Sziasztok
Én is egy 7805-össel oldottam meg a dolgot, de nem egészen jó... Az MP3 lejátszóm időnként kb. 1,6A-t vesz fel, amikor a vinyó felpörög, néhány másodpercre, és sajnos a forróság mellett zajt is termel az egész kütyü, amely szépen hallattszik a hangszórókban is. Még nem mértem rá, de szerintem nem bírja szuflával... Tehán én kb 2A terhelhetőségű 12V->5V átalakítót szeretnék. Köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |