Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   192 / 507
(#) Dzsos válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia Sziriusz!
Amit irsz teljesen renben van,sőt érthetöen is tudod kifejteni.A gyakorlati tapasztalatom,mint emlitettem kicsit más 2 fontos dologban.Első valoban az indulás és a legtöbb szél nálunk 10méter alatt bizony néha éri el folyamatosan a 4m/s,igy a gyorsabb lapátaim sokkal kevesebbet pörögtek,ha viszont erős szél volt ugy be indult és többet termelt,mint a lassabb lapáttal. A lassabb lapátoknál viszont már 0,8m/s nél biztosan forog és a nagy szélben sem pörgi tul magát(azota nyugodtan alszom viharos éjszakán is).Igy állandó bár kevesebb termelésem van .Amire még nem tudok válaszolni,mert még adatok gyüjtök,hogy valoságban is több wattot termelek-e igy meg.2. az elméleti terhetőség:A szél nálunk lőkés szerű nem állandó egy irányú igy a tekercset az elméletinél jobban is lehet terhelni sőt a nagy szél még hűti a tekercseket.És mivel lőkésszerűen változik az átfolyt amper nyugodtan túl lehet terhelni.Nagyobb szervómotorokat is s1-s6 közé sorolják be az szerint mennyit megy a motor és utána mennyit pihen,ezek szerint a teljesitménye akár plusz 50 százalék is lehet,pedig a huzalátmérő nem változik,csak van ideje hülni a motornak.
(#) mokuli válasza csondi87 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ez valamí katonaí cucc szerintem orosz,ma este hozom haza akkor majd többet tudok .Az akkus könyvet is meg vettem amiről dzsos irt.4db cella van egy pakkban ebből van kettő a képen van táblája is estére felteszem.Az illesztésnél én is igy gondoltam volt-amper figyelembe vételével,ezert akarom tesztelní a termelt min-max teljesítményt.Feszszabályzót jó lenne de eddig nem találtam igazán jót,meg a tesztek után lesz csak értelme ha tudom már hogy mekkora teljesítményhez kell.
(#) Barret válasza mokuli hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Gondolom ugyanilyen akksi lesz.

akksi.JPG

(#) solah hozzászólása Feb 22, 2010 /

sziasztok! nekem olyan kérdésem volna a pgm épitéssel kapcsolatban,hogy a tekercseket ugye kikell önteni a formában utána kikell-e venni belöle a tekercseket és ugy megy rá a két mágnes tárcsa?vagy benne marad a formában és ugy megy rá a mágnes tárcsa?meg nagybaj e ha a tekercseket ugy tudom feltekerni ha van benne toldás,forrasztás mert nincs egyben annyi huzalom.1 tekercsben ha 1 toldás van az szerintem még nem nagy gáz.persze szigetelve csinálnám.
(#) lehar válasza solah hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Természetesen a tekercsek öntés után egy tömböt alkotnak,igy megy a két tárcsa közé.Ha csak egy lehetöséged van,ne nagyon toldozgasd a tekercsdrotot,mert késöbb nagyon megbánhatod.Egy belsö szakadás,vagy zárlat, az egész tekercstömböt a kukába viszi.
(#) solah válasza lehar hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

csak azért kérdeztem mert a képeken ami aleirásban van ott a mágnes tárcsát a kiöntö formára tesszi.nincs kivéve atekercstömb.

Nézd meg figyelmesebben a képeket.A mágnes tárcsákat külön,külön öntik ki,hogy a mágnesek ne mozdulhassanak el utolag,forgás közben a tárcsákon.A tekercsek pedig külön egy másik öntöformába,egy tömbbe vannak öntve.

értem hogy külön formában vannak csak a képen nincs kivéve a formábol a tekercstömb és ugy van ráillesztve a mágnes tárcsa

A 20. oldalon a mágnes tárcsák öntését mutatja.A 27. oldalon,egy MÁSIK öntö formába a tekercstömb kiöntését mutatja.Egyébként a fényképek csak egy egy munkafázist ilusztrálnak.

ok végülis akkor értek "mindent".köszi a segitséged ha majd elakadok akkr ugyis kérem a segitségeteket.elég lassanhaladok vele mert anyagot is be kell szerezni meg idömse sokminden van na de majd kész lessz.
(#) Jani1964 hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok !
Vettem egy függőleges tengelyű szélkereket. Rajz mellékelve, a gyártó korrekt, ha valakit érdekel az elérhetőségét szívesen megadom.
Továbbfejleszteném azzal, hogy a lapátokat tartó szerelvényre kifeszítenék vitorlavászon szerüséget.
Lehet, hogy csak ártok vele.
Tudom, hogy rosszabb a hatásfoka mint egy vízszintes tengelyűnek, de nem kalinpál összevissza, mindegy honnan fuj a szél és nem kell hozzá szénkefés technika a szufla levételéhez.
Az elképzelésem a következő (erről kérnék véleményt):
8 db 12 V-os (egyforma) aksiból csinálnék egy 24 V-os rendszert, 24 V-os generátorral (generátorokkal).
Alacsony szél esetén csak az egyik generátor lenne terhelve aksi töltéssel, bizonyos fordulatszám fölött (generátor védelmére is) valamilyen kapcsolás ráterhelné a második generátort is. (alapban mind a két generátor rá van kötve, de alacsony szélsebességnél csak az első lenne terhelve). Első kérdésem, ha nagy a szélsebesség és mind a kettő generátor működik kapcsolhatom e mindkét generátor ugyanazon aksis rendszerre ?
Ha túl nagy a szél és mondjuk tele vannak az aksik akkor rátermelném a teljesítményt a puffertartály elektromos ( 2 kW-os) fűtőszáljára. Ezzel a megoldásokkal elektronikusan tudnám fékezni a rendszert mondjuk vihar esetén.
Ha ez az elképzelés életrevaló akkor tudna e valaki valami használható kapcsolást összerakni.
Üdv. Jani
(#) lehar válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Szerintem 2 generátor rákapcsolása egy szélkerékre,felesleges,és föleg pluszz költség.Egy,a szélkeréknek megfelelö teljesitményü generátor kis fordulaton ua.-t hozza le,mintha egy másik,kissebb generátort is mellékelnél,valamilyen átkapcsoloval.Egy generátorral meg kiméled magadat egy csomó felesleges komplikáciotol,és plussz költségtöl.Aplussztermelés elfütése valamilyen fogyaszton,: klasszikus megoldás.eddig a gyakorlatban legjobban bevált modszer.
(#) Jani1964 válasza lehar hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Szia !

Viharos szélben fékezni kell a rendszert, mert ahogy Palásty professzor mondta " akár fel is robbanhat a generátor".
Ezt a + erőforrást nem veszítenénk el, egy felújított 24 V-os generátor kb. 10-15 ezer forint.

Üdv. Jani
(#) Ződfülű válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Szia Jani!

Ha nincs generátorod, én tudok adni hozzá.
Elérhetőségeimet megtalálod az adatlapomon.( katta anevemre)
Ha kell, töltőt is tudok adni hozzá, 24V dc-t is. A 2 generátor rákapcsolása párhuzamosan nem rossz ötlet, de akkor egyedi elektronikát kellene készíteni, és elképzelhető, hogy túl leterhelné a szerkezetet. Vagy 2db töltő egység kell mindkét generátorra külön-külön, és az akku közös pontoján töltik az akkukat( párhuzamos kapcsolás)
Plussz vitorlát rátenni fölösleges, mert így is x, meghatározott terhelésre van méretezve a rendszer.
Viszont felhívom figyelmed, hogy talajközelben a turbulencia nem forgatni fogja a szerkezetet, hanem tépegeti, rángatja jobbra balra. A teljesítményhez kell a fordulatszám, és a turbulenciamentes egyenes irányú szél! Ezt pedig csak a szokásos sarokszámok telepítési törvényével lehet elérni: a SZÉLGENERÁTORNAK KI KELL EMELKEDNI A KÖRNYEZETÉBŐL:
1.:ház , tereptárgy mellett állva annak magasságának 2x esére,
2.: vagy a 100m es környezetében lévő legmagasabb tereptárgytól min. 6m-el magasabbra kell elhelyezni,kifüggeszteni, és megfellően rögzíteni.
6m en nem fog mozogni annyit sem, hogy elérje a kezdeti sebességet leterhelve, így nem fog termelni.
Üresjárat ban a felület miatt felpöröghet, de leheterhelve már meg fog állni. Én előre szóltam.
(#) lehar válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Éppen a viharos szelekre találták ki a +termelés elfütését,ami tultöltés esetén a plussz áramot rávezeti egy jó nagy fogyasztora(fütö szálra),aminek a szerepe ,,,mellékesen,,, a tulpörgés megakadályozása,fékezése.
(#) erbe válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ezt a fajta szélgenerátort nem kell fékezni. Nem tud túlpörögni. Ellenben ne várj tőle sokat. Örülni fogsz, ha időnként 200-300 wattot lead. A kisebb háztáji vízszintes tengelyűeket ~14 m/s-nál már befékezik, ettől 20 m/s-nál várják a maximális teljesítményt. Azok a lapátok erre vannak méretezve. Ha vitorlákat teszel rá, már kisebb szélben is termelni fog, de nagyobb szélben nem lehet előre tudni, hogyan fog viselkedni.
Nem akarlak elkeseríteni, de a függőleges tengelyűek közül is a gyengécskébbek közé tartozik. Olyan, mint a kanalas szélmérő, csak hosszabb karokkal.
(#) mokuli válasza Barret hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Mindjárt teszek fel képet HK-55 a cellák tipúsa az akkué 4 hk-55.Lehet hogy ezüst-cink még keresem.A tiéd milyen tipúsú tudod?Jó lenne erről is találnák valamit.Repülőtérről származík én is ott dolgoztam.

Enyémnek nincs meg az adattáblája!
De honvédségi akksik.
A szomszéd ott szerezte.Van még neki 3 ugyanilyen,bedobozolva.(Ennek nincs)Azokon van adattábla!
De nem akar többet adni
Itt egyébként 2 napja folyamatosan jó erős a szél!
(#) mokuli hozzászólása Feb 22, 2010 /

Itt vannak a képek.
(#) mokuli válasza Barret hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nincs bele ütve?Ennek a tetején is bele van.

Ez mekkora pack? Nekem olyan kicsinek tűnik...
Nekem az 5 db nagyon nehéz! Nem is rakom az asztalra
(#) trakis válasza Barret hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Üdv :
Ennek 63 kiló darabja.

lugos5.JPG

(#) mokuli válasza Barret hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Ma majd mégmérem ,jó lenne tudnom a kapacitását mert tölteni kéne.Ki lehet azt számolní,ha igen milyen adatokból?Esetleg méreteiből kb. meg saccolní?Most bánom hogy nem néztem meg a mi-24 akkuit mert ha ez az annak 88-ban 200 000-ra mondták darabját,ezüst-cink volt bennük 2db.
(#) mokuli hozzászólása Feb 23, 2010 /

Átnéztem a könyvet a jelölések szerint nikkel-kadmium 55ah/cella a kicsike,A mérettáblázat szerint is belefér a sulya11.5 kg kalodástól ez is megfelel a könyvben leírtaknak.Most töltöt kéne szerezzek mert a 12v csücskös az A 10.7,de azt irja csak lúg felmelegedése(+40c)a töltöáram határa.
(#) Barret válasza mokuli hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Saccolni lehet...
Feltöltöd teljesen,aztán nekiállsz kisütni kb 5A-rel.
Méred az időt.
Az egy dolog hogy mi van ráírva,az a kérdés mennyi maradt a kapacitásából.
(#) Jani1964 válasza Ződfülű hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

http://www.windcraft.hu/news/3.html

Itt mást írnak.

Az igaz, hogy eladni akarnak.

Üdv. Jani
(#) erbe válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Néhány jelentéktelen ( ) apróság az ismertetőből:
"Végső soron azonos megtérülési idő mellett a termelt energia költsége lényegesen alacsonyabb lesz,"

Ha azonos a megtérülési idő, a termelt energia költsége is azonos. Ha alacsonyabb a termelt energia költsége, rövidebb a megtérülési idő. Vagy nem? ???

Az erőmű szilárdságtani konstrukciójából adódóan a jelenlegi szélerőműveknél sokkal nagyobb, egységenként akár 50-100 MW teljesítményű erőművek is építhetők.

A kívánt teljesítményhez képzeljünk el a fotón szereplő toronyhoz hasonló szerkezetet 100 m magasságban és 150 m-es átmérővel.
Miközben ugyanezt 100 m magas karcsú toronnyal és 120 m átmérőjű vékony lapátokkal biztosítja az ócsárolt változat.
Nem is beszélve az anyagigényről...

"Mivel zárt térbeli egységet képez, ezért a madarakra teljesen veszélytelen."

A madarak nemcsak a forgó lapátoknak képesek nekiütközni, hanem be tudnak repülni a telelőlapátok közé is. Ne adj' isten, egyik-másik még fészket is rak a biztonságosnak ítélt zugba. A fiókák meg megnőve nekiindulnak felfedezni a világot...
Ja, meg képzeljük el ugyanezt 100 m magas és 150 m átmérőjű "várfalnál"!
(#) semfisher hozzászólása Feb 23, 2010 /

udv mindenkinek veleményt szeretnék hogy ezt a motort lehetne e szelgeneratornak használni ja a suly kb 25 kg
(#) erbe válasza semfisher hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Igen.
Úgy 200 fordulatnál már kezdene 12 volttal tölteni.
(#) Jani1964 válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia !
Olvastam olyat is, hogy egységnyi területre több függőleges tengelyűt lehet telepíteni mint visszintes tengelyűt.
Üdv. Jani
Következő: »»   192 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem