Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 282
(#) Robi85 válasza muimui hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Hali.

Ezzel énis igy vagyok. Már mikor azthittem, hogy jólesz kicsit meglöktem az asztalt véletlenül és már nem is müködött tovább.

Vissza adtam a gazdályának, azt ha akarja elviszi szervizbe vagy azt csinál vele amit akar.

Ezek szerint mégse a csati volt a gond.

(#) stevie hozzászólása Feb 23, 2010 /

Sziasztok!
Olyan gondom lenne hogy most raktam ossze egy amilo LA1703 laptopot! Az volt vele a gond hogy megelozoleg kapott egy nagyobb feszultseget 12 voltos atalakitorol amit az okosok 24 voltrol uzemeltettek na és elszalt az alaplap! Sikerult szereznem egyet hozza megvolt az alaplap csere megy is a gep szinte minden ok! Azonban az lcd kijelzo nem reagal semmire tok sotet se felvillanas semmi! Kulso monitorrol mukodik a gep! Szetszedtem az kijelzo boritasat es kiszereltem az invertert aminek a tipusa: TDK TBD281NR-3!
Az inverter kabelon 6 vezetek talalhato! piros:3,37 V, narancs: 0V , sarga + zold: GND , kek + lila: +5,26 volt bekapcsolaskor ugral ez a feszultseg utanna stabilan megvan! Nem tudom hogy ez az 5 volt elegendo e hogy meghajtsa az invertert? Kabel nelkul is kimertem es az alaplap csatijan is ugyan ezek az ertekek vannak! Azt szeretnem kideriteni hogy az inverter lehet e a rossz vagy mashol keressem a bajt!!
Elore is koszi a valaszokat!
Udv:Stevie

inverter.JPG

(#) leono hozzászólása Feb 25, 2010 /

Egy alkatrész beazonosításához szeretnék kérni segítséget MSI laptophoz. Az internetes keresőkkel nem jutottam egyről a kettőre. Ez egy 6 lábú IC 6BXAV típusjelöléssel. 3-as bemenete egy LM358-tól kap 16V-ot. A 4-es kimenete táplálná többek között a processzorhűtő ventilátort, amelyre 5V van írva. Az 1-2-5-6 kimenetek össze vannak kötve és egy soros diódára megy és úgy tovább. Hogy itt mekkora a feszültségnek kellene lennie azt nem tudtam kideríteni. A 4-es kimeneten van egy 3 lábú dióda a test felé. Gondolom zéner funkcióval. Szóval ez az IC nem működik. Nincs a kimeneteken semmilyen feszültség.
(#) bbalazs_ válasza stevie hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Van a bemeno csati kozeleben egy ellenallasnak kinezo biztositek. Ha szakadt, csereld ki.

Ha egyik oldalan sem mersz a foldhoz kepest semmilyen feszt, akkor az alaplapi biztositekok kozul szallhatott el valami.

Ujabb gepekben lapos, zold ellanallas-kinezetu dolog, a regebbiekben feher hasab.
Az alaplapon Fx-el jelzik, tehat F1,F2,F3...
(#) stevie válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Hello bbalazs!
Az van hogy megneztem az inverternek az ic-jenek a kapcsolasat! Na most az a helyzet hogy az ic-nek van 4 kimenete a FET-ek fele es csak ket kivezerles mukodik ugyhogy nagyon valoszinusitheto hogy az ic megadta magat! A kimeneten merek 15 kHZ freq es igazabol a datasheet szerint ugy 30 kHZ tol muxik a dolog!
Egyebkent nemtalaltam a z alaplapon tobb biztit csak kettot egyik kozvetlen a betap csati melett es a masik pedig az akksi melett talalhato!
Udv:Stevie
(#) bbalazs_ válasza stevie hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Nem biztos. FET zarlat is lehet. Ha ki tudod forrasztani a FET-eket (ezek komplementer fet-ek egyaltalan? Ha a felso oldaluk ossze van forrasztva, akkor nem), akkor nezd meg a vezerlest...
(#) muimui válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Na ilyet még nem b@sztam...
Most visszaraktam a tápcsatit, és müködik. Igaz mozgásra érzékeny még mindig, de müködik . Mindeggy már fentvan az apróhirdetések között, és nem is kerül le onnan.
(#) szaki821 válasza atos19881101 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

szia olvastam a kérdésed esetleg probáld meg flashelni és a gyárto által megadott biost rárakni
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Márc 12, 2010 /

Egy acerlaptoppal lenne problémam.Bekapcsolom,elindul a widows de fel masodperc utan leall.Aredszer uj,masik laptoban müködik.Elözmeny az volt,hogy a laptop teljesen halott volt,kivettem az aksit es visszatattem ugy elindul de nem talalt op. rendszert es a dvd meghajtot sem latta.Egy masik gepbe betettem es tettem ra op. rendszert,ott müködött rendesen,de mikor visszatettem az ACER be nem müködik,ha valaqki tud segittsen
(#) Ricsi89 válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Hát ha másik gépen raktad fel a win-t akkor ne is csodálkozzál, hogy nem megy más konfig alatt. A win ennyire nem "hordozható". Más konfigban el sem indul, csak amiben feltelepítetted. A linux viszont más tészta, az bármilyen gépben elindul, teljesen függetlenül attól, hogy milyen gépen telepítetted fel. Múltkor volt pont ilyen esetem. A rég nem használt vinyómat egy épp tesztelni kívánt P2-es gépre rádugva a win el sem indult, csak újraindult a gép, de a rajta lévő linux pedig mintha a régi gépben lett volna a vinyó, semmi gond nélkül elindult. Szóval a célgépben kell felrakni a win-t.
(#) cooper hozzászólása Márc 15, 2010 /

Sziasztok!
Van egy Acer Aspire 5715z laptopom és tavaly kijelzőtörés miatt cserélték a kijelzőt, de a webcamerát elfelejtették szerintem visszakötni, mert azóta nem is érzékeli a gép, hogy egyáltalán lenne hardver... A garancia már lejárt róla, a webcamera nem fontos igazából ezért nem is vittem vissza rögtön...
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek az alaplapon van kihúzva a csati vagy fent a kjelző tetejénél?

Valaki szedett már szét ilyen laptopot? Mennyire nehézkes?
(#) Ricsi89 válasza cooper hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Mint ahogy írtad két esélyes a dolog. Vagy fent a kijelzőnél nem kötötték be, vagy az alaplapon. Meg kell nézni. Mást nem lehet mondani erre. A kijelző burkolatát általában 4-5 csavar tartja, majd utána körbe le kell pattintani és meg is láthatod, hogy fent rá van-e dugva. Ha itt jó, akkor nézd meg, hogy hol megy át a kábel és ott a környékén nézni kell egy lecsavarozható fedelet és megnézni, hogy hová megy a kábel és akkor kiderül, hogy le van-e húzva.
(#) cooper válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Sikerült!
Ezen nagyon fogyasztócentrikus emberek elfelejtették visszakötni... Szimplán be volt lógatva a kijelzőpanel mögé! Bekötöttem, működik! Köszönöm szépen a segítséget!
(#) kcslaa válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Szia!
Érdeklődöm, h. találtál-e FSC Amilo Pro V3505 service manual-t, mert nekem is kellene?
köszi előre is, üdv. Csaba
(#) Hercooles hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Sziasztok!

Van egy laptopom, aminek a tápcsatlakozója hol érintkezik, hol nem. Szétszedtem és a forrasztás szinte minden pontján elengedte, valamint ilyen barnás folyadék száradások voltak körülötte.
Ennyire "finom" elektronikát még nem forrasztottam, csak kábeleket, hangfalakat és egyéb cuccokat.

Pár kérdésem lenne:
-mivel tisztítsam le a felületet?
-használhatom a mezei pákám, vagy ide valami spec cucc kell (5 db lábról van szó, hozzáférek, csak nem tudom árt-e a nagyon nagy meleg a nyáknak...)
-egyéb tanács?

Köszi
(#) roland0327 hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Ide bártan feltehetted volna, nem kellett volna új témát nyitnod. Ez tényleg kezdő kérdés aminek ott a helye.
Bővebben: Link

Egyébként nem tudom, hogy milyen az a mezei páka, de szerintem jó lesz az ha nincs más. Még esetleg egy kép se ártana akkor biztosat lehetne mondani..

Szia.
(#) kaqkk hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Szerintem nagy bajt nem csinálsz ha , alerakódásokat denaturált szesszel lemosod és utána a lehető leggyorsabb módon megforrasztod a lábakat (gyantás cinnel) és max 50w os pákával ami lehetőleg nem 230v os.
(#) Hercooles válasza roland0327 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Elnézést. Viszont ha már megnyitottam, maradjon, vagy majd törlik...

kaqkk: WD40 nem jó erre? Ha nem a szesszel dörzsöljem át, vagy csak tisztítsam?
Sajna csak egy 60 Wattos 230-as pákám van.
(#) kaqkk válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

A vd 40 nem erre való ! Az petróleum , (olajos) nem jó nyáktisztításra a pákát meg legfeljebb leföldeled , akkor nem csinálhat bajt a gépben . Ha denszesz nincs otthon
elég lehet a "mechanikai tisztítás is , de ha minden láb
ki van lazulva én kivenném a csatlakozót a helyéről és
kint megfuttatnám cinnel minden lábát ,csak ezután kezdeném újra beforrasztani .
(#) abcdabcd válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Hozzátéve, hogy még én se forrasztottam ilyen többrétegű nyákot, de elvileg forrasztható sima pákával is főleg hogy csak beforrasztani kell, de amire vigyázni kell: az ilyen furatszerelt alkatrészek galvanizált furatban vannak, azaz a faluk fémes, ezt a piszkálással, sokáig forrasztással meg lehet sérteni és ez alkotja a vezető felületet a nyák alsó és felső rétege között, tehát erre vigyázni kell

Viszont hibás alaplapból próbáltam kiszedni csatlakozót és nem igazán akart kijönni, mert általában nagy felületű réteg réz van a nyák valamelyik rétegében ez bizonyos alkatrészek hűtéséért is felel, és ez a forrasztáskor a pákából jövő hőt is elvezeti..., bár beforrasztáskor talán ez nem olyan nagy gond

Mielőtt beforrasztod nézd meg hogy tuti jó e a csatlakozó nem törött e stb... és akkor tedd csak be...

Illetve a nagy melegre annyit hogy az alaplapon lévő többi alkatrészt ami felületszerelt(SMD) ezeket a normál pákától magasabb hőfokon forrasztják, ólommentes forrasszal szóval ha nem ésszerűtlenül sokáig forrasztod nem kéne hogy gond legyen...

De azért ha valaki aki csinált is talán többet tud segíteni...
(#) didyman válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

350 fokos hegy gond nélkül viszi, hőlégfúvóval is 400 fokon dolgozok többnyire.
Gond csak akkor lesz a csatival, ha a KH korrózió miatt alakult ki, avagy a KH miatt a felület az ívek hatására korrodált. Az ilyen felületet az ón sem képes rendesen megfutni, folyasztószerrel sem,mindenképpen mechanikai tisztítás kell, finom csiszolópapírral például.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Szia!

Azt a feketés cuccot denaturált szesszel lemoshatod, majd a pákáddal kell forrasztani. Arra figyelj, hogy a lehető legkisebb ideig forraszd, hogy meg ne égjen, fel ne jöjjön a NyÁK fólia. Az ESD védelem miatt (is) forrasztás közben, amikor már bemelegedett a páka, húzd ki a hálózatból a pákádat (ne kapcsold le, húzd ki, se fázis se nulla).

Érdemes megnézned, hogy nem-e valamelyik kondenzátor elektrolitja az a barnás száradás. Nézz szét, hogy van-r érdekes formájú, púpos kondenzátor.
(#) Hercooles válasza didyman hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Szóval szedjem ki a csatlakozót és finom csiszolópapírral tisztítsam meg? Nyákot tisztítsam az említett denaturált szeren túl?
(#) Hercooles válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Okés, körbenézek! Köszi
(#) didyman válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

jaja, ennyi pucolás elég. A rövid forrasztási idővel nem értek egyet: A nagy felületű fóliák miatt soká tart, mire az ón megfolyik, pláne, ha a páka teljesítménye/hegykiképzése nem a legjobb. Én 50W-os wellerrel forrasztok, 7-es vagy 8-as heggyel, azzal olykor 8 másodperc is van a korrekt folyásig szükséges idő, a panelnak ettől még messze nem lesz baja, a rövid ideig tartó hevítés miatt viszont könnyen lehet "hideg" a lyukgalván és a szitázási oldal, vagy akár a forrasztási oldal is. Tartós, jó eredményhez pedig kevés, hogy a forrasztási oldalon látszólag megfolyt a forrasz.
Ahhoz, hogy a fólia felhólyagosodjon a panelen, nagyon el kell baltázni a forrasztást (és pláne feleslegesen magas hőmérsékleten), én szervizes pályafutásom alatt akármilyen hosszú hevítéssel sem tudtam még ilyet elérni.
(#) Hercooles válasza didyman hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Okés.

Egyébként ez lenne az alany. Kondit nem látok körülötte, a szakadozott érintkezés miatt gondolnék én ott valami "túlhevülésre", amatőr fejjel. Persze Ti biztosan tudjátok miért az a barnás cucc rajta.

Image7.jpg

(#) didyman válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Folyasztószernek tűnik,mintha már valaki próbálkozott volna vele. A csatit ilyen küllemmel mindenképpen ki kell szedni, és a lyukakat is kipucolni. A kiszedést csak óvatosan kéne csinálni,elég rosszul néz ki egyik-másik forrszem.
(#) Hercooles válasza didyman hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Na sikerült. Sose mértem még ki ilyen tápcsatit, multiméter szakadásvizsgálatával mind az 5 lábon mérek "összeköttetést", ha be, ha ki van dugva a csatlakozó akkor is. Ez normális? Lehet az elektronika összeköti őket, nem kell aggódni?
(#) (Felhasználó 1947) válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Flux-Frei spray-vel tisztitsd le a panelt,ha más nincs egy már kidobásra itélt fogkefe segitségével, majd forraszd át a csatlakozót.
Valószinűleg hajszálrepedtek a forrasztások.
Nyugodtan használj "mezei " forrasztópákát, de pillanatpákát NE!
Túl ne melegitsd a pad-eket, és működni fog.
Nem egy ördöngős dolog.
Ha a csatlakozó nagyon ki van kopva, vagy sérült, ez esetben ajánlom a csatlakozócserét.
(#) didyman válasza Hercooles hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Normális, nincs leválasztott láb minden csatlakozóban, itt sem mechanikus a töltő "érzékelése" és az átkapcsolás akkura, hanem tisztán elektronikus.
Következő: »»   27 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem