Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   789 / 3992
(#) jdani válasza Action2K hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

max 5m
(#) nagy_david1 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Rákeresve jó megoldásnak tűnik, de elég drága mulatság. Esetleg valami más megoldás, gondolok digitális tolómércére vagy valami hasonóra? Nem foglalkoztam soha ilyensmivel ezért minden új ötletnek számít amit ajánlotok. Köszönöm.
(#) meili válasza meili hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

OK, bocsánat, elhamarkodtam, találtam kijelzőt is, és feszültségszabályzót is.
Viszont miért van az, hogy nem lehet a termék nevére kattintani, és ha még pdf sincs mellette, akkor honnét tudom meg, hogy mi az?
(#) Action2K válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Ha ez egy szobán belül van, akkor infra távirányítóval megoldható.

Na igen, tudom, szobán belül, csak egy kapcsolásra lenne szükségem.
(#) Action2K válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Oké, gondoltam, viszont akkor a további kérdés az, hogy értesz-e a mikrovezérlőkhöz, illetve van-e ehhez programozód, mert a jobb, stabilabb megoldáshoz kell.

égetni már égetem PIC-t, tehát van égetőm. Maga a program írással, barátkozással, ,,most,, kezdtem foglalkozni, olvasgatni.
(#) SKY válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!
Én ezt építettem meg egyszer, viszont nézd meg a 74ls74-es IC-nek az igazságtáblázatát, mert a kapcsolási rajzon valami rosszul volt kötve. 5m-ig biztos jó.Bővebben: Link
(#) lrd90 hozzászólása Feb 24, 2010 /

hello
lenne 1 kérdésem.
motorom világítását huzaloznám újra de nem találom sehol hogy a sodort 1 es vezetéknek a terhelhetőségét.
h05v-k (MKH) 1,5-töl felfele meg van.
12 V 65W
köszi
(#) pb123 hozzászólása Feb 24, 2010 /

Sziasztok, a segítségeteket kérném. Szeretném leszögezni, hogy nem értek az elektromossághoz, ezért nagyon részletesen írom le, amit tapasztaltam.

Lakásunk egyik (korábban másik lakáshoz tartozó) szobájában földeletlen lapos konnektorok vannak. Rádugtam az egyikre egyszer az alumínium iMacemet, és egyfajta felületi rezgést észleltem, ha végighúztam rajta a kezemet. (Ha a másik kezemmel is hozzáértem az imachez, nem éreztem semmit.) Földelt schukóban ugyanez a probléma nem jelentkezett, ezért elhatároztam, hogy kicserélem a konnektorokat földeltekre. A konnektor mögött azonban nem három vezeték fogadott, hanem öt!

Felülről (a villlanykapcsoló irányából?) jön:
- a világoskék
- a sárga-zöld
- a fekete

A henger alakú doboz "fenekéből" (a másik szobából?) jön:
- a sötétkék
- a barna.

A régi konnektor elég furcsán volt bekötve (ha jól emlékszem):
- a sárga-zöld és a sötétkék összekötve a jobb lukban
- a barna és a világoskék a bal lukban
(a fekete sehova sem volt kötve, nincs is lehántva róla a szigetelés)

Előkaptam a multimétert! (A fekete drótot nem mértem. Kéne?) Eredmények:
- világoskék+zöldsárga kb. 230 V.
- világoskék+más kb. 216 V.
- összes többi párosítás 0.

A földelés nélküli dugójú állólámpa azonban CSAK a világoskék+zöldsárga kombinációtól világított. Ki van zárva, hogy 14 V különbség ennyit számítson. Valami nem stimmel.

Kérdések: Hogyan szereljem fel a földelt konnektort? Lehetséges egyáltalán? A korábbi megoldás (2-2 drót összekötve) nem életveszélyes? Miért nem halt meg még senki? A "felületi rezgés" veszélyes? Műanyag borítású készülékek (vagy olyanok, amelyek dugója eleve nem földelt) biztonsággal használhatók?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) kendre256 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

A hagyományos tolómérő 0,05 mm-enként, az "órás" 0,02 mm-enként vonalkázott. Digitális 0,01 mm-es felbontással kapható.
Otthoni mérésekhez a sima tolómérő is elegendő, tekercselőknek azért kellhet pontosabb is (voltak elég érdekes huzalátmérők is).
(#) gg630504 válasza pb123 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Jujjjjj!
Bővebben: Link
> Hogyan szereljem fel a földelt konnektort?
Sehogyan. Bízd szakemberre.
> Lehetséges egyáltalán?
Igen, de. Legjobb lenne újra huzalozni az egészet a fogyasztásmérőtől.
> A korábbi megoldás (2-2 drót összekötve) nem életveszélyes?
Ezek szerint nem.
> Miért nem halt meg még senki?
Mert nem folyt át rajta halálos áram.
> A "felületi rezgés" veszélyes?
Általában nem; mérj áramot. A fázisceruza is hasonló elven működik; nem az a cél, hogy ne rázzon, hanem hogy életveszélyt, tüzet ne okozzon.
> Műanyag borítású készülékek (vagy olyanok, amelyek dugója eleve nem földelt) biztonsággal használhatók?
A kettős szigetelésűekre gondolsz? Igen. Azoknak az érintésvédelme a készülékben magában biztosított. Sőt, földelni is tilos őket, nehogy egy rossz védőföld veszélyessé tegye.
(#) Krisz03 válasza meili hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Regisztrálj, jelentkezz be, és máris láthatod az adatlapjukat.
(#) Istike88 hozzászólása Feb 25, 2010 /

Sziasztok!

Egy savas autó akksi mikor számít feltöltöttnek? Mert éppen töltök egyet, de csak olyan töltőm van ami pumpálja bele az áramot, meg egy kis deprez műszerrel jelzi a töltő áramot. Multiméterrel pedig folyamatosan figyelem a feszültséget. Mi az a feszültség érték, ahol abba kell hagyom a töltést?

Jelenleg 13V-nál tart és kb 3,5A-el tölt.

Üdv: István
(#) kadarist válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Szia!
14,4V-nál érdemes befejezni. Valójában 15 Volt körüli feszültségnél számít teljesen feltöltöttnek, de azon a feszültségen már erős gázképződés van.
(#) Istike88 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Köszönöm!
(#) Krisz03 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Egy kis kiegészítés: 14.4V-ig emelkedjen a feszültség, majd átváltva feszültséggenerátoros módra (tartani kell a 14.4V-ot), meg kell várni, hogy a töltőáram visszaessen pár száz mA-ig. Na ekkor van teljesen feltöltve.
(#) jdani válasza SKY hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

valami egyszerűbb PIC-s megoldás nincsen erre? VAgy ha nincs, akkor ennek a kapcsolásnak a helyes bekötését el tudnád küldeni?
(#) kadarist válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Jó, értem, de a nagy könyvben az van írva, hogy 15 Volt a végfeszültség, azon már teljesen visszaalakul a szulfát ólommá és ólom-oxiddá. Persze akkor már a bepumpált energia egy része a vízbontásra fordítódik (pezsgés). Viszont az ólom-oxid pép könnyen leválik a pezsgéstől, ezért ezt a töltési megoldást nem ajánlják.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Szia!
Olvasd el a "Működés" című bekezdést:Ólomakkumulátor
Így is kidobjam?
De ha jól megnézzük majdnem ugyanazt írtuk
(#) Baxi hozzászólása Feb 25, 2010 /

Hi

Azt szeretném kérdezni hogy HSB772 pnp tranzisztor helyet lehetne e helyetesíteni P Fet-tel SFP9634?
Ez egy monitorba kellene. Segítséget előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Baxi hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Inkább maradj a bipoláris megoldásnál. Lehet kapni:HSB772
(#) djhua hozzászólása Feb 25, 2010 /

Udv ! Segitsegre szorulk megint. Akarok kesziteni egy storboszkopot erosfenyu leddekel(maguktol villognak) .
Es van egy problemam van egy tapom ami 29.8V <==AC , egyeniranyitas utan 41.72 !
Az Arramerosseggel lessz a baj azt hiszem ami 13A!!!

Es kiszamoltam es az ellenallas hozza 150 ohm , mert tapfesz. : 41.7V
Leden eso fesz : 4 V
Leden atfolyo aramer.. : 40mA
Ledek szama : 9

A kerdes nem fognak elszálni a ledek 13A - nel ? ?
Koszonom !>
(#) Krisz03 válasza djhua hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

A 13A azt jelenti, hogy maximum annyival terhelhető. Hiszen az előbb számoltad, hogy 40mA fog folyni a LED-eken, nem kell tartanod tőle, ennyi fog folyni, nem több.
(#) djhua válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Koszonom szepen a valaszt
(#) kadarist válasza djhua hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Pedig ezt már egyszer megbeszéltük.
(#) pb123 válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Kösz a válaszokat. Átmentem a másik topikba.
(#) pcroland hozzászólása Feb 25, 2010 /

Hello!
Lenne egy kérdésem:ha van egy relém aminek a megszakító része:1A,230VAC,akkor az aszt jelenti,hogy 230*1=230W,vagyis maximum 230 Wattos villanykörtét tudok vele megszakítani?
(#) mps válasza pcroland hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Helló!
Igen.
Már amennyire egy relé szét tud szakítani egy villanykörtét
(#) lapose válasza pcroland hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Szia!

Nem!
Mivel az izzó hideg-ellenállása sokkal kisebb mint üzemközben, bekapcsoláskor az üzemi áram többszöröse folyhat rajta.
Szerintem 40-60W-nál nem érdemesebb többet kapcsolni vele.
Érdemesebb lenne lecserélni egy nagyobbra, pl. 5 vagy 10A-sre.
Következő: »»   789 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem