Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 132
(#) cimopata válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Ne haragudj, de a tirisztor csiga lassú.
Használj szupresszor diódát, olcsóbb egyszerűbb, hatásosabb.
(#) Kicsa válasza cimopata hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

A szupresszor dióda ahogy nézem,2 lábú alkatrész.
Bekötöm a + és - közé...és amikor a feszültség a dióda értékénél magasabbra emelkedik,egyszerűen elkezd vezetni,és kiveri a biztosítékot? Mert mostmár a tirisztor működését itt talán értem...
Köszi szépen
Üdv Kicsa

Igen, ez a cél.

És ezt össze lehet tenni több darabból? Egyszerűen HQban nem találok 20 V-osat,valahogy ez kimaradt a sorból.Például két db 10 Vosat sorbakötni?

Igen összelehet.

Rendben,köszönöm szépen a segítséget!
Szerintem akkor maradok ennél a megoldásnál...
Köszönöm szépen mindenkinek!
Üdv Péter
(#) BEMcorp hozzászólása Feb 26, 2010 /

Sziasztok!
Keresek olyan dc-dc konvertert vagy egyszerű áramkört, ami DC 11-14V bemenőből (autó) 12V-ot csinál galvanikus leválasztással. A hatásfok nem mérvadó, mármint az autó bírja és csak panelműszereket hajtana meg. Szóval nem is kellene túl nagy árammal hajtani, csak amennyit 2-3 alapmüszi felvesz.
Most hogy elolvastam a "DC panelműszer tapasztalatok"-at, azt szűrtem le, hogy lehet mindet külön tekercsről kellene üzemeltetni (fesz-áram), hogy ne akadjanak össze.
Ha fogok egy multivibrátort, és egy 1:1 tekercselésű kis toroidtrafót (ill 1:1-1 -est), akkor működhet a DC-DC konvertálás?
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!
Szerintem nincs értelme stabil 12V-al táplálni a műszereket, hisz az autó hálózati feszültsége viszonylag stabil. A műszerek nem igényelnek szuperstabil tápfeszültséget.
(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Az igaz, de nem is mondtam hogy a secunder 12V stabil, csak hogy galvanikusan le kell választani. Azt hiszem a panelműszer nem is 12V-al működik, hanem kisebbel.
Amúgy egy kissé közelebb van az instabilhoz, mint a stabilhoz. Legalábbis nekem a 11-14V-os ingadozás nem épp stabil

A feszültségméréshez semmiképpen sem kell leválasztás. Miért is kellene? A mérőegység úgyis egy kisebb feszültségű stabil referenciáról jár. De az áramméréshez sem kell (szerintem). De majd egy tapasztaltabb "tápegységes" biztosan többet mond erről.

A panelműszerek tápellátásának GND pontja nem lehet azonos a mérendő feszültség nullpontjával.

De miért nem lehet közös? Hagy okuljunk!

(#) Inhouse válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 26, 2010 / 1

Bonott ISA hálókártyákról lehet szerezni DC-DC egységeket. Mivel a panelműszereknek általában 9V kell, jó, ha 5V->9V-osat keresel. Tehát egy 7805 a 12V-ra és erre megy a DC-DC konverter. A vége 2 független 9V-os rész.
Deprez műszeres terhelővillába raktam így bele, jó régen, azóta is megy.

Üdv
Inhouse

Köszönöm, így már világosabb. Akkor csak a galvanikus leválasztás a nyerő?
(#) BEMcorp válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Sajnos ISA kártyákból hiányt szenvedek pár éve...
Ezt a deprezes terhelővillát nem teljesen értem
Ez valamilyen áramerősség-mérés?
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Akkumulátor-vizsgáló kézi készülék a "terhelővilla".
(#) Barret hozzászólása Feb 27, 2010 /

Sziasztok! Nem pont ide tartozik,de szükségem lenne egy EGYSZERŰ áramkörre.
12V-os akkumulátorhoz kellene,töltöm az akksit,és el kellene fűteni a felesleges energiát.
Egy olyan kapcsolás kellene,ami 14,1 volt felett rákapcsol egy 55W-os halogén ízzót.Ha leesik a küszöbfeszültség,akkor lekapcsolja.Ez az áramkör mindig rajta lenne az akksin. Tudtok segíteni?
(#) rakos28 hozzászólása Márc 10, 2010 /

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni dc 5 voltból kellene dc 3,7 volt maximum 2amperrel. és nagyon picinek kell lennie.
Köszönöm!
(#) BEMcorp válasza rakos28 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

HA csak a feszkó a lényeg és nem kell áramkorlátozás, akkor köss sorba 2 diódát (természetesen min 2 amperost) , és azokon esik kb 1,2V.
(#) rakos28 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Köszönöm szépen! Ez jó ötlet! Áramkorlát nem érdekes, PNAhoz kell töltésvezérlés van az akkuba, csak baszik tölteni így kijátszom az egészet. Csak a saját töltője ugye 5 voltos. A feszültségosztó meg szép lassan kúszik felfelé. De ez remélem jó lesz!
Kössz mégegyszer!
(#) mtomihun válasza rakos28 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

HElló

Nem lesz oda kevés a 3,7V? Ha a PNA akkuját akarod tölteni, akkor inkább 4V körüli fesz kell!

Hali
(#) cimopata válasza rakos28 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Li-ion akkut szigorúan 4,2V-al kell tölteni!
(#) rakos28 hozzászólása Márc 10, 2010 /

Ezen az áll, hogy 3,7 és max 4,2. Ilyenkor mit csináljak?
(#) BEMcorp válasza rakos28 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Jaaa, hogy akksihoz kell, ezt nem mondtad...
De akkor se baj: nézz körül ITT
Sok egyszerű (akár LM317-essel) kapcsolás van ott.
(#) rakos28 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Az oké, átnézem, de nekem tényleg egyszerű kell. Még két diódát sorba rakok de aztán ki is merült az ilyen tudásom. Csak abból gondoltam, hogy elég a stabil fesz, hogy van az akksin is elektronika ami gondolom vezérli a töltést is.
(#) kendre256 válasza rakos28 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Litium akkumulátorokat nagyon gyorsan fel lehet robbantani rossz töltéssel!
Bővebben: Link
Nézz utána litium akkuk töltésének, más feszültség kell lítium-polimer és más a lítium-ionnak. Az akkutípusra megadott maximális feszültségnél 0,1V-tal nagyobb már fel is robbanthatja (kigyújthatja) az akkut.
Lítium akkut én csak erre szolgáló töltésvezérlő IC-vel töltenék, mert egyéb megoldásokban nem biztos, hogy tudja tartani az ember a pontos feszültséget.
Ha van töltésvezérlő, akkor annak kell kb. az 5V, hogy legyen miből szabályoznia (nem véletlen, hogy a gyári adapterek is 5V körüli feszültséget biztosítanak). Az akkuban szerintem inkább csak védelmek vannak (Tmin, Tmax, Imax stb.), de szerintem a töltésvezérlő nincs benne. Hacsak nincs az oldalán egy adaptercsatlakozó, amire rá van írva, hogy melyik a + fele, és hány volt kell neki.
Csak óvatosan!
(#) rakos28 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Köszi! Megfogadom és átolvasom azt a litiomus aksis tropikot! Köszönöm mindenkinek!
(#) rakos28 hozzászólása Márc 11, 2010 /

Ezt most olvastam.

"A Li-ion töltők megengedik, hogy hosszabb ideig bennthagyjuk akkunkat, mivel az akkuba épített elektronika gondoskodik a töltőáram megfelelő szabályzásáról."
Akkor most elég lehet aha egyszerűen 4,2voltal töltöm vagy nem? Ezt már véggépp nem tudom.

Bővebben: Link
(#) mtomihun válasza rakos28 hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Én cél IC-ket használok a Li-ion akku töltésére!
A Chipcad-nél van többféle, amikhez alig kell pár külső alkatrész és azzal tuti nem töltöd túl!
Következő: »»   19 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem