Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 97
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Milyen proba adot hasznalsz? Van modulalva? Talaltam itthon egy szinusz /negyszog/haromszog hangenerator modult, Velleman kit volt, ezzel szeretnek modulalni egy oszcit, eloszor kf re aztan a bemeneti korok hangolasahoz. Igazabol lehet hogy ezzel kellett volna kezdenem az epitest... Az is eszemben volt hogy a gdo rezgokorere csatolok oda par pf en keresztul egy varikapot modulalni.
Mindjart lefenykepezem az en verziomat aTBA120 al meg meg a BA403 al. A kf resze viszonylag egyszeruen ossze szokott allni, az en tudomanyom a radio elejen tunik kevesnek egyelore.

Udv Joe
(#) kadarist hozzászólása Feb 28, 2010 /

Egy utolsó offos. A Brazil hatóságok lecsapnak a műhold-hekkerekre:Bővebben: Link
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Egy kicsit azt hiszem félreértettél A TDA7021-essel nem közvetlenül a 137 MHz-es jelet veszem, erre a feladatra továbbra is ott van az MC3362 a MOSFETes előerősítővel és PLL-lel. Csupán a 10,7 MHz-es kerámia szűrő után kötöm be a TDA7021-et, demodulálás céljára, 10,7 MHz-re hangolva.
Egyébként időközben életre keltettem a TBA120-as KF áramkört is, annak is nagyon szép hangja van most.

szendi001: a próba adóm egy PLL vezérelt VCO, amit 137,500 MHz-re állítottam be, és igen, modulálom is, PC-ről sima hangfrekis jellel (zenével). Ezzel elég jól be lehet állítani az előerősítőt, meg most a KF beállítására is tökéletes segítséget nyújtott. Nincs rajta semmiféle antenna, azzal a 2-3 mm-es vezetősávval ami a kimeneten van, 30-40 méterről teljesen tisztán befogható. Pedig a teljesítménye elég csekély, anno még SA612-es IChez építettem az oszcillátort, tehát nem "adásra" készült.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Bocs, félreértettem. Sikeres hangolást!
(#) pivi1 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Ennek ellenére még néhányan kitartóan beszélgetnek,meg zenét játszanak be.
Na de most már tényleg...
Ez biztosan legálisan hallgatható:
Bővebben: Link
Nem időjárás , viszont amatőr műholdak.
Most fog jönni EYESAT-1,meghallgatom hátha jön valami az űrből.
(#) pivi1 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Azonban ide már elkél a frekire hangolt antenna,ha nem is irányított de legalább jól méretezett.AO-27

EYESAT.mp3

(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

TBA120-assal próbáltam ki először, és tökéletes képet kaptam Nagyon köszönöm az eddigi segítségeket mindenkinek.
Most el kell mennem, de este szeretném kipróbálni a TDA7021-essel is, hogy azzal mit mutat.
(#) pivi1 válasza Novak hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Gratulálok!
Melyik NOAA-t sikerült elcsípni?
Nekem az volt a tapasztalatom hogy 15 ill 17 gyengébben jöttek mint 18 ill. 19.Lehet a koruk, vagy esetleg gyárilag a teljesítményük különbözik.
(#) Novak válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi, amikor írtam, akkor előtte nem sokkal épp a NOAA18-at sikerült elkapnom.
Egyelőre nekem a NOAA19 az tabu, mert a PLL mikrokontrollerjében az nem szerepel, így 137,100 MHz-re ezzel a programverzióval nem tudok ráállni (csak 137,400 137,500 137,620 és 137,910 MHz).

Mostanában tértem át PLL-re(LC 72131).Nekem műholdanként kellett átprogramozni a 16F84-et.Persze csak kísérlet jelleggel,hogy egyátalán be tudjam indítani.
A potis megoldás sem volt rossz,csak sajnos hőre érzékenynek bizonyult. Félórával vétel előtt be kellett kapcsolnom, ha nem akartam menet közben szabályozgatni.
(#) Novak válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Igen, hát PLL nélkül csak a bajlódás van vele. Kényelmesebb és biztosabb megoldás a PLL, érdeme rá költeni.
Most a NOAA15-tel kipróbáltam a TDA7021-essel épített KF fokozatot, és azzal is tökéletesen működik, de azt hiszem maradok a TBA120-nál.
(#) Novak hozzászólása Feb 28, 2010 /

Egy olyan kérdésem lenne, hogy nem tudja valaki, hogy miért van az, hogy néha szétesik a vett képem? Ezalatt azt értem, hogy vétel közben jobbra vagy balra egész sokat eltolódik a képem. Ez egy hirtelen váltás, egyik sorról a másikra következik be. És a vett hangon is hallom, egy pillanatra megszakad a jel ritmusa.
Esetleg okozhatja ezt a nem megfelelő mintavételezés a PCn?
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

A mintavételezés 11kHz fixen, ezzel nem lehet gond.Direktben, vagy felvételről készülnek a képek? Az a baj, hogyha elmegy a jel, akkor kiesik a szinkronból a program, és a jel újra megjelenése után már más sorfázisban folytatja a dekódolást.
(#) atesz34 hozzászólása Feb 28, 2010 /

8.20 KÖRÜL MENT EL A 17-es nekem elég zajos volt.

Van itt egy példa,azt hiszem 15-ről készítettem.
Középen a vételi oldalon volt probléma(WXSat-al eltolódott,APTdecoder korrigálta).Azonban szerintem a műholdak is produkálnak érdekes szinkron,jelszint problémákat.
Felső részen füllel hallhatóan változott a jel direkt vevőről hallgatva.

szink.jpg

(#) kadarist válasza pivi1 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

A felső részen az látható, amikor bekapcsolódik (vagy kikapcsolódik)a látható tartományban dolgozó videocsatorna. Amikor a műhold a föld éjszakai oldala felett halad el, akkor a visible oldal a közeli infravörös csatornára kapcsolódik (világos rész). Mihelyst megnő a fényerő, átkapcsol láthatóra (visible).
Egyébként a jelkiesés okozta szinkrontévesztést a WXSat-ban szoftveresen korrigálni lehet. Ilyenkor a felvétel kezdetekor vesz szinkronmintát a jelből, és ezt használja a továbbiakban végig a felvétel során. Így ha elmegy, majd visszajön a jel, akkor is fázishelyesen folytatja a képalkotást. Ennek a beállításnak az a hátránya, hogy a kép egy idő után kissé függőlegesen elgörbül az órajelfrekik elmászása miatt.
(#) Novak hozzászólása Márc 1, 2010 /

Mivel most a TBA120-as KF áramkörrel sikerült jó eredményeket elérnem, elhatároztam, hogy építek hozzá egy jóval egyszerűbb és olcsóbb rádiófrekis részt. Mivel 10,7 MHz-es KF-en demodulálok, teljesen felesleges MC3362-essel játszani, gyakorlatilag az IC 3/4-e kihasználatlan.
Tegnap este megterveztem egy vevőt SA612-es IC-vel. Ma délelőtt meg is építettem, nemrég volt itt a NOAA18, ki tudtam vele próbálni, tökéletesen működik
A rajzot csatoltam, hátha valaki kedvet kap hozzá.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

A kapcsolás jónak tűnik, esetleg ha meg tudnád próbálni 5.5, vagy 6.5 MHz -es szűrővel, szerintem jobb lehetne, mert valamelyest keskenyebb a sávszélessége, jobb lesz a jel/zaj viszony.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

5,5 és 6,5 MHz-es szűrőm is van itthon, többféle is. Viszont nincs hozzá KF tekercsem. Majd ha hozzájutok valahol, akkor kipróbálom. Számolgatni a menetekkel meg kapacitással nem akarok, mert a gyakorlat úgyis mást szokott igazolni, műszerem meg nincsen semmi.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Jó, csak volt egy ötletem. A kapcsolás jó, 10.7 -re és 5.5 re is. régi modulos TV-ből esetleg? A számolás tényleg babrás, akkor már csak úgy saccra is jobb, de műszer jó lenne.
De van frekimérőd, nem? Vagy kipuskázni a menetszámokat valamelyik TV rajzából.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Mondjuk most, hogy mondod, a padláson van nekem pár panelem régi TV-kből, azokon biztosan találok
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Regota figyelem a topicot, nagyon jo ! Kozben nekem is eszembe jutott egy egy-kevereses verzio epitese. Sajnos amilyen IC van itthon, a tda2545 nem tudja ezt a frekit mar.
Ez az uj kapcsolas nagyon tetszik.
Erdeklodnek hogy mekkora a hangolofesz ? Jol sejtem hogy NE612 is hasznalhato ?
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Sziasztok!

Megoldottam a vevo problema kifejleszteset, tobb honapos epitgetes utan turelmesen megvartam amig Novak kollega kifejleszti

Felreteszem az eddigibemeno koreimet es kiprobalom a jo oreg ne612-ot a BA403 al.Nagyon jo es egyszeru kapcsolasnak tunik, mar epitem is a probapanelra a keszuleket. Koszonet a kapcsolasi rajzert!

Udv Joe
(#) szendi001 hozzászólása Márc 1, 2010 /

itt van kep a ba403 as verziorol, mellette a tba120 kf
a nagy panel meg a trainer radio altalam vasalt nyakja, este tobb kep jon.

udv Joe
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Szia!

Nekem 10, 7 megas zold kf melle tett 4.7 +75 pf pontosan kozepre huzta (6.5 megara) a kf frekit. Javaslom mint megoldast az eredeti kondi a kf tekercsemben 47 pf volt.
5.5 megahoz kell meg par 10 pf.
Udv Joe
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Persze, az NE612 és SA612 az gyakorlatilag teljesen ugyan az, csak más gyártja. Az SA612 az Philips.
Egyébként kipróbáltam a vevőt SA602-vel is, kicsit régebbi verzió, de gyakorlatilag semmiféle változást nem tapasztaltam (sem jó, sem rossz irányba), szóval ha esetleg csak 602-eshez jutsz hozzá, az is OK.
A PLL-em hangolófeszültsége 0-5 V közötti értéket vehet fel, a rajzon szereplő paraméterekkel 137,500 MHz-en 1,92 V-ot ad rá.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Örülök, hogy valaki hasznát veszi Már jó sok időt, és munkát beleöltem, hogy kihozzak valami használhatót itt a műholdazás téren.
Most a BF961-et lecseréltem BF998-as MOSFET-re, nem tudom mennyire lesz más, egy próbát megér.
Azon gondolkodom még, hogy esetleg egy szélessávú, BFR tranyós erősítőt még érdemes lenne-e betenni közvetlenül az antennához...

Egyébként nagyon köszi ezt a kondival kiegészítős megoldást, nem is értem, hogy hogy nem jutott eszembe Kiváló ötlet, a lehető legegyszerűbb
8 körül jön a 17-es, addigra megpróbálom áthangolni 6,5 megára.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Kipróbáltam ezt a KF tekercs kiegészítést, de sajna nem az igazi. 82 pF-ot kötöttem rá, be is tudtam állítani, de valami nem jó. Hol megjött erősen a hang, hol nem.
Anélkül, hogy hozzányúltam volna egyszer szépen tisztán szólt, utána pedig egy tompa puffanással elhallgatott, aztán egy idő után megint magára talált.
Nem tudom mi lehetett a gond, mindenesetre a 8 órási átvonulásra most még visszaraktam a 10,7 MHz-es szűrőt.
Holnap lehet majd még játszom vele, köszönöm az ötletet!
(#) Novak hozzászólása Márc 1, 2010 /

Lassan falnak megyek már
Csatoltam a hibajelenséget, amiről tegnap is beszéltem. Egyszerűen szétesik a kép, már vétel közben elcsúsznak a darabok jobbra-balra egymáson.
A hangban is hallom, hogy mikor van ugrás, mintha két tikk-takk között kimaradna a sípolás, mintha megzavarodna az adó egy kicsit. Érezni, hogy váltás van a ritmusban. Én a már feldolgozott hangot hallgatom élőben, nem a vevő hangját hallom közvetlenül.
De az az érdekes, hogy ilyet eddig csak a NOAA17-esnél tapasztaltam...
Nem tudom mi a probléma, találkoztatok már hasonlóval?
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Ne idegeskedj, műholdhiba okozza jelkiesést:Satellite status report (Note 7.)
Változtass a program szinkronbeállításain.
Következő: »»   23 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem