Fórum témák
» Több friss téma |
Milyen proba adot hasznalsz? Van modulalva? Talaltam itthon egy szinusz /negyszog/haromszog hangenerator modult, Velleman kit volt, ezzel szeretnek modulalni egy oszcit, eloszor kf re aztan a bemeneti korok hangolasahoz. Igazabol lehet hogy ezzel kellett volna kezdenem az epitest... Az is eszemben volt hogy a gdo rezgokorere csatolok oda par pf en keresztul egy varikapot modulalni.
Mindjart lefenykepezem az en verziomat aTBA120 al meg meg a BA403 al. A kf resze viszonylag egyszeruen ossze szokott allni, az en tudomanyom a radio elejen tunik kevesnek egyelore. Udv Joe
Egy utolsó offos. A Brazil hatóságok lecsapnak a műhold-hekkerekre:Bővebben: Link
Egy kicsit azt hiszem félreértettél A TDA7021-essel nem közvetlenül a 137 MHz-es jelet veszem, erre a feladatra továbbra is ott van az MC3362 a MOSFETes előerősítővel és PLL-lel. Csupán a 10,7 MHz-es kerámia szűrő után kötöm be a TDA7021-et, demodulálás céljára, 10,7 MHz-re hangolva.
Egyébként időközben életre keltettem a TBA120-as KF áramkört is, annak is nagyon szép hangja van most. szendi001: a próba adóm egy PLL vezérelt VCO, amit 137,500 MHz-re állítottam be, és igen, modulálom is, PC-ről sima hangfrekis jellel (zenével). Ezzel elég jól be lehet állítani az előerősítőt, meg most a KF beállítására is tökéletes segítséget nyújtott. Nincs rajta semmiféle antenna, azzal a 2-3 mm-es vezetősávval ami a kimeneten van, 30-40 méterről teljesen tisztán befogható. Pedig a teljesítménye elég csekély, anno még SA612-es IChez építettem az oszcillátort, tehát nem "adásra" készült.
Bocs, félreértettem. Sikeres hangolást!
Ennek ellenére még néhányan kitartóan beszélgetnek,meg zenét játszanak be.
Na de most már tényleg... Ez biztosan legálisan hallgatható: Bővebben: Link Nem időjárás , viszont amatőr műholdak. Most fog jönni EYESAT-1,meghallgatom hátha jön valami az űrből.
Azonban ide már elkél a frekire hangolt antenna,ha nem is irányított de legalább jól méretezett.AO-27
TBA120-assal próbáltam ki először, és tökéletes képet kaptam Nagyon köszönöm az eddigi segítségeket mindenkinek.
Most el kell mennem, de este szeretném kipróbálni a TDA7021-essel is, hogy azzal mit mutat.
Gratulálok!
Melyik NOAA-t sikerült elcsípni? Nekem az volt a tapasztalatom hogy 15 ill 17 gyengébben jöttek mint 18 ill. 19.Lehet a koruk, vagy esetleg gyárilag a teljesítményük különbözik.
Köszi, amikor írtam, akkor előtte nem sokkal épp a NOAA18-at sikerült elkapnom.
Egyelőre nekem a NOAA19 az tabu, mert a PLL mikrokontrollerjében az nem szerepel, így 137,100 MHz-re ezzel a programverzióval nem tudok ráállni (csak 137,400 137,500 137,620 és 137,910 MHz).
Mostanában tértem át PLL-re(LC 72131).Nekem műholdanként kellett átprogramozni a 16F84-et.Persze csak kísérlet jelleggel,hogy egyátalán be tudjam indítani.
A potis megoldás sem volt rossz,csak sajnos hőre érzékenynek bizonyult. Félórával vétel előtt be kellett kapcsolnom, ha nem akartam menet közben szabályozgatni.
Igen, hát PLL nélkül csak a bajlódás van vele. Kényelmesebb és biztosabb megoldás a PLL, érdeme rá költeni.
Most a NOAA15-tel kipróbáltam a TDA7021-essel épített KF fokozatot, és azzal is tökéletesen működik, de azt hiszem maradok a TBA120-nál.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy nem tudja valaki, hogy miért van az, hogy néha szétesik a vett képem? Ezalatt azt értem, hogy vétel közben jobbra vagy balra egész sokat eltolódik a képem. Ez egy hirtelen váltás, egyik sorról a másikra következik be. És a vett hangon is hallom, egy pillanatra megszakad a jel ritmusa.
Esetleg okozhatja ezt a nem megfelelő mintavételezés a PCn?
A mintavételezés 11kHz fixen, ezzel nem lehet gond.Direktben, vagy felvételről készülnek a képek? Az a baj, hogyha elmegy a jel, akkor kiesik a szinkronból a program, és a jel újra megjelenése után már más sorfázisban folytatja a dekódolást.
Van itt egy példa,azt hiszem 15-ről készítettem.
Középen a vételi oldalon volt probléma(WXSat-al eltolódott,APTdecoder korrigálta).Azonban szerintem a műholdak is produkálnak érdekes szinkron,jelszint problémákat. Felső részen füllel hallhatóan változott a jel direkt vevőről hallgatva.
A felső részen az látható, amikor bekapcsolódik (vagy kikapcsolódik)a látható tartományban dolgozó videocsatorna. Amikor a műhold a föld éjszakai oldala felett halad el, akkor a visible oldal a közeli infravörös csatornára kapcsolódik (világos rész). Mihelyst megnő a fényerő, átkapcsol láthatóra (visible).
Egyébként a jelkiesés okozta szinkrontévesztést a WXSat-ban szoftveresen korrigálni lehet. Ilyenkor a felvétel kezdetekor vesz szinkronmintát a jelből, és ezt használja a továbbiakban végig a felvétel során. Így ha elmegy, majd visszajön a jel, akkor is fázishelyesen folytatja a képalkotást. Ennek a beállításnak az a hátránya, hogy a kép egy idő után kissé függőlegesen elgörbül az órajelfrekik elmászása miatt.
Mivel most a TBA120-as KF áramkörrel sikerült jó eredményeket elérnem, elhatároztam, hogy építek hozzá egy jóval egyszerűbb és olcsóbb rádiófrekis részt. Mivel 10,7 MHz-es KF-en demodulálok, teljesen felesleges MC3362-essel játszani, gyakorlatilag az IC 3/4-e kihasználatlan.
Tegnap este megterveztem egy vevőt SA612-es IC-vel. Ma délelőtt meg is építettem, nemrég volt itt a NOAA18, ki tudtam vele próbálni, tökéletesen működik A rajzot csatoltam, hátha valaki kedvet kap hozzá.
A kapcsolás jónak tűnik, esetleg ha meg tudnád próbálni 5.5, vagy 6.5 MHz -es szűrővel, szerintem jobb lehetne, mert valamelyest keskenyebb a sávszélessége, jobb lesz a jel/zaj viszony.
5,5 és 6,5 MHz-es szűrőm is van itthon, többféle is. Viszont nincs hozzá KF tekercsem. Majd ha hozzájutok valahol, akkor kipróbálom. Számolgatni a menetekkel meg kapacitással nem akarok, mert a gyakorlat úgyis mást szokott igazolni, műszerem meg nincsen semmi.
Jó, csak volt egy ötletem. A kapcsolás jó, 10.7 -re és 5.5 re is. régi modulos TV-ből esetleg? A számolás tényleg babrás, akkor már csak úgy saccra is jobb, de műszer jó lenne.
De van frekimérőd, nem? Vagy kipuskázni a menetszámokat valamelyik TV rajzából.
Mondjuk most, hogy mondod, a padláson van nekem pár panelem régi TV-kből, azokon biztosan találok
Regota figyelem a topicot, nagyon jo ! Kozben nekem is eszembe jutott egy egy-kevereses verzio epitese. Sajnos amilyen IC van itthon, a tda2545 nem tudja ezt a frekit mar.
Ez az uj kapcsolas nagyon tetszik. Erdeklodnek hogy mekkora a hangolofesz ? Jol sejtem hogy NE612 is hasznalhato ?
Sziasztok!
Megoldottam a vevo problema kifejleszteset, tobb honapos epitgetes utan turelmesen megvartam amig Novak kollega kifejleszti Felreteszem az eddigibemeno koreimet es kiprobalom a jo oreg ne612-ot a BA403 al.Nagyon jo es egyszeru kapcsolasnak tunik, mar epitem is a probapanelra a keszuleket. Koszonet a kapcsolasi rajzert! Udv Joe
itt van kep a ba403 as verziorol, mellette a tba120 kf
a nagy panel meg a trainer radio altalam vasalt nyakja, este tobb kep jon. udv Joe
Szia!
Nekem 10, 7 megas zold kf melle tett 4.7 +75 pf pontosan kozepre huzta (6.5 megara) a kf frekit. Javaslom mint megoldast az eredeti kondi a kf tekercsemben 47 pf volt. 5.5 megahoz kell meg par 10 pf. Udv Joe
Persze, az NE612 és SA612 az gyakorlatilag teljesen ugyan az, csak más gyártja. Az SA612 az Philips.
Egyébként kipróbáltam a vevőt SA602-vel is, kicsit régebbi verzió, de gyakorlatilag semmiféle változást nem tapasztaltam (sem jó, sem rossz irányba), szóval ha esetleg csak 602-eshez jutsz hozzá, az is OK. A PLL-em hangolófeszültsége 0-5 V közötti értéket vehet fel, a rajzon szereplő paraméterekkel 137,500 MHz-en 1,92 V-ot ad rá.
Örülök, hogy valaki hasznát veszi Már jó sok időt, és munkát beleöltem, hogy kihozzak valami használhatót itt a műholdazás téren.
Most a BF961-et lecseréltem BF998-as MOSFET-re, nem tudom mennyire lesz más, egy próbát megér. Azon gondolkodom még, hogy esetleg egy szélessávú, BFR tranyós erősítőt még érdemes lenne-e betenni közvetlenül az antennához... Egyébként nagyon köszi ezt a kondival kiegészítős megoldást, nem is értem, hogy hogy nem jutott eszembe Kiváló ötlet, a lehető legegyszerűbb 8 körül jön a 17-es, addigra megpróbálom áthangolni 6,5 megára.
Kipróbáltam ezt a KF tekercs kiegészítést, de sajna nem az igazi. 82 pF-ot kötöttem rá, be is tudtam állítani, de valami nem jó. Hol megjött erősen a hang, hol nem.
Anélkül, hogy hozzányúltam volna egyszer szépen tisztán szólt, utána pedig egy tompa puffanással elhallgatott, aztán egy idő után megint magára talált. Nem tudom mi lehetett a gond, mindenesetre a 8 órási átvonulásra most még visszaraktam a 10,7 MHz-es szűrőt. Holnap lehet majd még játszom vele, köszönöm az ötletet!
Lassan falnak megyek már
Csatoltam a hibajelenséget, amiről tegnap is beszéltem. Egyszerűen szétesik a kép, már vétel közben elcsúsznak a darabok jobbra-balra egymáson. A hangban is hallom, hogy mikor van ugrás, mintha két tikk-takk között kimaradna a sípolás, mintha megzavarodna az adó egy kicsit. Érezni, hogy váltás van a ritmusban. Én a már feldolgozott hangot hallgatom élőben, nem a vevő hangját hallom közvetlenül. De az az érdekes, hogy ilyet eddig csak a NOAA17-esnél tapasztaltam... Nem tudom mi a probléma, találkoztatok már hasonlóval?
Ne idegeskedj, műholdhiba okozza jelkiesést:Satellite status report (Note 7.)
Változtass a program szinkronbeállításain. |
Bejelentkezés
Hirdetés |