Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Helló!
A segítségeteket szeretném kérni, ugyanis nem vagyok még nagyon profi. Arra gondoltam, hogy úgy is lehetne frankó VU-metert csinálni, hogy ellenállásokból felépítek egy többszörös feszültségosztót és valamilyen komparátor IC-kkel (pl LM741) összehasonlítom ezeket a feszültségeket a bemenő jellel. A LED-eket a komparátorok kimenetére kötném. Természetesen kell valami előerősítő is a bemenő jelnek. Szerintetek ez ötlet jó ? Megoldható ? Mert ha esélytelen, bele se kezdek ![]() Köszönöm a válaszokat előre is
Hello!
Létezik ilyen kapcsolás. Itt a fóromon is megtalálod pld. itt. Persze nem kivezérlés jelzés céljából.. De az LM3915-ben is ez van. Csak éppen az áramkör megoldása 741-el nem éppen logikus. Részben azért mert egy kazal alkatrész kell bele, részben azért, mert a 741-es nem féltápfeszültséges üzemmódra készült. Így vagy valami trükk kell előtte, vagy kettős tápfeszültség. És egyenirányítás is kellene elé. üdv! proli007
Helló!
Nem ragaszkodok az LM741-hez, csak éppen azt találtam a fiókban ![]() ![]() Köszönöm a választ Gábor
Az ötlet jó, én is így csináltam anno, amíg nem tudtam, hogy létezik LM3914, UAA180 és társaik.
Ahogy proli007 mondja, épp ez van az IC-ben. Töltsd le az adatlapját, és nézd meg.
Hello!
Megnéztem miután proli007 említette. Én tudtam hogy léteznek erre spec IC-k, de az LM3915 és társaik drágák, az UAA180 meg állítólag nem megbízható. Ráadásul ha csak egy IC-re rákötöm a LED-eket, akkor mit tanulok belőle ? ![]() ![]() Te milyen komparátort használtál ? Igazából szerintem az majdnem mindegy, de azért kíváncsi vagyok ![]() Gábor
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi kivezérlésjelzőt miképpen kell használni. (Hova kössem az erősítőből jövő jelet? Párhuzamosan a táppal?) A válaszokat előre is köszönöm!
Hello!
A tápfeszültséget a plusszal jelölt pontra és a GND-re (fordított T betűs pont a rajzon a mínusz) Az erősítő kimenetét, pedig a "Hf be" jelű pontra. De javaslom, hogy valami ellenálláson keresztül (pld 10kohm), mert ha feltekered a potit maximumra és az erősítő elég nagy teljesítményű belepusztulhat az IC. Ha külön tápja van ennek az áramkörnek és az erősítőnek, akkor a két GND pontot közösíteni kell. üdv! proli007
Kedves proli007!
Csupán azt nem értem, hogy ugye az erősítőből két "kábel" jön ki egy plusz és egy mínusz. Na ezeket hova kötöm? Mert az egyiket a Hf be jelű pontra az oké. Én vagyok túl értetlen..... De légyszíves magyarázd el újra. ![]()
Hello!
A "mínusz" kimenetet a GND pontra, a "plusz" kimenetet a "Hf be" pontra. De ha az erősítő kimenete híd kapcsolású, és a két készülék tápfeszültsége közös, akkor a mínusz kimenetet ne kösd sehová, csak a "pluszt". üdv! proli007
Csinálnák egy 10 ledes vu métert, segitséget szeretnék kérni h millyen dolgok kellen hozá és pls linket is küldjetek a dolgokrol.
![]()
Elsőnek tanuld meg használni a keresőt!
led-es kivezérlésjelző topik van már, és ott rögtön a legelső hozzászólásban van 2 rajz is.
Sziasztok!
Megtudnátok nekem mondani hogy melyik kondit kellene kisebbre vagy nagyobbra cserélni hogy dinamikusabb legyen a ledek mozgása. Én lassúnak érzem. Kapcsolás: Bővebben: Link Köszönöm szépen. üdv. fricihun
A 10 µF-ost a diódák után, 4,7, vagy 2,2-re.
Annyira nem kényesek ezek a tápfeszre, de azért ha nem sürgős a dolog, inkább várd meg vmi okosabb véleményét.
Igen. A határ 16Vcc.
Köszi
![]() De a ledeknek se lesz bajuk, ugye? Vagy inkább tegyek nagyobb előtét ellenállásokat?
Miért nem egy megfelelő terhelhetőségű 7812 stab.kockát alkalmazol?
![]()
Hali
én ezt terveztem, épitettem meg, és szeretném megosztani veletek! lm 3914 - el megy tökéletesen. ha esetleg van valami észrevételetek akkor irjatok. köszi. Pöry ![]()
Üdv.
Építettem én is egy ilyen kivezérlésjelzőt. Mindössze csak egy gondom van vele. Én úgy szeretném, hogy a led vagy világít, vagy nem. Mit én csináltam ott meg van átmenet is a ledek között. Mi a teendő? LM3915-öt használtam.
a "mode" lábat lekötöd. (az ic 9-es lába)
egyszerűen be sem kötöd és kész. elméletileg.
Hello! Valaki, aki ért ehhez, kérem rakjon össze egy alkatrészlistát ehhez: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kivezerlesjelzo.html Nagyon fontos lenne, bármilyen formátumban jó(legjobb HEstore-s listában) Előre is köszönöm! És ha valakinek van tapasztalata ezzel a kapcsolással, kérem írja le!
bocs, kezdő vagyok és néhány dolgot nem teljesen értek. pédául balra az első valami (egy ellenállás lehet) abba hogy meg bele 3 vezeték? meg a végén jobb oldalon hogy zárom le, össze kell kötni vagy nem?
a legtöbb kapcsolás rendesen leírja hogy mi mi, de ez nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |