Fórum témák
» Több friss téma |
Jó reggelt mindenkinek!
Új riasztórendszer vásárlása előtt állok, és az alábbi összeállítást gondoltam egy három partícióra osztott, de mindösszesen 11 zóna + 3 ajtó felállásból és GSM jelzős rendszer összeállításához: DSC 1832 központ DSC 5500 kezelő PC5108 zónabővítő PS 128/A kültéri sziréna GSM Tell Compaq GSM egység LC 100 11 db passzív infraérzékelő Honeywell MPS45w 3db nyitásérzékelő 7,2 Ah és 5 Ah akku + 40W tápegység Hozzáértő véleményeket, javaslatokat kérnék, hogy ez az összeállítás jó lesz-e? ![]()
Kedves gumipok miert nem hivod fel aput es megmondja mit hogyan.
De akkor is hiv ha nincs hangjelzod csak akkor a pgm-et kell ra progizni a szirene koveto modba es akkor kuldi az sms-t vagy hiv mikor a pgm aktivalja. bovebb info Ismersz es hivj. ![]()
Jó. Teljesen megfelelő ebben a formában.
A GSM panellel SMS-t, vagy jelzést szeretnél küldeni saját számokra?
inkább jelzést, ha lehet. Elvileg azt is tudja, vagy tévedek? Laikusként kérdezem...
Tudja. Felhív, és szirénázik a mobilba.
Köszönöm, küldök hamarosan neked egy emailt is ezügyben.
Annyi változás van, hogy indítottam egy sétatesztet. A ready, armed, system led villogni kezdett a (nyolc? vagy hat?) zona ledek pedig folyamatos piros. Hiába sértettem meg az összes zónát, nem jelzett a sziréna, de azóta "alapállapotban" 6 zona led világít, de a system led már nem villog! Hibakeresésnél továbbra is csak a system led villog, öntesztnél pedig megszólal a sziréna két másodpercre és elvileg az összes zónát leteszteli, de ez nem tudom miben nyilvánulna meg. Szóval valami nem jó, de nem tudom, hogy mi. Ha a vezetékezést csesztem volna el, akkor a hibakeresésnél jelezné, hogy gáz van, vagy nem?
Legyetek szívesek, segítsetek! Előre is Köszönöm!
A sétateszt csak arra jó, hogy ha a PIR elött mozogsz, megszólaltatja a szirénát kb 2 mp-re. De nem ír ki semmilyen hibát. Neked kell ellenőrizni, hogy működik-e a zóna. A sétateszt csak akkor lényeges, ha egyedül teszteled a már működő rendszert, hogy a mozgásérzékelők megfelelően működnek-e... Lépj ki belőle, mert csak kb 1 óra múlva lép ki magától.
Addig nincs értelme a sétatesztnek, amíg minden hiba el nincs hárítva. Tehát, akkor jó a riasztó, ha csak a ready led világít, nincs nyitott zóna. Mivel nálad NC kör van, ezt eléggé egyszerű ellenőrizni, ha a központ nyitott zónát jelez, akkor meg kell nézni, miét van. Írtad, hogy a Z1 nyitva. Azért, mert nem vetted le a szirénában a jumpereket. Ugyanis, ha rajt van a jumper, akkor az AS ASG pontokon megjelenik 12V ami nyitott állapotot jelez a központ zónán. Ez alapból sem túl jó ötlet, mivel zavarhat mást is. Tehát vagy kikötöd, és a Z' com pontot rövidre zárod gy kis darab dróttal, vagy kiveszed a két jumpert a szirénából. A Z6 hogy miért van nyitva, azt ki kell deríteni. NC esetén marad a központ kijelzése, vagy egy digit műszer csipogóra állítva. Meg kell nézni, hogy a rákötött eszköz rendesen be van-e kötve, kap-e tápot, (villog a PIR ledje rendesen). Ha ezen van a sorosítás, akkor mindkét eszközt át kell nézni. Ha nem vagy séta módban, és nyitva vannak a zónák, ott vagy nincs felprogramozva megfelelően, vagy nincs jól bekötve...(programozásnál, NC esetén a 013 opcióban 1-es led világít, EOL esetén nem világít, DEOL esetén az 1-es nem világít, a 2-es világít... A többi része a 013 opciónak gyk lényegtelen, mire van beállítva) Programozni bármikor újra lehet, ha esetleg valamit elprogramoztál, és nem tudod mit, akkor központ reset kell. Ez úgy néz ki, akku, és trafó a központról levesz. A Z1 pontból kössed ki a beleközött eszközt. A Z1, és PGM1 pontot zárd rövidre egy darab vezetékkel. Adj a riasztóra tápot, kb fél percig. Ezután táp le, a rövidzár eltávolít, és máris gyári alapon van a riasztó. továbba is az a véleményem, hogy kell az a két ellenállás a rendszerbe, a sorosítást szüntesd meg. Ha mindenképp akarsz sziréna szabotázst, akkor használd fel a kezelői zónát. (ilyenkor feltétel, hogy legalább 5 ér legyen a kezelő kábelén)
Ok. Szóval mind a hat led világít, akkor ezek szerint mind a hat zóna szarul lett bekötve. (A 013-as szekciót az általad említett módon programoztam. 1-es led ég).
A PIR-eknél az NC és a C mindegy, hogy melyik megy a COM-ra és melyik a Zónára. Én négy ért kötöttem be +12V-12V értelemszerűen, NC a zóna C a COM. Ez így jó? Hogyan kell kötni az ellenállásokat, hogy jó legyen? Kell forrasztani vagy elég a csavarral odafogatni? Programozást nem hiszem, hogy elcsesztem, mert csak nagyon alap dolgokat sikerült beállítanom (*2-vel hibaódok megtekintése, *6 idő beállítása, *5 userkód, *5 1 és 2 partíció hozárendelése a userhez, *5 user attribútumok 1 3 4, *8 telefonvonal kiiktatása a 015 szekció 7 pontja) a többit meg a Te útmutatásod alapján pötyögtem be és egyszer vissza is ellenőriztem *8 telepkód 001 11 03 01 03 03 03 00 00 # *8 telepkód 005 01 015 030 030 # # (belépésre 15) *8 telepkód 013 1,3,5,6,7 ledek bekapcsolva *8 telepkód 013 1,4 ledek bekapcsolva *8 telepkód 380 minden kikapcsolva Ezek után jött a sétateszt, de nem szólalt meg a sziréna, pedig a PIR-ek ledjei jeleznek. Huhh, szóval inkább vezetékezési gond lesz.
A C-NC pont tökmindegy, csak a Z-és COM közé kerüljön.
A kép alapján kell az ellenállásokat belerakni, amit a központhoz adtak, A zöld, kék, piros, arany csíkkal jelöltek. 5,6KOhm-os ellenállások. Az 1k, és 2,2k ellenállások nem kellenek, ezekből gyárilag csak egy-egy darabot adtak. Az ellenállásos bekötésnél szintén mindegy, hogy a két pirossal jelölt vezeték hova megy, Z, és COM pontoknál a központ panelen.
Nagyon szépen köszönöm! Holnap megpróbálom beapplikálni az ellenállásokat. A sorosítást nem tudom megúszni, mivel összesen 2-2 darab PIR van sorosítva, tehát két pár, ebből max az egyiket tudnám megúszni. Apropó, a rajz a soros kötésre is igaz?
Soros kötés esetén már módosulnak az ellenállás értékek, max kettőt tudsz olyan módszerrel sorosítani, hogy felezed az ellenállás értékeket. Tehát, ahol sorban vana két eszköz, azokba nem 5,6K-s hanem 2,7 kOhmos ellenállásokat raksz. Ha nincs, akkor simán a gyári ellenállásokat párhuzamozod, ergo 4 db ellenállás lesz az infrában.
Tehát a rajz szerint az ellenállások vagy 2,7kOhmosak, vagy egy ellenállás helyettesíthető két párhuzamosan kapcsolt 5,6kOhmos ellenállással. (így lesz akkor 4 db.)
Nna a sziréna két jumperjét leszedtem áramtalanítás után. Persze riasztott amíg le nem húztam a sziréna akksiját is. Most nekiállok a PIR-eknek az ellenállásokkal. A rajz szerint a T csatlakozási pontot is használni kell, az nem a tamper? Mindegy úgy csinálom ahogy a rajzon van. A soros esetén a 4db ellenállás mindkét PIR-be kell?
Bakker kevés lesz az ellenállás. A nem sorosakba beraktam. Maxira tekertem (68-ról 100%-ra) a range állító potenciométert, de nem tudom, hogy ez a szöget vagy a távolságot változtatja. A pulse count jumpert 1-es pozicióban hagytam és a kisállat jumpert 15 kg-ra állítottam. A LED-et bekapcsolva hagytam egyelőre, de lehet, hogy végleg úgy hagyom. Nem lehetne valahogy kevesebb ellenállással megodani? 11db van és ugye 2-2 pár soros PIR. Ma nem tudom beszerezni az tuti.
Sziasztok!
Elolvastam sok mindent itt a fórumon, de...Van egy PC1616 központom + LC100 infrák + 1 nyitásérzékelő+ kétféle kezelőm:egy 1555 + egy PK5500E. Programozásnál melyiket használjam? Vagy ha a1555-el programozom fel, és azután cserélem fog működni? De ettől sokkal alapabb a problémám: sosem csináltam ilyet: az LC 100-ban hat sorkapocspont van: T2-T1-NC-C-12v-+. A központban: Z1-COM-Z2, stb. Mit hová kötök? Illetve a +-12V-ot honnan veszem le a központi panelról? Az auxról? Még1 dolog: a nyitásérzékelőt hogyan és hová kössem be? Telefonvonalam nincs. Kérlek segítsetek, soha nem csináltam még ilyet. A prog.biztos menni fog a könyv alapján, de ha elkötöm, még el sem jutok addig... G ![]()
Szereztem ellenállásokat és minden PIR-be beraktam (2 illetve 4 a sorosakba). Feszültség alá helyeztem a központot, éled minden. Az időt elfelejtette, de gyorsan beállítottam. *2-re a system led sárgán villog
![]() "Alapállapotban" jelenleg a system led folymatosan világít sárgán és a zóna1 (a sziréna) pirosan jelez. Biztos láma kérdés, de a szirénához is kell ellenállás? Sajnos már csak egy ilyen ellenállásom maradt. A sziréna kötése: +N - BELL+ A - BELL- G - sehova nem kötöttem Föld? - AUX- AS - Zóna1 ASG - COM Leszedtem ugye a két utolsó jumpert (MODE AS, ASG) is. Mi lehet a gond?
System világit, és *2 re csak a system villog, és nincs zónafény? Nincs hiba, vagy riasztási memória van, vagy kiiktatott zóna.
A riasztási mem. a *3, A kiiktatás a *1 menü. Riasztási memória lehet, a 24 órás zóna miatt. Ha a ready led világít (nincs nyitott zóna) akkor egy bekapcs, majd egy kikapcs is elég, hogy a riasztási memória és a kiiktatás törlődjön. Ha 24 órás zónán csináltál bypass-t akkor az csak akkor áll vissza, ha manuálisan újra aktivizálod. A kiiktatás menete: *1 zónaszán (vagy zónaszámok)# pl. 1-es zóna kikapcs: *1 01# 1, 4, 5, zónák kikapcs: *1 01 04 05 # Nálad az 1-es zóna 24 órás, így az aktivizálás pont így zajlik, ahogy a kikapcs. Tehát *1 01# Ha csak simán beütöd a *1 funkciót, a kiiktatott zónák ledjei világítanak. *3 funkció a riasztási memória. a beütöd a *3-t, akkor a system leddel együtt villog a riasztott zóna. kilépés #
Kedves mikos78 téged igy könnyebb elérni,ha meg valami égetös nagyon, ugyis hivlak.......csaoo
![]()
Kedves Gumipok de ha meg sem probal felhivni
akkor miert irsz ilyeneket amugy meg ha valami gondom szok lenni nekem,vagy ha valamit nem tudok akkor megkerdem a kedves Syn7h37ic baratunkat o tudja a valaszt mindenre csak az a gond hogy minden szavat le kell forditani magyar magyarra amit meg akarok kerdezni tole nem roszbol jo volna ha csak egyfajta nyelven tanulnank programozni amugy udv mindenkinek aki a forumon log es olvasgatja ![]()
Én nem iktattam ki zónát és a *1-re nem is jelez ilyet. Viszont a *3-ra jelzi az 1-es zónát. Ez végülis logikus, hiszen a szirénát "szabotázsoltam" miközben áramtalanítottam az egész rendszert majd felnyitottam a burkolatát. Sajnos nem a ready led világít így nem tudom élesíteni. A leírás szerint a riasztási memória csak egy élesítéssel, majd az azt követő hatástalanítással törölhető. Hát ez 22-es csapdája.
(Szóval akkor a szirénához nem kellenek ellenállások.) A PIR-ekben maxira tekertem (68-ról 100%-ra) a range állító potenciométert, de nem tudom, hogy ez a szöget vagy a távolságot változtatja. A pulse count jumpert 1-es pozicióban hagytam és a kisállat jumpert 15 kg-ra állítottam. Ez jó így. (Nincs kisállat, és fals riasztásokat sem szeretnék.)
Szirénába? Dehogynem kell. Az is ugyan úgy működik mint az infra, azaz egy kontaktust ad, ami alap állapotban zárva van. Ebben az esetben a C és NC kivezetéseknek az AS és ASG felel meg.
Az, hogy volt riasztásod az 1-es zónán még nem zárná ki az élesítést. Azért nem tudod, mert az 1-es folyamatosan riaszt. Ellenállást bele. A range-el a távolságot állítod és egyben az érzékenységet is (jó volt az 84%-on imho, ritkán kell növelni normál lencsével). A pulse jumper 1-es állása pont a legérzékenyebb mód, csak full stabil környezetbe ajánlott.
Tisztelt Fórumozók!
Ha esetleg tudna valaki segíteni, az nagyon megköszönném... Nemrég leszereltem egy Paradox Esprit 747-es (v1.33)őskövületet, ill egy Esprit Key600-as (v3.5) kezelőt. Bármiféle leírást nagyon megköszönnék...
Meg lehetne valahogy oldani, hogy ne kelljen ismét kimásznom és szétszerelnem a szirénát? Gondolok arra, hogy pl a központban helyezem el az ellenállásokat. Ha lehet, akkor hova kell rakni? Ide is kettő kell?
Úgy érzem már célegyenesben vagyok Nektek köszönhetően!
itt nézd meg
http://www.duplexplusz.hu/download.htm
Bocs, egy kicsit eltűntem.
Átolvasom a GSM cuccodnak a leírását és válaszolok.
Ha a szirénában nincs ellenállás, akkor a központnál kell a szabotázs körre egy ellenállás, hogy a központ rendesen érzékelje a lezárt zónát. Szirénánál elég egy is, mivel 24 órás, ha bontod a szabotázs zónát, akkor eleve szabotázsként riaszt, mivel szakadást érzékel a központ.
Tehát az egyik vezetékre sorban rádobsz egy ellenállást, és kész is. A mozgásérzékelőben lévő kis poti az érzékenység, a jumper, pedig arra jó, hogy mennyi szektor sértés után jelezzen. Nem javaslom, hogy maximumra húzod a potit, és egy impulzuson van, így túl érzékeny a mozgásérzékelő, és könnyen tud vakriasztást generálni. 2 impulzus, és a poti középre állítva, teljesen megfelelő, és érzékeny is. Ha a rendszer teljesen nyugalomba áll, akkor nem világíthat egy zóna led sem, és a zöld ready lednek kell világítania. Ekkor beütöd a felhasználói, vagy mester kódot, és a rendszer bekapcsol, indul a bekapcsolási késleltetés. Nem kell megvárni, hogy beélesedjen, rögtön ki is kapcsolhatod a kóddal. Ekkor el fog tűnni a riasztási memóriából az 1-es zóna jelzése. Teljes tesztnél, ha bekapcsoltad a riasztót, várjál 20mp-et, mielőtt bemész a késleltetett zóna elé, ha na nem várod meg, akkor nem ad késleletetést, és azonnal megszólal a sziréna. 20mp után rendesen a késleltetett zónát megsértve a belépési késleltetési időt jelzi hosszú síppal , majd az idő letelte után riaszt.
Nem feltétlen kell kettő. 24h-s zóna elvan 1-el is. A központban vagy a Zx-ből, vagy a COM-ból kikötöd a vezetéket és ráforraszt egy 5.6K. Az ellenállás másik vége pedig oda, honnan kikötötted. Különben csúnya dolog. Pont azt a funkcióját veszíti el, amire ki lett találva. Kívülről hozzáférhető egységnél én SOHA nem tennék ilyet. Lusti
![]() Amúgy azt meg sem említem, hogy zónánként (1-8) be lehet állítani, hogy milyen típusú lezárása van. Szal' ha esetleg ezt az ellenállást is ki szeretnéd hagyni (így úgy sincs semmi értelme), van rá lehetőség, de jól nem mondom meg hol (na jó egy kis segítség a 101 szekcióban)
Köszönöm szépen a válaszokat Neked is és Syn7h37ic-nek is.
Általában nem vagyok egy nehéz felfogású, de a leírások alapján számomra lehetetlen küldetésnek tűnt (nem beszélve néhány fals információról az ellenállások szükségét illetően). Remélem válaszaitok alapján ma este már tudom tesztelni a cuccot. Üdv, Robi |
Bejelentkezés
Hirdetés |