Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   7 / 82
(#) Topi válasza elektrojános hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Idézet:
„ezekkel lehetne valahogy vezérelni egy robotot?”


Igen.
(#) elektrojános válasza Topi hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Kössz szépen.
De hogy?
(#) Moderátor hozzászólása elektrojános hozzászólására (») Márc 2, 2010
 
Nem lehetne egy kicsivel kevesebb szmájlit használni?

Négy szóhoz két szmájli. Itt ez nem divat. Majd MSN-en.
(#) szkrep válasza elektrojános hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Olvass utána a manchester kódolásnak. Ha az megy, ki kell találnod egy módszert a hibák kiszűrésére. Utóbbiról nem sok minden lesz a neten... Ezek digitális adatátvitelre valók, tehát szoros barátságot kell kötöd valamilyen mikrokontrollerrel.
A programozói karriered ne ezzel kezd...
(#) elektrojános válasza (») Márc 2, 2010 /
 
Topi
ok legközeleb figyelek rá.

Szkrep
jó ötlet de már értek valamicskét a mikrokontrollerekhez.
(#) Zozi85 válasza Attila24 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Nem kell mindenképp azt használnod, csak nekem az volt itthon épp. Válassz egyet az igényeid szerint, ha ilyesmi robotot szeretnél, legyen rajta ccp1 és ccp2 két pwm hez adc lábak meg annyi szabad i/o amennyire szárnyal fantáziád. Motorokhoz úgyis kell még két H hidat kreálnod, szenzorokat meg kitalálod
(#) bodgabo válasza elektrojános hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Nos, ha programozni szeretnéd a robotodat vezeték nélkül ezekkel az eszközökel (pár hete én is vettem egy párat pont ebből, de még nem jutottam el a kipróbálásukig), akkor nem szoltam. Ha a robot "agya" (pl egy PC) és a manipulátor (a mechanikus szerkezet) közt szeretnél vezetéknélküli kapcsolatot, akkor egy adó és egy vevő kevés, mivel a szenzorok jeleit vissza is kellene küldeni a vezérlőnek.
Ha pedig pusztán manuálisan akarod távirányíani, akkor az nem robot, hanem egy távirányítású manipulátor. Legalábbis a suliban igy tanultuk.
(#) gallz hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Hello!

DC motor fordulatot szeretnék szabályozni, ehhez a Topi egyik cikkét vettem alapul: EZT
Miért kell a BD681 tranzisztor elé 4K7 ellenállás?

Másik kérdés, ha 5V-ból akarok 3.3V-ot csinálni (bluetooth modulhoz), akkor azt egy megfelelő zenner diódával is megtehetem, vagy használjak inkább feszültségstabilizátort pl. LE33, LM2937 ?
(#) bodgabo hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Az ellenállás a bázisáram korlátozására hivatott.

Inkább a stabilizátor, főleg telepről való használat esetén.
(#) labu01wx hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy milyen megoldást(Bluetooth, ZigBee, ...) javasoltok robot távvezérlésére számítógépről, a robot is küldene pár információt a gép felé.
(#) xx12xx válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia ! Bár magam is a kezdők közé tartozom, de éppen jelen időszakban foglalkozom a témával. Javaslom olvass el mindent ami a Manchaster kódolással kapcsolatos irodalom. Természetesen szelektálnod kell, hogy mi az a szint amivel meg tudsz birkózni.
Azt is el kell hogy mondjam, hogy nem csak ez az egy kódolási forma létezik, ezért más irányokban is van mozgási lehetőséged. Szükséges még az átviteltechnika alapszintű ismerete is, mellyel ezen a fórumon is foglalkoztak már a kollégáink, egy kis kutatómunkával megtalálhatod.
(#) labu01wx válasza xx12xx hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Azt elfelejtettem mondani, hogy nem ártana, ha az eszköz tudna azonosítást, hogy pl egy robotversenyen ne zavarja meg a másik adóból érkező jel.
Olvasgattam Topi írását a 434 MHz-es adókról, ha ott szoftveresen megcsinálnám az azonosítást, akkor eléggé csökkenne az amúgy sem nagy sávszélesség.
Ezért gondolkodtam legelőszőr bluetooth-on, közben megláttam a zigbee-t, amiről sajnos még nem sokat tudok.
(#) KTobi válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
A ZigBee az ipari körülményekre kifejlesztett adatátvitel. Nagyon kis energiát igényel, elemes üzemre tervezték. Éppen ezért az adatátviteli sebessége, 2,4GHzen 250kbps. Ha neked ez a sebesség elég, akkor használhatod.
(#) bodgabo hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
Lehet hogy tájékozatlan vagyok, de tudtommal a robot -megfelelő felprogramozás és beállítások után- önállóan kell hogy működjön, robotversenyen -verseny közben- sem lehet semmiféle kommuniáció a robottal. A modellező verseny másról szól.
(#) labu01wx válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Az irányításról nincs információm, viszont adatokat biztosan lehet fogadni a robottól(pl.: kamerakép).
(#) labu01wx válasza KTobi hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
A 250Kb/s jóval nagyobb, mint az említett 434MHz-es adó sebessége.
ZigBee-nél van lehetőség hardveres azonosításra, illetve tudtok más távvezérlési módot, ahol ez megoldható?
(#) bodgabo válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Valóban, a robot küldhet adatokat, de -szerintem- a robotban pont az a pláne, hogy magától oldja meg a feladatot külső személyi beavatkozás nélkül. Mondjuk egy vészkikapcs. nem árt, főleg nagyobb "jószágoknál".
(#) labu01wx válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Munka- és költségmegtakarítás miatt lenne benne távvezérlés. A rádiós vezérlést is meg szeretném tanulni, ezért gondoltam, hogy akkor miért nem a kész robotba építemsem?

Valójában az a "kész robot" nem is annyire kész, mert fogalmam sincs, hogy miből legyen a teste. Első ötletem az volt, hogyveszek egy olyan tankot aminek külön motor hajtja mindkét oldalát, de a mi kisvárosi játékboltunkban ilyen sajnos nincs.
Van valakinek ötlete, hogy miként lehet kevés barkácsolással összedobni a megfelelő kasztnit?
(#) bodgabo válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Attól függ, milyen lehetőségeid (anyagok, szerszámok...) vannak. "Tankot" én egy 6-8mm-es kazánlemezre szerelt csapágyházakkal, méretre esztergált danamit kerekekkel és használt vezérműszíj-lánctalppal készítenék, mert ez van itthon.
(#) szkrep válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Szerintem a távvezérléssel drágább lesz, és több munkád lesz benne. Viszont ha megtanulni akarod, akkor nyilván el kell kezdeni megépíteni.
Attól, hogy főprocesszor nem az eszközön van, még autonóm mobilrobotról beszélünk. Kisebb, de okosabb robot valósítható meg, ha ő csak annyit tud, hogy vezérli a motorjait, és elküldi egy számítógépnek a szenzorok adatait. A számítógép sokkal gyorsabban elvégzi az ügyes-bajos pályatervezési dolgokat, aztán annyit küld vissza a robotnak, hogy merre mennyit mehet. Ettől még nem lett távirányítós autó, csak annyi történt, hogy kevesebb mindent kell cipelnie, és kisebb akksival is beéri, és gyakorlatilag korlátlanul nagy és bonyolult vezérlőt lehet írni.
Tudtommal manapság az ilyesmit bluetooth-szal szokás megoldani (legalábbis örökké kiírják diplomamunkának), és ott nem kell nekiállni manchester kódolni, meg saját protokollt kitalálni, hogy átérjen valami használható... További előny, hogy az rögtön 2 irányú kommunikációra képes (bár feltételezem hogy a zigbee is; de csak a nevét hallottam eddig...). Ha olyan a modul, hogy a gép soros kommunikációs eszköznek látja, akkor szerintem ott kész az azonosítás is, hiszen eleve megkülönbözteti a felismert eszközöket már a bluetooth adapter saját programja is. Amúgy bluetooth kommunikációról még nincs tapasztalatom...
Egy ilyen olcsóbb RF modul csak 1 irányban fog kommunikálni, és azt is max olyan 9600bps-el. Ezt szoftveresen kezelni már nagyobb munka, de neten van rá kész megoldás. Én most ezt használom, mert csak fogadni akarom a robotról jövő adatokat (számokat).
Nem hinném, hogy egy kameraképhez elég gyors lenne.
(#) szkrep válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Idézet:
„"Tankot" én egy 6-8mm-es kazánlemezre szerelt csapágyházakkal,”
-Szerintem a tankot nem úgy érti, hogy legyen golyóálló
Másik alternatíva: 2db ilyen, és felcsavarozod őket egy lapra, mi a kezed ügyébe kerül (2-3mm alu, vagy plexi, vagy akármilyen beszerezhető műanyag/fém lap). Ha nem fontos, hogy legyen lánctalp, akkor simán felteszel egy 3. támasztókereket (olyan körbeforgós fajtát), és kész is az olcsó robotváz.

Ja, és jópofa megoldás az is, ha szervomotort megbütykölsz, és alkalmassá teszed arra, hogy körbeforogjon. Így a sebességet és az irányt is 1 szálon vezérelheted (1 és 2ms közi impulzusokkal), és rögtön ottvan az áttétel is benne, hogy elég erős legyen.
(#) Zozi85 válasza szkrep hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ez a lapra építkezés plexivel tényleg célravezető, és egész kulturált megoldások tudnak születni belőle.
Hajtóművet is meglehet oldani egy félmarék fogaskerékből (olcsón kapható) meg pár csappal. Mint első robotkáim egyikén is ezt a vonalat követtem.

P1000541.JPG
    
(#) Zozi85 válasza Zozi85 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
És mondanom sem kell, lehet továbbfejleszteni a dolgot, ugyan úgy lapokból építkezve.

P1000544.JPG
    
(#) bodgabo válasza szkrep hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Persze én sem a golyóállóság miatt írtam a kazánlemezt, hanem -mivel fémipari, hobbicnc... szálakon is tekergek- masszívabb konstrukciókban gondolkozom, meg ilyen alapanyagok fordulnak elő itthon. Robotot még nem építettem, de szeretnék, és talán az első komolyabb alkotásom e téren egy robotfűnyíró lesz. Megvalósítandó funkciók száles tárházát kínálja! A virágokat ne nyírja, megtelt gyűjtő azonos helyre ürítse, üzemanyagszint figyelés, automata tankolás, ugyanott lehetőleg ne vágjon kétszer, motor fordulatszám szabályozása (ürítéskor, tankoláskor elég ha alapjáraton jár a motor)... Szép feladat!
(#) tothviktor1995 hozzászólása Márc 7, 2010 /
 
Helló
Szeretnék építeni egy távirányítós négykerékmeghajtású robotot . Kb 30 cm hosszú lenne és két motorall menne.
A kanyarodás az úgy lesz megoldva hogyha a bal oldali motor forog akkor jobbra ,ha a jobb oldali motor forog akkor balra balra megy. Az adó-vevő megvan csak nem tudom hogy milyen fogaskereket használjak és hogy a kerekeket és a tengelyt hogyan rögzítsem az alvázra?

névtelen.jpg
    
(#) Zozi85 válasza tothviktor1995 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Hát a terveid már megvannak, de én a fogaskerekeken kívül több hiányos foltot is látok még benne. Ahogy én olvasom, egy távirányítós autót akarsz építeni ami úgy kanyarodik mint egy lánctalpas tank. Robot akkor lenne, ha pld nem te távirányítanád, csak megmondanád neki merre/hova menjen.
De mivel neked csak a kialakításra vonatkozott a kérdésed, ebben a 30cm körüli méretben célszerű lenne egy finomabb fogazás, 0,5 vagy 0,75 modullal. A leg egyszerűbb kerekeket rögzíteni ha pld veszel egy barkácsáruházban egy 15x15-ös zártszelvényt vagy tömör rudat. Ebbe illesztheted a tengelyeket, és az egészet becsavarozhatod az alvázad alá (így marad hasmagasság). A négykerékhajtás macerásabb, vagy ékszíj, esetleg kardánok és fogaskerekek.
Javaslom kezdj el egy vázlatot rajzolni, ki fog derülni mi a gondolkozós rész, és mit kell hozzátenni/kivenni a tervedből a megvalósíthatósághoz.
(#) tothviktor1995 válasza Zozi85 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
A fogaskerekeket hol vegyem meg ? Én már több mint egy órája keresek masszív műanyag fogaskerekeket ,de nem találok.
(#) Zozi85 válasza tothviktor1995 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ha már itt villog fent a hirdetés...
alkatrészek
Egy óra semmi
Nekem egy alkatrész keresgélés van hogy több hétig eltart, kérdés mennyire vagy igényes.
Nomeg mennyire sürgős... egy mikroszervó pld lehet 6000ft is, de ha talpalsz 700 ért is megkaphatod.

Én fogaskereket a német Conradból rendelek, idő mire ideér, a nálunk ismert Conradot inkább nem minősítem...
Érdemes a Modellbau katalógusokat átnyálazni.
(#) bodgabo válasza Zozi85 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Lehet szinte ingyen is kincseket összegyűjteni! Én kidobásra ítélt nyomtatókból, fénymásolókból és egyéb irodai/háztartási elektronikus szerkentyűből szoktam kincseket kitermelni (nemrég kellett pont a fogaskerekes dobozomat nagyobbra cserélni). Csak nyitott szemmel kell járni, sok helyen örülnek is ha elhozom a "hulladékot". Így lett kb 25kg-nyi léptetőmotorom, szervómotorok, enkóderek... még smd 16F84-et is bányásztam egy mikróból, amin nem volt code protect. Valamire majd jó lesz...
(#) Zozi85 válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Tökéletesen igazad van, de (igen mindig kell egy de) sok esetben egy projektbe kell illeszteni az alkatrészeket, és nem az alkatrészekhez igazítani a projektet. Itt a szimmetriára gondolok a robot két oldali meghajtásában.
Nekem is rengeteg kitermelt kincsem van, fel is használom megfogókhoz esetleg lineáris vezetékekhez, viszont ha megnézed a fentebb linkelt képemet, 6 egyforma fogaskereket kitermelni nem kis szerencse kell /vagy márkaszervizben kell dolgozni/

(jelenleg 3 egyforma méretű bordás-szíjra vadászom kerekekkel együtt (nyomtatókból sajnos nem sikerült egyformát, de nagyon lényeges lenne a kialakításhoz)
Ha esetleg van tipped szívesen veszem, még illik is a topikba kicsit, mivel egy robotkar elemei lennének.
Tengelytáv olyan 25 centi körül lenne és 3-4 centi átmérős kerekek.
Következő: »»   7 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem