Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   918 / 2208
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 1, 2010
puha? Belement a villa :nemtudom: én félig véresen szeretem ...

Viccet félretéve ? Mi alapján cserélték az APX-ekben a 320 VA-es trafót 260-as ra ? óccószítász ?
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Márc 1, 2010
Végülis jó hozzá (elvileg telejesen mindegy, hogyan van megfogva itt a fesz), de a segédrácson bármilyen "mahináció" belehallatszik a hangba, mert sok csövet egész komolyan lehet itt vezérelni (gondoljunk csak arra, hogy legtöbb esetben a brumm miatt is külön meg kell szűrni). Valószínűleg itt félvezető használata nincs jó hatással a végeredményre, ezért inkább vagy sima szűrőtagot vagy valamilyen csöves stabilizátort használnak (azért vannak tranyósok is, de egy "csöves" szívesebben használ csövet, a JC Morison féle (Sorro változat) 6p3c pse- ben pl. EL84 van itt). Egy tetróda hangját mindenesetre alaposan befolyásolni lehet azzal, hogy hogyan van megoldva a segédrács áramköre. Egy-egy ellenállás típusa, vagy kondié vagy vezetéké is befolyásoló tényező lehet a hangra, ha elég jó a kimenőtrafó, nyilván a végcső segédrácsa méginkább.
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Márc 2, 2010
Az ezoterikát félretéve: lehet, hogy igazad van, de hallottam olyan véleményt is, hogy nem jó a változó anódáramot/anódfeszt stabil segédráccsal kombinálni..

De ha jó, akkor pusztán arról lehet szó, hogy a sönt Zener nem tud akkora áramot adni a segédrácsnak, mint egy csöves stab?
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Márc 2, 2010
Nem cseréltem ki a hálózatit, hanem ahogy irtam egy plusz kisebb trafót tettem bele pluszban.
Ez régen volt rég volt, úgy emlékszek 500.. valahány volt kivezérelve 400 alá csökkent. Ezért irtam, hoyg "puha", mert nagy a belső ellenálása a trafónak. A kimenőnek is nagy ráadásul, az csak 100V-os seccel rendelkezik, kicsi induktivitással _mélyhiányos_
(#) (Felhasználó 1947) válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 2, 2010
Szia !

Nemsokára kiderül
A két Telefunken a csőmérő szerint hibátlan.
Ahogy időm engedi, készül majd a cucc,a tapasztalatokról majd beszámolok.

Üdv! Luki
(#) hangszoros válasza hgy hozzászólására (») Márc 2, 2010
Jó a vélemény amit halottál, nem szerencsés csak a segrácsot stabilizálni
(#) llaci56 válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 2, 2010
Nem szerencsés stabilizálni a többi rácsot, jobb egyedül CSAK a segédrácsot stabilizálni...

vagy...

Nem szerencsés stabilizálni a segédrácsot úgy, hogy a többi nincs stabilizálva.
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 2, 2010
Tudom, hogy nem Te cserélted ki, csak van nekem vagy 5 APX roncsom, de találkoztam többel, és egyes széria még zömökebb hálózatival készült ( Teljesítményfelvétel 320 VA ), majd a későbbiek eggyel kisebb M102-re ( teljesítmény felvétel : 260 VA ), de lehet, hogy fordítva, előbb volt a kisebb trafó, később a nagyobb ? de a cserét akkor sem értem ? Ha előbb kicsi volt, akkor tehettek be azért nagyobbat, mert nem bírta. Viszont a "patikább" állapotúakban láttam mindig a kisebb hálózatit, ( sajnos a bontásnál, vagy vizitnél nem néztem meg a pufferelkókat, azok némileg árulkodhattak volna a gyártási évről ), a kimenőket egyforma méretűnek találtam ( van két eredeti, és egy Siba Ferenc Úr (R.I.P.) által 8 ohmos szekunderűre, és egy Füle Csaba által 4/8-ohmos szekunderűre áttekercselt verzióm )
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 2, 2010
Mondjuk 2 kOhm Raa-ra ekkora áramra M102 vasra nem is igen lehet nagyobb induktivitású ( menetszámú ) trafót készíteni szerintem (?) Akkor valami bővített ablakos EI mag, vagy M130, de az meg úgyse lenne "tele" ... meg térfogatra is sokkal nagyobb, az amúgy is szűkös sassziban ... nem tudom Te milyen kimenőket használtál a "a Lyukban" ?
Amúgy még - mivel elsősorban hangszererősítőben "utazom" - gondolkodtam az APX kimenőjét 4x EL34, vagy 4 x 6550 -nel hajtani, elvileg 150 W-ot át kell tudnia vinni ( gitár : fa = 50-60 Hz , basszus fa = 20-30 HZ ), különösebb "fuldoklás" nélkül + egy 6,3 Toroid a fűtésnek, vagy egy 26 voltos, és sorbakötögetni, mint a 2-3 száz ezer Ft -os Peavey erősítőkben ( biztos televízió konstruktőrök dolgoznak az öreg Hartleynak :nemtudom: - persze a fűtés sorbakötésével csak vicceltem, de ha két havi bruttó átlagfizetésért "dobált" erősítőkben megtehetik, az alapvetően parallel fűtésű csövekkel .... )
a Gond ott kezdődött - még fejben -, hogy a táp bírni fogja-e ? biztos, hogy csak "visítva", a másik gond, a 4 6550 ára, kb 5-6 APX 100 árával egyenlő, El 34-ből meg csak a Tesla, RFT, matsushita, ami szóba jöhet , talán TFK, ezek még beszerezhetőek, is, el is férnek az eredeti sassziban, adatlap szerint az El34, és 6550 500 V tápfesznél 4 kOhmm Raa "igénnyel" rendelkezik,é s 70 W-ot "köp ki" ( a 6550 természetesen többet ), így jött a 4 cső, és 150 W max teljesítmény ... De aztán kútba esett (ez is) .. most itt vannak a roncsok, egy sima PL509-es , de normális meghajtással, és előfokkal ( basszgitárra ) példányt össze kell dobnom próbákra, márciusra ...
na meg áttenni másik sassziba ? Akkor már úgyis új trafók "illenének", mondjuk az APX vasai elég jó alapanyagok ... de ezt is csak saját célra lehetne használni, mert az átlag laikus gitáros, felismeri a "BEAG tarfót" küllemről, és "tudja", hogy az szar ! Így az azzal készült erősítő is az. így nem veszi meg, vagy lealkudja azárát, és még , ha hallja is , hogy jó, igyekszik túladni rajta, és venni egy márkásat - ami nem biztos, hogy jobb, de akkor már örül a feje.. szóval csak "nyugati mintájú" szerelvénnyel jöhet szóba ..
Egyébként M.B gitárguru erősítőját vettem szemügyre múltkor belülről,é s az összes vezeték gyakorlatilag SAL hangszórókábel volt 2x0,75, aminek 50 V-os átütési szilárdságú szigetelése van, de ezen ment, a hálózat, az anódfesz, minden... SÉ BEAG magra tekert hálózatija volt - aminem baj, mert Neki szabad - és 250 kHUF forintba került bontott RC alaktrészekből ....
De a "név kötelez", vagy mi az ide vágó mondás ...
(#) hangszoros válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 2, 2010
Meglepne ha találnál praktikus csőméröt. Dinamikusan kelene mérni, de azt hagyományosan nem igen lehet mérni, mert szét diszipál a cső
Én 5 dekádon logosan egyidejüleg felrajzoltattom 4 csövet, és igy guberálok
1-2A a vége anódáramban, közben láttom a szivárgó fütés katód áramot is mikróA-es tartományba is
(#) hangszoros válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 2, 2010
Nem tudsz jobb hangút kitalálni, mintha külön trafót használsz a nagyanódon kivül
Igy az arányok megmaradnak a változó hálózati fesznél is.
Ha minden feszt stablkizálsz, akkor azonkivül, hogy rohadt drága lesz egy rakás hangrontó mellékhatást generálsz.
Bonyolult, mert nem értik azt az egyszerü tényt, hogy a tápegység sorba van kapcsolva a hangszoróval
Ezt Farkas Péter se akarta levenni a lizzardvizáros se. Nagyon egyszerü: az erősitő egy szaggató . A tápot szaggatja a vezérlés függvényében. Ettől mozog a hangszoró
Ennek szellemében kell ténykedni, ha jó hangot akarsz
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Márc 2, 2010
Honan veszed hogy nem én cseréltem Ki , vagy mire gondolsz ?
Teljesen saját kutföből készült a mutatvány, pár próba verzió után. Sajnos aranyfülü barátom a Bogi meghalt, (a Feketelukas. Nekem kellene az 53%ban elhalt szivemmel) aki a megrendalő volt. 2-öt eloptak két JBL 4333-as Studió monitorral, de 6db-nak utána tudnák menni ha látnám értelmét
2 db-hoz meg van valahol abszolut Highendes kellék kallodóba a lomok között. Lehet, hogy fel kellene támasztani a Planárjaimhoz? Tuningolt egyszerü Sonyval is meghökkentően jól szól. Volt nálam egy Angliába felvett CD hangmérnőke. Eldobta az agyát, a hangján.
Elment Magneplanáros deelerhez, hogy vegyen . Ott halottak nem érinteték meg, pedig horor árú
mindenfélével voltak a demozások
Na ha mégérem a nyáron valamelyik brutál JBL-t kompletirozom vele, mivel nagyon lemegy az impedenciája . Nehéz meghajtani, csak a HK Citasion ló erösitője volt képes normálisan hajtani. Meg az elopott APX mód
_Mondjuk azt nem mondtam Neki, hogy a Planárt is megtuningoltam_
Ezzel a csövivel segreesésés lenne a hangja.
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 2, 2010
Na a lényeg ! A Budapesti Elektroakusztikai Gyár az APX 100 típusú végerősítőjét kétféle teljesítményű hálózati trafóval adta ki. Erre voltam kíváncsi, hogy esetleg tudod-e, hogy miért, illetve melyik volt előbb, a gyengébb, vagy erősebb ?
(ne haragudj, de alig bírom olvasni az írásaidat, mintha nem is magyar nyelv lenne ... én tényleg nem szoktam az ilyenbe beleszólni, de nagyon "durván" írsz .. )
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Márc 2, 2010
Egyujas a kllvitornám, ezért igyekszem keveset irn. Csak a lényeget
Ne aggódj, mert én se mindig értem az irkákat
Ezek szerint hiába probálok szabatosan fogalmazni , nem sikerül
Hát 61-évesen már nem fogok változni, még ifjú barátnöm (28) hatására sem
Ha konkrétan rákérdezel mit nem értesz kifejtem
Az Apx-eket, meg nem vizslattam, mert egy rakás.... gyári állapotában. Nincs nagy jelentősége melyik trafó van benne. Szinte semmire nem jó buzerálás nélkül. Hosszú lenne a konstukciós hibáit felsorolni A trafókat is macera szétszedni, az agyig imregnálás miatt.
Csak súlyban képvisel valamekkora értéket.
Olcsó pénzért még az APT-ét is szivesebben megveszem, Pedig az se nyerő. alig ér többet a súlyánál annyi meló van vele, hogy használható leggyen
(#) cruisher válasza kocos hozzászólására (») Márc 2, 2010
En ugy vettem eszre hogy azvolt a korabbi tipus amelyiknek 260VA volt a hatuljara irva. Viszont nekem van mind2 fele, de a halozati trafo tok ugyanaz mind 2 tipusba.
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 2, 2010
Csak arra voltam kíváncsi Mármint, hogy tudod-e.. műszaki érdekesség, semmi több.. Tudom, hogy nem használat, nem is zenehallgatásra , koncerthangosításra találták ki, de jó kiindulási alap.. én a sajátjaimat kaptam, illetve egyet cseréltem egy marék papírkondira ... Pénzt nem adnák érte én sem ( na jó 2 ezer Ft-ot, de csak, ha jó benne a PL509 ) Szerintem több végezte vasasaknál" , mint hozzáértők kezében.. Persze egy fóliásat elfogadnák a gyűjteményemben. Egy ismerősőmnek van egy gyári állapotú (vasúti dolgozó ), csak az egyik PL519 megszisszent benne.. "nullkilóméteres". Na azt félti ő is nem adná el pénzért sem.. Azért azt a felhasználót irigylem, aki még a fórum elején írta, hogy valami méh telepről összekukázott egy AEX 250 -et ( vagy 650-et ? ), bár kaszni nélkül
Az impregnálásról meg annyit, hogy pi***füst a Laney trafóihoz képest .. egy Sound 60 -as hálózatiját kellene újratekernem, de egyszerűen nem tudom megbontani... csak 3 lemezt törtem le, de tovább nem jutottam
(#) kocos válasza cruisher hozzászólására (») Márc 2, 2010
Nekem van combosabb hálózatim, de már úgy össze vannak keverve, hogy nem tudom melyik, melyikben volt ..
Még mindig nem válsz meg egy pár PD 256-tól ?
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Márc 2, 2010
a ... -ok helyére mostantól mindenki olyan szmájlit képzel, amilyet akar
(#) fleta válasza kocos hozzászólására (») Márc 2, 2010
[OFF]Ha keresel megint más címem van, ez most az eredeti!
Én úgy hallottam hogy a szovjet exportra készült APX-eket szerelték nagyobb trafóval, meg 519-es csővel. A moszkvai olimpián ezek az erősítők dolgoztak!
(#) hangszoros válasza cruisher hozzászólására (») Márc 2, 2010
Marha egyszerü: Ohmérő mekkorák a primer ellenálások ?
Ha egyforma akkor nem kell töprengeni. Esetleg megméred ea nyugalmi áramot is
(#) bakos13gab hozzászólása Márc 2, 2010
Helló!

Elkészültem egy következő csövessel. Ez most egy GU50 SE. Hosszas kísérletezgetéssel sikerült elérni, hogy letekert hangerő mellett teljesen csendben van, de a bemenet még nem teljesen jó. Kap majd egy 2mm-es alumínium lemezborítást is, csak még meg kell oldjam a foglalatok helyének esztétikus kivágását. A hálótrafó fleta keze munkája, 320VAC-ról jár, szűrés után 300 VDC körüli, ezen még változtatok addig csökkentve a szűrőellenállásokat, amíg lehet. A táp graetz hidas, kissé túl is pufferelt (2*470uF), van benne egy fénycsőfojtó és 3x 100 ohm szűrésnek.
A kimenők tudom, kicsik talán hozzá (a keresztmetszet olyan 9cm^2, most sima triódaként van kötve). A puskás börzén egy bácsi tekerte 3000-ért a kettőt, szerintem megérte. Majd tekerek neki megfelelőt egy ismerőssel.

Nos, a hangja nagyon tetszik, bár a PCL86 után ez a második így viszonyítani nem tudok, de már mindenem megvan a következő EL84 PP projekthez, csak időm nincs rá. A mélyek elég jók (építéseim közül eddig ezt éreztem legerőteljesebbnek), de mintha kicsit "mosott lenne". Viszont ezzel hallgatva több szám esetében olyan részletek is megszólaltak tisztán, amik eddig teljesen rejtve voltak előttem. Középen az ECC85 csak dísz, mert elkészítettem mind Müszi, mind az elektroncso.hu másik változatát (most az szól). A tapasztalatom, hogy ez sokkal jobb, egyenletesebben szól. Müszi kapcsolásából (ehhez képest) hiányolom a mély tartományt, de mintha a közép és felsőben az jobb lenne. Sokat szenvedtem vele, de végül is meg vagyok elégedve. Kíváncsi leszek, hogy az EL84-es miben lesz más (a teljesítményen kívül) illetve ez hogy szól majd az ajánlott kimenővel.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 2, 2010
Persze az éjszakai képet sikerült fejjel lefelé beraknom...
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 2, 2010
Van egy kérdésem is. Bekapcsolásnál az anódfeszt egy egyszerű kapcsolóval késleltetem. Általában fél és egy perc körül várok. Amikor rákapcsolom, akkor a GU50-ek hirtelen belilulnak. Ez normális? Idővel megszűnik a dolog.
(#) hangszoros válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 3, 2010
Végig olvastam a GU 50es linkelt alapos tanulmányát .amit feltettél. Nagyon tetszett
Az elérhetőségét elküldenéd priviben ?
Megkérdezném a szerzötől Bozó Balázstól néhány viszolylag nagyobb áramú europai csöveket szándékosn nem probáltak ? E 80CC, ECC 182, ECC 813, stb.
(#) (Felhasználó 1947) válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 3, 2010
Szia !

Tapasztalataim szerint jobb eredményt lehet elérni egy áteresztőtranzisztoros anódtáppal mint a fojtóval és ellenállásokkal.Sima BU 2527 vagy hasonló tranzisztor, zenerrel, esetleg egy kisebb áramú tranyó a bu "alá".A RT évkönyvekben (2008-9) vannak konkrét kapcsolások a Plachtovics féle cikkekben.A túlméretezett puffer nem okozhat gondot, de ilyen esetben méretezd meg korrekten a bleeder ellenállásokat.
A cső "belilulását" magasfrekvenciás gerjedés okozhatja,amit a kimeneten nem is tudsz mérni, mert a trafó át sem viszi.(Esetleg kisebb amlitúdóval)Az anódon viszont meg tudod mérni.Akassz a bemenetre hanggenerátort, és szkóppal hamar megtalálod a hibát.
Egyébként gratulálok a munkáidhoz.

Üdv! Luki
(#) zolika60 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 3, 2010
Arra volnék kíváncsi, ha nem baj, hogy milyen jelforrásról milyen zenével történt a tesztelés? Ez szerintem többet elárul a minőségről.
(#) cruisher válasza kocos hozzászólására (») Márc 3, 2010
Egyenlore meg nem tervezem. Lehet meg kezdek vele valamit es akkor kesobb megbannam hogy eladtam. Viszont vannak hibas, de nagyon szep allapotu darabok. Megszorult a tekercs bennuk. Ha azis erdekel akkor szolj, es esetleg valamire cserelhetunk vagy ilyesmi
(#) bakos13gab válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2010
Igen, ez elég neuralgikus pont. Nekem nincs itthon semmilyen "profi" hangforrásom. Alapjáraton egy laptop (ez új) és egy asztali gép szolgáltat. Hallgattam sima mp3 (320kbps), flac és rendes zenei cd-ről is. Van egy tesla nzc 420-as lemezjátszó is ,de azt még nem kötöttem rá. Ezeken kívül egy akai DVD lejátszón próbáltam (nincs különbség a gépekhez képest), illetve van egy hitachi rádió tuner-es erősítő is, arra még nem raktam rá, de egymáshoz már viszonyítottam és ez tisztábban szólt.
A zene flacben Gustav Holst - The Planets, Edward Grieg - Peer Gynt. CD: Ravel - Bolero, Van Halen és egyéb klasszikusok, jobb/rosszabb minőségben. Az mp3-ak mindenféle zenék 80-as évekből.
A lemezjátszóra kíváncsi lennék, de még nem vettem a fáradságot, hogy összekössem (őszintén szólva nem is tudom, hol van rajta vonalszintű kimenet...).
Mivel az összes eddigi erősítőm (JLH, LM3875) ezekkel szólalt meg (azonos hangsugárzóval) így relatív értékelést írtam.
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 3, 2010
A műszerezettségem jelenleg kimerül egy multiméterben . De szerencsére van egy rádiótechnikus rokonom pár utcányira. Neki mindene van (főként tapasztalata), így majd felviszem beméretni hozzá. Úgyis biztosan átépítem a végleges verzióban.
(#) zolika60 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 3, 2010
Köszi. Igazándiból arra voltam kíváncsi, akusztikus zenét hallgatsz-e rajta. Mert ugye az igazi megméretés, az a zenekari hangzás és az otthon hallott között van. Manapság sokan olyan zenét hallgatnak ami digitálisan készül, úgy is van rögzítve és utómunkálva. Ezért aztán csak ízlés kérdése ki mit hall jónak. Nem tudom mennyire vagy koncertlátogató? Ez azért fontos, hogy van-e összehasonlítási alapod, a hangszerek természetes hangzása és a játszott felvételek között. Sajnos mára már a koncert felvételek nagy része is sok digitális piszkálással kerül a közönség elé így itt is érvényes, hogy ízlés dolga.
Következő: »»   918 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem