Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   797 / 3991
(#) Polka1021 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

A kamera akkumulátorokat persze nem úgy szerelik össze gyártáskor, hogy majd szét is lehessen szedni. Tudja valaki, mégis hogyan lehet? Utoljára hagynám azt, hogy körbe belevágok fűrésszel.
(#) zolika60 válasza Polka1021 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Pedig más megoldás nem igen van. Sniccer, vagy fűrész. Mert gyártáskor össze ragasztják, vagy hegesztik.
(#) treffort válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Sziasztok! A pickit2-höz szeretnék foglalatot csinálni a többféle PIC égetéshez (pl. 8 lábú), mert a PIC-et tartalmazó tervezett áramkörön nem fér el a plusz 5 tüske. Van valakinek erről nyákterve/kapcsolási rajza?
(#) lazsi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

"Az 50Hz-es TV-k mért adnak működésközben állandóan nagyon magas sípoló hangot?
Eléggé zavaró, nem lehet csinálni ellene valamit?"

"Több, mint valószínű, hogy a képcső végén lévő tekercs sípol.
Egy kicsit ütögesd meg a TV oldalát és valószínű elmúlik."

Szerintem a képcső végén nem szokott tekercs lenni...
És a kérdés nem egy konkrét hibára utal, hanem általánosságban "az 50Hz-es TV-k"-re.

A sípoló hang eredete: a vízszintes eltérítés 15625Hz-es frekvencián működik. A TV-ben van egy nagy ferrites trafó, erre csatlakozik a vízszintes eltérítő tekercs és a nagyfeszültséget is ezzel állítják elő. Sajnos nem lehet tökéletesen elmozdulás-mentesre készíteni, ezért van mindig egy kis hangja. Egy új készülék talán halkabb, de mindenképpen jelen van ez a hang.

Ha ez a hang a közelmúltban határozottan hangosabb lett, akkor viszont esélyes, hogy hamarosan tönkre fog menni a TV. Leég a trafó és/vagy a meghajtó tranzisztor. A képcső után talán ez a trafó az egyik legdrágább alkatrész... De nem akarlak megijeszteni...

Az LCD/Plazma/LED megjelenítős készülékeknél nincs ilyen jelenség (illetve ha van, az sokkal magasabb frekvencián, pár száz kHz-en van, amit már nem hallunk)
(#) idlob válasza Polka1021 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Esetleg megpróbálhatod ferdén (az alsó felét az egyik pofa fogja a felső felét a másik) befogni nagyobb satuba és úgy megszorítani, hátha szétpattan. De azért csak óvatosan, nehogy belül is károsodjon, ill. tegyél a pofák és a cucc közé parafát vagy valami hasonló dolgot, hogy ne maródjon a műanyagba bele a pofák mintázata.
(#) dudzsi válasza treffort hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Az egyik lehetöség hogy veszel egy olyan foglalatott amibe ilyen karosan lehet befogni a picet. Pl.: foglalat Ez van több fajtába. Vagy csinálsz egy nyákot amibe beraksz több fajta ic foglalatott és ott bekötöd ugy ahogy az adott picnek kel.
(#) zolyma hozzászólása Márc 5, 2010 /

Sziasztok!
Segítsetek!

Van nekem egy ilyen kis szivargyújtós inverterem ami zsebben is elfér,75/100 wattos.
Ráraktam egy neon armatúrát(36 watt)
Ment vele fél percig majd elhallgatott.
Szétszedtem hogy biztos hogy én megtalálom a hibát de semmi,van benne egy beépített kis bizti,áthidaltam de semmi,csak zúg és 2q másodperc alatt a fetek forrósodnak,mi lehet a baj???
Mi szállhatott el benne?
Meg tudom e én javítan?
Segítsetek légyszi
(#) pumoka válasza zolyma hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

fénykép a panelről?
(#) zolika60 válasza zolyma hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Elég nehéz így bármit is írni erre. Talán ha egy fotót feltennél többet tudnánk segíteni. Azt hogy megtudod-e javítani, csak te tudhatod.

Áh,köcce az érdeklődést,látom vannak még segítőkész emberkék akiket vonz az amper szaga
Itt vannak képek,nem tudom mit lehet ki venni belőle

És szerintetek ezek az inverterek nem szeretik az induktív tekercseket?
Szóval ha ezt nem lehet megjavítani akkor ha veszek egy másikat ami pl.500 wattos arra ha rá rakok 10 36 wattos csövet akkor az is behal majd?
Mert nekem az inverter kempingezéshez kellene és fénycsövet hajtanék róla,tudom van erre jobb megoldás de nekem ez jön be

Mondtam h nekem ez jön be,nem érdekel se ledes se semmilyen más megoldás.
(#) moltam válasza zolyma hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

A FET ek jók?
(#) Riccsusz válasza moltam hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Érdekelne, hogy a "hidegítő kondi" tulajdonképp mit is takar ? Mi a szerepe ? Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Riccsusz hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

A nagyfrekvenciás áramokat (feszültséget) rövidre zárja, ezzel zavarszűrést végez. A tápfeszültségek szűrését szokták végezni.
(#) zolyma válasza moltam hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Ha áramot adok akkor szépen melegednek,ugyhogy 5 mp.-nél többet nem hagytam feszültségnél
(#) magam hozzászólása Márc 5, 2010 /

Kezdő kérdések tőlem nektek.
adott egy erősítő alaplap végfok minden rajta van, 25v-0-25v 200w -os trafót kér a dolog AC-ban nos ez azt jelenti hogy a táprésszel nem kell kinlódnom mert ha jól látom 2 db kondi és egy graetz híd van az erősítőben,Bővebben: Link
mindenki aki ért hozzá nézze meg és mondjon róla valamit.
köszönöm.
(#) kadarist válasza zolyma hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Diódák jók a FET-ek mellett?
(#) zolyma válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

őőő,azok a fekete,ezüst csíkkal ellátott 4 db. izé?
Azok az egyenirányítók ugye?És ha az elromlik akkor utána még tud szerepet vállalni az áramkörben?(mármint nem egyenirányítja hanem csak átengedi a váltót?)
(#) moltam válasza zolyma hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Ők a diódák.

inv.jpg

(#) kadarist válasza zolyma hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Mérd ki őket. Ne találgass. Mindegyik alkatrésznek jól kell működni az inverterben! Valószínű, hogy a kimeneti oldalon van valamiféle zárlat.
(#) davidovics hozzászólása Márc 5, 2010 /

Sziasztok!
Még viszonylag kezdő vagyok az elektronikában és azt szeretném megkérdezni tőletek,hogy hogyan lehet ,,földet" készíteni.(erősitőhöz)
(#) kadarist válasza davidovics hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Szia!
Mire kell neked a föld?
(#) davidovics válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Erősítőhöz kéne.
(#) zolyma válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Okés,most adtam oda egy műszaki emberkének,remélem majd ellátja a baját
Köszönöm szépen mindenkinek aki válaszolt!
És azok a diódák azok már a kimenethez tartoznak ugye?

Mert zúg, brummog az erősítő? Azért kellene?
(#) davidovics válasza kadarist hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Nem,pont ez az,hogy a kapcsrajzban van egy csomó földelés,de amit én bele tok rakni az a semmi,mert nem tudom mit kéne,azaz földelés nélkül még csak nem is szól.(magyarul semmi földem)
(#) moltam válasza davidovics hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

A földelés a 0V ot jelenti. Aszimmetrikus tápnál a - kivezetés.

Az összes földelés-jelzést össze kell kötni egybe, aztán ezt kötni a megfelelő helyre, ahogy moltam írta.
Következő: »»   797 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem