Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   20 / 270
(#) huba hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok. Lenne egy meredek kérdésem.
Tegnap este elveszítettem egy memóriakártyát füves terepen. Szabad szemmel nem sikerült megtalálni. Valaki megtudja próbálni, hogy mennyire nagy a fémtartalma, vagyis érzékeli e a kereső. Az enyém most nincs itthon, de ha érdemes akkor kiautózok érte.

Hogy ne csak offoljak, itt egy kép az elkészült minipuls-3 ről használat közben. A bőrtok egy sokol rádióé, a nyél üvegszálas halászbot.

DSCF2945.JPG

(#) Yowie válasza huba hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Az enyém teljesen jól érzékeli, bár most éppen szétkaptam és egy műanyag láda földdel tuningolgatom, olyan 1Ft-os mértékű jelet kaptam, szóval ha nem derékig éra fű, símán megtalálod
(#) marcellus96 hozzászólása Dec 9, 2009 /

Én most fogok tervezni egy fémkeresőt, ami olyan 20 cm-ig talál meg fémtárgyakat.A kapcsolási rajzok jól jöttek, de nem tudja valaki, hogyan lehet nagyobb hatótávút építeni?
(#) nagy hoho válasza marcellus96 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Helló! Minek tervezni a net tele van vele.
(#) Yowie válasza marcellus96 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Szerintem is jobban jársz, ha kinézel egy megfelelő, lehetőleg gyárit és esetleg azon fejlesztgetsz valamit. Egyáltalán nem olyan egyszerű, mint aminek látszik.

Hatótávot nagyon egyszerű növelni: nagyobb tekercs kell arra viszont készülj fel, hogy a 40cm fekettivel a kis tárgyakat nem fogod megtalálni.

Mélykeresőnek jók az ipulzusdetekterok, ahhoz pofon egyszerű nagy keretes tekercset csinálni, azonban a probléma ugyan ez lesz.

Érdekes módon a tekercs Vcs-cs jele nem befolyásplja akkoramértékben a mélységet, mint azt gondolnánk, bárén tervezek megpróbálkozni drasztikus, mondjuk 30Vos feszültséggel kíváncsiságból.

Egyébként nem feltétlen a mélység a lényeg, a megkülönböztetés fontosabb, 20cm mélyen kb az van mint 25cm-re, azonban ha minden kis repeszdarabot, szöget, kupakot és egyebet kitermelsz, érdemes takarító érdemrenden kívül nem lesz más egyebed.
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Komolyabb gépek (melyek 20 éve voltak komolyabbak) rendszerint a kvarc oszci leosztotottfrekijét egy vagy két tranyóval kiteszik egy rezgőkörre, mely rezonancián van. Így ugyebár a tápfesznál nagyobb sinus fog keletkezni, nem kell rf erősítő, ha nagyobb jelet akarsz, növelni kell az áramot ill a tápfeszt. Ezeknél a gépeknél szerintem nem az adótekercs paraméterei változnak, ill nem az a lényeg (nagy tárgyaknál nyilván ez történik) hanem a tekercsek közötti csatolás az érdekes...persze lényeges milyen elven működik a masina, de rendszerint fázisdetektorokat meg impulzusosakat építgetünk. Utóbbinál a kondi, teljesítményfet, jó kábel a lényeg.
(#) Atix válasza marcellus96 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Épitettem évekkel ezelőtt ezt a készüléket.Diszkriminátorral rendelkezik!

IMG_4239.JPG

(#) tószegi válasza Atix hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Szia! Ismerős műszert használsz. Hanem a kapcsolási rajz, az nem látszik.
(#) Atix válasza tószegi hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

V.mi régi müszerből mentve-a diszkriminációt,ill az érzékenységet jelzi(átkapcsolható).RT-Ék-ből épült(94?)ahol több leírás van egymás után,de nem a legegyszerűbb típus..
(#) Atix válasza Atix hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Pontosabban:97'ÉK 34.old a kapcsrajz
(#) tószegi válasza Atix hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A Militária adó-vevőiben laktak ilyen ütésálló-nak nevezett-néha az is- műszerek. Jó tapasztalataim vannak velük.
(#) Atix válasza tószegi hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Esetleg antennakihangoló?(már nem emlékszem)+-150mikroAmp
(#) netleo válasza Atix hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia.Mi a neve a készülékednek?Kapcsolási rajz?
(#) Atix válasza netleo hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia! Nincs tipusnév,kapcs rajz 2vel előbb.RT-évkönyv
(#) berkesandor hozzászólása Feb 13, 2010 /

Épített már valaki mélykeresőt? Olyanra gondolok mint az Orion, a Pulse Star ii. Milyen eredményt lehet vele elérni?
(#) marcellus96 válasza Yowie hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Az én keresőfejem 30 cm átmérőjű.
Riasztókábelből csináltam, hasonló mint a telefonkábel.
Az ellenállása kb.: 11,1 Ω
A menetszám: kb.: 130
Még utána leszigeteltem és egy műanyag lappal merevítettem.

IMG_2375.JPG

(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 8, 2010 /

Sziasztok,a következő lenne a kérdésem,fémdetektorom van gyári,viszont egy mélykereső megépítését fontolgatom.Nem kell hogy szelektáljon,az sem baj ha 20 centinél kisebb dolgokat nem jelez csak,sőt még jó is lenne,az áramforrás sem gond,viszont olyan, 1,5/2 méterig le kellene látnia,lehetséges,vagy ne tépjem vele az idegeimet?!
(#) dizi hozzászólása Márc 8, 2010 /

Üdv urak
Nagy unalmamban elhatároztam megépítem az EQUINOX
típusú fémkeresőt ehhez milyen fejet ajánlotok,ja és mire kell ügyelni a meg építésnél. válaszokat előre is köszönöm.
Üdv DIZI
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 8, 2010 /

Közben nézegelődtem,itt: Bővebben: Link

A miner 4 nevű gépet,mi a véleményetek róla, sokat sajna nem tudok németül,de ígéretesnek tűnik.
(#) water válasza dizi hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Olyat amilyet írnak hozzá. Egy picit legyen nagyobb, ha jól emlékszem 20cm a tekercs átmérője ez legyen inkább 22-23 és 1-2 menettel több. Az egyetlen kritikus pontja a tápfesz, ennek atomstabilnak kell lenni (9V-os elem felejtős). Elég 1-2 tized V feszültségváltozás és máris a felére csökken az érzékenység. Ha sikerül jól beállítani jó kis műszer, találtam már vele 22 cm mélyen is érmét, na meg kupakokat is...
(#) 9666 hozzászólása Márc 8, 2010 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem olyan fémkeresőt ajánlani, ami kb legalább 1 méterről érzékel?
(#) dizi hozzászólása Márc 9, 2010 /

Na ez is meg van, most fejeztem be az EQUINOX áramkörét, majd holnap azaz ma meg tekerem hozzá a fejet aztán majd meglátjuk.
A nyákot ,úgy parasztiasan kézzel gyors meg rajzoltam,nem akartam fotózni.
Viszont az lenne még a kérdésem árnyékolni kell e alufóliával a tekercset vagy nem,és létezik e olyan áramkör ehhez a típushoz ami vizuálisan mutatná, hogy mi a helyzet, valami mutatós vagy ledsoros de nem pic-es lcd.
Segítséget köszönöm.
Most már megyek bubukálni.
(#) nagy hoho válasza 9666 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Helló! Mit harckocsit vagy egy érmét?
(#) Yowie válasza dizi hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Komolyan minden jóindulattal, ennek tökmindegy, hogy tekersz-e rá valami fóliát. Kijelzésre van sok lehetőség, pl egyszerű kivezérlésmérő, valami kis csúcsdetektoros fajta, de próbáld ki, mielőtt nagy energiákat feccolnál bele....én játszottam kicsit az impulzus szélességgel, az használt valamit.

Viszont az alkatrészeit még használhatod máshoz
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Nekem elég homályos a rajz, igaz a zippet nem néztem, nem igazán lehet ebből megmondani, olyat kell találni akinek van ilyen. Nekem az sem világos, ezek kittet árulnak-e?
(#) dizi hozzászólása Márc 9, 2010 /

Hi
Valaki próbálta már a fejet lakk szigetelésű alumínium vezetékkel meg tekerni.
A másik mi az a legvékonyabb vezeték amivel a fejet el lehet készíteni, mert 0.7-es nincs itthon.
(#) Yowie válasza dizi hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

http://www.geotech1.com/pages/metdet/projects/fastcoils/FastCoil.pdf

ezt nézd át, érdemes. Jó a 04, ; 0,5 Én 0,4 es szigetelt vezetékből tekertem jó tekercset, próbából. Volt sok utp-m meghámoztam, összeforasztgattam, összekötöztem és összelakkoztam vizesalapú padlólakkal. Kábelnek használj RG58-at és legyen legyen rövid.
(#) dizi válasza Yowie hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Hi
Én még sosem raktam össze ilyen kütyüt ezt is azért, mert kis hazánkban tiltják az ilyen készülék használatát,hát akkor úgy vagyok vele össze kell rakni egy ilyet.
Tényleg, erről mi a vélemény mármint a tiltásról.
(#) Sanyesz5 válasza dizi hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Miért tiltanák? Vehetsz boltban,neekm is van gyári,csak enyhén be van szabályozva hogy hol,használhatod.Engedélyek stb.
(#) dizi válasza Yowie hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Köszi
Még valami ha kisebb a keresztmetszet a menet számot módosítani kell?
És a kijelzésre tudsz mutatni egy példát csak ,hogy képben legyek.
Következő: »»   20 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem