Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   68 / 380
(#) jandark válasza ImiDj hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Alkotónak van egy elviekben müködő vezérlője..Reggel előturom és felteszem..
Sajnos a többi amit találtam nagyon elkeseritett,,ezért adtam fel a tirisztoros szabályzást a másik trafómon a szekunder oldalon..(Nehéz dió a vezérlés és szinte sehol nem közlik)..
(#) lapose válasza jandark hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Kisebb hegesztőknek csináltunk BTA41-es triakkal sima fázishasításos szabályzót, de ide lehet kevés lenne a BTA41. Viszont két tirisztorral el lehet érni a szükséges teljesítményt.
(#) ImiDj válasza lapose hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Ez nem is lenne nagyon bonyolult.2-vel simán menne neki
(#) jandark hozzászólása Márc 8, 2010 /

Megtaláltam Alkotónk közzétett rajzát..
Szerintetek elégséges lehet e ide?

img044.pdf

(#) jandark válasza lapose hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Vannak tirisztorok ithol, csak a kapcsolás okoz problémát..
Szivesen megvalósitok bármi müködőképes dolgot..
Sajnos a szekunder oldali tirisztoros vezérléshez átturtam a netet,sikertelenül..
Hátha a primer oldal egyszerübb..
(#) jandark hozzászólása Márc 8, 2010 /

Megtaláltam a számitást amivel elkezdtem a teljesitmény számitást..
Ez az EI számitásnál van a 3.oldalon..(2.7cm2 es vasnál)

"Mindig azt a keresztmetszetet kell figyelembe venni amin a teljes fluxus áthalad. EI illetve M magoknál általában! a vas két széle pont fele akkora keresztmetszetű mint a közepe amin a csévetest van.
Tehát ha véletlenül a vas szélének a keresztmetszetével számoltál akkor: 2.7cm2*2=5.4cm2, 5.4cm2*5.4cm2=29.16W "

A másik infó pedig a Transzformátorok ,tipusaik fórumban van a 2.oldalon..

"Egy trf terhelhetőségét úgy tudod meghatározni, hogy megméred a vasmag keresztmetszetét (a tekercs belsejében levő keresztmetszet!) cm négyzetben. ezt a számot négyzetre emeled, és elosztod 1,18-al. A kapott éték a vas terhelhetősége VA-ben."

Hát innen sikerült öszeollóznom ..
(#) rascal válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Köszönöm az infót! Nem mértem meg, mert nem az enyém. Csak a képen láttam és kíváncsi voltam mi lehet az.

Szia!

Igen csak neked mag típusú transzformátorod van, ott mindenhol azonos a keresztmetszet, nem kell a kettes szorzó.

Ilyesmi szabályzásra gondoltam én is megfelelő tirisztorral.

A szekunder oldali szabályzásra a Rádiótechnikában van kapcsolás, itt a HE-n is fent van valamelyik hegesztős topikban. De a primeroldali egyszerűbb.
(#) Alkotó válasza jandark hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Hegesztőtrafóhoz nagyon jó ez a szabályozás. Már régen csináltam ezeket, de ha jól emlékszem csak annyit kell tenni vele mindösszesen, hogy a szabályozást nem kell nullára leengedni. Nem is lenne értelme, mert olyan alacsony lenne a gyujtófeszültség, amivel nem tudnál ívet fogni.
(#) jandark válasza lapose hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Most már értem a cséve miatti kavart..Egy vason van 2 cséve..

A szekunder oldali is jó lett volna de kb fél év alatt sem sikerült használhatót sem innen a hobbiról sem máshonnan létrehozni..
A panelszerkesztéssel vagyok gondban,igy kapcsolásból maximum légszerelten megy..Legtöbb helyen maga a kapcsolás átlátható lett volna de a tirisztorok vezérléséről szinte semmit sem tudtam meg..
Minden más megy panelkészités mérés javitás évtizedek óta,,valahogy a paneltervezésbe még nem tudtam beilleszkedni..

A primeroldali szabályzást mindenképp megvalósitom hiszen 3db hegesztőtrafó is vágyakozik utánna..Kisebbek - nagyobbak..
(#) jandark válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Lenne két kérdésem:Menyire érzékeny a kapcsolás a tirisztorokra?
Tehetek e mást a TIC126 helyett? PL BT151,esetleg paraméterben hasonló,vagy más tokban levő..?

Ill mi lenne ha a szabályzó potmétert kiegészitve egy 1k-s vagy kisebb potival anyira álitanám hogy ne lehessen nullára zárni?
Igy belül elférne és nem kellene tartani hogy valamikor is elfelejtődne..
(#) Alkotó válasza jandark hozzászólására (») Márc 8, 2010 / 1

A "kis" tirisztor bármi lehet. A "nagyok"-ra kell odafigyelni.
Persze a potit jól gondolod, de nem jó a lépték. Elég csak a felső 1/3-ban szabályozni, és ellenállásnak meg ott van már eleve egy soros ellenállás a panelon (pl. 22kohm poti+vele sorba 47kohm ellenállás)
Mellékeltem egy képet az én egyik szabályzómról.

képp1.JPG

Tehát a kis tirisztorok a meghajtók a nagyok az áramot szabályozzák ha jól látom..
A szabályzópotméter stimm,ha kérhetlek ird már meg nekem a kis ill a nagy tirissztorok határértékeit mekkora feszültség áram érték lehet minimálisan és ideálisan..
(Nem tudtam meg a nagyobb tirisztorok paramétereit a rajzról..)
Ill mégegy ha jól értelmezem egy segédtrafó van aminek 2*13v és 110 voltos szekundere van,ide lehet e eltérés pl 2*12v - 110v?..
Jó lehet e a 2n2646 helyett a 2n4871 ?,paraméterben ugyanaz ,más tokban..

Közben megtaláltam a nagyobb tirisztor tipusát,2n690..
Gondolom ide minél hűthetőbb kellene..
(600v 35a)
(#) színészbob hozzászólása Márc 10, 2010 /

Sziasztok!
Van egy 16 portos HUB-om, elszállt benne az elektronikus transzformátor. Mivel úgy kaptam ,ezért nem tudom megmondani, hogy mi történt vele pontosan. Szeretném beüzemelni egy másik transzformátorról, hogy működik e még egyáltalán vagy pedig az egész elszállt úgy ahogy van. Ki lehet valahogy deríteni, hogy hány voltot adott le a trafó amíg működött? Mivel 5 kivezetés van rajta ezért gyanítom h 2 feszültségszint is volt rajta. (Talán 5V és 12V)
Segítséget előre is köszönöm, később képeket is tudok felrakni ha szükséges.
(#) Béla béla hozzászólása Márc 12, 2010 /

Hello! Tudnátok mondani valami helyet, ahol olcsón
(akár használtan) lehet trafót venni?

Előre is kösz!
(#) jandark válasza Béla béla hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Szia!

Millió lehetőség van,akár ha a google-be beirod is..
A legfontosabb az hogy milyen teljesitményü,feszültségü trafó kellene neked..
(#) jandark válasza színészbob hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Szia!
Esetleg tudsz e képet csinálni a trafóról és az állapotról melyk oldal hibásodott meg? (primer - szekunder)..
(#) istvan3 hozzászólása Márc 18, 2010 /

Sziasztok. Kaptam egy Tesla lejátszóból egy trafót, de nem tudom pontosan melyik a ki illetve bemenete, és hogy működőképes-e. Mind a két oldalán 3-3 kivezetés van. Lemértem az ellenállásukat. Egyik odlalt a középső és felső kivezetés között 87 ohm, a középső és alsó között 67 ohm. Másik oldalt (ahol van egy zöld kábel is) a kivezetések között 0 az ellenállás, és mintha ki lenne folyva valószínűleg a szgietelő anyag. (Puha barna cucc)
Arra gyanakszom, hogy talán leégett. Valaki tudna esetleg valami tippet adni?
(#) sturbi válasza istvan3 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Szerintem kutya baja. A 87 ohm és a 67 ohm sorba a 220 V (127 V és 220 V (együtt)), a másik oldal 2*9 vagy 1*12 V valószínűleg. A 0 ohmot milyen műszerállásnál mérted, szerintem csak nem kapcsoltad alkalmas mérőállásba a műszert (ott nagyon kis ellenállás van).
(#) istvan3 hozzászólása Márc 18, 2010 /

A műszer 1.9 ohmot mutatott de arra gondoltam, hogy eleve alapból ír 1,2 ohm ellenálástmaga a kábellel. ondoltam h talán a cinelés miatt lehet az a + 0,7ohm. Mindenesetre holnap akkor kipróbálom. Köszi a választ.
(#) elektromania92 hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok.
Sikerült megtekercselnem végre a transzformátort.
Ki is próbáltam. A feszültségek üresjárásban jók, egy kicsit nagyobbak is.Áramot is akartam mérni, de a multkor behalt a multim árammérő része.
Viszont eléggé jól fűt.
Ezt mi okozhatja?
A vasat csak ugy gyorsan pakoltam bele, az I idomokat nem tettem. Ezért hangos. Okozhatja talán ez is a melegedést? A primer oldalon a 780 menet helyett, azthiszem,hogy csak 700 van.
Az mennyire normális, hogy a szekunder tekercseknél a vezetékvizsgáló fütyűl? A menetek 45, 60, 80. A huzal vastagságok pedig 0,3 és 0,8.
Köszönöm a válaszokat.
(#) mex válasza elektromania92 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Túl van gerjesztve valószinűleg. A kevesebb menetszám, és a vasmagkeresztmetszet csökkentése (I lemezek), együttesen ezt okozhatták.
(#) elektromania92 válasza mex hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Értem. Köszönöm a válaszodat. A primer csak azert kevesebb, mert mar nem akarozott szépen tekergetni, csak kivancsi voltam, hogy ra fér-e, mert a szekunder miatt csökkentettem a primer ablakot.Az még átlesz tekerve. Talán még azt a 850 et is rátekerem.
És egy kérdés. A fütyülés az nem probléma?

Inkább zúg az nem fütyül.... Az már magasabb freki lenne. Ha a lemezelés adja a hangot, az csak zavaró, de ha a huzal is rezeg, akkor előbb-utóbb várható a menetzárlat, pláne, ha nem sorba sikerült a tekerés. A szigetelés az egymásra fekvő részeken ledörzsölődhet,és kész a zárlat. Többek közt ezért is szokták lakkozni a tekercseket.

Nem a trafó fütyül, az zúg. Az normális.
A multiméter vezetékvizsgálója fütyül, ha mérem vele a szekundereket. A paraméterek fentebb már leírtam.

Hogyan mértél?

Hát csak ugy, hogy a multi dióda vizsgálójával, külön külön mindegyik szekundert. Fütyült. Az ellenállás méréssel pedig 1,4 - 2 ohm körülieket.

Nekem akkor szokott ilyet hallatni, ha valami zavar, kerül kapacitiv úton a mérőzsinórra. Tekercsszigetelést a dióda állásban nem érdemes mérni.
Következő: »»   68 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem