Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   697 / 1320
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

OK, csak hangosan gondolkoztam. Azt hiszem, ez a szempont (szivárgó áram a bemeneten) elég ritkán jön elő, talán nem haszontalan megemlékezni róla. Néha hasznos lehet tudni erről is.
(#) szilva válasza m.joco hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a joystick-ben szabályos poti van, tehát a "másik végét" földre tudod kötni. Másrészt akkor már csinálhatnál egy teljesen szabályos game-port illesztést is, sőt, ezt nagyon kitalálni sem kell, mivel van a Microchipnek ilyen appnote-ja. Abban hagyományos joysticket illeszt USB-re, a joystick kezelését simán ki lehet lopni belőle, ha az USB nem is érdekel. Van hardware és firmware is az appnote-hoz.
(#) m.joco válasza szilva hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Szétszedem akkor először a joystick-et, és meglesem benne a potikat. De ha ki van vezetve a 3. kivezetésük, akkor nincs semmi elvi oka annak, hogy az AD-s módszerrel olvassam a joystick állását? Nem probléma a PIC AD-jének, hogy 100k-s a poti?
Üdv.
(#) icserny válasza m.joco hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Idézet:
„Nem probléma a PIC AD-jének, hogy 100k-s a poti?”
Csak az egy órával korábbi beírást kellene megnézni! (De igen, probléma lehet, viszont ha teszel egy 10 nF-os nagyságredű kondenzátort a csúszkára, akkor sokat javíthatsz a forrásimpedancián.)
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Én komolyan gondoltam amit írtam, lehet, hogy a smile nem volt a legszerencsésebb! Mindenképpen hasznos az infó!
(#) watt válasza m.joco hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Ha a 10n kevés, de a nagyobb kondi meg lelassítja az érzékelést, akkor illeszteni kell egy dupla OPA-val. MCP sorozatból vannak szuper illesztők, nem drágán. Keresd a hazai hivatalos forgalmazónál.
(#) m.joco válasza watt hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

A 10n-s kondi a testre és a poti középső lábára menne, így feltöltődne a poti által leosztott feszre, és ezt mintavételezné a PIC AD-je?
Üdv.

Igen. Ez az egyszerűbb megoldás. Az elegánsabb megoldás pedig a feszültségkövető műveleti erősítős kapcsolás.
(#) m.joco válasza icserny hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Erről a linkről az 1. rajz elég lenne?
Üdv.
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Márc 9, 2010 /

Sziasztok!

A Propeller clock topickból jövök át ide hátha tudtok nekem segíteni. Igazából lehet ott is kaptam volna választ a kérdésemre de abban a témában off lett volna. Nem is propeller, nem is óra. Egy nagyon kedves lány ismerősömnek készítek szülinapjára egy biciklis kijelzőt. A program már meg van illetve MPLAB-bal már meg is nyitottam de sajna nekem túl bonyolult a dolog. Arra szeretnélek titeket megkérni, hogy segítsetek nekem átírni a programot úgy, hogy a kijelző azt írja ki: Boldog Szülinapot Adri! A programozáshoz nem értek és nem tartom valószínűnek azt sem, hogy egy hónap alatt meg tudom tanulni.

Erről a programról van szó: Bővebben: Link

Előre is köszönöm!

Pisti

Elvi rajznak esetleg. A gyakorlati megoldáshoz tudni kellene, hogymilyen határok között változik a bemenőjel. Ha negatív jel is várható, akkor eltolás is kell (az ADC csak pozitív bemenőjelet fogad). Ha kicsi a jel, akkor lehet erősíteni is.

Mindenképp kell kondenzátor a műveleti erősítő tápfeszültség bevezetéseire. A 741-nél azért valamivel jobb erősítőt is el tudnék képzelni (kis offset, kis drift, kis bemenőáram) józan keretek között.

Ha nincs negatív bemenőjel, akkor valamelyik egytápfeszültségű és a telejs tápfesztartományban kivezérelhető (rail-to-rail) típus is számításba jöhet.

Azért én (lusta ember lévén) a 10 nF-os kondenzátorral kezdeném a próbát. Ja, meg egy voltmérővel, nehogy negatív jel vagy túlfeszültség kerüljön az ADC bemenetére!
(#) watt válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

A Jeladót megoldottad?
Egy 100nF-os kondi kell még majd a Vdd-Vss lábakra, közvetlen közel!
A másik, hogy kiszámoltad, elfér-e ez a hosszú szöveg a keréken?
(#) watt válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Ha működik az áramkör az eredeti programmal, akkor könnyű a szöveget módosítani, csak az IMAGESIZE értékét kell átírni dec 140-re, és kicserélni a CE táblázatot a betűk rajzolatával. Esetleg egy org-al elhelyezni a táblát, hogy ne nyúljon át laphatáron. Ha működik az áramkör, segítek beírni a szöveget, csak férjen ki a kerékre!
(#) karesz25 hozzászólása Márc 10, 2010 /

Helló!
Pic16F877 watchdog kikapcsolásában kérnék segítséget, próbáltam programból(HI-TECH-c) vagy MPLAB menüjéből.
Hogyan kapcsoljam ki?(a megírt programom kb 2 másodpercenként újraindul)
Köszi.
(#) vicsys válasza karesz25 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Én az LVP-t és Boden-t is kikapcsolnám. Főleg az LVP-t, hacsak nem úgy programozod...
(#) karesz25 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Kikapcsoltam azokat is de semmi változás.Egyéb ötlet?
(#) lidi válasza karesz25 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Programod loopol, vagy vége után csak elszalad a nem programozott része ?
(#) karesz25 válasza lidi hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Igen vételen ciklusban futna, de az megszakad és újrakezdi kb 2 másodpercenként.
(#) aderka hozzászólása Márc 10, 2010 /

Üdv!
A következő programmal lenne kérdésem.
0-9 ig szeretnék számolni, úgy hogy gombnyomással tudjam léptetni.
Ehhez a RETLW utasítást használtam, de valamiért nem működik mindíg kiakad a program.
OSHON-al fejlesztek, szimuláció közben megakad. Tudja valaki, hogy miért?

üdv: Dávid

TESZT2.asm

Hát nehéz vaktában találgatni, rakd fel mellékletként.
(#) karesz25 válasza lidi hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Hali!
Csatoltam egy mplab projektet kompletten.
Üdv és előre is köszi.

teszt2.zip

(#) elektroláma hozzászólása Márc 10, 2010 /

Pickit2-vel programozom a 18F4550-et.
Ha Vdd-ont bepipálom, akkor fut a progim.
Ha pickit2-t leveszem, és külső tápról küldöm, akkor kb 20-ad sebességgel megy, illetve 20 mp után megáll.
Külső kvarcról megy, 20Mhz, és LCD-n lassú a megjelenés.
Közben megnéztem, nem fagy le, hanem 1000-ed sebességel megy.
Ez mitől lehet?
(#) kiralyz válasza elektroláma hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Probald a Build konfigot release-re kapcsolni es ujra forditani
(#) Hp41C válasza elektroláma hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Szia!

Ha valamilyen engedélyezett megszakításkérést a kiszolgáló rutin (valamilyen feltételnél) nem töröl, vagy nem a beállított szintű megszakításon van a kiszolgáló rutinja, akkor minduntalan lefut a megszakítás kiszolgáló rutin, a fő feladat meg csiga lassúsággal halad előre....

Az uart vétellel jártam meg: hibás vétel esetén nem elég az uart letiltása, újraengedélyezése, a karaktert is ki kell olvasni...

Szia
(#) m.joco hozzászólása Márc 10, 2010 /

Hello
MikroPascalban fejlesztgetek PIC-re, elérkeztem azonban oda, hogy foglalkozni kezdjek a 18F -s PIC-ekkel. Sikerült működésre bírnom egy 20MHz-es kvarccal egy 18F2550-es típust. Szeretném kipróbálni viszont az USB modulját, ehhez viszont 48MHz-ről kéne járatnom. Adatlapot olvasgatva láttam, hogy tartalmaz ez a típus PLL-t, amivel a Wiki szerint a kvarc frekvenciáját lehet szorozni. A PIC adatlapja nem volt túl világos számomra. A kérdésem tehát az lenne, hogy a mellékelt képen az első 3 legördülő menüvel hogy lehet beállítani, hogy pl. egy 4 MHz-es kvarcról járó PIC 48MHz frekin járjon? Illetve melyik mit állít be?
Üdv.

osc.jpg

(#) Hp41C válasza m.joco hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Szia!

- A 96 MHz Pll perscaler: No divide - 4MHz
- A CPU System clock postscaler: 96MHz/2
- A Full speed USB: 96MHz/2

Szia
(#) elektroláma válasza kiralyz hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Úgy volt.
(#) elektroláma válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Meglett a hiba. Mikrobasicben már először szívok azzal, hogy hiába állítom be a projektnél az osc dolgokat, a kódba is be kellett írnom az
  1. OSCCON=%11111100

sort.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Idézet:
„A 96 MHz Pll perscaler: No divide - 4MHz”

Ehelyett a sor helyett 5-ös előosztás (20 MHz-hez) kell a kérdezőnek!

Hol látod hogy megszakad ? És mit csinál a megszakadáskor ? Teljesen leáll ? Nálam szimulátorban megy, PORTC -n zongorázik a portbitekkel fel-le.
Következő: »»   697 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem