Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 97
(#) lapose válasza kadarist hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Ha az EK91 Hetényi féle wobbler-ről van szó, abban m17-11gr képcső van a leírás szerint.
(#) kadarist válasza lapose hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Nade szendi001-nek nek milyen van?

Én úgy értelmeztem olyan van neki, mert nem láttam más típust megjelölve.. Kellene egy típusszám.
(#) kadarist válasza lapose hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Idézet:
„Kinai minivizor szintu TV csove volt”

Lehet, hogy 1,5 voltos?
(#) pucuka válasza lapose hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Ha a Hetényi féle woblerről van szó, abban M17-11 GR cső van, adatai az 1979 -es Tungsram rövid katalógusból:
Elektrostatikus fókusz,75 fok eltérítés, alacsony nyak átmérő, alacsony fűtő teljesítmény, sík fellületű fémtuskós felerősítés . . .
Fűtés: Uf=11 V, If=68 mA
Max adaok:
Ua=14 kV, Ug2=350 V, Ug4=500 V
Tipikus beállítások:
Rács vezérlésnél: Ua=13 kV, Ug2=350 V, Ug4=50 - 400 V, -Ug1 (lezáráshoz)=46 - 91 V
Katód vezérlésnél: Ua=13 kV, Ug2=200 - 350 V, Ug4=50 - 400 V, Uk ~47 V
Bekötés: (szemből az óramutató járásával megegyezően) 1 - G1, 2 - K, 3 - f, 4 - f, 5 - G1, 6 - G2, 7 - G4
Megj: a rajz szerint is 16 (?) V -ról jár

Ha nem lesz típus, labortápról érdemes talán indítani 1,5-V-ról, és figyelni ,hogy izzik-e a katód, és figyelni a felvett áramot. Ha nem izzik akkor lehet növelni 6,3V-ra, vagy ha kevés 12V-ra.
De jobb lenne típusszám.

Idézet:
„„ Kinai minivizor szintu TV csove volt””

A 30 cm körüli TV-nek 12V-os fűtése szokott lenni az akkumulátoros táplálás miatt.
Ilyen volt a minivízor a junoszt is.
Másfeles fűtőfeszültséget csak max. 17cm átmérőig tapasztaltam.
(#) lapose válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

Köszi a részletes adatokat! Mostmát tényleg csak az a kérdés a kollégának milyen csöve van.
(#) lapose válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Idézet:
„Megj: a rajz szerint is 16 (?) V -ról jár”

Jó feszültségről jár: a fűtéssel soros 75 ohm-on 5V esik, így 11V lesz a fűtőfeszültség.
(#) pucuka válasza lapose hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

nem látok, nem látok, gyere babám gyújtsál világot . . .
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Egy javaslatot ha elfogadsz.
Ha az épülő wobblwrwdben diódás mérőfej helyett AD8307, vagy AD8361 -et sikerülne használni, akkor a függőleges eltérítés logaritmikus lenne, ami a zárócsillapítások mérését is lehetővé tenné.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Koszonom a sok informaciot.
Az tortent, hogy labortaprol adtam neki feszt, es 6 Voltig alig vett fel aramot, szoval nemi agyalas utan adtam a csonek 12 Voltot, es akkor kezdett el halvany sotet naracssargan izzani, amikor felvett kb 200 mA aramot amit elfogadhatonak veltem. Talaltam egy hasonlo TV-t szerintem 12 Voltos a cso de ki fogom merni inkabb mielott kinyirom. A cso tipusa: 14sk3y4 amit illett volna megadnom. Modositottam a teljes kapcsolast, a tapegyseg helyen ket ipari mini kapcsolouzemu tap van, ezert teszek mellet egy 3 wattos 12 Voltos trafot futesnek. Az rf resz meg nem all sehol, fureszjel mar van, ha egy 0-t fel tudok rajzolni a csore akkor allok csak neki. Ma babraltam az inverterrel 555 megy kapott egy TO 3 as tranyot holnap jonne a nagyfesz teszt de nem, akarom kinyirni a csovet a futessel.
Neten semmi adat errol a csorol. lehet hogy a 3 8.. kopott az adatlap. Gyorsan lefenykepezem mirol is van szo.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 14, 2010 /

A cso mellett, ahol van hely oda kerul a nagyfesz inverter es ket ruddal lehet allitani majd a potikat az elolaprol. A doboz hata fele szereztem egy beleillo zart alu kalitkat, ott lenne az rf resz a marker generatorral, bar ez utobbi lehet hogy mashova kerul.
Koszi megegyszer, megirom hogy indult el a nagyfesz par napon belul. Van high tech vekony koaxom kivezetni az elolapra a jeleket, de amikor megalmodtam, hogy megepitem ezt a wobblert, meg nem volt dds... Az elso verzio 3 szor ekkora csovel van egy rack dobozban, felben maradt anno a koltozes miatt, szoval ez a Beta. (akkor is vergodtem a nagyfesz reszevel, az a TR2 tarfo nem kell oda szerintem)
Megegyszer vegigolvasva az osszes hozzaszolast szerintem ez a cso 11-12 Voltos, mivel valoban elemes baba monitorbol gubiztam ki, amit erre a celra vettem az egyik vasarnapi zsibin es eppen narancsan izzik 12 Voltrol.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

ELIRTAM:14sx8y4 de adatlap sehol...par kep van a neten
(#) lapose válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!

Nem pont az a típus, de támpontnak talán jó lesz.

crt.rtf

(#) szendi001 válasza lapose hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Koszonom a tablazatot. Nezem, nezem, de szerintem ez
8 nem 9 sajnos, akkor megnyugodhatnek. Valoban meg kell neznem a felvett aramot is: 3 A vegkiteresu muszerrel mertem,pontatlan, ha 90 mA korul merek, akkor szinte biztos, hogy 11-12 Voltos. Ha tobbszoroset akkor 6, bar szerintem lampa lett volna belole 12 Voltnal.
Udv Mindenkinek, jo barkacsolast: Joe
(#) atesz34 hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok!

Na működik az előerősítő .

1.Kimeneti bnc csati árnyékolása.
2. A bemenetre kellett egy 10pfes kondi.
másik kapcsolásnál is kell egy kondi meg egy tekercs a bemenetre.
(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Lehet, hogy gurány megoldás, de én egy darab nyáklapra építettem fel az előerősítőt, mindenféle árnyékolás és dobozolás nélkül. Szuperjó volt.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Nem hinnem hogy az, tennel fel kepet ha lesz idod? Most kiserletezek a Manhattan tipusu epites modositasaval. Az tortent, hogy nem ragasztagatom a pottyoket, hanem kimarattam, igy sokkal tisztabb a felulet. URH-ra azert kell nemi alak modositas, de csatolok kepet a keszulo radiorol. Addig is nezzetek meg a PDF fileokat a lionk aljan. Szerintem fantorpisztikus.
Udv Joe
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Készítek képeket, ha megint "otthon" leszek. A fórum elején van pár képem az áthangolt vevőről.
A linkben szereplő rádió adó-vevő?
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 18, 2010 /

Joe nézd mi tart felétek!

03181521.jpg

(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia Feri!

A kep alapjan az asszony ujra erdeklodik a vevo irant Egyebkent esos, olyan minden nedves ido van, sotet eggel, vastag felhotakaroval. Azt mondanam, egy hetig ilyen lesz, de erre fele ez normalis, utana 3 het napsutes varhato. Erdekes osszenezni a keppel.
A csatolt linken ado-vevo van, a koma megnyert vele egy versenyt, ahol szigoruan 2n2222 tranzisztort lehetett csak hasznalni. Neki alltam egyszer ugy, hogy koszorult csavarhuzoval kor alaku pontokat martam, de nehany helyen osszezart. Utana jott a kis negyzet ragasztas, de azt kb 3 honap utan elengedi a rezet, ado resz indult jol. Most marattam egy pottyos panelt es jelzem bevalt. Ha akarsz modositani odebb teszel par alkatreszt, idealis radio fejleszteshez. Teszek ide kepeket arrol, ahogy all, nem valami jo kep, de amugy ha ranezel stabil, es szep, sajnos a vaku miatt csunyanak csillog. Minden indult elsore eddig.
[OFF]Koltozok, az uj helyen kifer az antenna, de eszakrol a fal arnyekol.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 26, 2010 /

Epitgetem a radiot azota is minden nap egy fokozatot. A Pottyos panel egyedi domborzattal nagyon bevalt, szoval ha haza erek ma, rajzolok egy olyan proba panelt ami kifejezetten radio vevo epitesre optimalizalt. Sokat szamit a pottyok nagysaga 4 mm felett nehez leegetni oket, igazabol csak az ICk elrendezesen kell gondolkodni. Udv Joe
(#) atesz34 hozzászólása Márc 28, 2010 /

Sziasztok!

Végre össze lett kötve a rádió a géppel.
Az antenna ki lett téve a műhely fölé.

ilyen kép lett nooa 18-ról.
Wxsatos prg.

03281144.jpg

(#) kadarist válasza atesz34 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Szia!
Kicsit sötét, de azért elég ló!
Növeld a hangfrekvenciás jelszintet. Úgy állítsd be, hogy a legvilágosabb referenciasáv fehér legyen.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 28, 2010 /

Udv Mindenkinek!

Par perc rajzolgatas utan ilyen lett a radio teszter nyak. Megprobalom erre megepiteni az NE612 es verziot, mivel elindult ragasztott pottyokon is, remenykedem, hogy ez akar dobozolhato is lesz. RH-n jo tapasztalatom van hasonlo elrendezessel. Hozzaszolasokat szivesen fogadok praktikusabb elrendezes mindig jol jon Udv Joe :yes:
(#) Novak hozzászólása Márc 29, 2010 /

Sziasztok!

Az elmúlt napokban félre kellett tennem a műholdas kísérleteket, de tegnap és ma több próbát is csináltam. Tegnap megpróbáltam TDA7021-essel a vételt. Igazából működik szépen, csak nagyon érzéketlen ez az IC. 30-35 fok magasan hallja csak a holdat. Utána viszont szépen és tisztán.
Aztán ma délután úgy gondoltam, hogy túl sok munkát fektettem én már az MC3362-essel felépített áramkörökbe ahhoz, hogy csak úgy félredobjam őket. Az alapvető probléma az ugye a 455 kHz-es szűrők kicsi sávszélessége volt...
Gondoltam, egy próbát megérne ha a kerámia szűrőt kicserélném egy 455 kHz-es KF trafóra. Megtettem.
És hihetetlen jó képet sikerült vennem nemrég a NOAA15-ről. Úgy tűnik, hogy a sávszélesség probléma így könnyedén kikerülhető Ajánlom az utánépítők figyelmébe!
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Szia!

Az MC3362 nel melyik labra ment melyik oldala a trafonak? Majdnem kesz a francia radiom, de azota sincs 455 os szurom igy meg hat indulhatna a teszt holnap

Koszi Joe
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Igazából én is lestem egy kicsit. Volt itthon egy CXA1619-es ICvel épült FM vevőm, és azt nézegettem, hogy abban a kerámiaszűrő ki volt hagyva (a helye ott van a panelen, de nincs beforrasztva).
Csatoltam az elrendezést. A rajzon van más is, mert a CXA ic adatlapjából vágtam ki, de gondolom nem probléma.
Szóval a pirossal jelölt rész a bemenet (MC3362 5. láb), a zölddel jelölt pedig a kimenet. A zöld pontot én egy 1,8 nF-os kerámia kondival kötöttem rá az IC 7-es lábára.
A 2,2 kohmos és a 100 pF-os kondit is bekötöttem, nemtudom mennyire szükségesek.

455kHzKF.jpg

(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szia, na sikerült tesztelned a rádiót a KF trafóval? Tapasztalatok?
(#) Novak hozzászólása Ápr 2, 2010 /

Sziasztok!
Elkészült a rádióvevőm MC3362-es ICvel, illetve a már korábban említett 455 kHz-es KF trafóval (a kerámia szűrő helyett).
A problémám a következő, remélem valaki tudja mi lehet a baj forrása: a csatolt képen is látható módon sötét-világos hullámok jelennek meg a képen, amitől az egész gyakorlatilag használhatatlan.
Már korábban is találkoztam hasonlóval, én úgy véltem, hogy az 50 Hz-es hálózati vezetékek és az antennakábel közelsége okozza a problémát. Át is helyeztem a koaxkábelt, távolabb a 230 V-os vezetékektől, és a hullámosodás meg is szűnt (előtte egyébként a vételen is hallani ehetett, hogy búg).
Most semmit sem változtattam a kábelek helyzetén, mégis ismét megjelent ez a hullámosodás...
Esetleg valami ötlet, hogy mitől lehet, vagy mit lehetne vele kezdeni? (a hang most teljesen tiszta, nincsen benne a korábbi brumm)
Nagyon megköszönném, mert amúgy már nagyon szuper lenne a vevő...

hullámok.jpg

Következő: »»   28 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem