Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   263 / 731
(#) shalafi.66 válasza blueman88 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

T-S-t mérhetünk róla, ha kell.
(#) Directors válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Ez biztos elegendő teljesítményű lesz? 55VA 8 ohm és 90db és csak 20cm. Nem lenne megfelelőbb 30cm-es?

Meg nem feltétlenül kell H2000-es hangszóró.Lehet más mély is csak szépen szóljon,arra megfeleljen amire én akarom használni.

Bocsi,hogy ilyen sokat kérdezek de ha belefektetek pénzt akkor legyen valami jó kis hangfalam.
(#) levlehar hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok... sziasztok hangfaldobozt szeretnek csinalni egy melykozep hangszoroval es 2 csipogoval s nem tudom h a hangfal belterfogatat mihez viszonyitsam ... erdekelne vlmi jo tanacs es jo program is ha tudtok...hja zenesz passziv hangfalat keszitenek 2x300 wattos vegfokhoz es erdekelne h ehhez milyen csipogo talalna?...
Irjatok ha tudtok segiteni.
koszi
(#) karpi hozzászólása Márc 16, 2010 /

Panel Speaker

GOOGLE :Open Baffle

Itt lehet bameszkodni .

Meg tanulmanyozni a Bass Dipol cikkeket is .

Nincs idom nezelodni ,csak anyit jegyeznek meg hogy figyelni hova szerelik a hangszorot a panelra ,szimetrikussan vagy aszimetrikussan,es mit magyaraznak a cikkben errol .Ugyanis ha szimetrikusan van elhelyezve a hangszoro nagyon "csipkes" lessz a hangsav.Aszimetrikussan kicsit simabb kapott abra.
A vajtfulu HiFi-stak pontszerunek szeretnek a hangforast igy egyetlenegy szelessavu hangszorot vagy kombinalt koaxialis hangszoro felszerelest hasznalnak.
Ha tobb hangszoro van a panelon a hangsav talan meg simabb lessz de mar nem "pontszeru" a hangforas igy a sztereo kep ki tudja milyen lessz a kulombozo fazisok miatt.
Innen aztan rengeteg fele felallitas megoldas szuletik.
(#) szamóca válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Idézet:
„Nem a lap mérete a legfontosabb tényező.”

Azért az érdekelne hogy mi alapján rangsorolod a T-S, elhelyezés, méret, stb tényezőket. Ez egy komplexum amiben bármelyik nagy befolyással bír a kapott hangra.
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Lap merete es a hangszoro pozicioja a legfontossabb.

Hangszorot idealisnak tekintjuk.Aztan hogy milyen hangszoronk van az mar mas kerdes.

Open baffle study, August-2003
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Adott helyzet alapján. De tényleg nem a lap az első.

"Nagy befolyás" És még a negyedét sem soroltad fel annak, ami tényleg fontos hátul nyitott doboznál.
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Merthogy lehet az doboz formájú is, csak olyan doboz, aminek nincs meg a hátsó lapja.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Nem a pontszerűség a kioltások, erősítések oka, hanem a hangszórók egymástól mérhető távolsága, és az, hogy ez két szélessávúnál már összemérhető a lesugárzott hangok hulllámhosszával.
(#) levlehar hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok... sziasztok hangfaldobozt szeretnek csinalni egy melykozep hangszoroval es 2 csipogoval s nem tudom h a hangdoboz belterfogatat mihez viszonyitsam ... erdekelne vlmi jo tanacs es jo program is ha tudtok...hja zenesz passziv hangfalat keszitenek 2x300 wattos vegfokhoz es erdekelne h ehhez milyen csipogo talalna?...
koszi
(#) dB_Thunder válasza levlehar hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Ennyi tudással inkább ne csinálj "hangfalat" ! A kínaiak gyártanak épp elég szemetet, nem kell neked is azt tenned!
Elsőnek olvas végig ezt a fórumot ! Itt találsz könyv címet is amiben benne vannak az alapok, és programokat is ajánlanak!
És ha már eljutottál oda, hogy elsőnek nem azt nézed hogy egy hangszóró hogy néz ki, és nem szédítenek meg a reklám paraméterek, akkor már jó úton vagy..
(#) Directors válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Szia!

Nem kapok választ vagy nagyon nagy butaságot kérdezek?
(#) shalafi.66 válasza Directors hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Háááááááát öööööö ha én azt most megmondanám...

A két darab már kétszerakkora terhelhetőségű, és érzékenységű. 93dB@1W és mechanikailag 110W körül még az ajánlott kitérés környékn van.

Egyébként ma délelőtt olyan érzésem volt, hogy valamit elfelejtettem. Ezek szerint ez volt az a kérdés.

Magasnak ez megfelelő lehet?
Bővebben: Link

Vagy melyiket ajánlanád innen? (Ha lehet ne legyen túl drága de a célnak megfelelő)Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza Directors hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Az egyik 25mm-eset mindenképp. A 19-es nem lesz jó. A kicsi XT 25 is megfelel.

Erre gondolsz?
Bővebben: Link
Ha igen ez nekem is tetszik. Infókat megtaláltam de a teljesítményét nem találom.Hány W-os,és ez a magas akkor bírni fogja a képzést ezekkel a mélyekkel?Nehogy elhallgasson nekem mikor a mélyek nyomják.

Ja és még 1 kérdés.Gondolom nekem kell hangváltót csinálni hozzá.Esetleg egy tervet kaphatok hozzá,illetve segítenél nekem ebben?De ha tudsz gyárit is akkor nekem az is tökéletes de általában azt mondják,hogy a gyári hangváltók nem jók semmire,nem tudom.
(#) levlehar hozzászólása Márc 19, 2010 /

hello mindenkinek hangfaldobozt szeretnek csinalni egy melykozep hangszoroval es 2 csipogoval s nem tudom h a hangdoboz belterfogatat mihez viszonyitsam ... erdek elne vlmi jo tanacs es jo program is ha tudtok...hja zenesz passziv hangfalat keszitenek 2x300 wattos vegfokhoz es erdekelne h ehhez milyen csipogo talalna?...
koszi
(#) levlehar hozzászólása Márc 19, 2010 /

Hello mindenkinekhangfaldobozt szeretnek csinalni egy melykozep hangszoroval es 2 csipogoval s nem tudom h a hangfal belterfogatat mihez viszonyitsam ... erdekelne vlmi jo tanacs es jo program is ha tudtok...hja zenesz passziv hangfalat keszitenek 2x300 wattos vegfokhoz es erdekelne h ehhez milyen csipogo talalna?...
koszi
(#) karpi válasza levlehar hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

A belterfogatot a hangszoro karakterisztikahoz a lesugarozni kivant legmelyebb hanghoz valamint a doboz belso hang visszaverodesekhez kell viszonyitani.
2 x300W-hoz 2 x 300W terhelhetosegu csipogo kellene.

Bovebben a "hobbielektronika" ehez fuzodo topic-jaiban talalsz.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Jó lesz az a magas 15W-nak is. Főleg, ha elég érzékeny.

A doboztérfogatot meg a hangszóró T-S paramétereihez kell(ene) "viszonyítani".
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Az lenne a karakterisztika .Mely/kozep hangszoronal nem nagyon szamit a TS .Tudtommal csak a mely/szub tartomanyba van problema es ott is a "nem zart" dobozoknal.Igy a kiserleteses/epites elkerulesehez jol jon ha ki lehet szamitani mit varjon az ember .

A netten latott sok komoly amator igencsak nyakra fore gyartja a dobozokat es kiprobalja /valtoztatja stb..Mindez minden szamitas utan is szukseges ,pedig draga jominosegu hangszorokat hasznalnak hires cegek gyartmanyai akik gondolom nem hazudnak anyit a TS parametereknel..
2 x 300W = 600W minden joslat szerint a magasak legalabb ugy 60-100W -ot el kel tudjanak viselni relativ rovid impulsuzok tartamara.Mindez ha a hatasfokuk eleg nagy .
Azt irja kolegank hogy "zenesz pasziv hangfal" ( gondolom ugy is erti ) akkor meg mas a dolog .Ha teljes kivezerlessel duborgok/visitok egy hangszerrel ott mar nem ervenyes az ajanlott kb 1:10 arany a mely es a csipogo kozott.
Gitarral az enekhang ladkbol tobszor is kifustoltem a csipogokat .

Aztan hogy mit is akar a kolegank az nem biztos .Csak ugy irtam neki hogy igy talan nekial es olvasgat .

Most ket hangszoroja van vegy csak egy ?.Hidbakapcsolja a 2 x 300W-ot?. ( ha letezik az a 300W).Hidbakapcsolva az mar lehet elmeletileg 1200W ,praktikussan legalabb 900 ha a tapegyseg birja.
Van "ekkora" hangszoroja?.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

keverem, kavarom... http://www.youtube.com/watch?v=fhe8duEDYgI#t=1m40s[Link][/url]
(#) jozsi0001 hozzászólása Márc 21, 2010 /

SZIASZTOK! VAN EGY TSW 304C TÍPUSÚ HANGSZÓRÓM DOBOZT SZERETNÉK NEKI CSINÁLNI AZ ADATOK HOZZÁ :
Z:4,0 OHM
Z MAX:111,61 OHM
RE:3 OHM
FS:22,3 HZ
QMS: 10,219
QES: 0,302
QTS: 0,294
VAS: 4,743 (134 L)
SD: 0,534
BL:14,037
CMS: 384,8
MMS: 132,37
RMS: 1,818
VC HT: 1,272 IN
XMAX: 0,44
SENS: 89 DB
MIN 300W
MAX 600W
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 22, 2010 /

Üdv!
Előszőr is azzal kezdem, hogy teljesen kezdő vagyok hangdoboz tervezés terén. Nem is nagyon akarom megismerni a tervezési eljárásokat, mivel annál tovább nem érdekel az elektronika ezen része. Szóval inkább egy kérésem lenne mintsem kérésem, hogy valaki segítsen megtervezni nekem egy hangládát. Lényegébe egyet rajzoltam, mert alig ha tervezés (a programokkal amiket az oldalon kaptam nem barátkoztam meg, sok az érthetetlen dolog benne számomra). Erősítőkkel se foglalkozok nagyon sokat, de kicsivel többet mégis és azért kéne 2 hangláda, hogy legyen amin teszteljek. Azért nem is vásároltam komolyabb hangszórókat mert elég keveset foglalkozok hangtechnikával.
Na de a lényegre térve. Itt az általam rajzolt láda. 2 piezós csipogó kerülne bele és egy 30cm-s hangszoró, na meg szeretnék egy reflexnyílást. A hangszorók egy-egy olcsó kategóriás Dibeisi G1202-es. Sok infót róluk nem tudok, mivel neten sincsen róluk sok adat. Kb. ennyit tudtam összeszedni róluk: 8ohm, 140W szerepel a mágnesen, de nem írja, hogy milyen teljesítmény. Legtöbb odlalon 180W-ot ír. 30cm-s, 30 OZ mágnes. Állítólag 20-40000 Hz a frekvenciatartománya és 91Db. Ezeket az adatokat viszont nem tudom az oldalak honnan szerezték mikor se a dobozukon se komolyabb oldalakon nem kapok róluk semmit, csak kereskedőknél. Állítólag egyes SAL hangszórók ugyan ilyenek, ezt itt olvastam fórumokban, és a HESTORE-ban is SAL-ból van ugyan ilyen kicsit több adattal. Rakok fel pár képet. Az lenne a nagy kérésem felétek, hogy valaki hozzáértő mondja meg, hogy ezek a hangláda méretek illetve arányok megfelelőek-e szép hangzáshoz és mekkora átmérőjü reflexcsővel szólna szépen. Mármint ami ezekből az olcsó kategóriás hangszórókból kitelik. Előre is köszönöm.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Olyan 86dB@1W körüli a érzékenység, csak zárt dobozban működik (~60 liter), egy piezó is bőven sok hozzá, kétutasként viszont pocsék hangja lesz.
Az arényoknál arra kell ügyelni, hogy ne legyen egyik belső él sem a másikkal egyenlő, vagy annak egész számú többszöröse. Úgysem az oldalarányok okozzák a legnagyobb gondot.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Hát az én méreteimmel számolva 80 liter jön ki ha jól számoltam és szerintem nem is áll fenn az arányprobléma amit leírtál. Szerinted a hangládát érdemes bármivel is bélelni kongás ellen? Esetleg névleges teljesítményben meg lehet saccolni mennyi? Sehol semmi megbízható adat a neten amint írtam. Én 60W-ot saccolok. Köszi.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Teljesítménye nincs, te a terhelhetőségre gondolsz T-S és dobozfüggő, 80 literben már valószínűleg nincs meg a 60W.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Igaz. Figyelmetlenségből írtam hülyeséget. Köszönöm az eddigi információkat.
(#) ptesza válasza jozsi0001 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

40 literes bassreflex dobozba tedd 30 Hz-re hangolva (Fb) , így elérhető a 40 Hz-es alsó határfreki.(F3).

70 es tölcséres csőböl 26 cm-t.

Mindezen felül , kívácsi lennék ennek a hangszórónak az igazi T/S paramétereire...
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Az a 70mm-es cső kevésnek tűnik.

Sztem a dobozméretezés most is attól függ, hol használja... Nem biztos, hogy kell a 30Hz hangolás.
Következő: »»   263 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem