Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális hőmérő PIC-kel

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 18
(#) demcar válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Csak az hogy én nem magyarba lakom.
De nembaj szerintem még fogok találni olyan kapcsolást amit megfogok tudni épteni.

De azért köszi a segitséget!
(#) geri12 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Építenék egy órával egybekötött hőmérőt.

Kérdésem:

DS1621 vagy DS1821 célszerűbb használni?

Azt tudom hogy az egyik i2c-s a másik pedig 1wire-s. Termosztát funkcióra nincs szükségem. Csak egy egyszerű hőmérő.

Köszi
(#) kaqkk válasza geri12 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

akkor használj lm35 DZ -t 10mv /c analóg szenzor 250ft
körül van az ára ,és egyszerű hőmérőnek 150c ig tökéletes !
(#) geri12 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Oké! köszi!
(#) vilmosd válasza geri12 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Hali
Esetleg nezd meg a #658884 hsz.-t ott epp errol irtam.
Udv Vili
(#) geri12 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Hello!

Nem ismerem azt a szenzort.

Az LM75, LM35, DS1621,DS1821, DS.... szenzorokról többet hallottam. Ezért inkább ezeknél maradok!

Azért köszi!
(#) Rumcájsz válasza geri12 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Nekem TC77-el (SPI buszos) jobban bejött mint az LM75, DS1821. Ezt javaslom.
(#) vilmosd válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hali
Nekem is . Legalabb 20 cm ig mukodott. Ki is vagtam az egeszet a szemetbe. Azota csak analog erzekeloket hasznalok. Ezek a SPI, I2C, 1W buszok nem alkalmasak tavadat atvitelre. Lehet hogy barkacs uzemmodra jo (2 cm tavolsagra), de erre mar nem biznek ra egy futes vezerleset. Sok szabalyzot csinalok kulonbozo homersekletekre (20-1200 C). En is orultem eloszor a nagy pontossagu digitalis szenzoroknak, de sajnos nem alkalmas nagyobb tavolsagu meresre. Azert meg nem teszek minden szenzor melle PIC+radioado.
Udv Vili
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Idézet:
„Azota csak analog erzekeloket hasznalok.”
Ez elég érdekes megjegyzés a "Digitális hőmérő PIC-kel " topikban. Legalább egy PIC10F202-t javasolnál mellé...
(#) vilmosd válasza icserny hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hali
Akkor mar 10F222, mert abban van AD is. De a digitalis homero szerintem nem azt jelenti hogy az erzekelo digitalis, hanem a kijelzes. Az erzekelo akarmilyen is lehet.
Udv Vili
(#) whalaky válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Idézet:
„Ezek a SPI, I2C, 1W buszok nem alkalmasak tavadat atvitelre.”
Ez azért elég merész kijelentés. Az hogy Neked valamiért nem sikerült egy dolog, de ez ebben a formában így nem igaz. Az hogy távadatátvitelre az RS485 való az bizony igaz, de mit értünk távadatátvitel alatt. Épp most tesztelek egy 2db DS18B20-al működö cuccot 30-30m kábelen lógnak, egy hete percenként háromszor mérek velük, és minden mérést tárolok PC-n (éppen a tesztüzem miatt) és nem látok benne semmi kivetnivalót.
(bár mintha ezt egyszer már megvitattuk volna)
(#) vilmosd válasza whalaky hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hali
Nem nagyon meresz kijelentes mert ha megnezed a buszok szabvanyat ott igen behataroltak a tavolsagok. A 1W busz nagyobb tavolsagra is hasznalhato de probald meg egy erosen zavaros ipari kornyezetben. A masik : ha Te szeretnel merni pl 5x masodpercenkent ez mar egy kicsit nehez lenne. Arrol nem is beszelve, hogy mennyire egyszeru a beepitett AD-vel merni. Nem kell vergodnom az eszkozok megcimzesevel, felprogramozasaval, ID-vel, CRC-vel. Ezek az eszkozok nem adnak annyival tobbet, hogy megerje a veszodes. Ja es sokkal dragabbak is. Termeszetesen PC alaplapokon jobb ezeket hasznalni mert BIOS-ba megirjak a lekezelest, es nem kell AD. De vegulis mindenki ugy csinalja ahogy akarja.
Udv Vili
(#) Rumcájsz válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

A kérdést feltevő nem jelezte hogy a hőmérsékletet Kenyában akarja mérni. Órával akarja összeépíteni. Ott meg párszor 10 centi a táv. Érdekes egyébként mert a TC77-el jelenleg is itt ketyeg egy PIC-kes mérőműszer és van vagy 8m vezeték a TC77 és a 18F4520 között.
Szal nem tudom mit ronthattál el!
(#) vilmosd válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hali
En nem rontottam el semmit, de a SPI nem szeret hosszu kanocon mukodni. Mint mondtam en is kiprobaltam nekem is mukodott. Ha csak kijelzesre kell nincs is nagy problema. 1-2 teves olvasas nem a vilag vege. De egy komolyabb szabalyzo projektbe ezt nem lehet megengedni. Ott bizony meghulyul a szabalyzas nagyon gyorsan. (Pl felkapcsolsz egy egot mellete, vagy triacos szabalyzast hasznalsz)
Udv Vili.
(#) whalaky válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Nem offolni akarom a topicot, de
Idézet:
„#664063 Mint mondtam en is kiprobaltam nekem is mukodott.”
Idézet:
„Legalabb 20 cm ig mukodott. Ki is vagtam az egeszet a szemetbe. .... Lehet hogy barkacs uzemmodra jo (2 cm tavolsagra),...”

Akkor most működött vagy nem működött?
Ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet az ez
Idézet:
„Te szeretnel merni pl 5x masodpercenkent ez mar egy kicsit nehez lenne”
Mi az a ketyere, ami 200 ms-alatt akkora hőmérséklet változást képes produkálni hogy beavatkozást igényeljen? Bárakármilyen ipari körülmények közt is, a fizika az fizika. Mindenképpen hagyni kell egy hiszterézis tartományt a beavatkozó egységeknek hogy ne kapcsolgasson agyament módon ki-be, vagyis ez a 200 ms már rátartással van, azaz kb 50 ms alatt kellene jelentkezni olyan mértékű hőmérséklet változásnak amit már érdemes mérni. Eszem nincs hogy hol lehet ilyen.....
(#) vilmosd válasza whalaky hozzászólására (») Márc 16, 2010 / 1

Hali
Lathatod irtam hogy mukodott. De en nem barkacs cuccokat gyartok, tehet nem lehet megengedni a tevedeseket. 6-8 ponton kellett merni 10-20 meteres tavokon, ipari kornyezetben. Itt ezek nem teljesitettek. Probaltam levinni a SPI frekijet, de igy sem volt megbizhato. Ha ramvarrnak egy par tonna anyagot amit megsutottem akkor inkabb keresek valami biztonsagosabb meresi metodust. Ezert maradt a TC1047 arnyekolt vezetekkel. Ezekkel meg soha nem volt problemam.
Idézet:
„Mindenképpen hagyni kell egy hiszterézis tartományt a beavatkozó egységeknek hogy ne kapcsolgasson agyament módon”

De ha ket beolvasas elter 1 bitben mondjuk a 2^10 helyerteken (bekapcsoltak egy 10kW-os motort a kornyeken) bizony ez nagyon nagy hiba es erre a szabalyzo algoritmusok szeretnek meghulyulni.
Lehet jatszani hibafelismero algoritmussal is de ez bizony sok prociidot lefoglal.
Udv Vili
(#) accesid hozzászólása Júl 5, 2010 /

tudna valaki ajánlani egy beszerezhető hőmérőszenzort ami képes 100-300 C kozotti tartományban működni?
vagy egy a kinai digitális multiméterhez adott hőmérő pic-el való összekötéseben segiteni?
pic 16f877 es nem tudom milyen erősitőfokozatot kellene közzé és a szenzor kozzé tenni...
(#) vilmosd válasza accesid hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hali
PT100 ellenallashomero, vagy J, K tipusu hoelem. PT100 lehet hogy egyszerubb. A microchip-nel van ra pelda kapcsrajzzal. Ha nem kell nagyobb felbontas mint 1023, akkor lehet hasznalni a belso AD-t, ha nagyobb kell, akkor MCP3201. Keresd az AN687 app note-t. Lehet hoelemmel is, de az erosito, es a kompenzacio egy kicsit nyugosebb. Ja hoelemek, RTD-k a Rhodium Kft-nel kaphatoak.
Udv Vili
(#) whalaky válasza accesid hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

itt találsz minden félét akár ipari kivitelben is
(#) jdani hozzászólása Szept 21, 2010 /

Helló. Építenék műszerfalat, azon belül, egy hőmérővel is fel lenne szerelve. A mocimhoz lenne. Mutatná a víz hőfokát, de azon kívül a levegő, tehát kinti hőmérő is lenne benne. Viszont ha gyorsan megyek, akkor a hőszenzort szél fújja, amitől lehűl, és menet közben hülye értéket mutat. Hova helyezzem el, hogy
álló helyzetben, és menet közben is a reális értéket mutassa?
(#) Krisz03 válasza jdani hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Bárhova csak ne a motor közelébe. A környező levegő hőmérséklete álló helyzetben és menet közben is azonos egy bizonyos területen, így nem fogja lehűteni a szenzort.
Összekevered azzal, hogy egy léghűtésű motornál a menetszél "lefújja" a meleget a hengerről, ezáltal hűl a motor. Meg itt a két anyag különböző hőmérsékletű.
(#) jdani válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Akkor kitehetem olyan helyre, ahol egyenesen levegő éri menet közbe (sőt, jobb is ha ide teszem) vagy inkább valami rejtettem helyre, ahol kevesebb levegő éri?

Valami védettebb helyre, ahol jár a levegő. Ez akár lehet a légszűrődoboz is, más motorokon is ott mérik a beszívott levegő hőmérsékletét.
Csak azért mondtam, hogy ne a blokk közelébe, mert ha jól tudom volt olyan Skoda modell, ahol a motorblokk vagy hűtő mellett volt a szenzor, ami a külső hőmérsékletet mérte, és természetesen hamis adatokat adott (műszerfalon 20°C a kijelzés, közben esik a hó).
(#) jdani válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

És ha a kulcsszekrény alá biggyesztem? Ott közvetlen éri a levegő állhó helyzetben, és menet közben, viszont a szél nem éri. Szerintem ott is jó lenne, vagy nem?

Az a hely is jónak néz ki.
(#) hapro hozzászólása Szept 27, 2010 /

Ehhez a kapcsoláshoz megfelelő ez a kijelző?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
És a 1821+-os hőszenzor is jó a sima helyett?
(#) icserny válasza hapro hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Erre a kapcsolásra gondoltál? Abban két hőmérő és kétsoros kijelző van. Ahhoz nem jó a mutatott kijelző.

Ha jól értem az adatlapot, a DS1821+ csak annyiban más, hogy ólommentes kivitelű.
(#) hapro válasza icserny hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Bocsánat, most látom, nem linkeltem a kapcsolást...
Erről van szó:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/nagy_precizitasu_homero.html
(#) icserny válasza hapro hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ez is kétsoros kijelzőt használ.
Idézet:
„A bekapcsolás után a kijelző első sorában rövid időn belül megjelenik az aktuális hőmérséklet. A második sorában pedig a mért minimum vagy maximum érték látható,”
A program módosításával át lehetne alakítani egysorossá. Vedd fel a kapcsolatot a cikk szerzőjével!
(#) hapro válasza icserny hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ennyire nem szeretném bonyolítani, inkább akkor építek egy ilyet: Bővebben: Link
Valaki esetleg már megépítette ezt?
Vagy netán van valakinek egy számomra felajánlandó ilyen kijelzője?
Következő: »»   5 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem