Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Igen a vasalás kontra fotózás vitakör méltánytalanul hosszú kitárgyalása után, illő lesz egy kis időt fecsérelni egy hasonlóan fontos jelentőséggel bíró témakörre. Ez pedig a Melyik a jobb? Sprint Layout, vagy az Eagle?
:yes: Csak viccelek ám. Lehet ezek után próbálkozok majd az Eagle progival is. Kíváncsivá tettetek.
Én se használtam még soha! És most letöltöttem és próbálgatom, még magyarítás is van hozzá így könnyebb lesz a tanlás. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon jó ez a program. Végig néztem a tutorial videókat is és segít sokat. Tény, hogy a SL kezelő felülete és működése (számomra) könnyebb, de ez is csak megszokás és tanlás kérdése. Kezd tetszeni az Eagle. A mai napom rászánom, hogy kisérletezek vele Egyébként nagyon sok oldalú és a 3D része is nagyon jó.
Ha Te is most derítetted föl a hozzávalók beszerzési helyeit. Kérhetnék segítséget privátban, hogy honnan lehet leszedni a programot, és a hozzávalókat?
Köszi
Mindig van valami vita, hogy ne legyen olyan egyhangú az élet. Én bonyolultabb dolgokhoz Eagle-t használok, egyszerűbb, egyedi lábkiosztású dolgokhoz Sprintet, mert ott pár kattintás alatt meg is van az alkatrész rajza. Különleges csatlakozók, smd IC-k rajzát 3-4 kattintással és pár adat megadásával meg lehet csinálni, ami az eagle-ben nincs benne. Szóval mindenki azt használ, ami neki jobban esik, ez így van mindennel.
Vasaltam egy panelt amit a SprintLayout5-el készítettem azért ekkora mert 3db trafónak ki van hagyva a helye. Gyorsan csinálnom kellett 10db,-ot ebből az elektronikából, dobozolva komplett.
Ezt csak azért írom mert a könnyű kezelhetőség és gyorsaság sem egy elhanyagolható szempont a gyártáskor az 0,7mm láb vastagság és a betűknél a 0,1mm-nél vékonyabb elég lehet otthoni célra.
Hali
Vasalos kollegak! Regota csinalok panelokat vasalassal. Egy ML2010-es printert hasznalok. Tegnap kicsereltem a tonert (utantoltott) egy masikbol (eredeti indulo), mert nem volt teljesen jo a fedes. Nyomtattam egy nyakot es nem ragadt fel a toner a nyakra. Most a regi tonerrel ujra csinaltam es ez jo lett. Na erre varrjatok gombot Esetleg valami hasonlo tapasztalat? Udv Vili
Nekem is volt ilyen. Utángyártott rosszabb volt.
Inkább megvettem a 10k> eredeti HP-t
Mennyi nyákra elég az a 10k?
Egyébként kész a cnc-m és az új fóliával csináltam egy nyákot. Egy szakadás van benne, az lehet hogy a fólia hibája vagy a nyáké, mert annyira hajszál, hogy alig vettem észre. A 230-as szöveg direkt van fordítva sajnos elfelejtette az illető tükrözni. A másik oldalon is volt egy hely ahol a fólia nem tapadt fel (poros lehetett vagy zsíros), de mivel olyan helyen volt ami nem volt annyira lényeges így hagytam nem mostam le a fóliát. (ott a 230-as rácsoknál) Szóval ez a fólia is annyit tud mint a másik, vigyázni kell laminálásnál ne kerüljön rá szutyok, meg ujjnyom, persze ez kétoldalasnál felettébb nehéz, kénytelen leszek valahol cérnakesztyűt beszerezni. Esetleg tudja valaki hol kapható?
Azt megjegyzem nekem is utángyártottal megy a Fénymásoló amivel nyomtatok.
De ha nem laminálóval csinálom hanem vasalom akkor nem is jó! Egy régi lamináló nincs semmi átalakítás csak betolom a panelt és kész vagy rendes laminálásra is használom egy "QUIGG márkájú" igazi antik műremek. :yes:
Ha szabad javasolnom, akkor inkább latex kesztyűt szerezz be (ilyet használnak az orvosok). Ez egyszer használatos, viszont nyugodtan nyúlkálhatsz vele a vegyszerekben, nem marják ki, és legalább olyan hatásos (ha nem jobb), mint a cérnakesztyű. Én is ilyet használok, már a NYÁK tisztításakor felveszem, és a maratás utáni festék-eltávolításig (fotolakk vagy nyomtatópor) fennhagyom. Utána leveszem, és eldobom.
Előnye még, hogy sokkal jobban érzékeled benne a finom dolgokat, mint a cérnakesztyűben, és hogy víz- (vegyszer-)álló, valamint hogy nem gond ha beszennyeződik, hiszen egyszer használatos. (Én a gyömrői piacon vettem, ha jól emlékszem, 100 pár egy ezres körül van, de szerintem nagyobb gyógyszertárban, vagy orvasi kellékeket árusító boltokban is kapható.)
Én nem nyúlkálok vegyszerekbe kézzel. Nekem arra kell csak, hogy amikor a kétoldalast csinálom ne legyen mancsnyomos a másik oldal. Mikor az egyik oldalon már fent van hideglaminálással a fólia, akkor már nem kell, mert azon a védőréteg úgyis megvédi zsírtól polimer felületét. Tehát nekem csak a kétoldalas laminálás egyetlen mozzanatára kéne, arra meg olyan kell, amit nem dobál ki percenként az ember.
Festékbolt van nálunk este megnézem. Köszi a tippeket.
Arra figyelj, hogy a cérnakesztű az szöszöl rendesen. Inkább valami gumis mosogatókesztűt szerezz szerintem, amit le tudsz venni úgy, hogy lefordítod a kezedről, így belülre kerül a külseje, nem koszolódik, porosodik ha tárolod.
Többek között ez (is) előnye a latex kesztyűnek...
van egy gumírozott munkáskesztyűm de az vastag, és a cérnakesztyű meg vékony és mosható. Azt hogy szöszöl most hallom először, de este kipróbálom ha kapok a festékboltba.
Jó sűrű délutánom lesz, kicsi lányért ovi,fatelep,festékbolt, posta 10-12 rúd fóliával, papírbolt....
szabi83-nak ha valaki tudja a telfonszámát privátban küldje el légyszi mert hozza a hengereket, és már itt kéne lennie, csak nem tisztáztuk pontosan hol az az itt, és én ugyan adtam telefonszámot, de lehet hogy nincs nála.
Közben megtaláltak, úgyhogy tárgytalan.
üdv, az a kérdésem lenne, hogy vasalós módszerrel féltsem kedves édesanyám vasalóját, vagy nem lesz baja? illetve a másik, hogy a hőfokot mennyire kell szigorúan venni ( és az mi legyen?) ja és maratásnál HCl + H2O2 be miért kell víz? ja és ami csak érdekel de nem találtam rá sehol megoldást hogy egyáltalán miért marja ez a keverék a vezető réteget? köszönöm, simon
A vasalót nem kell félteni , 120-150c' között van általában az optimális hőfok ezt vígan bírja a vasaló .
A sósav h2o2 keverék azért tudja marni a rezet mert "két fokozatban " dolgozik : 1 a h2o2 oxidálja a rezet rézoxid és víz keletkezik , aztán a rézoxidot már a sósav át tudja alakítani vízben oldódó réz kloriddá . A folyamatnak ez a leegyszerűsített magyarázata . A víz azért kell a keverékhez : mert ha tömény a vegyszer" megszaladhat" a reakció ami erős pezsgést és nagy mennyiségű mérgező klórgáz felszabadulását eredményezi !
Látom sikerült fordítva rárakni a fóliát, de örülök hogy vasalóval is ment. Én azt a kétoldalast csináltam amit felraktam, tesztnek kicsit rizikós mert jó nagy darab, de hát bátraké a szerecsen.
újabb kérdés merült fel: ma vettem műnyomó papírt ( fényes 90g-os) de akárhogy is próbálok vele nyomtati megeszi a nyomtató:S OkiPage 8w Lite a nyomtató típusa. valaki tud valamilyen praktikát erre? különben a3 as méretű és abból vagdostam le a4 es méretet, ezt csak azért mondodm mert a nagym éret miatt muszáj volt összehajtanom, lehet emiat már nem megy? illetve mindenképpen fényesnek kell lennie? köszönöm, simon
Ezt nekem is eljátszotta a nyomtatóm HP2100 . A vékony papírt megeszik . vegyél 130gr ost . vagy próbáld meg
a vignetta - vagy az öntapadós tapéta hordozó papírját !
rendben, köszi.holnap úgyis arra járok majd ahol találtam, aztán kipróbálom azt is
És milyen? Bírja valamennyire?
Mert amúgy eléggé csúnya szín ez egy panelnek. Én már alig várom, hogy megjöjjön a fotó fóliám is, meg a Lötstopp is, mert már van egy két kész projektem, amit azért nem csináltam meg eddig, mert várom a jó technológiát.
Van egy kis gondom.
Ezt szeretném megépíteni: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/16_led-es_knight_rider_v...l?pg=1 Viszont annyi a gond vele, hogy a beültetést és az átkötést mutató pdf hibás a cikkben, így ezen infók hiányában nem akarok nekiállni. Valakinek megvan esetleg a fent említett 2 file? Ha igen, akkor legyen szíves ide belinkelni. Előre is köszi
De gondolom nem égetted be, csak jól meguvztad ugye?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |