Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   152 / 489
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Majd, ezt csak azért vetettem, fel, mert rendelek és akkor hozzácsapok ebből is a zöld az jó a sárga még 360mCd a piros már csak 200 körül van meg a kék is.
Nem tudom mit érdemes még rendelni? Néztem pár smd ellenállást az 1206-os az kb.3mm hosszú ugye a 603-as az nagyon pici a 805-ösről meg nem találtam infót. Amúgy milyen smd ledet érdemes még venni a zöldhöz? Gondoltam jó lesz vagy 20db zöld, meg vagy pár sárga, de jó lenne kék és piros is, de az szerintem kevés amúgy mekkora ellenálklás kéne ezekhez?
Nagyjából májusban befejezem a mostani órát, de neki fogok állni egy kicsitnek egy tápventiből kéne csinálni asztali kis ébresztőórát. Ahhoz szerinted mit szerezzek be?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szia!

Ha az építésénél elővigyázatos vagy, a bázisból könnyen lehet egy 20 időpontos, RTC-s, PC-vel összeköthető ébresztő - kapcsoló órát csinálni (már a 16F628-cal is). Ha a kontrollert 16F87-88 -ra cseréled, akkor 40 időpontos lehet. A 16F886 további lehetőségeket hoz: időjárás állomás (fény, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás mérése), DCF77 időszinkron....

Mindet feltöltöttem már....

Szia
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ha nem akarsz kudarcot akkor valami 100-200mCd közöttit tegyél bele mert ez nem fog jó lenni csak egy drasztikusan erős fény lesz mi esetleg tűző napon lenne jó a szobában nagyon rossz! Gondolj az éjszakai üzemre is! Szóval én semmi esetre sem ajánlom!
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia C27!
Patexatinak igaza van, de nem fontos 20mA-rel járatni a ledeket. A LED-ek adatai mind 20mA-re vannak megadva, ha az áramot csökkentjük pl. 5mA-re, éppen elég fényerővel fog úgy is világítani, így a propeller is, jóval kevesebb áramfelvétellel kitűnően fog működni. Tegyél nagyobb munkaellenállásokat, előtte ki lehet kísérletezni. (20mA-nél 700mcd). A szóban forgó munkaellenállások kiszámításához, Hp41C már korábban leírta annak pontos menetét. Ezután már rendben is lehet az optimális fényerő beállítása.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia! Kérdéses az említett led képes e leadni kicsi fényt is mert nálam volt mi vagy nem világított vagy már nagyon erős volt ha "beindult". Ki kell próbálni egy led-el 15V-ról cserélgetve az ellenállásokat melyik jó és azzal építeni!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia Patexati!
Ezeket a 700mcd-s ledeket ismerve (még a WandClock-ból, de ott a méretük miatt súlyosnak, nehéznek bizonyultak), jól lehetett szabályozni az árammal a fényerősséget. Szépen le lehet szabályozni, de vigyázva, mert itt a propeller clockban is az időzítések meghatározó tényezők a fényerő beállításához.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok.
Akkor ezek szerint 200mCd led is elég? Hát igazából most még 2 dolgot akarok csiálni miután befejezem a "régi" tervek alapján készülő órát: csinálni akarok egy smd-s falra szerelhetőt ill. egy kicsi talán egy 8cm-es tápventit ébresztőórának. Akkor az ébresztőórába szerintem bőven elég a 200mCd sőt elég lehetne egy 100-150 is nem? Az órát nem akarom számítógéphez kötni, csak egy dizájnos ébresztőórának szánnám a 20 ébresztési pont az messze tökéletes elég az óra ill. talán egy hőfokkijelzés és taán egy naptár, de semmi más extra erre még visszatérek késöbb majd nyáron vágok bele.
A falra szerelhető smd órát meg akkor elég ha szintén 200mCd smd ledekkel csinálom. Nem egy nagyon napsütéses szobában lesz.
Viszont én a most készülő órám ledeit 5V-on próbáltam és úgy lőttem be a fényerőt az nem lesz jó?
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia! Bőven elég a 200 mCd nekem a Wand órában ILYEN ledek vannak nagyon jók! Az órában nem 5 Volt van hanem 15V a zener után és ezt kapcsolják rá a tranzisztorok a negatív ágban egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül! Úgy is belőheted,hogy az ellenállásokat hagyod meg a legvégére és kontroller nélkül tápra húzod egy 10K ellenállással a tranyó bázisát mondjuk egy hármas sorét mert azon jobban látod és csak abba teszel egy egy ellenállást így a helyén vizsgálhatod mert sok múlik a kitöltésen is! Ha megforgatod akkor látni kell szép három kört mi ha nem vakít akkor jó! Ne a legbelső ledeket próbáld ha meg is forgatod! Természetesen a bázist meg kell építeni és azt bekapcsolva lesz feszültséged a rotoron! A motornak tegyél be egy jumpert a bázisba,hogy ha meg akarod állítani mérésre ne kelljen forrasztgatni le a vezetéket!
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Szia!

A PC-hez kapcsolásnak nem kell állandónak lennie... Az ébresztési adatok kezelése és beállítási funkciók egyszerűben tehetők meg PC -vel. A bázisnak ugyanis nincs kijelzője.... A lehetőségért csak annyit kell tenned, hogy ne az uart lábait használd fel a propeller vezérlésére. Többlet anyag beépításe a kommunikációhoz 2 tranzisztor, 3 dióda, néhány ellenállás. Az RTC-s verzióhoz PCF8583 + órakvarc + trimmer + elem + két dióda + 2 ellenállás + 2 kondenzátor.

Szia
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Szia!
Valóban nagyon nehéz eltalálni a jó ledsor kialakítását. Tulajdonképpen a 886-os propeller clockomat éppen ezért nem működtetem, mert a ledekkel azóta is bajban vagyok. A 17db 5mm-es fehér led (5800mcd) vakító, míg a 3db színes led a külső periférián 50-70mcd-val már nagyon kevésnek bizonyultak. Ha lesz erre módom és találok megfelelő diffúz ledeket, beépítve ki is fogom próbálni. Viszont olyan diffúz ledeket eddig még nem sikerült találnom, amelyek legalább 200-300mcd fényerőt tudnának, és beszerezhetők is lennének.
(#) n00bi hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
Sziasztok,
Próbáltam ezt a teljesítményátvitelt a videofejben a beépített tekercsekkel, de sehogysem akar összejönni. Építettem egy 555-öt (korábban linkelt ábra alapján), azzal hajtom az álló részen lévő tekercseket. 5 tekercs van összesen, amik 3 tekercsként vannak bekötve 6 dróttal. Az forgórészen lévő 5 tekercsnél mindegyiknek van külön kivezetése. A probléma ott kezdődött, hogy nem tudtam megállapítani se a primeren, se a szekunderen az irányokat. Megpróbáltam olyat csinálni, hogy tesztelésből csak 1 tekercset kötöttem be felül, és érdekes dolgokat tapasztaltam. Fent ezt hozzákötöttem egy schottky graetz-hez, majd pufferkondit raktam utána, és ezután egy stabilizátort a megfelelő kondikkal. Úgy tűnik, mintha ez nem tudna rendesen stabilizálni a kimeneten (bárhogy kötöm az állórész tekercseit), mert 4-6V között ingadozik a fesz. az 5 helyett, valamikor 2-3. (pufferkondin 8-10V van multiméter szerint)
Ez mitől lehet? Van valami jó módszer a tekercs irányainak megállapítására?
A frekvenciát nem tudom még, hogy mennyire kellene állítani, tanácstalan vagyok. Próbáltam ilyen 60-80 kHz-en, de ott nagy az áramfelvétel, és azt néztem szkópon is, hogy közel sincs a rezonanciájához, az olyan 200-300 körül lehet (bár azóta nem jutottam szkóp közelbe). Ennek a cuccnak rezonancián kell működnie, vagy alatta/felette? (mert ha 4-5 ohmot tennék a pwmben a kimenettel sorba, akkor az még nem lesz rezonancián 60kHz-en, max az áram csökken)
Köszi előre is!
(#) patexati hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
Szia! A tekercseket próbálgatni kell sajna nehéz eltalálni ha sok van! Az a PWM ott lenne jó hol nagy áramot generál szerintem és nem a frekit kell állítani hanem a kitöltést!
(#) Carlen hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Sziasztok! Én is megépítettem az órát, és működik is, igaz nagyon villog, mert gyenge a venti alatta. A baj nem is ez, hanem hogy sehogy se tudom rávenni, hogy valami mást mutasson, az alap programon kívül. Végigpróbáltam vele az összes távirányítót, ami itthon volt, és mindössze annyit sikerült elérnem, hogy egy távval ki tudom kapcsolni, az egyik gombbal. Próbáltam egy univerzális távirnyóval is, azon végigpróbáltam az összes Philips programot (ha jól tudom ők fejlesztették ki az RC-5-ös szabványt), viszont egyikre se reagál. A vicces, hogy a kikapcsolásra is csak a bázis reagál, mert ha azt letakarom, akkor még csak ki se kapcsol. Következő lépésben megnéztem, hogy a vevő jól van bekötve, és feszültséget is kap. Ha egyáltalán még működik, akkor mi más problémája lehet?
(#) patexati válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia! A kikapcsolás az a bázison megy végbe a rotor nem veszi ezt a parancsot! Neked módosítani kell akkor a keys.asm fileban a távirányítódhoz a kódokat csak ez a 22-es csapdája mert nem tudod milyen a távirányító kiosztása. Nem gondolkoztál,hogy építesz egyet hozzá? Az a legjobb sima távirányítóval nehéz kezelni ha sikarül még akkor is szerintem! Ha ragaszkodsz hozzá kell a gépedhez csinálni egy ir modult és egy program segítségével le lehet ellenőrizni a távirányító parancskiosztását.
(#) Carlen hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Ha a parancs kiosztást úgy gondolod, hogy melyik gomb mit csinál, az még nem is volna fontos, de a forgó rész konkrétan semmire se reagál. A vége tényleg az lesz, hogy építek egy sajátot... csak most annak nincs kedvem neki állni. A fura az, hogy ha megvan az a szabvány, ami a bázist képes kikapcsolásra késztetni, akkor a forgó rész miért nem reagál ugyanazon szabványon belül egyik gombra se? A másik ami fura, hogy ha nyomkodom a távot, akkor néha egy pillanatra megremeg a propeller képe. Mintha egy pillanatra valami lemaradása lenne, vagy nem tudom... Lehet akkor kéne történnie valaminek?
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
A propeller programban be van kapcsolva a cím figyelése,, (a bázisban nincs), emiatt csak az azon a címen, (csatornán), működő paracsokat tudná kezelni. Ezt a program beégetése előtt ki kell kapcsolni, azután beégetve működhetnek a Philips kódok is, de mindegyikre nem fog reagálni a program. Ahhoz át kellene írni a kódokat is azok ismeretében.
(#) janocsi válasza n00bi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
Először a forgórész tekercseit kellene sorbakötni úgy, hogy az állórészen még csak egy tekecsel hajtod meg a kötések meghatározásához. Nem kell Graezt, sem pufferkondi, hanem kell egy erős LED néhány száz Ohm előtéttel. (100-300 Ohm). A motort sem kell forgatni, annak most nincs köze a mérésekhez. Tehát két forgótekercset "találomra" sorbakötsz, és legyen rákötve ez a LED. Ha világít, akkor jó a kötés. Most a soron következőt kötöd ezekkel sorban, és újra megnézed, változott a fényerő még nagyobbra. Természetesen így tudsz tovább haladni, míg el nem fogynak a tekercsek. Mindezt, úgy végezd el, hogy a vezérlő (555) áramkörében, (FET), legyen egy soros 2-3W-os 5-10 Ohm ellenállás is mindig bekötve.
Az állórész tekercseit nehezebb sorbakötni, (de ugyanígy kellene), csak ott lehetséges hogy két-két tekercs már eleve sorba van kötve, és éppen ellentétesen(?) Ez esetben annak a felét kell a következő tekercspár jó felével sorbakötni, és figyelni megint hogyan reagál erre a terhelésnek már bekötött LED. Így elérhető a "legjobb" lehetséges bekötése a tekercseknek.
(#) Carlen válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Nem vagyok egy nagy programozós, és gőzöm sincs hogy hol kell átírni... Nem tudnál segíteni?
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
Ehhez kellene az a propeller.asm program, amelynek forditott hex állománya be van égetve Nálad. Vagyis, kellene tudni melyik fajta program van beégetve pontosan. Ezután megoldható a probléma.
(#) Carlen válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Ezt fordítottam le, és égettem be.

prop.asm
    
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
Milyen univerzális távid van a Philips kódokra?
(#) Carlen válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
RM-601 a típusa. Tud vagy 8-10 Philips kódot, de egyikre se reagált még.
Bővebben: Link
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
Ha lehetséges, "552" kóddal próbáld meg. A prop1.asm, ill. prop1.hex állományok talán ilyen Philips kódokkal működnek. Égesd be a prop1.hex programot, próbáld meg.
(#) Hp41C válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!

Ebben benne van még a cím ellenőrzése.... A 997. és a 998. sor elé tegyél pontosvesszőt:

  1. ProcessRC5
  2.                 movf    RC5_Addr,w              ;              
  3.                 xorlw   RemoteAddr              ; test if RC5_Addr = RemoteAddr
  4. ;               btfss   STATUS,Z                ;
  5. ;               goto    ProcessRC5Done          ;



Ennél már lényegesen jobb kódot is töltöttem fel...

Szia
(#) Carlen hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Hát ez komoly. Ha ki kommentelem azokat a sorokat, akkor az egész megfordul... mintha a alulról nézném az egészet. Ellenben, működik rendesen!!
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
Itt van az eredeti programod is átírva, ( a cím figyelése kikapcsolva), de ez másképpen.

prop.asm
    
(#) Carlen válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Nah ezzel a programmal is működik, de ugyanaz mint a többinél. Az egész kijelzés megfordul. A számok úgy látszanak, mintha én alulról nézném az egészet. Az eredeti programmal jó volt. Csak az meg a távot nem akarta felfogni...
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 / 1
 
Szia!
Ezt úgy érted, hogy tükörképe lesz a kijelzés szemből nézve?
He ez valóban igaz, keresd meg ezt a sort az elején és vedd ki a pontosvesszőt.
; #define MotorCounterClockWise ; un-comment this line if motor is running counter clockwise
(#) Carlen válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Igen. Mintha nem szemből néznéd a kijelzést, hanem mögüle.
(#) janocsi válasza Carlen hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
(Csak a sor elejéről vedd ki a pontosvesszőt).
Egyébként, mostmár kellene tudni, merre is forog az a propeller motor? Óramutatóval ellentétesen, vagy nem.
Következő: »»   152 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem