Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   713 / 1320
(#) dudzsi hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok.
Van nekem egy 16F676 picem amivel ezt a h-hídat szeretném vezérelni. Pwm nélkül csak ide, oda forgatná meg kikapcsolná. Az lenne a kérdésem, hogy kel e valamit berakni a pic és a h-híd közé. Ugyan is az a gondom hogy ha a motor be 1-et kap a forgásirány meg 0-át akkor nem megy folyamatosan a motor hanem ki-ba kapcsol és az 1 átkerül a forgásirányra a 0 meg a bekacsolásra. Ha mindkettön 1 van akkor tökéletesen müködik.
Elöre is köszönök minden segitséget
(#) potyo válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Idézet:
„Ugyan is az a gondom hogy ha a motor be 1-et kap a forgásirány meg 0-át akkor nem megy folyamatosan a motor hanem ki-ba kapcsol és az 1 átkerül a forgásirányra a 0 meg a bekacsolásra

Ezt hogy érted?
(#) vicsys válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szia
Pic-es hangerő szabályzómnál ezt használtam:
Bővebben: Link
(#) dudzsi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Ez müködik 4,5V-al is? Mert nekem 3db cerka ellemmel kellene hogy mennyen. Bd138 és BD139-es mehet bele azok helyett?
(#) dudzsi válasza potyo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Ugy értem, hogy ha a "motor be" 5V-ot kap és a "forgásirány" 0V-ot akor elindul a motor az egyik irányba aztán megáll és ujra indul. Ha oda rakok ledeket akkor látom, hogy a "motor be" világit a "forgásirány" nem világit, de amikor megáll akkor elkezd világitani az ami addig nem világitott ami meg világitott az meg elalszik. Olyan lessz az egész mint egy szemafor . A programba ugy van bekapcsolva az a láb ami a "motor be" hogy ciklusba van de csak egyszer kapcsol utána a ciklus fut amig kinem lép belöle amikor lekapcsolja azt a lábat.
(#) potyo válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Nekem ez RMW problémának tűnik a PIC-nél. Vagy esetleg lejár a WDT és reseteli. Tedd fel a kódot.
(#) dudzsi válasza potyo hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Hát a progi flowecod-dal készült. A wdt kivan kapcsolva. Az RMW az mi?
(#) smrtln hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ide illő kérdés de lenne egy kérdésem. Egy szilárdtest relét akarok hozzá kötni a PIC egyik lábához és az lenne a kérdésem hogy elég úgy össze kötni a PIC-t és SSR-t hogy közte egy kb. 220 ohm-os ellenállás van, nem kell hozzá még védő dióda mint a hagyományos reléknél vagy valami más?
vagy inkább tranzisztoros vezérléssel kössem össze a kettőt?
A segítséget előre is köszönöm.

smrtln
(#) bbalazs_ válasza smrtln hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Nem kell semmi, mivel az a fele sima ledkent viselkedik.
Az elotetellenallas eleg.
(#) watt válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Idézet:
„Az RMW az mi?”

Használd a keresőt!
(#) smrtln válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

oké köszi szépen
(#) vicsys válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Persze mehet azzal is. De! 3 cerka elemhez minek ekkora batár tranya?
(#) djpman hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok!

Én egy PIC16F690-es mikrovezérlőn szeretnék portváltozás megszakítást csinálni. Ez sikerül is, de csak akkor megy ha 0-ból 1-be állítom a bemenetet. Fordítva 1-ből 0-ba nem tudom megcsinálni, mert rögtön még mielőtt megnyomnám a gombot elindul a megszakításkezelő szubrutin és onnan nem is hajlandó kilépni, csak ha nyomva tartom a gombot. PicKit2 és a hozzá tartozó demo panelen dolgozom. Mellékeltem a progim.
Miért vannak ezek?

int.asm

(#) vilmosd válasza djpman hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Hali
A magszakitasba lepeskor ki kell olvasni a portot mert maskepp nem torli a CHNG regisztert.
Udv Vili
(#) spepe válasza djpman hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Ha jól értem akkor olyan paneled van amin minden előre be van forrasztva. Én még nem használtam ilyet de szerintem az lehet a gond, hogy a gomb-nak felhúzó ellenállása van és ha fordítva próbálod meg használni akkor mindig be fog jelezni hiszen a felhízás miatt mindig 1.

Mivel gondolom a panelen nem lehet megváltoztatni ezt ezért a programban kéne. Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy 1-es legyen a beolvasott érték akkor szerintem csak annyit kell tenned, hogy veszed az inverzét az értéknek vagyis not-olod. Ezt a !-el tudod megtenni a legkönnyebben.
(#) djpman válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Köszönöm!
Így már kilép a megszakításból viszont még mindig nem értem miért lép be rögtön a megszakítás kezelőbe? Töröltem előre a jelzőbitet és ki is olvasom...
(#) djpman válasza spepe hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Először én is erre gondoltam, de ez kizárt hiszen a mikrovezérlőben is lehet programból állítani a beépített felhúzó ellenállásokat. Illetve sok adatlap és leírás szerint oda-vissza is működik. De ez a része már megoldódott ... most az előző kérdésemen agyalok.
(#) trudnai válasza djpman hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Ezen ugye mechanikus nyomo gomb van? Nem a pergessel vacakolsz eppen?

Ha igen akkor teljesen normalis, nezdd meg szkopon, hogy a nyomo gombod mennyi ideig pereg ill ha tudod allapitsd meg a perges hozzavetoleges frekvenciajat.
(#) djpman válasza trudnai hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Igen, mechanikus nyomógomb, két ellenállás közé bekötve "bolond biztosan". Nem hiszem hogy pergés ,mert miután lefutott a megszakítás kezelés már teljesen rendben működik minden. Csak a bekapcsolásnál van gond, akaratom ellenére lefut a megszakítás programja.
(#) vilmosd válasza djpman hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Hali
Ugyan az a problema. Az inicializalaskor is ki kell olvasnod a portot mert nem tudod hogyan all. Meg a GIE bebillentese elott.
(#) djpman válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!
Valóban ki kellett olvasni a porotot, csak úgy tűnik először rossz helyen próbálkoztam. Közvetlenül a GIE és az azt megelőző RABIF jelző bit előbb kellett ezt megtenni. Máshogy nem volt hajlandó engedelmeskedni. Érdekes...

Oké watt nézem.

Ezek a tranyok vannak abbol a h-hídbol. Köszi majd probálkozok

Melyik kivezetés mi annál a kapcsolásnál amit irtál?
(#) vicsys válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

A tranyák bázisellenállása az egyik illetve másik forgásirányt hivatottak szolgáltatni. Logikai szintekkel vezérelhető. Arra kell csak vigyázni, hogy egyszerre ne nyiss rá mindkét bemenetre.
(#) dudzsi válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Oké köszi.
(#) geri12 hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Hello!

Egy DS1307-el csináltam egy RTC-s órát. A progamot megírtam hozzá, avval nincs is gond. A kérdésem az hogy az RTC-ből csak egyben lehet kiolvasni a percet? (pl:59 min) Tehát itt arra gondolok hogy külön 10-esekkel és egyesekkel nem lehet? (pl:tens:5, unit 9)

Köszi!
(#) potyo válasza geri12 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Mivel egy bájtban vannak az RTC-ben, ezért csak egyben olvashatod. De mivel BCD kódban vannak, így nagyon egyszerűen kettévághatod a kiolvasás után a bájtot, és az alsó négy bit adja az egyeseket, a felső négy (három) pedig a tizeseket.
(#) geri12 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Aha, értem. Akkor kiolvasni egyben lehet, és magában a PIC programban kell kettévágni.
(#) watt válasza geri12 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Idézet:
„A progamot megírtam hozzá, avval nincs is gond. A kérdésem az hogy az RTC-ből csak egyben lehet kiolvasni a percet?”

Arra kíváncsi lennék, hogy ha megírtad hozzá a programot, hogy létezik, hogy nem tudod erre az egyszerű kérdésre a választ? Valami folyamatábrás borzalommal programozol?
(#) geri12 válasza watt hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Kevésbé ismert programnyelven írtam az adott programot, a neve JAL. Kicsit eltér az átlagostól, de régóta szemezgettek vele, és most komolyabban elkezdtem vele foglalkozni. A készülő órát ebben programozom. Már félig kész is van, csak egyéb okok miatt szét akarom választani a 10-eseket, és egyeseket. Ezért kérdeztem rá hogy ki lehet-e úgy olvasni. Utolag rájöttem hogy hülye kérdés volt, mert az adatatlapot is megnéztem, és láttam hogy 01h címen a perceket egyben lehet kiolvasni. A mellékelt képen látszik hogy eddig jutottam el.
Következő: »»   713 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem