Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok! Valaki el tudná nekem mondani, hogy kell a config biteket beállítani assemblyben PIC18F2550-hez? Keresgéltem példa programot amiből rájöhetnék de nem találtam... Adatlapot meg nem tudom megfejteni
![]()
Én ezt használom C-ben, SDCC-vel:
![]() Jah és itt az LVP az be van kapcsolva!
Köszönöm a válaszod!
![]() Ezt te írtad, vagy valahonnan leszedted? Hogyha leszedted akkor meg tudod mutatni honnan? És még annyi, hogy assembly-ből C-be van fordító? ![]() ![]()
Én egy másik oldalról szedtem le de már sajnos nem tudom, hogy honnan. :S Talán az SDCC oldalán találtam de nem vagyok benne biztos.
Van C fordító MPLAB-hoz de úgy tudom, hogy az meg vagy fizetős vagy le van korlátozva. Igazából még nem nagyon használtam. Nekem az SDCC nagyon bejött, szerintem érdemes kipróbálni. ![]() Nagyon alap szintű C tudás is elég hozzá. Ha segítségre van szükséged a telepítésben vagy a programozásban akkor nyugodtan írj. ![]()
Hali
Minden processzorhoz tartozik egy xxx.inc file megtalahato a ..\microchip\mpasm suite alkonyvtarban. Abban van leirva a config bitek jelentese is. Udv Vili
Hát az a baj, hogy én a C-hez semmit sem értek... Előbb utóbb mégis át fogok rá térni, mert tudtommal bonyolultabb programokat abban könnyebb megírni, és mert suliban indul PIC-es különóra
![]() Vilmosd: Köszi az infót, elég hasznosnak tűnik ![]() Üdv.
Hali
Kerdesem lenne. A SDCC-t tudom hasznalni MPLAB alatt? Mint pl a CC5x, CCS-C. Udv Vili
Hali
Ez tiszta ASM. Ezt kell includolni a ASM file elejen.
Jha vagy úgy! Értem! Nagyon köszönöm, ez tényleg nagyon hasznos!
![]()
Bővebben: Link ezt találtam hirtelen. Ezek szerint lehet használni az MPLAB-os linkert is.
Azt nem tudom hogy bele lehet e integrálni a programba, hogy kezelje. Egyébként én erre a célra Programmer's Notepad-ot használok. ![]()
Ez az MPLAB alá integrálás engem is érdekelne, mert egyelőre nem sikerült összehoznom. Most épp nemnagyon van időm kisérletezni, de pár hónapja próbáltam a manual alapján, és valami gond volt. Direktben használva viszont működött, csak jobb lenne egy keretrendszerből csinálni mindent, mert égetést úgyis ICD2-vel csinálom.
Próbáld ki a Notepad++-t is
Hali
Engem az erdekelne hogyan tudnam hasznalni az MPLAB es a MPSIM alatt. Most a CCS-C-t hasznalom es igen hasznos mert Pl. a PK2-vel tudok debugolni. Persze a sima SW debug is igen hasznos a MPLAB alatt. Ez erdekelt volna. Vegulis jol megvagyok a CCS-C-vel. Udv Vili
Valami mégse jó... :no: Ezt miért írja ki? Vagy mit jelent?
Eddig csak ennyit írtam:
Köszi, üdv.
Az az igazság, hogy annyira nem jártam utána ennek a dolognak de most arra gondoltam, hogy körül néznék egy-két helyen ha van érdeklődés és írnék valami hosszabb irományt a témával kapcsolatban.
Ami azt illeti egy cikkre gondoltam csak nem tudom, hogy ennek mi a menete, hogy ide felrakhassam erre az oldalra. ![]()
Igen, pont ezért támadt bennem a kétség, de akkor ez végül is letisztázódott. A szétszedést meg tudtad oldani?
Akkor nézz utána, és ha sikerül valamit megoldani, akkor a Saját menűben a Tartalom szerkesztés alatt tudsz új Hír-t írni. Aztán ha kész, akkor szólsz egy moderátornak, hogy nézze meg, és akkor az elfoglaltságától függően több-kevesebb idő múlva publikussá fog válni. Illetve a direkt linken még az engedélyezés előtt is elérhető, így meg lehet mutatni másoknak is.
Programoznást késő este, kora éjszaka szoktam csinálni. Akkor van folyamatosan több időm, ráadásul akkor csend van a környezetemben, jobban megy a munka.
![]() Idézet: „Akkor van folyamatosan több időm, ráadásul akkor csend van a környezetemben, jobban megy a munka.” Ugye? Én is ezt magyarázom itthon, de nem akarják megérteni... Idézet: „Ezek szerint lehet használni az MPLAB-os linkert is.” Idézet: „Van C fordító MPLAB-hoz de úgy tudom, hogy az meg vagy fizetős vagy le van korlátozva.” Nem. Az MPLAB az csak egy grafikus felulet. Semmi koze a linkeleshez vagy forditashoz -- ill. van, hiszen be tudsz ala tenni kulonbozo forditokat es linkereket (tool-chain-t "Magyarul" ![]() Na mindegy, csak azert emlitettem ezeket, mert hallom cikket keszulsz irni, amiatt pedig jobb letisztazni a fogalmakat.
Köszönöm, ez most tényleg jól jött!
![]() Azt tudtam, hogy maga az MPLAB csak egy project kezelő féleség de annyira sokat nem használtam még ezért nem is ismerem annyira. potyo: Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Szerintem hamarosan hozzá is látok akkor. Remélem, hogy hasznára válik majd annak akit érdekel a téma. ![]() Idézet: Ugyanúgy, mint a C18-hoz, csak el kell hagyni a sorok elejéről a "#pragma"-t. Az alábbi beállításokat PIC18F4550-hez használom, neked is jó lesz szerintem.„hogy kell a config biteket beállítani assemblyben PIC18F2550-hez?” PLLDIV 4 MHz-re kell, hogy leossza a kvarc frekvenciáját. Tehát 20 MHz-es kvarchoz 5, 16 MHz-eshez 4, 12 MHz-eshez 3, és így tovább.
Igen, túrni kell egy kicsit a netet, és lehet találni valami "sdcc-mplab plugin" nevű kis telepítőcskét. Ez csak azt a konfigfile-t illeszti be az MPLAB alá, ami alapján a toolsuite-ok közt megjelenik az sdcc és lehet használni vele. Én próbáltam így az sdcc-t, ha kell, előkotrom majd ezt a plugint.
Itt van leírva a dolog, a szövegben van egy link a plugint telepítő exe-re: Bővebben: Link
Csináltam egy smd-s pickit2 klónt, de sajnos nem működött. Most kitaláltam egy projektet amihez egy smd mikrokontroller kell, így hát kézenfekvő volt, hogy ha már úgyis van akkor kiszedem abból és jó lesz ebbe. Hát úgy tűnik tévedtem. Kérdezgettem, néztem adatlapot, sok minden segítséget kaptam hozzá, de egyszerűen nem megy...
![]() ![]()
En nem veletlenul nem szoktam ajanlani kezdoknek. Igaz, hogy az utasitas keszlete sokkal kifinomultabb, de a konfiguracios resszel tobb a nyug.
Ha 16F-esekkel mar profi vagy akkor nem lesz nehez vissza terni a 18F-ekre. Es ha mar azokkal is majd profi leszel akkor erdemes csak 24H/33F stb cuccokkal foglalkozni -- velemenyem szerint. Idézet: Mármint mi nem megy? Hacsak nem tetted tönkre, akkor semi oka nincs rá, hogy ne menjen. Mellesleg kísérletezéshez alkalmasabb a DIP tokozás, projektbe meg addig nem érdemes belekezdeni, amíg alapvető dolgok sem mennek egy próbaáramkörben a kiszemelt PIC-kel. „de egyszerűen nem megy...”
Nagyon szépen köszönöm.
![]() Közben elkezdtem írni a "cikket". Hát tudjátok, azért azt meg kell hogy mondjam nehezebb mint gondoltam. ![]() Szerintem még egy párszor át lesz írva mire meglesz a végleges változat (remélem, hogy meglesz). Akkor ha nem bánod, bele írnám ezt a címet is a cikkbe, persze a neved azért ott lesz mellette. ![]() Köszi még egyszer!
[OFF]
Idézet: „Közben elkezdtem írni a "cikket". Hát tudjátok, azért azt meg kell hogy mondjam nehezebb mint gondoltam.” Az is egy szakma, csak ugy megjegyeznem ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |