Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   45 / 118
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Nem az lenne a célszerű, hogy minél nagyobb legyen az ADC frekvenciája?
(#) bbatka válasza potyo hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
A kis sebességű mintavételezésre is szükség lehet. pl. amikor NiMh töltőt vizsgálsz és órákon keresztül figyelned kell a feszültséget egyenfeszültségű mérés üzemmódban.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Az osztóra mindkettő érvényes. Készen találtam és kísérleteztem is. De a valós mérés még hátra van. Egy demo panelen összedobom.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
MaSTeRFoXX , heelp ! Az offseteltolást külön megépítettem a kapcsolásod alapján , de nem boldogulok vele. TL071-es műverősítővel , meg azokkal az alkatrészekkel amit te is használtál (10k poti, 325, 220 ellenállások) , de a feszültséget csak néhány század voltal tudom szabályozni 4,76V körül. ( Test és Műverősítő 6 lába között) Nincs kedvem kísérletezni vele.

Az erősítő bemeneti része viszont szépen szerepelt magában. Kicsit korai még beszélni róla. A bemeneti osztásviszonyokat még nem vizsgáltam. 1:1 bemeneti viszony mellett a 2x 5x 10x erősítés mellett vizsgálgattam az átvitelt és nagyon tuti. Az LF356 úgyan nem vizsgázott annyira jól 10x mellett, de az LF357 nagyobb sávszélessége megnyerő volt. A négyszögjel 1V bemeneti feszültségnél 26Hz alatt kezd torzulni. A szinusz amplitudóban semmi változást nem látni ilyen alacsony frekvencián sem. Néhány mérési adat szinuszjelre vonatkoztatva cs-cs-ig.

LF356, 10x,

Freki Jel ki Jel be
1Mhz 300mV 84mV
500kHz 750mV 100 mV
400kHz 900mV 100 mV
160kHz 1000mV 100 mV

LF357, 10x,

Freki Jel ki Jel be
1Mhz 820mV 84mV

A kisebb szorzóknál még LF356-al sem csökken számottevően 1Mhz-ig a jel.





(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Szia!

360-ohmos ellenállásokat használok köztük egy darab 220ohmos ellenállással, erre jön rá az 1k-s poti (de 10k-val is ugyanazt adja elvileg)

Nem tudom mit ronthattál el... Egy síma feszültségkövető műveleti erősítő az egyik része,
a műveleti erősítő kimenetén negatív tápfesz jön ki, tehát ott figyelni kell hogy az elkót milyen polaritással kötöd be. Ja, és a 100pF-os meg 100nF-os kondit ha kihagyod sokkal jobb lesz. (valamiért zavarszürés helyett éppen a zavart engedik a GND felől, egy darab 10 µF-dal jó, még 35 megán is)
És ez a feszültség megy a másik erősítő invertáló bemenetére.

Erre a kapcsolásra gondolok: LINK


Én meg maa szórakoztam a triggereléssel. A komparátor meg RS tároló működik, csak nem túl szépen....

Szóval nem tudja eldönteni, hogy felfutó, vagy lefutó élre induljon. És ez így eléggé zavaró hogy ide-oda ugrál néha.
A komparátorra menő csatolókondit is el kellett hagyni, mert nem indult meg vele
Lehet hogy valamilyen digitális komparátort fogok használni a triggerelésre. Elvileg meg lehet építeni 8 ÉS kapuból egy shift regiszrerből (sorosan lehet adni neki az értékeket) meg még egy 8 bementű ÉS kapuból. Bár azt még nem tom hogy mondjam meg neki hogy fel vagy lefutó élre induljon
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Az összes kondit elhagytam. Az mk3anal.jpg-n lévő kapcsolás szerint építettem össze. Csak az 1,5k-ellenállást cseréltem ki 325ohmra hogy gyakorlatilag megegyezzen a te kapcsolásoddal.
Basszus ... Leesett nem középnullás tápot adtam neki csak +5V-ot


Jó lett. -3,2V - -1,9V között tudom szabályozni a feszt.
(#) roleez hozzászólása Feb 18, 2007 /
 
Sziasztok!

A témaindító szkóp valakinél jó szuperál?
Meg szeretném csinálni, amire kell - max. 1000 Hz-en mintavételezni - arra jónak néz ki. Bár igaz ezt a mérést akár órákon keresztül kell rögzíteni.

Köszi,
Roland
(#) MaSTeRFoXX válasza roleez hozzászólására (») Feb 18, 2007 /
 
Szerintem még senki sem építette meg itt, de valószínűleg működőképes
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Feb 18, 2007 /
 
Azon gondolkozok, hogy a triggert meg lehetne oldani úgy szofveresen, hogy jó sok mintát venne, és onnan szofveresen számolná ki hogy hanyadik méréstől érte el a megfelelő szintet a jel, és el tudná dönteni hogy felfelé vagy lefelé indult el. De ehhez több memória kell, vagyis itt ki kine használni vagy 2-4kbyte-ot.
Másképp jelenleg nem tudom hogy hogy kéne kiküszöbölni ezt a ahibát
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 18, 2007 /
 
Nagyonjól alakul az analog részem. Sikerült megúszni 2 műveleti erősítővel. Kicsit el kellett térnem a te általad is használt offsettől. 3,3k ellenállással csatoltam be az offsetet közvetlenül az LF357-es 2-es lábára, így sikerült beállítanom az 1,6V-ot. 1 órát kísérleteztem mire eltaláltam. Kipróbáltam különféle erősítések mellett, de az erősítést nem befolyásolja az offset. Sávszélességeket is vizsgáltam, de 1,6Mhz-ig nem láttam jelentős csökkenést. Sőt 1:10-es osztásnál is megvizsgáltam a sávszélesség csökkenést, de nagyot tuti.
Viszont a szkóp bemeneti kapacítása messze nem 20pF és a szkóp mérőfej 1:10 állásban egyáltalán nem illeszkedik. Most választhatok vagy lecsökkentem a bemeneti 2,2µF-os kapacitás hogy illeszkedjen normálisan a szkóp mérőfejhez vagy hagyom és csak 1:1-ben mérek vele.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 19, 2007 /
 
DC módban próbáltad már hogy ahhoz mit szól?
Nálam még az AC mód nem volt próbálva...

Én meg majd megpróbálom a 10µF-os kondit kihagyni az offszet eltolás szűréséből, megnézem hogy úgy mennyire zajos, mert az mk3-ban nincs kondenzátor.

A trigger meg szerintem 100%-hogy szofveresen lesz megoldva nálam. Sokkal egyszerűbb lesz a kapcsolás, meg nem szól bele az analógrészbe sem (+ kevesebb tápfesz zavar). És ráadásul sokkal pontosabb lesz, meg így lesz előtrigger is (Ha már digitális szkópra szokás ilyet rakni )
Most rajzolgatom az egész szkóp kapcsolását egy A3-mas rajzlapra, és úgy tűnik, hogy az előzőnél, igaz komplexebb működésre lesz képes, de ahhoz képest sokkal egyszerűbb meg átláthatóbb lesz a kapcsolása. Eddig még nincsenek benne ilyen tris-state kapuk, amikkel igazán elbonyolódna, meg átláthatatlan lenne.
Valószínűleg az LTC6903-is ki lesz dobva belőle (mivel 35 mega fölé még nem sikerül feltornázni a frekvenciát), Lesz benne egy 40 megás kvarcoszcillátor tok, így még stabil is lesz a frekvencia.
Ez lesz osztva egy 4040-es ICvel 20-10-5MHz--re és ez lesz az órajele az egész rendszernek. Ezután jön a logika (Ami most már eléggé leegyszerűsödött (kb 1 darab ÉS kapura)) majd egy újabb álllítható osztó a memóriának.
Az állítgatásokat valószínűleg shift regiszterekkel fogom megoldani mert a kezelésük nagyon hasonló az SPI buszhoz, így még alig kell hozzá kivezetés is.

Meg még olyan dolgok is megfordultak a fejemben hogy a távoli jövőben esetleg egy kis FFT analízist is bele kéne kódolni az AVR-be Meg ha már itt tartok akkor már kávéfőzésre is meg kéne tanítani
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 19, 2007 /
 
Nem használtam egy kondit sem az offsetben.

DC módban még nem próbáltam ki.

5Mhz alá nem is akarsz lemenni az órajellel?

Már én is gondolkodok azon hogy kellene egy LCD-s szkópot csinálni. Csak nagyon drágák és ahhoz képest kicsi a felbontásuk. Szerintem dsPIC-el el lehetné érni az 5MSPS sebességű címzést és órajel képzést.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 19, 2007 /
 
5 mega alá nem megy rendszer órajel... Alatta jön a memória órajel osztó. (5 mega alatt nem szeret menni az AD konverter)

Megpróbáltam AC módban (100nF-os kondi a bemenettel sorban)
Azt vettem észre hogy DC módban és AC módban nem ugyanott van a jel ( állítgatni kell az offszet potival)
De lehet hogy csak a jelgenerátor van rosszul beállítva

Az LCD drága de látványos
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 19, 2007 /
 
Nekem is kellene egy hordozható szkóp , ezért lenne jó az LCD. Nem hagy a gondolat nyugodni.

Milyen alacsony frekinél kezd a négyszögjel nálad torzulni?
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 19, 2007 /
 
Egész le tudtam most menni vele 500kHz-es mintavételezésre, a PIC-es frekimérőm szerint, és fülre is 1kHz-es jelet mértem vele, és nem látok benne bármilyen torzulást amit a kondi okozhatna. A vízszintes vonal (a négyszög teteje és alja) teljesen egyenes, bár arra számítottam hogy valami más jön ki. Talán pár száz HZ-en vagy párszor 10Hz-en látok valami változást (lassabban megy fel a vízszintes vonal), de ezt már csak saccolni tudom, mivel ott már csak egy kis részét látom a kijelzőn. Mondjuk nálam még nincs rajta semmilyen osztó meg forgókapcsoló, csak a jelgenerátor kimenetén egy 1k-s ellenállás

(#) Gory hozzászólása Feb 20, 2007 /
 
Nekem van az a kis chipcad-es szkópom. azon azt hiszem nem is lehet DC-t mérni.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Nemsokból tartana átalakítani. Csak egy kapcsoló kérdése.
Kapcsolási rajzot esetleg nem adtak hozzá?
Egy hasonló kategóriás szkóphoz sikerült kapcsolást szereznem ha érdekel.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Engem érdekel, (ha nem az amit már küldtél )
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
De az. Kerestem már a Conrad-nál kapható újabb verziókét is. Nem sikerült.
Egyébként szerintem nagyon profi ez az analog rész, amit így összebarkácsoltunk. Most kezdem a panel tervezését.
Tényleg kimérted már az analog paneled sávszélességét? Érdekelne hogy az NE5534-es hogy teljesít, bár gondolom a te függvénygenerátorod is csak 1,6Mhz-ig bírja, mivel XR2206-al készült.
Az a helyzet hogy kénytelen leszek valami szinuszgenerátort összebarkácsolni a 1,6Mhz feletti frekvenciaátvitel ellenőrzéséhez.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
MaSTeRFoXX !

Nézegetem a ChipCAD-nél a grafikus LCD árakat . Van EW32F90FLW 10100Ft-ért . Miért ilyen olcsó szerinted a többihez képest ? Te melyiket vennéd meg? Rendelgetős kedvemben vagyok.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Kell hozzá még valamit rendelnem hogy müködjön? Nincs kedvem most nyomozgatni. CPLD-t is akarok rendelni. Ahhoz sem tudom hogy kell-e valami kiegészítő. Ezek a flash RAMok az FPGA-khoz vannak?

21,7V kell a grafikus LCD tápellátásához? Ezt se gondoltam volna.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Látom már az EW32F92FLW azért olyan drága, mert érintőképernyős.
(#) gtk válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
CPLD -hez nem kell kulonosebb kiegeszito.
Amit neztunk volt JTAG letoltokabelt,ahhoz kell egy HC125 buffer meg neyany 100pf.Egyeb nem nagyon kell.

Sajnos nekem meg nem sikerult beloni azt a JTAG-ot,mert a dipTrace nyaktervezo becsapott az LPT dugo labkiosztassal.
Lehet hogy kinyirtam az XL9572-t..kideritese folyamatban..
(#) bbatka válasza gtk hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Veszek egy CPLD starter kitet. Gondolom égetni is lehet vele. Jól kiköltekezem magam. Jó lenne egy hordozható szkópot csinálni ami 40MSPS fut. Még a másik sincs kész és ezen törpölök.
(#) gtk válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 

Idézet:
„Még a másik sincs kész és ezen törpölök.”

Nalam is fenn all ez,csak mas kategoriaban

Milyen kitet veszel?vagy titok?Akkor ne valaszolj
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Ha megveszed az LCD-t akkor nagyon f@sz@ szkópot kapsz azzal a 320*240-es LCD-vel (kicsi írigység... )
Én ezt az LCd-t vettem tőlük: EW24D31BMW 240x128 kék/fehér. Azért mert nem voltam biztos hogy ennél nagyobb LCD-t meg tud hajtani a BASCOM.... Ami meg már rég el van felejteve...

Igaz nem néztem bele a tiéd adatlapjába hogy mekkora fesz kell neki. De mintha maguk állítanák elő maguknak....

Én nem rakok CPLD-t a készülékembe csak azért se... (bár bent figyel a polcon, meg a programozó, meg házi gyártmányű fejlesztőpanel is bár sose próbáltam még ki)
(#) bbatka válasza gtk hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Ez a pontos neve DO-CPLD-DK Xilinx CPLD Starter kit
ár:11500+ÁFA (ChipCAD)
(#) gtk válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 

Ilyen?
--link--
Cserelheto a CPLD benne?
Amugy nagyon kafa :yes:
(#) Tomee válasza gtk hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Nem cserélhető a CPLD benne.
De ismerkedni, tanulgatni pont jó.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Idézet:
„Tényleg kimérted már az analog paneled sávszélességét?”

Annyit megtettem hogy rááltam 35 megás mintavételezésre, tekergettem a frekvencia állító potit de nem ment összébb az ábra 10kHz-től 1 megáig, vagy akármeddig is megy. (Lehet hogy csak 630KHz) (direktben hajtva a jelgenerátorról, semmi osztás meg poti)
Mondjuk a négyszögjel már nem annyira négyszögjel nagyobb frekvenciákon, és szép nagy felfutási ideje van.... Csak vennem kéne egy NExxxx-es duál erősítőt a TL 072 helyett, mert így nem tudom hogy mi is van valójában.
Majd csütörtökön megyek RET-be és veszek egyet
Következő: »»   45 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem