Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   52 / 195
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hello!
Nem két hídegyenirányító van a +-30V-os tápnál?
Mérd meg a C1 és C2 kondin a feszültséget..
üdv! proli007
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hali!
Egy darab diódahidat használok egyenirányításhoz. Megmértem a feszültségeket: C1: 0,00V, C2:3,02V. Ilyenkor mi van?
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hello!
Sajnos elfelejtettem mondani, hogy a feszültségek polaritását is vedd figyelembe (írd le). Mert ha a C1-ben -3V van, akkor a T3 zárva van, és a C2-ben nem lehet 0V. Így vagy az R7 szakadt, vagy C2 körében zárlat van. (T3 bázisában, csak negatív feszültség lehet, pozitív irányban maximum 0,65V)
üdv! proli007
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Nem olvastad elég figyelmesen... Nem a C1-en van 3v, hanem a C2-ön. A C1-en esik a 0V.
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hello!
Bocs tényleg!
- Ha tényleg +-30V a tápfeszültség és a T3 tranyó zárva van (Ube=0V) akkor a C2 kondiban kb. 12V feszültségnek kellene lenni. Különben nem lesz meg a T1 bázisárama, a relé behúzásához. Így lehet, hogy R7 értéke nagy, vagy a C2 kondinál van valami gond (pld. fordítva tetted be)
- Azért az is elég gyanús, hogy a T3 bázisában ennyire pont 0V van..
üdv! proli007
(#) drhati hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
Értem... A kondi tuti jól lett betéve. A következő az lesz, hogy megnézem, hogy jó-e a kondi, és ha igen, akkor R7 helyére potit rakok és megpróbálom beállítani a feszt. De ezt majd csak holnap. Majd írok, ha megnéztem. És köszi a segítséget!
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Na... Megnéztem a konidt, az jó volt. Az R7-es ellenállást kellet kicserélni 10K-ra, így most 10,5 V van a kondin és a relé is szépen behúz. A késleltetése kb másfél sec, ami talán egy kicsit rövidnek tűnik, bár szerintem tökéletesen elég. Leteszteltem egyenfeszre; kb 5V DC-nél bekapcsol a védelem, ami mondjuk soknak tűnik, de szerintem ez is bőven jó. Viszont ami probléma... Ugyebár van benne váltófesz figyelés, de gyakorlatilag nem is figyeli, mivel kikapcsolás után a relé egész addig behúzva van, amíg a pufferben van megfelelő mennyiségű töltés. Ez olyan 5 sec-ot jelent kikapcsolás után pluszba. Ilyenkor mit kell tenni?
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Ja... És amit még elfelejtettem: Ha egyáltalán nem is kötök rá váltót, az se zavarja. Ugyanúgy teszi a dolgát tovább.
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Hello!
Idézet:
„- Azért az is elég gyanús, hogy a T3 bázisában ennyire pont 0V van..”

Írtam.. Tehát valahol a kondinál-bázisnál zárlat van..
Ha az 1,5sec időt növelni akarod, az ellenállás csökkentésével arányosan növeld a C2 kondit.
üdv! proli007
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Végigmértem minden alkatrészt, és minden jó! Átnéztem a nyákot is, sehol sincs benne hiba. Fogalmam sincs, hogy mit csináljak. Méregettem egy kicsit a T3 környékén. A C1-en 12V esik, a T3 E-C lábai között pedig 10,5V. A T3 méréseim szerint jó, de mégsincs nyitva soha. De ha T3 nincs nyitva, akkor a védelemnek le kéne tiltani. Én eddig azt hittem, hogy folyton nyitva van, és az a gond, de pont fordítva. Egyébként elvileg az összes többi tranyó is jó.
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hello!
Kissé zavaros amit írtál. De pontosítani kellene, hogy mekkora a tápfeszültség értéke.

Működés:
- Ha a védelem U~ bemenetén nincs feszültség (trafó ki van kapcsolva) akkor R8-on keresztül T3 tranzisztor kinyit, és az kisüti a C2 kondit. Ezzel a relé elejt. C1 kondiban ilyenkor kb. +0,6V mérhető.
- Ha a védelem U~ feszültsége meg van, akkor A C1 kondin negatív feszültség mérhető, ami lezárja a T3 tranzisztort. R7-en keresztül C2 lassan feltöltődik, és a relé meghúz.
- Ahhoz, hogy a T3 tranzisztor helyesen működjön, a bázisában kikapcsolt trafó esetén plusz, míg bekapcsolt trafó esetén mínusz feszültségnek kell lenni. Ha nincs váltó, akkor a plusz feszültségről az R17 gondoskodik. Ha van váltó, akkor a negatív feszültség nagyságát az +Ut és az U~ nagysága, valamint R17 és R6 aránya szabja meg.

- Ha +Ut értéke 30V, akkor a trafó váltakozó feszültsége az U~ ponton kb. 23Vac. Sajnos ezzel az aránnyal és a meglévő ellenállásokkal, a T3 bázis feszültsége nem megfelelő. (csak akkor lenne jó, ha a váltófeszültség 26V-nál magasabb lenne.) Így célszerű az R6 ellenállást 33kohm-ra cserélni.
- Így, ha nincs váltó feszültség az U~ ponton (célszerű a hitelesség kedvéért nem csak lekötni a trafót az U~ pontról, hanem az U~ pontot ideiglenesen lekötni a GND pontra) akkor a C1 kondin +0,6V lesz mérhető.
- Ha meg van a váltó, tehát U~ pont kapja a trafóról a feszültséget, a C1 kondiban (T3 bázis-emitter között) kb. -4V mérhető.

Tehát helyes v. helytelen működés esetén, meg kell mérni (be és kikapcsolt U~ mellett) az +Ut. U~ valamint T3 kollektor-emitter és bázis-emitter feszültségét. Abból tudható meg, hogy ténylegesen mi is a helyzet.

üdv! proli007
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Na akkor egyszerűbben: Ha egyáltalán nem is kötök váltót a védelemre, akkor is behúz a relé, mintha minden oké lenne! Na ez a probléma! Mindjárt utánnajárok egykét dolognak még....
(#) drhati válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Mivel a kikapcsolás szinte alig hallatszik a hangfalon, úgy döntöttem, hogy így hagyom. Késleltetve kapcsol be, figyeli a DC-t a kimeneteten, sőt még a clip led is jól üzemel. Ami fontos, az jól működik benne.
(#) proli007 válasza drhati hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hello!
Na, ne hagyd már, hogy a nyúl vigye a puskát! Nem ez az áramkör csinált minket, hanem fordítva nem? Az is lehet, hogy rosszul van benn a tranyó, vagy nem az a típus van benne és a lábbekötése más. Akkor vagy nincs is bétája, vagy csak 4..10. Még működni is képes ilyenkor, csak éppen gyalázatosan.. Lehet, hogy az ellenállást is ezért kellett cserélni. (persze az alacsony táp is bejátszik)
üdv! proli007
(#) DJmike hozzászólása Ápr 5, 2010 /
 
Hello bassmester!

Itt van a kép.

kopp.JPG
    
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Hali!

Próbáltál nagyobb elkót az "E3" helyére? Tegyél bele 470µF -t, vagy ha kell akár 1000-et is tehetsz bele. Ha azzal sem késleltet, akkor más baja van. Az R5 és a ZD1 rendben vannak? 22 kOhm és 6,2V ? Hány V-ról megy? Nálam rendben szokott működni ez a kapcsolás.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
tettem bele 1000 mikrósat de nincs változás, megmértem az ellenállást és normál értéket mutat , kicseréltem a zenert újra is. valahova nem lehet esetleg beilleszteni egy elkót esetleg hogy késleltesse a töltést? 15,5voltról megy.
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
A T1 is rendben van? Mit raktál be T1-nek? Jó irányba áll a zéner? Van egy nyákrajzod hogy megnézhessem? Ennek működnie kell, ha minden oké.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
a t1-re c33740 tranzisztort tudtak nekem adni és jól van berakva, a zener is, a vonalazott vége a megy a d1 dióda felé.
(#) DJmike válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
ha nincs más akkor beszerelek még egy kapcsolót ami csak a koppanásgátlót kapcsolja, azt fogom először mindig fel és le kapcsolni.
(#) Alkotó válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
egyedi megoldás...
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Az eléggé béna megoldás lenne. Ennek működnie kell, mese nincs. Keresd meg a hibát! Az E3 kondi negatívja, biztos hogy rajta van a GND-n? Én már csak valami nyákhibára tudok gondolni, ha minden más hibátlan.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Igen jó helyre van kötve az E3 kondija és szerintem is nyákhiba lesz, ezt kézzel rajzoltam tavaly. Neked nincs erről egy kinyomtatható nyákrajzot esetleg?
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
De, van. Milyen reléhez kell?
Itt van ez, LAY-ban, ha nem jó a relédhez, akkor rajzold át. Mehet DC-ről is, a stabot is kihagyhatod ha nem kell.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
omron g2r2 24vdc relém van. Köszönöm a rajzot, de nincs meg esetleg jpg-ben, mert ezrt nem tudom megnyitni géphiba miatt.
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Jpg-ben sajna nincs meg, de úgy nem is tudnád pontosan kinyomtatni.
(#) vikipapa hozzászólása Máj 18, 2010 /
 
Helló mindenki. Találtam egy Hangszóróvédő kapcsolást itt az oldalon. Lenne evvel kapcsolatban egy kérdésem: ugye az utolsó oldalon a .pdf-es nyákterv stereo-hoz van tervezve. Nem zavar be az egyik oldal a másiknak? (pl: csak a bal oldalt akarom hallgatni akkor szól a jobb oldal is) Előre is bocsánat ha hülye kérdést tettem fel, de inkább megkérdem minthogy utólag javítsam/átépítésem a cuccot. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hello!
Igen így van, az alsó már sztereó. Nem igazán tudnak visszahatni egymásra, mert először is a 22kohm-okon keresztül kapcsolódik össze a két hangszóró oldala, (ami eleve kb. -75dB-es áthallást okozna) másodsorban a C1/C2 kondi levezeti a váltófeszültséget a két ellenállás között, és csak az egyenáramot engedi tovább a védelem felé.
De egy sztereó rendszerben létezik az áthallás fogalma. Tehát, ha valaki tényleg külön-külön akarná használni a csatornákat, akkor gondjaik lennének vele. (Biztosan tudom, mert vagy 25évvel ez előtt készítettem nyelvi labort, és küzdöttem az áthallásokkal.) De gondolom a kérdés, sztereóra vonatkozott, és a gond, csak elvi jellegű volt.
üdv! proli007
(#) vikipapa válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Helló. Köszönöm a választ. Már nyomtatom is a nyák-tervet. Inkább biztosra megyek megépítés előtt, minthogy bekavarjon.
(#) skul0 hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Hali!
Hasonló problémával küszködök, mint drhati. Megépítettem a Majki féle hangszóróvédőt. A táp bekapcsolása után a power és protect led is világít, a relé ezzel párhuzamosan nem húz meg, amit a protect led világítása is jelez.
Viszont ami még feltűnt, hogy a T2 és R5 melegszik, az R5 szinte megfoghatatlan.
A relé behúzására kb. 30V-od tápfesz mellett drhati szerint megoldást jelent az R7-es ellenállás értékének csökkentése, amit meg fogok tenni. Viszont a melegedéssel kapcsolatban van valakinek valami ötlete, hogy mitől lehet?
Következő: »»   52 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem