Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Melyik cső(csövek) fűtése megy 5V feszültségről?
Üdv!
Itt nézd meg (csakhogy dolgozz is valamit
![]()
OK, én még AZ-knál voltam leragadva!
Parádés lehet ez az erősítő. Üdv!
Az
![]() ![]()
Sziasztok Forumlakók!
![]() Segítségetek szeretném kérni, hogy eltörtem egy elektroncsövet és honnan tudnék szerezni, esetleg milyennel lehetne helyettesiteni. ![]() A cső adatai(ezek voltak ráirva ![]() TAZ 1 BAR14M TUBE TUNSGRAM (8 lábú) még 1x köszi, További jó fórumozást ![]()
Egy AZ 1 -re lenne szükséged. Elég régi cső, kb 50 éve nem gyártják, elég nehéz beszerezni.
Helyettesítheted egy az egyben AZ 4 -el, ez erősebb is, de ezt is nehéz beszerezni, vagy EZ 80 -al, estleg EZ 81 -el, de sem a fűtés sem a foglalat nem egyezik, az A csövek 4, az E csövek 6.3 V fűtésűek. Vagy, ha még látványra ép, akkor két 1N4007 diódával.
és azt a diódás megoldást, hogy tudom megvalósitani?
![]() Hát igen egy antik rádiorol van szo ami működöképes lenne csak az elmult héten valamiért szétszedésre került és eltörött a cső:S ha jól nézem ez lenne az ugye? Bővebben: vatera ![]()
Jobban jársz, ha Vakerázol, vagy megvárod a börzét, jövő szombaton 13.-án. Pucuka javaslata jó, de meg fog némiképpen emelkedni a feszültség, mert a csövön több esik.
Jó, ha neked megéri.
Azért mondtam az AZ 4 -et, mert azt tovább gyártották, ilyenek voltak a nagyobb teljesítményű hangerősítőkben, és bedugható az AZ1 hejyére. Az sem nagy baj ha nem működik, a látvány megvan, a foglalt aljára a csó diódáival párhuzamosan rákötheted a félvezető diódákat, és a közös katódról egy 470 ohm 5 W -os ellenállással viszed a tápot a puffer kondira, majdem olyan jó lesz mint a csöves egyenirányító
Üdv! Tudnátok segíteni? 500V-ot lehet PY83-al egyenirányítani? Előre is köszi!
Szia!
Lehet, de folyamatos (nem impulzus) üzemben a 175 mA-es anódáramot nem szabad túllépni.PY83
Hello Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Építeni készülök egy nagyon egyszerű, egy csővel működő kis rádiót. A cső ami benne van egészen egyszerűen a 49-es számot viseli, semmi más jelölése nincsen. Ha jól tudom amerikai cső. Gyűjtői darab, mindenhol azt írják, nekem mégis kéne egy, vagy egy olyan ami ezt helyettesíteni tudja. Nem vagyok annyira elmélyedve a csőtípusokban, nem tudom mivel helyettesíthetném. Egyetlen helyen találtam adatokat róla. Link: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_49.html Kérem ha valaki tud segítsen, vagy javasoljon valamit. Előre is köszönöm!
Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint akkor bármilyen pentóda megfelel számtól betűtől függetlenül csak pentóda legyen?
Akkor akár egy EL 34 -es is megfelelne?
Ez a kis rádió mindössze 9v-on üzemel.
Szia!
Vigyázz, mert a ER49-nek közvetlen fűtése van, tehát simított egyenáramról kell fűteni. Itt vannak kapcsolások 49-es csővel:Bővebben: Link Az EL34 nem működik 9V-ról, oda telepes cső kell.
Konkrétan ezt a rádiót szeretném megépíteni, de nem hiszem hogy 49-es csövet találni fogok valahol. Ezt a 49-est szeretném helyettesíteni valamilyen megfelelő csővel, de nem tudom milyen lenne jó, ami könnyen be is szerezhető.
Link: http://makearadio.com/tube/hikers1.php
Nem feltétlen ragaszkodom a régi típushoz, csak működjön. Tudnál nekem mondani új típusokat amiket használhatok? Ezek is telepes csövek?
Köszönöm!
Esetleg a "hagyományos" nem telepes pentódák közül nem lehetne valamelyikkel helyettesíteni a 49-est, ha a fűtését táppal oldom meg. Mondjuk valamelyik tungsram csőnem lenne alkalmas, amelyik nem túl ritka? A fűtést leszámítva a rádió kb 9 volton üzemel. A 49-es pentóda a fűtését leszámítva különbözik másban mondjuk egy EL34-től?
Például az EF80-at vagy az EF184-et ajánlom. De ezeknek nagyobb anódfeszültség kell, mint a telepeseknek. Bár egy próbát megér.
Az E-s sorozatnak 6,3 V a fűtőfeszültsége. Leírás és adatlap: Bővebben: Link
Üdv!
Nemrég szert tettem 2 régi nagyon romos rádióra. Az egyik egy videoton RA 2104 a másikat nem tudom. Igazság szerint csak a belsejük van meg nagyjából. Volt bennük néhány elektroncső. Ezek a típusok: EM-84;EABC80;ECH81;EF80(ezen belülről több ezüst színű folt van kisebb nagyobb. Lehet hogy meghalt?) Egy orosz amin ez áll 6E3n alatta II-72(hasonló mint az EM-84 ezt tudom is hogy mire való) és még egy amin csak 3616 vagy 3615 áll. Az orosz csőnek mi az európai megfelelője ? Teszek fel pár képet róluk. Nem igazán találkoztam még ilyesmi dolgokkal. Van hozzájuk 2 kisebb trafó is. Még nem mértem ki őket. Nem értek az elektroncsöves dolgokhoz. Mire tudnám ezeket használni? Mire valóak? Hogyan tudom kipróbálni őket hogy működnek-e?Előre is köszönöm! Szép napot!
A 6E3П ("6E3P") varázsszem, (a gyártása van alatta: 1972. február) ugyan az, mint az EM84, egy az egyben. Az EABC80-nal gyönyörűen meg tudod hajtani őket
![]() (3 dióda és 1 trióda van benne) Az ECH81 egy triódát és egy heptódát tartalmaz, ez maga a vevő része volt. Az EF80 egy pentóda, a gettert látod az oldalán kicsapódva. Ez csak azért van, mert egy kicsit szét van használva… A trafók: egy a kimenőnek, ami a hangszóró impedanciáját illeszti a végerősítő cső nagy impedanciájához, a másik meg egy hálózati trafó.
Ja, a 3615 vagy 6 a gyári száma a csőnek, a típusa valószínűleg már leégett róla…
Üdv!
Köszönöm szépen a gyors választ! A 2 trafó elég pici. Szekunder oldalon mindkét esetben 3 vezeték van. A hálózati trafó sajnos nincs meg egyik rádióhoz sem. A csöveket hogyan tudom kipróbálni? Nézegettem az adatlapokat. Ott fűtőfeszültségnek 6.3 V ot írtak jópárhoz. Azzal látok valamit? Hogyan tudnám megállapítani hogy jók e? Esetleg az EABC80 akkor jó elvileg előerősítőnek is? Az EF80 konkrétan mire jó? Nem értem ezeket e pentoda heptóda dolgokat. Esetleg ezekhez a csövekhez egyszerűbb kapcsolási rajzokat hol találok? Az ECH81ből mennyire lenne bonyolult összerakni egy rádiót? Előre is köszönöm!
Idézet: „...kicsit szét van használva…” Ezt már egyszer kitárgyaltuk a csöves topikban.. Lyukas ott az anód, ezért raknak oda gyárilag valamit.. A 2 zsír új EL84-emen is van ilyen..
Nem egy dologra gondolunk… Én arról beszélek, amikor pl tükör fényes egy ECH21 tetőtől talpig
![]() Nem úgy néznek ki a zsír új EL84-jeid, mint a képen, ugye?
Minden elekroncsőben gettert használnak a maradék gázok lekötésére, a vákumozás után. Ez egy kenőcs szerű anyag, amit a csőgyártás utolsó fázisában, amikor a csövet már lezárták egy indukciós hevítővel felmelegítenek, a cső fémrészeivel együtt, ekkor a getter elpárolog, és közben megköti a még esetleg megmaradt gázokat, és kicsapódik, a viszonylag hideg búrára. Az összetételtől függ, hogy milyen színű lesz, fekete, vagy ezüstös. Ha a cső ezután gázos lesz, akkor ez a réteg elhomályosodik, és lepereg.
Tisztában vagyok vele, csak ahhoz hasonlítottam a hegesztést, ami az elhasznált csöveken jelenik meg, ahol az anód "kívülre engedi".
Ja igen, amikor teljesen tükörfényes a cső belseje, akkor lehet, hogy nagyon sokat ment. Nem, nem ilyenek. Hanem ilyen: Kép.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |