Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 151
(#) fulmination válasza uli hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
koszi, valaszolok ha megepitettem
(#) poros válasza uli hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Nem vitázni akarok, csak mint tényt szeretném elmondani , fordított tapasztalatom volt mint NEKED. Az első rajzon levő kapcsolás precízebben működik nálam mint a második.
(#) uli válasza poros hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Ízlések és pofonok, kinek melyik jön be jobban.
Mindkettő használható, de a legbiztosabb, a TL494-el felépített lenne. Talán egyszer azt is megcsinálom.
uli
(#) poros válasza uli hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Ha lesz időm szeretném én is kipróbálni a TL 494 et.
(#) pikszo hozzászólása Ápr 4, 2010 /
 
Üdv!

Már régóta keresgélek egy motor szabályzót. Most találtam egy jót. Sajnos csak beültetési rajz van. A kapcsolásban nem értem, hogy miért kell a 74HC08 -as IC.
Nos, ezt a kapcsolást AVR-el vezérlik. Az lenne a kérdésem, hogy ezt nem lehetne megépíteni úgy, hogy ne legyen benne mikroprocesszor?
Valakinek van erre ötlete. A fórumot nézegettem de nem találtam megfelelő megoldást. A motor úgy kellene, hogy ha a poti középen áll akkor nem forog semerre. Jobbra való forgatás után jobbra forduljon, és balra is ugyan így.
Remélem érthető volt.
Csatoltam minden adatot. Itt egy videó is.
(#) kisedison válasza pikszo hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Ha motorhoz kell akkor miért nem építesz egy PWM szabályzót? Egyébként (ez az én meglátasom) soha az életben nem építenék mikroproceszoros szabályzót dc motorhoz (léptetőmotorhoz viszont nehéz elkerülni a pic - et vagy az avr - t).
(#) pikszo válasza kisedison hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Üdv!

Nézegettem a PWM szabályzókat. De nekem úgy kellene, hogy a poti közép állásában a motor ne forogjon. Miután én a potit jobbra fordítom a motor is jobbra kezdjen el forogni. És ezt ugyan így balra is.
Erre van ötleted?
(#) joci.kun hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Végigolvastam a topicot, de elvesztem egy kicsit...
Szóval én 1-2 H0-s kismozdonyt szeretnék vezérelni, aminek 12 V-os a motorja, az áramfelvétele pedig (hmm... nem túl nagy).
Kellene irányváltási lehetőség pl. egy háromállású kapcsolóval és potis sebességszabályzás.Tápellátásnak valami dugasztápot gondoltam, milyen kellene nekem?

Ha van valakinek ötlete, rajza, kérem ossza meg velem.
(#) Ronin válasza pikszo hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Neked valami ilyesmire van szükséged mint a csatolásban.
De hogy milyen elektronika kell hozzá ,azt passzolom.

rvq28ys.pdf
    
(#) poros válasza joci.kun hozzászólására (») Ápr 10, 2010 / 1
 
Első olvasásra ez egy “5 perces” kapcsolásnak tűnik. Dugasz tápot a vaterán tudsz vásárolni. Akkus fúró töltőjét javasolnám. A többi alkatrészt itt megvásárolhatod. Ez a kapcsolás szerintem jó lesz.

pwm.png
    
(#) poros válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Nem értem?? Minek ide szteró poti?Én meg közép kivezetés nélkül nem láttam potit. De aki keres az talál ! http://www.hestore.hu/kat_173.html
[quote](sajnos manapság már aligha találsz potenciométert aminek a közepe is ki van vezetve - pedig erre ideális lenne egy 25k+25k poti.
(#) poros válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Biztosan igazad van . Valami rémlik, hogy láttam ilyen pótmétert valamikor ,de nem volt dolgom vele.
Szerintem az általam feltett rajzon levő kapcsolás sem macerás kevés elektronikai ismerettel össze rakható. Ehhez mindent lehet kapni . A trafó és a kapcsoló kivételével az anyag költsége nem éri el az ötszáz forintot , tehát olcsó is és egy jól bevált kapcsolás. Erre a célra megfelel, bár én soha nem modelleztem de nem hinném ,hogy ennél precízebb pwm re lenne ott szükség . Ha mégis tévednék akkor bocs.
(#) trudnai válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Ez egy rutin feladat egy mikrokontrollerrel. A kontroller meri a poti allasat, es aszerint, hogy mit vett vezerli az aramkorodet -- pl. eloallitja a PWM-et, LED sorral vagy LED/LCD kijelzovel kijelzi a poti allasat stb...
(#) poros hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Szegény joci.kun kapkodhatja a fejét annyi lehetőséget ajánlottunk neki. Nem ajánlanám a mikrokontrollert csak ha jártas az elektronikában. Igen azzal sok dolgot meglehet oldani, akár ezen a feladaton kívül is de ahhoz már komolyabb ismeretek kellenek mint egy dióda és egy ellenállás megkülönböztetésének tudása. A felkészültségének megfelelően válasszon egyenlőre még nem is jött vissza, hogy ajánlatainkat megtekintse és válaszoljon.
(#) pikszo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Üdv!

Eddig azt hittem, hogy a megoldásokat nekem írjátok. Most látom, hogy joci.kun-nak szólt. Na mindegy én az egészet magamra vettem. Amit poros ajánlott az teljesen jó lenne joci.kun-nak. Ezt már én is megépítettem. Csak annyi, hogy mikor másik irányba szeretnénk menni akkor egy kapcsolót át kell kapcsolni. De akár erre a célra vehetsz egy polaritás fordító relét is. Ekkor már elég lesz bármilyen kétállású kapcsoló.
Na nekem meg egy kamera mozgató fejbe kellene ez a vezérlő. Itt nem tudok semmilyen kapcsolót beiktatni. Vezérlőnek egy joystick van, amiben 2 potméter található. Én is találtam mikrokontrolleres vezérlőket, de kíváncsi voltam, hogy meg-e lehet oldani anélkül. Én AVR-ben találkoztam ezzel. Csatoltam a dokumentumokat.
Úgy látom, hogy maradok a mikrokontrolleres dolognál. Legalább lesz kijelzőm is hozzá.
(#) pikszo hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Most, hogy így gondolkodtam eszembe jutott egy megoldás. Egyik haveromnak volt egy ilyen Lego vonata. Ha ráérek elugrok hozzá és megnézem a lelkét. Itt is kapcsoló nélkül oldják meg a mozgásirányt. Lego train
(#) trudnai válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Olvasd el megegyszer mit irtam Ha mar ugy is PWM vezerlest csinalsz, akkor abba belefer az is, hogy a potmeter allasatol fuggoen iranyt is tudjon valtoztatni es akkor nem kell neked a ritka kozep csapolasu alkatresz...
(#) poros válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Nem akartam senkit felbosszantani mondandómmal. Nekem sincs érdekeltségem a projektben . Csupán segíteni szeretnék joci.kun felvetett problémájára. Csak úgy látom a/ sok bába közt már elveszik a gyerek/. Igen szerintem is jobb a mikroprocesszoros megoldás. De nem tudjuk neki mire van igénye és lehetősége. Csupán ezt szerettem volna elmondani hozzászólásomban . Remélem egy malomban őrölünk mert pikszo problémáján még nem is törtem a fejem az egy egészen más feladat.
(#) pikszo válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 / 1
 
Tudnál küldeni erről egy kapcsolást? Nem tudom elképzelni, hogy hogyan is lehetne ezzel egy szép svenket csinálni. Nekem egy ilyenre kellene. Köszi.
(#) pikszo hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Értem már.
Majd ha nagyon ráérek, akkor kipróbálom ezt a megoldást is. Gondolom ezekbe a motorokba is van bőven "erő".
Mindössze egy valamiért nem tettszik ez. Én joystick-kal szeretném irányítani. Ha ott elengedek mindent akkor a motor az eredeti állásába ugrik vissza. Köszi az ötletet.
(#) pikszo válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Aha, jó lenne ha lenne ilyen joystick, mert ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Hát a kamera meg.... 7,5kg, és ekkor még csak egy akksi van rajta. De itt számolni kell a fej súlyával is.
(#) pikszo válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Hát persze. De egy TV stúdió nem dolgozhat mindenféle kis kamerákkal. Na jó nappal még elmegy a kis kézi kamera is. De éjjel azok mit látnak?
Láttam már pár nagyobb TV-t akik simán 10-15 kg-os kamerákat szereltek a kranok végére.
(#) fulmination válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Nem kellene ugy elterni a tematol...az utobbi par beszolas telyesen OFF topic...
nem azal kellene fogalkozni h kinek mekkora a kameraja, hanem, hogy mi is lenne a kerdesre a valasz.
(#) joci.kun hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Kedves Poros! -és többiek! Köszönöm a válaszokat, rajzot... Én lelkes "forrasztgató" vagyok, a szakmai tudásom azonban elég hiányos. Még jó, hogy a boltban mindíg ki tudnak szolgálni rajz alapján

A régi Piko trafókban pont az volt a szimpatikus, hogy nem kellett külön irányváltó kapcsoló. A rajz jó, amit kaptam, de esetleg módosítanád úgy, hogy benne legyen a Mosfilm által javasolt poti. Megpróbálom beszerezni... úgy keressem, hogy "25k +25k ?
(#) joci.kun válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Thx
(#) Pez666 hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
Hali!
Megtudná valaki mondani nekem, hogy honnan lehet rendelni pici 0,5-1cm körüli méretű dc motorokat?
(#) JohnyBravo hozzászólása Ápr 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy DC motorvezérlést építeni. Magamtól nem tudnék komplett áramkört kialakítani, ezért már működő megoldás jöhet szóba.
Az alábbi linkkel kapcsolatban kérezném a véleményeteket:
Bővebben: Link
Tud valaki segíteni abban, hogy a rajzon a current sensing kivezetés mire szolgál.

Még valami: ez a vezérlő áramkör lehetővé teszi, hogy egy PIC-el PWM fordulatszámszabályozást tudjak megoldani? A szövegben van erre hivatkozás:
Idézet:
„Speed is controlled by holding one input low and PWM the other input. Electronic braking of the motor can be controlled by PWM both inputs together so that they are both high or both low at the same time.”
A véleményetek érdekelne.

Van még egy rajz ami esélyes: Bővebben: Link, de ott a J1; J2 jumpernek mi a szerepe, vagyis mi a különbség a 2 kivezetéssel vezérelt és a 4 kivezetéssel vezérelt H-híd között?

Előre is kösz a segítséget!
Üdv: Johny
(#) JohnyBravo hozzászólása Ápr 15, 2010 /
 
Ok! Lehet, hogy rosszul fogalmaztam:
A belinkelt 2 kapcsolással kapcsolatban kértem véleményt. Hátha megépítette valaki.
Nem egy kezdőnek vette el a kedvét a rossz kapcsolási rajzból összeépített semmi (anyagilag sem mind1).
Ahhoz meg, hogy valaki egy jó razból építsen egy működő valamit nem kell profinak lennie.

Javaslom minden kezdőnek aki az előbbi hozzászólást olvasta, hogy igenis álmodozzon PIC-ről meg hasonlókról, mert ha nem akkor tényleg csak egyszerű fogyasztó (nem elektromos marad és nem tanul semmit.

Üdv: Johny
(#) inborn válasza JohnyBravo hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Vettem az adást!
Én már az omlettemet is PIC-el csinálom!
Meg hogy haladjak a korral, Vánca sütőporral.
(Borzasztó az íze, de legalább modern.)
(#) JohnyBravo válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
OK! Feladom.
Következő: »»   17 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem