Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   207 / 507
(#) lehar válasza Pepsi 73 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Pontosan ugy,ahogy le van irva,csak a mágnesek,és a tekercsek számát növeltem meg,ami természetesen a tárcsa átméröjét is megfelelöen megnövelte,na meg a lapátokat is megnöveltem..A nagyobb teljesitmény érdekében mindenképpen vagy vihozam növelés,vagy minnél nagyobb vizesés.Ami a leirásban van az már megközeliti a 600-700Wattot,de ha több pár mágnest,ill. tekercset teszel akkor természetesen a leadott teljesitmány is nöni fog.
(#) Pepsi 73 válasza lehar hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Köszönöm ! Én is valószínű légmagost építek igaz drágább de egyszerűbb megépíteni meg a csapágyakat is jobban kíméli. A víz a tetején fog ráfolyni és a súlyánál fogva forgatja a kereket. A víz menyiségét megtudom többszörözni de ez a termelési idő rovására megy,de hát a szél sem fúj állandóan. A generátort 16 mágnes és 12tekercsel tervezem ez 6 fázis lenne.és persze nagyobb átmérővel.Nem tudom menyire jó ez az elrendezés .A tiednek milyen az elrendezése?
(#) gulyi88 válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Persze hogy eltekerheted a tekercstömböt.
Kövekezmény hogy a nyomatékpulzálás mértéke csökken és a frekvenciája nől (indulási szempontból mindenképp előnyös)
Hány tekercshez hány mágnesed van? (nem biztos hogy a fél tekercsnyi eltolás lesz a jó.)
(#) athor77 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

2x 16 tekercshez lenne 3x12 mágnes.

ahha értelek.
jól csinálod. De így ne fél tekercsosztással told el a 2 tekercstömböt, hanem számold ki, hogy ha egy másnes(pár) éppen fedésben van egy tekerccsel, akkor hány fok múlva kerül legközelebb egy másik mágnes(pár) fedésbe és ennek a szögnek a felével told el egymáshoz képest a 2 tekercstömböt.

A fázisszámod így a duplájára fog nőlni.

SPL igen jól alkalmazható erre a célra szerkesztés helyett
(#) ALI hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Üdv mindenkinek. Én azt szeretném megtudni, hogy mekkora magasságig nem kell engedély a szélkerékre? A neten azt olvastam, hogy 6 méter és 1Kw a határ. De mi a hat méter az oszlop, vagy a lapát magasság is beleszámít?
(#) athor77 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Így képzeltem el a mágnes tekercs elhelyezést.
Egyszerre 4 mágnes van pont a tekercsek felett.
Bővebben: Link

SPL ? Az minek a rövidítése?
(#) Riggs válasza ALI hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

A kerekedelemben szerintem 6m-es oszloppal számolnak, így gondolom a lapát még fölé mehet. De szerintem ha nincs baj a szomszédokkal, meg nem túl feltünő a szerkezet, nem szólnak érte. De ha nem vagy jóba a szomszédokkal ugy is keresztbe tesznek...
(#) athor77 válasza Riggs hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Ez így van.
Ha kérdezik hogy milyen magas azt mond, hogy 6 méter ha 7.5m akkor is.
Úgy sem fogja lemérni.
(#) ALI válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Köszi a gyors választ. Én egy függőleges tengelyűt kezdtem építeni és ugyebár akkor akármilyen magas lehet a 6 méteres oszlop tetején. athor77 te hálózatra táplálsz vissza?

SPL az magyarul a SPrint Layout nyáktervező.
Amit te a videón a papíron kiszerkesztettél azt meg tudod vele szerkeszteni, forgatni, mérni, egyszerűen mósosítani...
Én vele szerkesztgettem, amikor a trükkös geometriával foglalkoztam.

A lényeg, hogy az egyik tömb 2 egymásmelletti ragadási pontja közé kerüljön be a másik tömb ragadási pontja.
(ragadási pont = mágnes pont fedi a tekercsvasat)
(#) Dzsos válasza ALI hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

hivatalosan a legmagasabb pontja lehet a földtöl 6 méter vagy tetötöl 3 méter.
(#) Penge1978 hozzászólása Ápr 13, 2010 /

Sziasztok! Autó ülésmozgató motorból nem lehetne kihozni v.mit?Aránylag lassú fordulaton működik nem lehetne használni generátorként?Esetleg átalakítani úgy hogy kis fordulattal eltudjam érni azt hogy egy akkumulátort tudjak tölteni vele!?
(#) lehar válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Forgasd meg,mérd be,mekkora feszt,és menyi ampert tud.Utána megtudod, lehet e akku töltésre használni.
(#) Dzsos válasza lehar hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

még egy bibi van vele:ezeket a motorokat nem folyamatos üzemre tervezték.
(#) Barret válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

2 db 1,2 voltos akksit sorbakötve elvisz biztos.
Túl sok feszültséget nem fog adni,mert áttételezni kell,az meg elviszi a hatásfokot!
24V-os motorral már lehet 6V-os akksit tölteni.
Az áttétel nem javasolt. 1:5 a maximum,ami még "elmegy kategória" Nagy áttétel mellett havonta 1-2 alkalommal fog menni,amikor erős szél van!

Köszönöm hogy válaszoltál.De akkor mivel lehetne tölteni 12V aksit? 220V mosógép+centrifuga motorjaim még vannak.ezekkel sem lehet semmit kezdeni? Bocsi ha hülyeségeket kérdezek,de még nagyon kezdő vagyok e-téren!
(#) Barret válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Lehet vele kezdeni valamit...
Az állórészük használható.
A forgórészt kell átalakítani állandó mágnesesre.
Akkor már tud fejleszteni váltóáramot,abból meg egyenáramot előállítani nem gond.

Jók a sima egyenáramú motorok is,de 12V-os motort felejtsd el.... ha tudnál 48V-os permanens mágneses motort szerezni,az lenne a legjobb! pl elektromos kerékpár motorja.

továbbá a léptető motorok is használhatóak(stepper motor) csak nem a tyúktojás méretűek .(azok is termelnek 2-3W-ot,de az elég kevés.) 1 kísérleltet megérnek.
Vannak sokkal nagyobbak is,na azok már egész jó ampert tudnak.
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Az autó ülésmozgató motorban nagyon komoly áttétel van, általában csigahajtómű (mást még nem láttam eddig). A csigahajtómű pedig, mint a rossznyelvek állítják, nem túl jó hatásfokú, különösen nem visszafelé hajtva.
Mosógép- centrifugamotor felejtős. 60-120W.
Automata mosógép motorjával már lehet valamit kezdeni. Abból már kifelé is ki lehet venni a 120 wattot 500 fordulat körül. Áttekercselés + mágnesek a forgórészbe.

És a 48V permanens mágneses motorhoz hozzá kell nyúlni,vagy úgy ahogy van be lehet szerelni a szélhajtóműbe!?
(#) athor77 válasza ALI hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Sajnos még nem táplálok sehova.
(#) Penge1978 hozzászólása Ápr 14, 2010 /

(#) szsrobert válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Igen.
(#) erbe válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Ne türelmetlenkedj, hanem olvass!
Ezt a témát ezen a fórumon is már XX alkalommal kitárgyalták (nem akartam több X-et írni, mert gyanús lenne ).
Egyébként minden ellentétes vélekedés ellenére attól, hogy 48V-os permanens mágneses motor, még nem biztos, hogy alkalmas erre a célra.
Teljesítmény, fordulatszám, kivitel...?
(#) lehar válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Elöször meg kell forgatni,bemérni,voltot,ampert,vagyis mit tud,ezt több féle fordulaton,aztán lehet dönteni a sorsárol.
(#) solah válasza Penge1978 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

szia !szerintem prbálkozhatsz 3 fázisu motorralis valami 1-2 kw-al abbolmár jönki teljesitmény ha tudszbele keriteni mágneseket a forgorészre .én mostpont ilyennel probálkozok 600wattos deltában 2 ampert már leadott igaz ferrit mágneseldemég csak kisérleti stádiumban van.ha öszerakom és felteszem szélkeréknek majd beszámolok,mit tud csak lassan haladok mert a multhéten a pvc lapátok a nyagy szélben megrepedtek ujat kellet gyártanom.
(#) solah hozzászólása Ápr 14, 2010 /

sziasztok! készül a pmg generátorom is kész a 6db tekercs 1,5-ös huzalbol 120 menet.a kérdésem az lenne hogy milyen tipusu mügyantával kell kiönteni ,hollehet kapni,ára és kg-ban mennyit kell belöle vennem .van e valamimás amivel kilehet önteni,pl:nitro,vagy parketta lakk jo-e?
(#) Penge1978 hozzászólása Ápr 14, 2010 /

Mindenkinek köszönöm a segítséget!
(#) sziriusz válasza solah hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Szia Solah!
A másik fórumon a 13466-os hozzászólásban van fénykép a PVC lapát megfogásáról. Nagyon remek megoldás.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9106929
Remélem beszámolsz róla, hogy válik be az pmg generátorod.
(#) solah válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

szia! megnéztem és elég jo a merevitéses megoldás.én arra is gondoltam ,hogy üvegszálasszövettel betekerném a lapátokat és lekenném mügyantával nemtudom ez jo ötlet-e.
Következő: »»   207 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem