Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   59 / 188
(#) Doncso hozzászólása Ápr 12, 2010 /
 
Helló urak, egy apró kérdés. 2*20-as LCD-vel megy az LCM3?
Üdv. doncso
(#) jano36 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Szervusz István!

Mellékelten küldöm a kért mérési eredményeket.

patexatira kár volt hivatkoznod, hisz te magad cáfoltad a 250 ohmos állítását. Külön felhívom figyelmedet az Adaptor nevezetű trafóra. A per jel utáni érték a rövid-zártnál mért.
(#) CHZ válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Nagyobb induktivitások mérésénél én is pontosan ezt tapasztaltam .
Lényegesen nagyobb induktivitást mér , nem csak nagyobb DC ellenállású tekercsek esetén . Csöves kimenőket és fojtókat próbáltam , (DC 100 -200 ohm )
Az LCFesr mérő sem igazán mért jól H tartományban , szerencsére az új LCFesR 3.0 változata már jól használható . hutale sikeresen korrigálta ezt a hibáját .
(#) Ideiglenes válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Elnézést a megjegyzésért, de talán pontosabb úgy mondani, hogy sikerült a használható mérési tartományt kiszélesítenie. Abban a tartományban, amiben én használom a kiegészítések nélkül is nagyon jól mér.
Azt meg örömmel olvasgatom, hogy nem csak én voltam az egyetlen, aki a fórumon megjelent mindkét mérőt megépítette.
(#) p_istvan válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Szia!
Valaki már kérdezte egyszer, de arról nem írt utána, hogy mire jutott...
De megismétlem még egyszer, ha HD44780 kompatibilis és a második sor címe 0x40 akkor nagy valószínűséggel igen. Magam még nem próbáltam. (esetleg adatlap van?)
Üdv.
P István
(#) deguss válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Mi is felhívjuk szíves figyelmét tisztelt Jano36, hogy az LCM3 alacsony ohmikus ellenállással rendelkező tekercsek mérésére lett kifejlesztve. Kis kérdőre vonást vélek felfedezni hozzászólásában, remélem csak rosszul értelmezem.
Egyébként köszönjük a dícséretet.
(#) vargaf válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Az én általam használt kijelző is 2X20 karakteres, hibátlanul működik.

Üdv.:

Feri
(#) CHZ válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Igen .. , számomra fontos , hogy H tartományban is viszonylag használható legyen . Ezért is kell mindkét műszer .
(#) p_istvan válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Szervusz, János!
Ha úgy érzed, hogy kioktató hangnemben írtam, az téves értelmezése a szándékomnak. Mivel ez egy nyílt fórum, ezért igyekszem úgy fogalmazni, hogy mind az aki olvassa és érdekli is a dolog, az is értsen belőle, akkor is ha még esetleg kevésbé járatos a témában. Másrészt nem is ismerhettem eddig az igen változatos szakmai életutadat sem.

De térjünk a lényegre:
- A táblázatod nagyon jó és hasznos, én nem rendelkezem az LCM3-on kívül induktivitás mérővel, csak AC mV mérésre alkalmas régi METEX-szel így csak ennek segítségével tudom ellenőrizni az induktivitás mérés helyességét.
- A névlegesnél nagyobb értékek mérésének igazi oka a tekercsek saját kapacitása (parazita kapacitás) az 1H feletti tartományban, ami nagyobb az általam becsültnél ezeknél a kis hálózati trafók primerjeinél. Az eredményeid alapján ez akár 5-10 nF is lehet a trafó típusától függően.
A hiba csökkentésének egyik módja a 33nF növelése lehetne, de ez más okokból (pl. ESR mérés) nem járható.
Vagy meg kellene mérni ezt a parazita kapacitást, ami a 80-100 mH alatti tartományban meg is történik (ott csak 1nF a mérőkapacitás) de eddig még nem sikerült használható megoldást találni.
- Még egy kérdésem van, az induktivitásmérést a mérőbemenet rövidre-zárásával nulláztad/kalibráltad? Csak egyszer kell megtenni a PIC felprogramozása után utána eltárolja a szükséges értékeket (az induktivitásnak nem kell "pontosnak" lennie a mérési elv miatt)
Ez az etalonjaidtól való eltérés mértéke miatt érdekel!
Illetve mekkorák is ezek az eltérések?

- Közben van egy elgondolásom az 1-2 H feletti értékek pontosabb méréséhez illetve a parazita kapacitás használható méréséhez ennél az értéktartománynál a hardver módosítása nélkül, de még nem tudom mikor lesz rá időm, de majd megnézem...

Üdv.
István
(#) patexati válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Szia István! A félreértés elkerülése miatt én azt írtam jano36-nak privátban,hogy kísérleteztem a tekercsekkel és azokat melyeknek 250 Ohm felett van az ohmikus ellenállása azt nem ismeri fel a műszer. Ellenállással tesztelve 250 Ohm felett nem csinál semmit ha azzal zárom rövidre az induktivitás mérő bemenetet. A mérés az biztos az miatt pontatlan mit te írsz de ez is egy dolog és csak megemlítettem. Amúgy a lcm3_v1.2. verzió van a műszerben most egy a mellékletben szerepelő tekercs van mit AM rádióról ferritantenna litze huzalból tekertem kb olyan 20-25 menet 90-110 uH közt állítható és sikerült vele az ESR mérőt ellenállásokkal mérve sokkal pontosabbra kalibrálni mint volt. Csak kíváncsiságból szórakozom vele amúgy nagyon jó és pontos abban a tartományban hol én alkalmazom!
(#) p_istvan válasza patexati hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Kösz! Így világosabb a probléma.
Ezen könnyen lehet segíteni, az oszcillátor lassan indul be nagyobb veszteségnél. Hasonló probléma volt a kis értékű (pár száz uH) erősen veszteséges tekercseknél is a régebbi verzióknál.
Ahhoz a tekercshez az 1.30-as szoftver talán jobb lenne a kapacitás mérés linearitása miatt...
(#) patexati válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Köszönöm! Már gondolkoztam a szoftver cserélésén! Ha lesz rá időm kipróbálom de előtte mérek párat így is azt viszonyítom őket össze! Automata kikapcsolásos a szoftver de az én műszerem nem az ez miatt betölthető azért vagy kell valamit átalakítanom is?
(#) Doncso válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Szia István. Pontosan szepi003 kérdezte, de jól látod, nem ismertette mire is jutott ezzel kapcsolatban. Használtam a keresőt de hiába, ezért bátorkodtam megkérdezni. Adatlapom sajnos nincs, jó tudom, igazad van, így akkor értemét veszti a kérdés, mivel adatlap nélkül ez egy LCD kijelzőnek kinéző, valójában ismeretlen alkatrész. Szóval a kérdés is ebben a formában butaság. Azt hiszem , a legjobb lesz ha kipróbálom, és meglátom, nagy valószínűséggel, a szokásos 14 lábas kiosztással rendelkezik, ezt a vezetősávokból itélem meg, szerintem nem lesz gond vele. Azért ha megvagyok vele írok , hogy mi a helyzet.
Üdv. Doncso
(#) hutale válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Egy kis kiegészítést szeretnék: a nagyobb H értékű induktivitások pontosabb mérési lehetősége már az LCFesR2.5 verziótól van meg.

Még egy két rövid információt szeretnék írni:

A honlapomra felraktam a Philips HEF4093BP IC-re optimalizált szoftvert is. 3 különböző márkájú 4093 Schmitt Trigger IC közül ez tűnik a legjobbnak.

Mind az LCFesR2.5 és az LCFesR3.0 szoftverben elvégeztem egy kisebb korrekciót, így az 50-1000 pF tartomány pontosabban mérhető (1-3%).

LCFesR-rel 5 V logikai jel mellett, az 5 V-nál nagyobb amplitúdójú frekvencia is mérető (pl. mértem 30 V-os jelű 50 Hz-es frekvenciát), legegyszerűbben egy soros ellenállás (pl. 10 K) használatával, kb. 1-10 mA-re korlátozva az áramot.
(#) jano36 válasza deguss hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
Szervusz Deguss!

Meghökkentettél ezzel a hivatalos hangoddal. Nem tudom miből érzed úgy, hogy kérdőre vonás lenne a részemről.

Ez távol áll tőlem. Az LCM3 mint, már többször kinyilvánítottam, egy csodás tulajdonságokkal rendelkező műszernek tartom.
Azért emlékeztetnélek arra, hogy az LCM3-nak ezeken az oldalakon található egy műszaki leírása (pontosabban beállítási utasítása) és idézem "Induktivitásmérés 10nH-tıl 20H-ig, hitelesítés után 5%". A 20 Hy nem nevezhető kis értékűnek.
Sajnálom, hogy félreértettél. Bővebben az Istvánnak írt válaszomban.
(#) demcar hozzászólása Ápr 14, 2010 /
 
üdv mindenkinek!

Lehet hogy nem ide tartozik, de azért megkérdem.
Én fogok épiteni egy LCD kijelzős hőmérőt (olyan LCD lesz benne mint ami az LCM3-ba kell) és az 5V-ról fog (mármint a hőmérő) menni, és azt szeretném megkérdezni hogy az LCD-én a háttérvilágitás mehet egyenes 5V-ról vagy kell elé valami ellenállás?

A segitséget előre is köszönöm!
(#) llaci56 válasza demcar hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /
 
A kezdő kérdésekbe tedd fel légy szíves a kérdésedet, de ha megnézed az LCM3 kapcsolási rajzát, talán az is segítségedre lehet.
(#) toto hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Valaki írta már egyszer itt a topicban (sajnos a hozzászólást most nem találom), hogy az LCD kijelzőn a "uF" és az Ohm jel helyett más jelek vannak.
Most építettem meg az LCM3-mat, és nekem is ez a gondom, így leteszteltem 3 különböző LCD-vel, mindegyik 16*2-es.
Displaytech 162B - kijelzés rendben
DEM16217 - ezzel is rendben
Bolymin BC1602A - itt vannak a gondok:
a mikro helyett valami orosz fí-t rak, az Ohm helyett egy létraszerű valami jelenik meg. A sor elején lévő kondenzátor és tekercs szimbólumokat rendesen mutatja.
Az 1.2-es firmware-t használom, a többit még nem próbáltam, de szerintem nem lesz változás.
Kissé zavaró, de azért használható.
Az igazsághoz még hozzátartozik, hogy a Bolymin kijelzőnek annyiban más a lábkiosztása, hogy a háttérvilágítás két lábát a lábsor másik végére rakja, így az eredeti panelba csak eltolva lehet beletenni.
Sajnos ezt a kijelzőt akartam használni, és ezt a "hibát" csak a programban lehetne módosítani.
Mindegy, megtanulom mikrónak olvasni azt a fí-t.
(#) Hp41C válasza toto hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Szia!

Többféle karakter készlettel gyártották a HD44780 -at és a kompatibilis típusokat.
Pl. a "Rom code A00" -ban a 0xE4 a micro, a 0xF4 az omega,
de a "Rom code A02" -ben a 0xE4 a két pontos a, a 0xF4 a kalapos o, stb... Jobb lenne ezeket is a felhasználó által definiálható karakterek között lehelyezni (ha elfér)...
(#) toto válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Ez jó gondolat! Remélem, az alkotók is így gondolják!
Talán még van hely, én csak az á és é használatát láttam: "Válts a mérésre!"
(#) p_istvan válasza toto hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Nem fér több bele...
#rom 0x219e={ // magyar ékezetes betűkészlet és egyéb jelek, max 8db
0x02,0x04,0x0E,0x01,0x0F,0x11,0x0F,0x00, // 0 á
0x06,0x0F,0x09,0x09,0x0B,0x0F,0x0F,0x00, // 1 low battery
0x00,0x00,0x13,0x14,0x14,0x14,0x13,0x00, // 2 IC In-Circuit
0x04,0x1f,0x11,0x1f,0x00,0x1f,0x04,0x00, // 3 elkó álló
0x04,0x0e,0x0a,0x0a,0x0a,0x0e,0x04,0x00, // 4 ellenállás, álló
0x04,0x04,0x1f,0x00,0x1f,0x04,0x04,0x00, // 5 kapacitás, álló
0x08,0x1d,0x1d,0x1d,0x1d,0x1d,0x08,0x00, // 6 induktivitás, álló
0x12,0x12,0x12,0x1F,0x11,0x12,0x17,0x00 // 7 Hz
// 239 ö \xef
// 245 ü \xf5
// 228 mikró 'u' \xe4
// 244 omega \xf4
}
v1.22 és v1.30 verziónál
(#) Hp41C válasza toto hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Szia!

Nézegetem az A02 kódkiosztását: á - 0xE1, é - 0xE9, í - 0xED, ó - 0xF3, ö - 0xF6, ú - 0xFA, ü - 0xFC, omega - 0x9A, micro - 0xB5....

A szövegek az adat EEPROM-ban vannak...

A micro átírása egyszerűen átállítható (egy retlw 0xE4 helyett retlw 0xB5 kell), az omega átállítása sem lehet bonyolultabb...
(#) Zozi85 hozzászólása Ápr 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretném után építeni az LCM3 műszert. A problémámat a kritikus alkatrészek okozzák. Felkutattam minden fiók aljat és dobozt, nagy örömömre az értékek is meglettek, viszont a 33 nF, 275 V helyett 100V- osat találtam. Az 1 nF -os kondik akárhány voltosak lehetnek?

Alkalmasak e az általam fellelt kondik?

kondi.jpg
    
(#) p_istvan válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Szervusz!
Az 1nF feszültsége nem kritikus, ránézésre jók.
A 33nF átmenetileg biztos jó, de az ESR mérés szempontjából meg kell nézni az összeállítás után az Uesr0 feszültséget. Ha 100 mV alatt van érdemes jobbat keresni.
(#) Zozi85 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ!
(#) toto válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Nem egészen világos. A .HEX fájlban kellene kikeresnem a retlw 0xE4-nek megfelelő gépi kódot, és azt átírnom B5-re?
Mert ugye az assembly forrás nem áll rendelkezésre.
Bocs, ez nekem kissé zavaros.
(#) Hp41C válasza toto hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Szia!

A retlw 0xE4- et könnyű megtalálni (csak egy van az 1.02 firmware-ban 0x0049 a címe), az omega már nehezebb, mert az említett verzióban két helyen szerepel: 0x0B0D - movlw 0xF4 és 0x0FC3 - MOVLW 0xF4 (3 próbát megérhet)... Szerencsére a 0xF4 értéket nem használja többször...

A szövegeket egyszerűen az égető programban, a data EEProm területen át lehet írni. A módosított programot ne felejtsd el kimeteni más néven...
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Igen, az omega kódja két helyen szerepel ...
(#) toto válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Köszönöm, meg fogom próbálni.
(#) djhans válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Az én kijelzőmnél meg az Ohm jel kis omegával jelenik meg. Én így már megszoktam. A µF pedig egy karakteren belül mint bekapcsoláskor az elején a Hz-ek.
Következő: »»   59 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem