Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Helló urak, egy apró kérdés. 2*20-as LCD-vel megy az LCM3?
Üdv. doncso
Szervusz István!
Mellékelten küldöm a kért mérési eredményeket. patexatira kár volt hivatkoznod, hisz te magad cáfoltad a 250 ohmos állítását. Külön felhívom figyelmedet az Adaptor nevezetű trafóra. A per jel utáni érték a rövid-zártnál mért.
Nagyobb induktivitások mérésénél én is pontosan ezt tapasztaltam .
Lényegesen nagyobb induktivitást mér , nem csak nagyobb DC ellenállású tekercsek esetén . Csöves kimenőket és fojtókat próbáltam , (DC 100 -200 ohm ) Az LCFesr mérő sem igazán mért jól H tartományban , szerencsére az új LCFesR 3.0 változata már jól használható . hutale sikeresen korrigálta ezt a hibáját .
Elnézést a megjegyzésért, de talán pontosabb úgy mondani, hogy sikerült a használható mérési tartományt kiszélesítenie. Abban a tartományban, amiben én használom a kiegészítések nélkül is nagyon jól mér.
Azt meg örömmel olvasgatom, hogy nem csak én voltam az egyetlen, aki a fórumon megjelent mindkét mérőt megépítette.
Szia!
Valaki már kérdezte egyszer, de arról nem írt utána, hogy mire jutott... De megismétlem még egyszer, ha HD44780 kompatibilis és a második sor címe 0x40 akkor nagy valószínűséggel igen. Magam még nem próbáltam. (esetleg adatlap van?) Üdv. P István
Mi is felhívjuk szíves figyelmét tisztelt Jano36, hogy az LCM3 alacsony ohmikus ellenállással rendelkező tekercsek mérésére lett kifejlesztve. Kis kérdőre vonást vélek felfedezni hozzászólásában, remélem csak rosszul értelmezem.
Egyébként köszönjük a dícséretet.
Az én általam használt kijelző is 2X20 karakteres, hibátlanul működik.
Üdv.: Feri
Igen .. , számomra fontos , hogy H tartományban is viszonylag használható legyen . Ezért is kell mindkét műszer .
Szervusz, János!
Ha úgy érzed, hogy kioktató hangnemben írtam, az téves értelmezése a szándékomnak. Mivel ez egy nyílt fórum, ezért igyekszem úgy fogalmazni, hogy mind az aki olvassa és érdekli is a dolog, az is értsen belőle, akkor is ha még esetleg kevésbé járatos a témában. Másrészt nem is ismerhettem eddig az igen változatos szakmai életutadat sem. De térjünk a lényegre: - A táblázatod nagyon jó és hasznos, én nem rendelkezem az LCM3-on kívül induktivitás mérővel, csak AC mV mérésre alkalmas régi METEX-szel így csak ennek segítségével tudom ellenőrizni az induktivitás mérés helyességét. - A névlegesnél nagyobb értékek mérésének igazi oka a tekercsek saját kapacitása (parazita kapacitás) az 1H feletti tartományban, ami nagyobb az általam becsültnél ezeknél a kis hálózati trafók primerjeinél. Az eredményeid alapján ez akár 5-10 nF is lehet a trafó típusától függően. A hiba csökkentésének egyik módja a 33nF növelése lehetne, de ez más okokból (pl. ESR mérés) nem járható. Vagy meg kellene mérni ezt a parazita kapacitást, ami a 80-100 mH alatti tartományban meg is történik (ott csak 1nF a mérőkapacitás) de eddig még nem sikerült használható megoldást találni. - Még egy kérdésem van, az induktivitásmérést a mérőbemenet rövidre-zárásával nulláztad/kalibráltad? Csak egyszer kell megtenni a PIC felprogramozása után utána eltárolja a szükséges értékeket (az induktivitásnak nem kell "pontosnak" lennie a mérési elv miatt) Ez az etalonjaidtól való eltérés mértéke miatt érdekel! Illetve mekkorák is ezek az eltérések? - Közben van egy elgondolásom az 1-2 H feletti értékek pontosabb méréséhez illetve a parazita kapacitás használható méréséhez ennél az értéktartománynál a hardver módosítása nélkül, de még nem tudom mikor lesz rá időm, de majd megnézem... Üdv. István
Szia István! A félreértés elkerülése miatt én azt írtam jano36-nak privátban,hogy kísérleteztem a tekercsekkel és azokat melyeknek 250 Ohm felett van az ohmikus ellenállása azt nem ismeri fel a műszer. Ellenállással tesztelve 250 Ohm felett nem csinál semmit ha azzal zárom rövidre az induktivitás mérő bemenetet. A mérés az biztos az miatt pontatlan mit te írsz de ez is egy dolog és csak megemlítettem. Amúgy a lcm3_v1.2. verzió van a műszerben most egy a mellékletben szerepelő tekercs van mit AM rádióról ferritantenna litze huzalból tekertem kb olyan 20-25 menet 90-110 uH közt állítható és sikerült vele az ESR mérőt ellenállásokkal mérve sokkal pontosabbra kalibrálni mint volt. Csak kíváncsiságból szórakozom vele amúgy nagyon jó és pontos abban a tartományban hol én alkalmazom!
Kösz! Így világosabb a probléma.
Ezen könnyen lehet segíteni, az oszcillátor lassan indul be nagyobb veszteségnél. Hasonló probléma volt a kis értékű (pár száz uH) erősen veszteséges tekercseknél is a régebbi verzióknál. Ahhoz a tekercshez az 1.30-as szoftver talán jobb lenne a kapacitás mérés linearitása miatt...
Köszönöm! Már gondolkoztam a szoftver cserélésén! Ha lesz rá időm kipróbálom de előtte mérek párat így is azt viszonyítom őket össze! Automata kikapcsolásos a szoftver de az én műszerem nem az ez miatt betölthető azért vagy kell valamit átalakítanom is?
Szia István. Pontosan szepi003 kérdezte, de jól látod, nem ismertette mire is jutott ezzel kapcsolatban. Használtam a keresőt de hiába, ezért bátorkodtam megkérdezni. Adatlapom sajnos nincs, jó tudom, igazad van, így akkor értemét veszti a kérdés, mivel adatlap nélkül ez egy LCD kijelzőnek kinéző, valójában ismeretlen alkatrész. Szóval a kérdés is ebben a formában butaság. Azt hiszem , a legjobb lesz ha kipróbálom, és meglátom, nagy valószínűséggel, a szokásos 14 lábas kiosztással rendelkezik, ezt a vezetősávokból itélem meg, szerintem nem lesz gond vele. Azért ha megvagyok vele írok , hogy mi a helyzet.
Üdv. Doncso
Egy kis kiegészítést szeretnék: a nagyobb H értékű induktivitások pontosabb mérési lehetősége már az LCFesR2.5 verziótól van meg.
Még egy két rövid információt szeretnék írni: A honlapomra felraktam a Philips HEF4093BP IC-re optimalizált szoftvert is. 3 különböző márkájú 4093 Schmitt Trigger IC közül ez tűnik a legjobbnak. Mind az LCFesR2.5 és az LCFesR3.0 szoftverben elvégeztem egy kisebb korrekciót, így az 50-1000 pF tartomány pontosabban mérhető (1-3%). LCFesR-rel 5 V logikai jel mellett, az 5 V-nál nagyobb amplitúdójú frekvencia is mérető (pl. mértem 30 V-os jelű 50 Hz-es frekvenciát), legegyszerűbben egy soros ellenállás (pl. 10 K) használatával, kb. 1-10 mA-re korlátozva az áramot.
Szervusz Deguss!
Meghökkentettél ezzel a hivatalos hangoddal. Nem tudom miből érzed úgy, hogy kérdőre vonás lenne a részemről. Ez távol áll tőlem. Az LCM3 mint, már többször kinyilvánítottam, egy csodás tulajdonságokkal rendelkező műszernek tartom. Azért emlékeztetnélek arra, hogy az LCM3-nak ezeken az oldalakon található egy műszaki leírása (pontosabban beállítási utasítása) és idézem "Induktivitásmérés 10nH-tıl 20H-ig, hitelesítés után 5%". A 20 Hy nem nevezhető kis értékűnek. Sajnálom, hogy félreértettél. Bővebben az Istvánnak írt válaszomban.
üdv mindenkinek!
Lehet hogy nem ide tartozik, de azért megkérdem. Én fogok épiteni egy LCD kijelzős hőmérőt (olyan LCD lesz benne mint ami az LCM3-ba kell) és az 5V-ról fog (mármint a hőmérő) menni, és azt szeretném megkérdezni hogy az LCD-én a háttérvilágitás mehet egyenes 5V-ról vagy kell elé valami ellenállás? A segitséget előre is köszönöm!
A kezdő kérdésekbe tedd fel légy szíves a kérdésedet, de ha megnézed az LCM3 kapcsolási rajzát, talán az is segítségedre lehet.
Valaki írta már egyszer itt a topicban (sajnos a hozzászólást most nem találom), hogy az LCD kijelzőn a "uF" és az Ohm jel helyett más jelek vannak.
Most építettem meg az LCM3-mat, és nekem is ez a gondom, így leteszteltem 3 különböző LCD-vel, mindegyik 16*2-es. Displaytech 162B - kijelzés rendben DEM16217 - ezzel is rendben Bolymin BC1602A - itt vannak a gondok: a mikro helyett valami orosz fí-t rak, az Ohm helyett egy létraszerű valami jelenik meg. A sor elején lévő kondenzátor és tekercs szimbólumokat rendesen mutatja. Az 1.2-es firmware-t használom, a többit még nem próbáltam, de szerintem nem lesz változás. Kissé zavaró, de azért használható. Az igazsághoz még hozzátartozik, hogy a Bolymin kijelzőnek annyiban más a lábkiosztása, hogy a háttérvilágítás két lábát a lábsor másik végére rakja, így az eredeti panelba csak eltolva lehet beletenni. Sajnos ezt a kijelzőt akartam használni, és ezt a "hibát" csak a programban lehetne módosítani. Mindegy, megtanulom mikrónak olvasni azt a fí-t.
Szia!
Többféle karakter készlettel gyártották a HD44780 -at és a kompatibilis típusokat. Pl. a "Rom code A00" -ban a 0xE4 a micro, a 0xF4 az omega, de a "Rom code A02" -ben a 0xE4 a két pontos a, a 0xF4 a kalapos o, stb... Jobb lenne ezeket is a felhasználó által definiálható karakterek között lehelyezni (ha elfér)...
Ez jó gondolat! Remélem, az alkotók is így gondolják!
Talán még van hely, én csak az á és é használatát láttam: "Válts a mérésre!"
Nem fér több bele...
#rom 0x219e={ // magyar ékezetes betűkészlet és egyéb jelek, max 8db 0x02,0x04,0x0E,0x01,0x0F,0x11,0x0F,0x00, // 0 á 0x06,0x0F,0x09,0x09,0x0B,0x0F,0x0F,0x00, // 1 low battery 0x00,0x00,0x13,0x14,0x14,0x14,0x13,0x00, // 2 IC In-Circuit 0x04,0x1f,0x11,0x1f,0x00,0x1f,0x04,0x00, // 3 elkó álló 0x04,0x0e,0x0a,0x0a,0x0a,0x0e,0x04,0x00, // 4 ellenállás, álló 0x04,0x04,0x1f,0x00,0x1f,0x04,0x04,0x00, // 5 kapacitás, álló 0x08,0x1d,0x1d,0x1d,0x1d,0x1d,0x08,0x00, // 6 induktivitás, álló 0x12,0x12,0x12,0x1F,0x11,0x12,0x17,0x00 // 7 Hz // 239 ö \xef // 245 ü \xf5 // 228 mikró 'u' \xe4 // 244 omega \xf4 } v1.22 és v1.30 verziónál
Szia!
Nézegetem az A02 kódkiosztását: á - 0xE1, é - 0xE9, í - 0xED, ó - 0xF3, ö - 0xF6, ú - 0xFA, ü - 0xFC, omega - 0x9A, micro - 0xB5.... A szövegek az adat EEPROM-ban vannak... A micro átírása egyszerűen átállítható (egy retlw 0xE4 helyett retlw 0xB5 kell), az omega átállítása sem lehet bonyolultabb...
Sziasztok!
Szeretném után építeni az LCM3 műszert. A problémámat a kritikus alkatrészek okozzák. Felkutattam minden fiók aljat és dobozt, nagy örömömre az értékek is meglettek, viszont a 33 nF, 275 V helyett 100V- osat találtam. Az 1 nF -os kondik akárhány voltosak lehetnek? Alkalmasak e az általam fellelt kondik?
Szervusz!
Az 1nF feszültsége nem kritikus, ránézésre jók. A 33nF átmenetileg biztos jó, de az ESR mérés szempontjából meg kell nézni az összeállítás után az Uesr0 feszültséget. Ha 100 mV alatt van érdemes jobbat keresni.
Nem egészen világos. A .HEX fájlban kellene kikeresnem a retlw 0xE4-nek megfelelő gépi kódot, és azt átírnom B5-re?
Mert ugye az assembly forrás nem áll rendelkezésre. Bocs, ez nekem kissé zavaros.
Szia!
A retlw 0xE4- et könnyű megtalálni (csak egy van az 1.02 firmware-ban 0x0049 a címe), az omega már nehezebb, mert az említett verzióban két helyen szerepel: 0x0B0D - movlw 0xF4 és 0x0FC3 - MOVLW 0xF4 (3 próbát megérhet)... Szerencsére a 0xF4 értéket nem használja többször... A szövegeket egyszerűen az égető programban, a data EEProm területen át lehet írni. A módosított programot ne felejtsd el kimeteni más néven...
Igen, az omega kódja két helyen szerepel ...
Az én kijelzőmnél meg az Ohm jel kis omegával jelenik meg. Én így már megszoktam. A µF pedig egy karakteren belül mint bekapcsoláskor az elején a Hz-ek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |