Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró paramétereinek meghatározása
Lapozás: OK   2 / 19
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szóval ha már tegnap szóbakerült pontosítanék. Hangszóróknál a B*l érték nehezen definiálható a feltekert huzal hossza és az indukció szorzataként, mivel pontosan sosem tudható mekkora részére hat a lengőcsévének a homogén mágneses mező, és ugye a B*l érték sem lineáirs, kitérésfüggően változik.
Ezért nem a szokásos Tm mértékegységből érdemes kiindulni, hanem a N/A verzióból (átváltani nem kell, a mértékegységen belül átrendezéssel megoldható 1T=1N/(1A*1m)).
Így az erőtényező azt az erőt jelöli, amivel a cséve megmozdítani képes a lengőrendszert egységnyi átfolyó áramnál.
(#) Action2K hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Sziasztok! Az érdekelne, hogy egy ismeretlen hangszórón mit és hogyan mérünk meg, hogy a legtöbb információt megszerezhessük a hangdoboz tervezéséhez.
Amiket eddig már tudok (általánosságban):
Egyenáramú ellenállása, maximális terhelhetősége (ezt a gyártótól), frekvencia/impedanciamenete (saját mérés alapján), illetve a megmérhető fizikai méretei (membrán átmérő, néhol saccolt tekercsátmérő). Ezeken kívül sokszor hallani a (T/S) jósági, meg minden ilyen paramétereket. Lehet ezeket egyáltalán utólag mérni?
Ami még az előzőkhöz kapcsolódik, hogy a nyers (nem dobozolt) hangszórón hogy érdemes a frekvencia/impedanciamenetet mérni? Hanyatt téve a földön egy szivacsra, s fölé lógatva a mikrofont 1m-re? Köszi!
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Nézelődtem, s pl. az Eminence-nél az alábbi T/S adatok vannak megadva. Az első négy mérhető, és a többi? Mi van ha csak e négy adatból kiindulva tervezünk?

Resonant Frequency (fs)
Impedance (Re)
Coil Inductance (Le)
Surface Area of Cone (Sd)
Electromagnetic Q (Qes)
Mechanical Q (Qms)
Total Q (Qts)
Compliance Equivalent Vol. (Vas)
Voice Coil Overhang (Xmax)
BL Factor (BL)
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Megtaláltam! Bővebben: Link :google:
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Ez a fórumban is benne van.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Mivel nem találtam megfelelőbb témát, és a modik nem engedtek új témát létrehozni, ide írom a kérdésemet:

Ide összeszedhetnénk hogy milyen hangszórótípusok vannak pl. Bass-Reflex, az mit jelent, és melyiket milyen dobozba kell beletenni, stb.

Köszönöm szépen előre is!
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 15, 2010 /
 
mert ugye van amelyiknek kell lyuk meg van amelyiknek nem kell, hogy is van ez az egész tényleg?
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 15, 2010 / 1
 
Nem ez a topik. subvoice.hu
(#) elektrorudi hozzászólása Máj 16, 2010 /
 
Találtam egy linket, sok hangszóró paraméterével.
T-S paraméterek.
Persze ez nem az M.N.C. hangszórókat tartalmazza, hanem azokat, melyekből a hozzáértők szerint, érdemes lehet házilag hangdobozt barkácsolni.
(#) shalafi.66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Nagy részük már nem is létezik.
(#) elektrorudi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Bocsánat, hogy feltettem a linket.
(#) hugi00 válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
De ha talalsz valahol a TXT-ben olvasottak kozul egy parat, en meg vevo is lehetek ra. )

Bar en most egy Soundstream hangszorot vadaszok.
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Ehh. Aztán meg javíthatom.
(#) (Felhasználó 54221) válasza shalafi.66 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
köszi
(#) Szikra Lacika hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Helló! Én egy Magnat Supreme 3000-es hangszórónak keresem az adatlapját. Mély ládát szeretnék csinálni hozzá de sehol nem találom a paramétereit. Innen letöltöttem a JBL hangfal tervezőt és abba kellenének.
(#) Szikra Lacika válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Megtaláltam mindent. Akinek szüksége van Magnat hangszórók adataira itt megtalálja.
(#) gyurák hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
olyan kérdésem lenne, hogy egy hangszóró teljesítményét hogy lehet meg határozni?
annyit tudok róla hogy 4 ohm-osak, és az egyik magas, a másik pedig közép sugárzó.
(#) shalafi.66 válasza gyurák hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Teljesen pontosan csak akkor, ha szétégetjük, vagy legalábbis felvisszük a cséve hőmérsékletét 100° környékére.
Egyébként a lengőcséve adataiból, átmérő, csévetest, tekercselési magasság, mágneskör tulajdonságai, mint pl. fedőlap magasság, esetleg indukció, ezekből az alsó és felső határfrekvencia figyelembevételével nagyjából meghatározható az elektromos terhelhetőség. A mechanikai korlátok meg a lengő- és rezonáns rendszerből következnek.
(#) Honda130 hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
Uraim! Nagyon kezdő kérdéssel állok elétek. Csak az a baj, hogy eddig még senkinek sem sikerült megértetnie velem.
Azt értem, hogy mi az az RMS teljesítmény, ha egy hangszóróról van szó. Vagyis inkább nem mondom hogy értem, csak annyit tudok, hogy jobb esetben az a hangszóró használható teljesítménye. Vagyis ha ezt ráengedjük a hangszóróra és úgy hallgatjuk a zenét, akkor nem megy tönkre, mert azt tudja biztosan. De akkor mi az a max, vagy zenei teljesítmény, amit pl. a JBL hangszórómnál 1100 Watt-ra adnak meg? Mi van azzal az 1100 Watt-al? Ha 280-at engedhetek rá, akkor mit kell csinálnom azzal az 1100 Watt-al? Most hülyén írtam le, de ha lenne erre komoly szakmai válasz, akkor légyszi velem közöljétek!
Köszönöm!
(#) neocska válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
magyarul
angolul
a lényege csak annyi, hogy akkora teljesitményt képes felvenni/eltürni folyamatosan, a nagyobbik Watt szám az pillanatnyi érték, ami pár us (pár mikrosecundumot) "hallhato" (olyan rovid hogy nem észeleld)
(#) elektrorudi válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Megpróbállak közelebb hozni:
1. ha sokáig akarod használni a hangszóródat, akkor olyan erősítővel hajtsd, aminek az RMS teljesítménye a hangszóród RMS teljesítményének a fele.
2. neocska hozzászólásában van igazség, de pár kiegészítéssel:
- A feltüntetett RMS teljesítményt nem tudja felvenni folyamatosan a hangszóró!!! Sok pontban rögzítik a kölönböző szabványok a hangszóró mérési metódust. Magyarországon évtizedekig a DIN szabvány szerint mértek. Ebben nagyjából az áll, hogy az RMS teljesítmény az, amit a hangszóró károsodás nélkül elvisel... (ÉS MOST FIGYELJ) olyan mérőjellel, ami 8:1 arányú. Azaz: 1 percig terhelik az adatlapon feltüntetett RMS teljesítménnyel, utána 8 percig HAGYJÁK HŰLNI a tekercset!
Na most az JBL biztos, hogy sosem mért a DIN szerint. Hogy milyen szabvány szerint mérnek (talán IEC?), azt nem tudom. Lehet, hogy erre nincs is szabványuk, csak ajánlás... És ez a nemtudásom különösen kiterjed az ázsiai gyártókra.
(#) strobi válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Ezek mind valamilyen szabvány szerint megadott adatok. Kedvencem a PMPO szerint megadott teljesítmény, az kb annyit jelent ,hogy ott robban szét vagy meggyújtásakor ideális esetben ennyi hőenergia keletkezik. Az RMS még a hihető kategóriába tartozik. A szinuszos terhelhetőség ,az a folyamatos terhelhetőség ,amit te jó esetben sosem teszel a hangszóróddal, mert ha zenét hallgatsz abban nincsenek szinuszos ,folytonos hangok. Minden esetre amit érdemes szem előtt tartani, leginkább a márkát ,mennyire szokása igazad mondani,mélyhangszóróknál a lineáris kitérést ,érzékenységet, bár itt már nem feltétlen jó a minél nagyobb érték.
(#) strobi válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 18, 2011 / 1
 
1. Mondanám ,hogy ez egy totálisan hülyebiztos felállás, bár gondolom saját zenehallgatási szokásodból kiindulva ajánlod ezt. Ha olyan vagy hogy bármi áron, kényszeresen csutkára rakod az erősítőt, bizonyos erősítők hajlamosak szinuszos jel helyett négyszögjelet kiadni a mi szeretett hangsugárzónkra, ami akár a sugárzó terhelhetőségének töredékén tönkreteszi a hangszórókat. Nekem itthon például kb csatornánként 200W teljesítményű erősítőn van a 70W körüli teljesítményt eltűrő hangfalam, és jelenti, még hosszú évek után is szépen szól.
(#) szamóca hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
(#) pucuka válasza strobi hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Igen, de házibuli alkalmával senkit ne engedj az erősítő közelébe. Egy kis pia, nő a hangzavar, erősítő felteker, hangszóró ugrik. Én egyszer nem voltam elég gyors.
És az "ajánlások" tulajdonképpen szabványok, de a nemzetközi kapcsolatokban finoman fogalmaznak.
(#) szamóca válasza strobi hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Hogy vizuálisan megjelenítődjön.
Azért ajánlják mostanában a tradicionális kimenőteljesítmény X 1,5 hangsugárzó terhelhetőség helyett a nagyobb erősítőteljesítményt, mert az nem a határérték maximumon dolgozik, így kisebb az esély az egyen komponensekre a kimenőjelben. Ha a torzítás, ill. a klippelés nagyon megnő, már dörzsölhetik is a tenyerüket a hangszórókereskedők. :yes:
(#) strobi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Mondjuk ez nagyon nem ide tartozik ,de szerintem ott szervezési problémák vannak, ha bárki hozzáfér a technikához, buliban is érdekesen néznénk ki ha a DJ mellett egy-két bátrabb is beleszkreccselne a zenébe
(#) strobi válasza szamóca hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Igen ,csak szerintem nem érdemes ennyire általánosítani, szóval aki ide tolja a képét, és olvasgat a témával kapcsolatban, nem az a réteg akit a leggyengébb marketingfogásokkal is vásárlásra lehet bírni , az talán érti az összefüggést, és mostmár tudja azt is ,hogy miért nem érdemes maxon járatni az erősítőt akkor se ,ha a hangsugárzó elviekben bírja.
(#) elektrorudi válasza strobi hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Rosszul feltételezed a zenehallgatási szokásaimat. Az időm 80%-ában a monitor melletti "PC hangszórókat" hallgatom, 60-70cm távolságból. A PC hangszóró esetemben 380x220x180mm méretű háromutas doboz, 160mm-es mélynyomóval. Elhiheted. hogy ezeket nem hajtom klippelésig...
A 200/70W-os arányhoz gratulálok!
(#) strobi válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Köszönöm a gratulációt ,de nem tudom mit kezdjek vele.
Következő: »»   2 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem