Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos nekem a generátorral lesz bajom...
![]() ![]()
A méretezéshez kellenek kiinduló adatok:
--a minimális fordulaton a kívánt egyen vagy váltó feszültség --a maximális fordulaton a szélkerék teljesítménye wattban. --A generátor fajtája: légmagos vagy vasmagos. Gondolom, a meglévő mágneseid be akarod használni. A ferrit mágnesek sajnos nem túl jók, kicsi a gerjesztő erejük. De ha beméred őket, meg lehet nézni, mire jók.
24 voltra csak a tekercsek menetszámát kell megduplázni,természetesen,fele vastag drottal mint a 12 voltos tekercsekeben.Pontosabban,1,2mm-es drot helyett, 0,7-est tekersz,200 menet helyett 400 menetet.Ha nagyon megerösödik a szél,akkor vagy elfütöd a felesleget,vagy sorba kapcsolsz még egy akkut.
Vigyázat a fele olyan vastag rézátmérő negyed annyi áramot (ampert) tud vezetni!
![]()
Természetesen,tudom,de a feszültség,viszont 2 x- akkora,ez a dolog eggyik fele,a másik a tekercs fizikai mérete,és nem utolsó sorban kis szélben akar használhatö töltöfeszültséget elérni,kis amperen.Ha csucsra járatná a generátort,akkor valoban tökéletesen igazad lenne.(egyébként most is).És még valamit,ami nagyon fontos:tökéletes generátor NINCS,csak az adott célnak a legjobban megfelelő,vagy az azt megközelitő.Egyébként,minden szélgenerátor egy sor,legcélravezetöbb tecchnikai kompromisszumok sora.Egyenként minden részegységet sokkal hatékonyabbá lehetne tenni,de az nem biztos hogy az egész javára is válna.
Lehar, Sziriusz:
Köszönöm! Akkor első körben akkor valószínűleg a pmg manual alapján próbálkozom a dupla tekercsszámossal. A gépről egyelőre sokat nem tudok mondai. Jelenleg 0 szél fúj kint, még a fák hegyén serkenő levél sem mozdul... a tegnapi harmatgyenge szellőben olyan 15-20 rpm körül foroghatott... teljesítményére nincs infom sajna ... Fesszel kapcsolatban: cél a 12V-os aksi töltése - minimum... elsőkörben légmagos, hogy egyszerűbben, gyorsan elkészüljön - ez a ferrites most gyakorlás lenne... Ami kérdés felmerül: -hogyan lehet megmérni a teljesítményét max. fordulaton, vagy ezt számolni szoktátok? -(ferrit) mágnes bemérése hogyan történik? Ha nagyon megerősödne a szél, és nagyobb amper akarna lejönni, mint amit a drót elbír, akkor sincs baj, majd fékezem picit, de szerintem ez a savonius jellegű azért annyira nem fog tudni túlpörögni - talán...
Szia!
Én is a generátorom építem a VAWT-mhez! Hasonlók a problémáim, a lassú fordulathoz kell olcsón generátort építeni, ha jól látom, eddig nem sikerült itt senkinek. Nekem fél éve pörög átm 1,67m*1m a forgórész és lesz még átm. 3 m * 1,2m terelő még köré: http://www.youtube.com/watch?v=om-IcS1NvCw Pár hete számítógéppel mérem a fordulatát, a 8/perc és a 30/perc között forog. Egy 120cm*60cm-as terelőt (OSB lap) raktam mellé kézbe fogva, az megháromszorozta a fordulatot, nyilván a generátor meg majd fékez rá, azaz kb. marad ennyi. Erre kell építenem valamit... ![]() Épp ezért az én konstrukcióm mindenben eltér az eddig generátior kialakításoktól: http://www.youtube.com/watch?v=ws7Kl4MEorc A mágnesek mindkét oldalát dolgoztatni akarom, fele olyan széles mágnest használok mint a megszokott (4*1*1cm), a tekercselésem is eltér az eddigiektől. A fázisszám valószínűleg 10 körül lesz (de minimum 6), ezt még nem döntöttem el. A fázisok közötti szögeltérés nálam nem 120 fok, mint a háromfázisúnál, hanem 180 fok lesz (a mágnesek két oldalán lévő tekercsek épp ellen dolgoznak egymásnak, (így az effektív feszültségem remélem nagyobb, és a tárcsa remegését is sikerül kiküszöbölni), a mágnesek szögbe vannak felrakva a tárcsára, hogy a tekercsek átmenete ne "digitális" legyen (ez a ferde hornyolásnak felel meg). Eddig ennyi, ha beválik, majd ismertetem itt a honlapon, de ez még legalább fél év kísérletezés. A legnagyobb problémám most a tekercselés kivitelezése. Ezt a Z tekercselést nem egyszerű megcsinálni...
Huh ... na látod, nekem is ilyesmi RPM-ek várhatóak alapesetben. Jópofa a kereked, és jó hallani, hogy a terelőlemez ennyit dob rajta, mert nálam is lehet olyan lesz a övetkező - még formálódik...
![]() Sok sikert a generátor fejlesztéshez, bár nem értek annyira hozzá, amiket írtál jó ötleteknek tűnnek - egyedül a 180°-os eltolás előnyét az adott helyzetben nem tudom értelmezni - de ez már az én szakmai hiányosságom! ![]() Nézegettem a neten az alábbi videot - többek között: Lynx Vawt Itt a srác egy elég kis RPM tartományban működő generátort épített, és még fokozza is ha minden igaz a továbbiakban ezt ![]()
Egy kérdés, igaz-e az:
Egy állandó mágneses generátornál kétszeres fordulathoz kétszeres kapocsfeszültség, háromszoros fordulathoz háromszoros kapocsfeszültség, négyszeres..... tartozik.
A PMG manual szerint nem... ahogy nő a fordulat, egy idő után elkezd romlani erősen a hatásfok... van egy kb. lineáris szakasz, de hogy az mekkora...
De aztán majd a szakik mondanak biztosat ... ![]() Apropo, néztem a pmg manualban található adatokat, és sajna az én RPM tartományban nagyon keveset tud... szóval mindenképpen kellene építenem olyat ami sok mágnes/tekercs-es... ![]()
Ez is fent van a listámon, lehet nálam is az lesz a végső megoldás, ha a palástra átrakom a mágneseket, akkor a tekercselés mehetne hagyományosan, és fel tudnám rakni sűrűbben őket, egymást átfedve.
Én abból indultam ki, hogy a mágnesek nagyon drágák, a rézhez képest, ezért a réz arányát akartam növelni a generátorban. Ráadásul, ha sűrűbben rakom a rezet, a műgyantán is spórolok majd annyit, mint amennyivel a réz növeli a költséget. (az epoxy és a réz kilója hasonló árfelvésű) A Te szélkerekedről van fénykép ? Én a másik fórumon írtam pár részletesebb leírást a készülő szélerőművemről, ott a generátor teljesítmény, illetve a várható haszont próbáltam kalkulálni egy excel táblázatban (13463-as hozzászólás). Vawt
Igen ez a mágnes tényleg drága mulatság... ezért is fordult meg a fejemben, hogy először megcsinálom a ferritessel, és ha jó a konstrukció, lehet már bikázni a neoval...
![]() Kerekemről most csak a prototipus kép van meg, ahogy az udvaron áll - illetve forog ... ![]() Majd eztán kerül magasba, ha itt tanulmányozgattam kicsit:
Örülök hogy rájöttél: a Te esetedben a pmg manual generátor adatai vakvágányt jelentenek, pontosan a fordulatszám miatt.
Erbével azon vagyunk, hogy ezeket a felesleges tévutakat el lehessen kerülni. A generátor megtervezése egyszerű. a papír mindent kibír. A gazdaságosság a fő kérdés, ahogy Fonix2 előzőleg említettte. Nézzétek meg a másik fórumon a 12569-es hozzászólást, az egy megvalósított alacsony fordulatú generátor. Remek, de mennyibe kerülhetett? Na összeszedek néhány dolgot az induláshoz, és megint felrakom erre a fórumra.
Kérdés mit akarsz kihozni a kérdésből ?
![]() Diplomatikus úgy lehet fogalmazni, hogy: igen, egy adott generátorra jellemző, hogy dupla akkora fordulaton, közel dupla akkora feszültséget kapsz, egy bizonyos határon belül, terhelés nélkül mérve, megfelelő időegység alatt. És megint más a helyzet, ha terheled is, és a terhelés mondjuk változik, mivel az a terhelés kihat a fordulatra, és ez az életszerű egy szélkerék esetén. Egy szélkerék anyi változós, hogy összeszámolni is sok... Ha precízek akarunk lenni a feszültséget nem a fordulat határozza meg, hanem a (relatív kerületi) sebesség (de a mágnes ereje, a tekercs menetszáma, geometriai elrendezése is !!!), azaz egy kétszer akkora kerületű "generátorral" is kétszeresre növeled a feszültséget, ha a mágnes, tekercs arány ugyanaz marad. De akár át is kapcsolhatod deltából csillagba egy fordulat alatt (amivel a tekercsek geometriai elrendezését változtatod) Kicsit tudományosabban, az indukció (Lenz) törvénye azt mondja, hogy "ha egy vezeték körül - amelyben nincs áram" ... a feszültség u = mínusz (a mágneses tér erejének a változása * tekercsszámmal / eltelt idővel ). Felhívnám a figyelmet arra, a szóra, hogy egy és hogy nem folyik az áram.... Meg arra is, hogy elméletileg az elmélet és a gyakorlat között nincs különbség, gyakorlatilag viszont van. ![]()
Írod: Kérdés mit akarsz kihozni a kérdésből ?
Jól láttad a lényeget. A 691014-es és a 691035 hozzászólás miatt volt kérdés. Mert a generátor készítésnek van egy olyan módja is: építs meg egy jól bevált dolgot (ami egy adott helyen biztos jó), figyelembe véve a jótanácsokat. Szereld fel, tapasztalj, hallgasd meg ismét a jótanácsokat, és csinálj egy másikat. Egyszer majd jó lesz a szerkezet...... Na ezt nem kellene csinálni. Egy párszor már felemlítették, hogy nincs gyakorlatom (szélgépem ), meg hogy az elmélet zsákutcája, félrevezetés stb.... Ezért kellett nem csak az én véleményem.
A hagyományos mágnes kb. 10-szer gyengébb a Neonál.
Ezért nem nagyon lehet légmagos generátort gyártani vele, a használható térereje durván 1 mm-t nyúlik ki, szemben a Neo 10 mm-es hatósugarával. Az 1 mm kb. az a légrés amit az otthoni körülményekkel tartani tudsz, a tárcsa és a tekercs között, ami így lassú fordulaton szerintem nem megoldás. A Neo mágnesek nagyon drágák, legalábbis amiket a többiek használnak. A mi "lassú" generátorunk nem állna meg 250 ezer Ft alatt (durván 64 db 2500 Ft-os kéne + réz + műgyanta, stb). Ezért csináltam kb. 5 módosítást a tervezett generátoromban az eddigiekhez képest. Elárulok egy titkot: a kisebb mágnes erősebb a nagynál! A mágnes erősségét nem a szélessége, hanem a vastagsága és a mínősége adja. Fele olyan széles mágnes ugyanolyan vastagságban kicsit erősebb, árban meg kb. a negyede. Ez egy nagyon lényeges szempont egy építendő generátornál... http://www.euromagnet.hu/ Fontos azonban tudni, hogy csak egy bizonyos távolságig erősebb a keskenyebb mágnes, ez kb. 4-5 mm , e felett már a méret a lényeg. A széles mágnes beelőz. Itt ki tudjátok számolni milyen erős, egy adott mágnes, adott távolságban, szélességben, de csatoltam egy diagramot, ebből látható a Gaus a légrés függvényében. http://www.magnetsales.com/Design/Calc_filles/FluxDensityPlainRect.asp Ez az egyik lényeges eltérés a tervezett generátoromban, és még van négy. A sok kicsi mágnes is járható út, de akkor meg sok egyenirányító (vagy graetz híd) is kéne a generátorba, ami szintén nincs ingyen. Az optimumot kell megtalálni, azon vagyok én is... Sajnos a villamos ismereteim szinte a nullával egyenlőek (de most pótlom), gépészmérnöki diplomám van...
Ha már a generátor feszültségnél tartunk:
Azt nézd meg majd, hogy a tekercselési módodon mekkora lesz a feszültség esés a hagyományoshoz képest. A hagyományos elrendezés számolása 10 perc, ahhoz majd adom az adatokat. ( az adatlapon ilyen is szerepel). Érdekes lesz az összehasonlítás.
Szia!
Olvasgatom pár hete ezt a fórumot, és a másikat is, sajnos elég későn jutottam ide, most már én is sok mindent máshogy csinálnék a szélgépemnél, olvasom a hozzászólásaidat is, nagyra becsülöm az itt végzett munkád, 99 %-ban egyet is értek velük, és biztos sokat tudsz majd neklem is segíteni. ![]()
Kommentár nélkül három dolog megy a mellékletben.
Valószínüleg Nálad most egy 20-80 wattos vasmagos generátor is jó lesz, persze áttétellel. A nagy indulási nyomaték miatt ez nem lesz gond. Meg lehet nézni, hogy a ferrit mágnesek mire képesek, csak be kell mérni a melléklet alapján. Az esztergálás megoldható? Mondjuk 20-30 db átmérő 20 mm-es, 25 mm magas vasmag miatt.
Értem, köszi az infokat! Akkor magyarán nem is érdemes kísérletezni a ferrittel? Uis, 1 mm körüli lehet tényleg a légrés, amit tartani tudnék... hm.... kár... Na sebaj ...
Most először úgyis vizet akarok vele szivattyúztatni majd... ![]() Sziriusz: néztem az említett generátort, hát tényleg brutális... nem az a kategória, ami nekem kellene... De ha lenne egy ilyenem, építenék neki egy szélkereket... ![]()
Köszönöm az anyagokat, megnézem!
Az esztergálást illetően, elvileg nincs akadálya... kérdés az lenne inkább, hogy milyen vasból kell legyen a vasmag... mert ha olyan anyag, ami kapható rúdban is, akkor nem lenne elég "szeleteket vágni" ? A mágnes bemérést megnézem amint lesz kis időm este!!! Köszi!
Még egy kérdés: ha egy ilyet csinál az ember vas+neo-ból, az nem lenne használható? Vagy érdemesebb magából a neo-ból tenni 1-1 db-ot kétoldalra?
Látom kapisgálod a másik eltérés lényegét
![]() A generátorom egy tekercsre vetítve kb. 1/4 arányban kevesebb rezet használ, mivel azok nem "kör fazonúra" vannak kialakítva - azaz az Ohmos ellenállása ezzel arányosan kisebb a hagyományosénak. Ráadásul egyszerre nem dolgozik minden "fázis", (ha 10 fázis lesz) akkor csak minden ötödik ciklusban van terhelve kettő és még valami a "ferde hornyolás" miatt. Mivel a mágnesek vannak középen (most épp 30 db 40*10*10-es), és ezeket két oldalról veszik majd körbe a tekercsek - 5 mm vastagságra, 8 mm szélesre akartam építeni egy hornyot 0,67 mm rezem van). Számolgatok egy kicsit: Ebbe a horony-méretbe (8*5mm) durván 80 menet fér bele, így 30 mágnes a két oldalon egyszerre 4800 menetet metszene. A hátránya a generátoromnak, hogy sokkal több réz kell bele a sok "fázis" miatt (a réz kilója 2300 Ft körüli - kevesebb gyantafelhasználás mellett). De e miatt árammal is jobban terhelhető lesz (elméletem szerint), mert míg a hagyományos háromfázisúnál mindig dolgozik minden tekercs. Nálam vannak tekercsek amik a graetz híd mögött "pihennek", na nem sokáig, mert a nagy kerület miatt (50 cm) hamar odaér a következő mágnespár. A csatolt képen a 14 menetes kísérlet van, még a 32 mágnessel, 1 fázissal, kis terheléssel. Ma már nagyobb a tárcsám, és szögben vannak a mágnesek. Oszcilloszkópot is be tudok vetni (most használok először - fatertól kértem), hogy a jelalakot vizsgáljam. Az előző kísérleti darabnál is hasznos volt a szkóp, mert rájöttem egy lényeges körtülményre, ami miatt esetleg másoknál a sikeresség hiányzik. Ez a pontosság. 2-3 miliméterrel odébb került pár tekercs, ezért ezek nem akkor dolgoztak, amikor kellett volna, így az indukálódott feszültség kisebb lett, a szinuszhullám meg egy hárompúpos tevéhez hasonlított.. ![]() Várom a véleményed, mint írtam én az elektronikához csak annyit értek, amit fizika órán tanultam kb. 30 éve.
A hagyományos mágnessel is lehet építeni generátort, csak nagyobb fordulaton... (esetleg egy jó hatásfokú áttétel szóba jöhet még), mert akkor a sok kicsi sokra megy.
A másik út a vasmagos generátor, nem a légmagos. Annak is megvan az előnye - hátránya. A vasmag elvezeti neked a fluxust ahova csak akarod... Láttam olyan generátort is a Youtobon, ami felépítésben a légmagosra hasonlított, de az utolsó munkafázisban az epoxy gyantába kevertek egy "vasmagpor-szerűséget", amitől vasmagos lett a légmagos... ![]() De vasmagost otthonra a semmiből nem építenék, mert ott nagyon fontos a pontosság a ragadás minimalizálása miatt. Hát igen, a vertikális problémája a generátor. Meg még van 3 másik is. Ettől függetlenül nekem a kedvencem...
hu... hát ez nekem kicsit magas de még majd átolvasom.én ugy mértem meg a ferritemet hogy vas lapra tettem és rákötöttem egy vizes palackot 1 kg-ot birt el,az 10 newtonnak felel meg kb.csak te közéraktál különbözö vastag müanyag lapot a légrést szimulálva,és igy mérted meg mitbir?akkor ha 1 mágnesre 3 kg van megadva az légrés esetében lehet hogy 2kgra leesik?
más:villanymotorbol akarok generátort csinálni,abba raktam a ferriteket 60x25-ösök 6 db van benne közzétettem vasrudakat az helyetesiti a többi mágnest igaz hogy keskenyebb de ezvan.12 polusu a motor ezt a megoldást Erbe tanácsolta mágnessporolás miatt.még azt tanácsolta,hogy kisebb méretü neot vegyek és a tetejére rakjak vas darabokat ,hogy legyen meg az én esetemben a 60x20 igy jön ki a 12 polus a forgorészemen.ilyenesetben szerinted milyen neo mágnest használjak fel.
Én is gépész vagyok, és csak annyit tanulok meg az elektrotechnikából, amire épp kedvem van valami miatt. Az ehhez hasonló generátor fajtát Hind2 is csinálja a másik fórumon. Én biztos nem fogom beleélni magam a részletekbe, de szívesen segítek, ha épp tudom egy kérdésre a választ. A "jótanács" jellegű válaszokat nagyon nem szeretem, a rendes válaszhoz meg sokszor igen sok idő kell. Ha nem esne az eső, ezt se írnám, a kertembe lennék....
Néhány észrevétel: -- az ellenállás dolgot tényleg számoltam, már nem emlékszem, melyik tekercselési mód nyert. -- légmagosnál mi értelme van a sok fázisnak? Az egyenletes járás miatt elég három is. Három fázisnál Te is mondod: a hagyományos háromfázisúnál mindig dolgozik minden tekercs. A "pihenő" tekercsek fázisának mi lesz az effektív feszültsége és teljesítménye? A pihenő rész miatt nem Ueff = Umax / 1,41 lesz. Ezt gondold át. -- ha jól emlékszem, tettem arra javaslatot, hogy a mágnesek felrakása legyen egy oldalról nézve É-D-É-D.., és a tekercseket vaslapra rakd fel. Az erővonalak záródása így kiszámíthatóbb, mérhetőbb. Lehet hogy nagyobb fesz is jön le. Ezt most a kisérleti géppel leellenőrízheted, elég csak pár "hullám" a drótból, és alá a vas. Ha körbe van vas, nincs "ragadás" jelenség, csak örvényáram a vasban. Az meg hogy mit csinál? De ha nagy a nyereség érdemes vele foglalkozni. És ha a vastárcsa is forog.... Na nem érdemes belebonyolódnom.
A "fázis"-t mindig idézőjelbe tettem én is, hiszen a konstrukciómnál nem beszélhetünk a hagyományos értelemben fázisokról.
Azért lett ilyen geometriával kialakítva, mert lassú VAWT-hez készül. A tekercs kétoldali geometriai elrendezésével olyan, mintha a "fordulatszámot" dupláznám (ugyanannyi mágneshez kétszer annyi tekercs jut, azaz időegység alatt kétszer annyit metsz a mágneses tér), továbbá logikailag duplázom a "'fordulatot" a fele széles mágnessel, és még "megnégyszerezem a fordulatot" azzal is, hogy nem használok két tárcsát, hanem helyette kétszer annyi mágnest rakok a kétszer akkora átmérőre. Ha jól számoltam ez eddig 16-szoros logikai "fordulatszám növelés". Azaz ezzel az elrendezéssel, az 500-as jellemző percenkénti fordulatot lehoztam 30-asra (a VAWT jellemző fordulatára), a költséget pedig lefaragtam az olcsóbb mágnesekkel. A sűrűbb (átlapolt) tekercselés, használatos például az autógenerátorokban is, ezt vittem át sík felületre. Így sűrűbben jönnek a vezetékek a mágneshez képest, pont annyival több vezeték metszi a mágnest, mint amenyi lyuk lenne a tekercsekben a hagyományos elrendezésnél, ez a megnövekedett átmérő miatt nálam jelentős lenne, 5 cm-re van két 1 cm mágnes egymástól ... Ezt a lukat töltöm ki további vezetékekkel (fázisokkal), ami logikailag megint a fordulatot növeli (talán az ötszörösével), így már 6/perc fordulatnál vagyok.... A másik nyereség ennél az elrendezésnél, hogy a két oldalon lévő tekercsek ugyanabban az időpillanatban egymással ellentétes előjelű, de azonos nagyságú feszültséget generálnak, nincsenek eltolva 120 fokkal egymáshoz képest, így az U effektív megint csak nagyobb, kb. 1,4 szer akkora mint a hagyományosnál. E kettőt beleszámolva kvázi megint egy kicsit hozzárak a dologhoz. Így már kb. 10-es fordulatnál tartunk az 500 helyett, negyed pénzből - szerintem. A hagyományos háromlapátos szélkeréknél nem gond a fordulat, ott jó a vastárcsára mágnes elrendezés, csökkenteni lehet az olcsó réz arányát... ![]() A vas a mágneses teret jobban írányítja, erőseb nem lesz tőle a mágnes (ez ellentmondana az energiamegmaradás törvényének), csak ugyanaz a mágneses tér lesz keskenyebb helyre beszorítva, így erősebbnek érzitek. Ezt a tekercs kialakításánál kell figyelmbe venni. Míg a két vastárcsa közé szorított mágneses tér közel egyforma a mágnes szélességével, nálam az 1 cm széles mágnes 5 mm-nél már 2 cm széles mágneses térrel bír (mágnesfóliával tesztelve). Ez és az, hogy ferdén rakom a mágnest egy egyenletesebb járást okoz a generátornál, megszünik a rázkódás. gyakorlatilag a fázisok így hasonlóak lesznek mint a háromfázisosnál, csak olyan lesz, mintha még tükrözném őket. A mágnesek természetesen észak-dél irányultsággal vannak felrakva a tárcsámra. És akkor most elárultam több titkot is, mi az a sok módosítás a hagyományoshoz képest. ![]() Persze még nincs kész a szerkezet, most csinálom, ha valahol tévedtem, szóljatok... |
Bejelentkezés
Hirdetés |