Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   52 / 137
(#) petemazi válasza varttina hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Ennyi erővel már legyen vízhűtés, mint az autókban. Én pont azért dobtam le az erősítőmről a kis bordát leszabályzott ventivel, mert hallottam éjszaka, ahogy súrlódik a csapágy. A buborékoktól hülyét kapnék.
(#) hugi00 válasza petemazi hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Passziv rulZZ ))
(#) MolnarG válasza varttina hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Szép, szép, de mire jó? Nem tudom láttál-e már vízhűtésés akármit, csak mert annak nem sok köze van az általad felvázolthoz. Buborékhűtésnek meg nem tudom van-e értelme.
(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Gyakorlatilag itt is áramoltatva van a folyadék, mint a "normál" vízhűtésnél. Miért nincs sok köze egy átlagos víz hűtéshez?
(#) trionaudio hozzászólása Ápr 20, 2010 /
 
a higra erösitöbe használhatok bd 250 és bd249 et ?
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Nagy-vonalakban? Először kell egy kis üreges blokk amire a hűtendő alkatrészeket felszerelik (általában réz), ezen a blokkon keresztül egy szivattyú keringeti a vizet. A blokkban felmelegedett vizet a szivattyú csöveken keresztül elhajtja egy hőleadó radiátorba, ahol lehűl, majd visszatér a hűtő blokkhoz. A víz lényegében csak közvetítő közeg. Nézz csak meg egy autó hűtést (olaj) vagy egy tunnig számítógép hűtőrendszert.

A felvázolt rendszer egy vízmelegítő, amiben a vizet a levegő kavircolja...
(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Igen ezzel tisztában vagyok, és azért kérdem, hogy lényegében miért nem jó? Mert szerintem a célnak épp megfelelhet, ha kellő mennyiségű víz van benne. Én sem használnám mellesleg, de ötletesnek tartom. A cirkuláció által állandóan itt is cserélődik a víz és a fölső felületen meg tudja leadni a meleget, mint a másik rendszernél is.
Mellesleg nem kellhet olyan nagy mennyiségű víz ehhez a rendszerhez sem, mert végeztem kísérletet, miszerint egy JLH passzív hűtésére vizet spricceltem, miközben ő 85 fokos volt. Virág permetezővel spricceltem rá, tehát nem volt nagy mennyiség, de mégis egy-két perc alatt 10 fokkal kevesebbet mutatott a hőmérő. Fölötte meg érezni lehetett a jó párás, gőzös levegőt.
Szerintem meg tökre működőképes lenne így ahogy van, talán a vízben lévő hűtőbordára nem is lenne szükség.
És az meg hogy réz vagy alumínium egy A-osztályú végfoknál nem számít, ahol állandó a hőleadás, nem jelentkezhet hőmegfutás a hirtelen melegedéstől, hogy kelljen a jobb hővezető anyag.
Lényegében ez pont ugyanaz csak más kivitellel mint egy normál vízhűtés mondjuk számítógép processzorhoz. Más a keringető rendszer és kész.
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Ezek a megoldások engem az ATI kártyákon alkalmazott Vapor-X-re emlékeztetnek, ami "gőz" hűtés. Ilyesmit nem lehetne alkalmazni???
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Milyen erősítőt építesz ?
(#) hugi00 válasza trionaudio hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Miert tetted fel-e kerdest ?

(Valoban erdekel, es az is hogy, mely tranzisztorokal epitened.)
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
A cikkben leírt Dracula végfokot akarom {pm} 50V-osra áttervezni. Igaz, ez nem A osztály, de egyszerűségével felkeltette érdeklődésemet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza varttina hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Jó ez az OPA552-es műveleti erősítő, csak nagyon drága. De azért a kapcsoláson még lehetne tunningolni egy kicsit. A +/- 50 V-tal az lesz a bajod, hogy az ic már nem fogja tudni kivezérelni a FET-eket. Ehhez kicsi a +/- 30 V tápfeszültség, vagyis nem fog akkora teljesítmény kijönni a FET-ekből, mint amire számítasz.

Lehet ez is A osztály, ha akkorára állítod be a nyugalmi áramot, hogy nagy kivezérléseknél is vezessen egy kis áramot az adott tranzisztor még akkor is, ha éppen nem ő csinálja a kimeneti feszt. Ehhez kell a vízhűtés. Vagy heat pipe...
(#) zoZolika válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Szia!
Valaha a buborékhűtést rádióadókban használták.Elpárologtatós rendszerű névvel. A buborékképzés felesleges. Egy hátránya volt a dolognak, mégpedig , hogy a tokozást megette. Ezért nem használják manapság. Ötletnek viszont nem rossz. Nem ide vág, de ha látsz MIA-diesel-motort, annak ilyen a hűtése.
(#) zoZolika válasza andras1 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Szia!
Talán késői a válasz, de va van anyagod és türelmed, mo meg tudsz precízen tekercselni, akkor szerintem E-I magos trafót használj. Ha a 0-ról indulsz akkor egy toroidot vegyél. Az E-I- magos trafóval érzésem szerint jobban szólnak az erősítők. Ez nagyon szubjektív vélemény, máshol lehet, hogy az ellenkezője igaz. Szerintem rendszerfüggő.
(#) trionaudio hozzászólása Ápr 21, 2010 /
 
Miért tettem fel a kérdést? Szeretnék rá választ kapni, igazábol azért használok ilyet, mivel hogy a TO3-as tokozást kissé nehézkes otthon bebarkácsolni egy hütöbordába , de a TO220-at és a hasonló tokokat valamivel egyszerübben fel lehet szerkezteni,


2SK246 - 2SJ103 (FET-ek a bemenetnél)
BC546 - BC556 (meghajtó tranzisztorok)
BC546 - BC556

vagy talán Te tudnál nekm segiteni , ebben a kérdésben, eddgi egy saját gyártásu videoton végfok koppintásson hallgattam a zenét, meg mindent, de egyre kevésbé tetszik a hangja, nem találom karakterisztikusnak. életlen, és tompa, ezért csináltam egy JLH 10wattos a osztályut, de abban sok a kapacitib tag a jel utban, ezért azt mellözöm picit. és szeretnék egy ilyet is amiben csak félvezetök vannak szinte .
(#) varttina válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
A legfőbb változtatás az lenne, hogy a műveleti erősítőt diszkrét alkatrészekkel váltanám ki. Ezt a kapcsolást ugyan még nem építettem meg, de egyéb hasonló végfokok nyugalmi áramának feltekerésével semmilyen minőségjavulást nem tapasztaltam.
(#) (Felhasználó 46585) válasza varttina hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Ha már diszkrét alkatrészek, akkor az már nem ugyanaz. Lehet jobb, meg rosszabb. Mindenesetre nem ütközöl az opa korlátaiba.
Hát, az hogy nem hallod a különbséget, annak sok oka lehet. Elsősorban kapcsolásfüggő. Szimulátorban pl. tudok olyat csinálni, hogy nyugalmi áram nélküli B osztályú erősítő és a torzítása 0,00valami. Ha teszek be nyugalmi áramot a keresztezési torzítás ellen, akkor három nulla lesz a tizedesvessző után. Ha meg elviszem A osztályba, akkor négy nulla lesz... Kissé kételkedem, hogy ezek a különbségek meghallhatók. És itt nem említi senki, de hihetetlenül sok függ attól, hogy a lehallgató helyiségnek milyen az akusztikája.
(#) lamalas válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
Idézet:
„És itt nem említi senki, de hihetetlenül sok függ attól, hogy a lehallgató helyiségnek milyen az akusztikája.”


Bizony am! Szivembol szoltal Sajnos a szobaakusztikara figyelnek a legkevesbe a lelkes erosito es hangsugarzo epito amatorok (ne adj isten hifi vagy audiofil rajongok) pedig ha tudnak, hogy a megfelelo melyatvitel vagy sztereo ter (hogy csak kettot emlitsek a sokszor problemas teruletekbol) nagyreszt az akusztikatol fugg akkor nem a kabelek cserelgetesevel meg egyeb hokusz-pokusszal toltenek az idejuket. Persze nekem tok minegy ki mivel tolti az idejet ...
(#) hugi00 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /
 
"És itt nem említi senki, de hihetetlenül sok függ attól, hogy a lehallgató helyiségnek milyen az akusztikája."


En ne feledjuk a lanc tobbi tagjat sem.
- mert miondig a leggyengebb lancszem a problema.
(#) doomkiller hozzászólása Ápr 22, 2010 /
 
Sziasztok! Találtam itthon 2 db BU806-os darlingtion tranzisztort és melléklet alapján szeretném megépíteni erősítőként. A kérdésem az lenne hogy az r1 és az r2 az kb. milyen értékű, a tápfeszültségét 2sc4242 tranyóval szabályoznám. Számítógép +12V-os tápjárol menne. A kapcsitáp üzemű zavarok annyira nem érdekelnek ez csak teszterősítő lenne, majd később csinálnék hozzá normális tápot. A ház az egy üres ATX táp háza lenne, szóval ilyen méretekbe gondolkozok, nem kell nekem 20-30W csak kb 2-8W.
(#) doomkiller válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /
 
Elfelejtettem irni hogy sztereo erősítőt szeretnék, szóval csatornánként csak 1-1 tranzisztorral.
(#) kadarist válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /
 
Szia!
A BU806 egy nagyfeszültségű kapcsolótranzisztor (max. 8A). De persze kísérletezni ló lesz.
(#) varttina hozzászólása Ápr 22, 2010 /
 
Szia!
Q2 önmagában is darlington, ha ezt még egy tranzisztorral darlingtonba teszed, az eredő erősítés akár több milliószoros is lehet, de mivel közös kollektoros kapcsolásról van szó, ezért kizárólag áramot fog erősíteni.

Pár dolog ami lemaradt a kapcsolásról:
1., Egy feszültségosztóval gondoskodnod kell róla, hogy Q1 bázisára kb. a tápfeszültség fele, vagy annál 1-2V-tal több jusson.
2., Ha Wattokat akarsz belőle kihúzni, egy feszültségerősítő fokozatot kell elé raknod.
3., A hangszórók nem rajonganak az egyenáramért, ezért egy min. 3300µF kicsatoló kondenzátorral kapcsold rá.

Ha mindezzel megvagy, Q1 lehet bc182, Q2 az Általad említett darlington tranzisztor, R1 1-10k ohm, R2 8 ohm.
(#) doomkiller válasza varttina hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /
 
Esetleg (1) egy kapcsolási rajzot kérhetnék? Eddig (1) egy erősítőt csináltam ezt. ugyhogy még elég kezdő vagyok, elektronikábaol. csak annyi jártasságom van amit a gimiben tanultam meg amit itt olvasgattam. BC182 nincs itthon viszont van csomó C945-öm egy régi halott STK erősítőből, az esetleg jó lenne?
C945

Linkek is javítva.
szamóca
(#) varttina válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
A kimenő kondenzátor lehetne egyetlen 4700µF-os elkó is, viszont így, két elkóval garantáltan nem fog pattanni be- és kikapcsoláskor. A zöld 220k és a szürke 10k ellenállás hányadosa adja az erősítést, jelen esetben -22. Ha ennyi neked nem elég változtathatsz rajta. Műveleti erősítőnek TL071-et javaslok, olcsó, és könnyen beszerezhető.
(#) doomkiller válasza varttina hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Jelen pillanatban TL062, TL064 van itthon, gondolom ezekkel is jónak kell lennie. A TL064 -et használhatnám a sztereóhoz? Az R2 (8 ohm) ellenállás az hány wattos? A bc182 helyett jó lenne a c945?
(#) varttina hozzászólása Ápr 23, 2010 /
 
A TL06x IC-ket nem ismerem, szerintem működnie kell vele. Q1 akármilyen NPN tranyó lehet, de Q1 és R1 akár el is hagyható. (Az IC kimenete közvetlenül, vagy kis értékű ellenálláson keresztül mehet a BU806 bázisára.
(#) hugi00 válasza varttina hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Mi hatarozza meg a bemenetnel levo kondenzator erteket ?
Lattam mar 10 - 4,7 illetve 1 mikrost is.
(#) varttina válasza hugi00 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
A bemenetnél lévő kondenzátor az utána következő ellenállások eredőjével felüláteresztő szűrőt alkot. Úgy kell megválasztani ezen kapacitás értékét, hogy a vágási frekvencia az erősíteni kívánt legkisebb frekvencia alá essen.
(#) doomkiller válasza varttina hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
A benetnél lévő kondenzátor+ellenállásnak mennyi a vágási frekvenciája? Van itthon 1db sztereó 47k LOG potim azt a hova rakjam?
Következő: »»   52 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem