Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   854 / 3994
(#) MaTe193 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Ez szuper !Köszönöm szépen !De mivel itt három kondi van az értékeik nem adódnak össze(Még kezdő vagyok azért kérdezek ilyeneket.)?Egyébként ami itt kijön az ugyebár a felső érték,mivel ebben van egy 220 KOhm-os potméter?egyébként melyik freki lenne halható?
(#) hadnagyakos válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nem fognak összeadódni, mivel a három kondi egy fokozatkapcsolóra van kötve, így mindig csak egy kondi van bekötve az áramkörben.
(#) mlhe_vr hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Bocs nem ide szántam...
(#) kadarist válasza mlhe_vr hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szia!
A PIC-nek nem 5Volt kell?
(#) MaTe193 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Értem!(Még mindig kezdő vagyok)A fokozatkapcsoló ugye olyan,hogy először csak az elsőt aztán az első kettőt,aztán az összeset bekapcsolja?
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Igen! Olyan, mint a bicikliden a váltó. Egyszerre csak egyféle fokozatba tudod betenni.
(#) BZoli94 hozzászólása Ápr 27, 2010 /

AT-s PC tápból nem lehet valahogy egyszerűen kinyerni, mondjuk 17V-ot, vagy minél többet? A lényeg, hogy legalább 3A-t bírjon. Előre is kösz, és persze üdv!
(#) moltam válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

A kondik között válthatsz vele. Először az első kondit, másodszor a másodikat harmadszor a harmadik kondit kapcsolja be az áramkörbe. Harmadik állásában nem kapcsolja párhuzamosan a három kondit.
(#) BZoli94 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Köszönöm nézegettem, de épp mondta tesóm, hogy van itthon egy video... Belenéztem, hát elég colos trafó van benne, sok kivezetéssel, szerintem ezzel fogom megoldani a problémámat. Üdv
(#) Tarbur válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Köszi szépen, szétnéztem, de elég borsos az áruk, hasonlóakat találtam én is.
De úgy néz ki megoldódik a problémám.
De köszi mégegyszer!
(#) Morderash hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Teljesen kezdő vagyok és volna egy olyan kérdésem, hogy hogyan tudnám megállapítani az erősítő hangszórókimeneteinél melyik a pozitív és a negatív fázis?
Semmi jelölés nincs rajta, műszerem nincs.
(#) gg630504 válasza Morderash hozzászólására (») Ápr 27, 2010 / 1

1. A bemenetre adj mono jelet, azaz kösd össze a bemeneteket és arra adj egy jelet, pl. zenét.
2. Egy hangszórót köss két erősítő kimenete közé. Mivel két-két kimenet van, összesen 4 lehetőséged lesz.
3. Ha a hangszóró hangosan szól, akkor ellenfázis van a kiemenetek között, vagy az egyik föld.
4. Ha halk ( csend ), akkor azonos fázis. A balansszal tudod csendesíteni, ha van.
5. A teljes csend arra utal, hogy két földet kötöttél össze a hangszóróval.
(#) Morderash válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Köszönöm a gyors választ! Meg is oldódott a gondom.
(#) SKY hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Egy ilyen tápnak a méretezésénél milyen szabályt kell betartani, vagyis a trafó ha légrés nélküli, az jó és milyen tekercselési irány szerint kell a diódát rátenni? Táp (egyfetes)
Előre köszönöm a válaszokat!
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Szia!
Flyback-nél kell légrés. A tekercselési irányokat a rajzon jelöltem. A tekercsek kezdetét jelzik a pöttyök.
Egyébként nem FET a kapcsolóelem a linkelt rajzon, hanem bipoláris tranzisztor.
(#) SKY válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Ok, kösz. Az áttétel szerint legyen olyan, mint egy normál trafó?
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Az áttételt normál trafó szerint lehet méretezni. A tekercsek egymásra hatása viszont fokozottabb, ezért néha nem mindegy, hogy ki van fölül, vagy alul.
(#) dudzsi hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Hali.
Nem tudja valaki hogy proteusba hol lehet beállitani mekkora feszültség legyen a power?
(#) edison14 válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Szia!

DC generátornál és VSOURCE-nél dupla kattintás vagy (Ctrl+E) és beírod a Voltage mezőbe az értéket.
(#) dudzsi válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Oké köszi. Akkor a terminalsnál nem lehet a powernak a feszültségét állitani?
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Szia!
SKY kapcsolása felől szeretnék kérdezni én is. Az első kérdésem az az lenne, hogy az egy műveleti erősítő vagy egy komparátor IC és a G komponens az egy schmitt trigger vagy egy inverter is egyben? Lehet még a válaszok után lesz kérdésem. Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

A szabályozás a kapcsolótranzisztor vezérlőfeszültségének (négyszögfeszültség) kitöltési tényezőjének változtatásával történik (PWM-szabályzás). Minél tovább van bekapcsolva a tranzisztor, annál nagyobb lesz a kimenőfeszültség.
Tehát a szabályzás egy feszültségvezérelt impulzusszélesség-modulációval történik.
Ha csökken a segédtekercs feszültsége, akkor a erősítő kimenetén nő a feszültség, és ezért a PWM (G)a hosszabb bekapcsolási idő irányába "mozdul".
Kicsit ugyan elnagyoltan, de ez a szabályzás lényege.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Szia!
Köszönöm, mindent értek. Akkor valójában a G az egy stabil frekvencián rezgő komponens is aminek csak a kitöltését változtatjuk.
(#) djhua hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Udv ! Szerintetek melyik birja tobbet az LM3915 vagy AN6884 ?? Kivezerlesjelzot szeretnek kesziteni es nem tudom hogy melyik fogja birni tobbet, nalam nem szamit az hogy hány ledet tud vezerelni !!
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Alapjában vége igen. A fejlettebb vezérlőknek vannak még különféle egyéb üzemállapotai, mint például a készenléti (takarék) üzemmód, amikor csak szakaszosan kapcsol be a vezérlő, általában a hálózat frekvenciájához igazodva.
(#) Mtt591 hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Valaki leelenőrzi ezt nekem mert megépítettem és nem működik
(#) kadarist válasza Mtt591 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Ellenőrizd le Te magad, ez alapján.
(#) brato hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Üdv!

Az lenne a problémám, hogy van 31 bemenet (kontakt) amik közül mindég csak 1 aktív, és azt kellene bináris kódban kiírni, hogy hányas számú bemenet aktív.
Hogyan lehet ezt megvalósítani?
(#) edison14 válasza Mtt591 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Szia!

Ha mindent jól huzaloztál be és csináltál egy ERC ellenőrzést akkor 100%-osan jónak kell lennie. Esetleg még csinálhatsz egy DRC ellenőrzést is a biztonság kedvéért.
(#) Mtt591 hozzászólása Ápr 28, 2010 /

én semmi hibát nem látok benne de nem működik
Következő: »»   854 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem