Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   112 / 316
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Jaj, ne azt! Ami az első drainről jön 22nF!
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Ja, oké félreértettem. Holnap reggel nekiesek, mert most melóhelyen vagyok. Akkor ezért nem tapasztaltam jelentősebb javulást

Ilyenkor is meló még? te jó ég, nem irigyellek

Hát ja... 3 műszak
A presence -el nem lehetne csinálni valamit, hogy hatásosabb legyen? Csak akkor ér valamit, ha csutkára feltekerem a közepet. Jó ez így? Te milyen kondikat raktál bele? Nekem Arcotronics MKT az összes.

Nem igazán, annak nagyon hatásosan kellene működnie. Mire kötötted? Sajnos ez nagy impedanciás kimenetű áramkör így, én mindig rakok utána egy impedancia illesztőt jfetből és akkor akár line- ba is dugható rendesen. Lehet beterhel neki annak a bemenete, amit utna kötsz!

Na akkor az lehet... egy Behringer FCA-202 -re van rádugva, mert azzal nem késik a GuitarRig. Majd megfigyelem, hogy simán kombóra dugva mit művel.
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Ez a Mesa "clone" tulajdonkeppen nem csak egy torzito hanem egy Mesa eloerosito "csatorna".
Amire en valaszoltam az a problema volt hogy nibcs tomor "clean" hangzas .Ehez fontos hogy ne hataroljon mar az elso fokozat .Aztan a tobbi elofeszites beallitasa is.
Emlitettem hogy csak a gitar hangeropotibol kituno dinamikaju a hangzas a minimalis jel-to a maximalisan torzitott jelig.
Tettem mar ugyanide azt hiszem hangmintat ahol csak a pengetesbol (kezbol ahogy mondjak) a "clean"-tol a torzitasig lehet jatszani.
Ez azert mar egy elegge jo dinamikai atfogas.
Megent megemlitem hogy en szologitarozasra ertem a dolgot .De rirtmus gitarozashoz is szukseges a stilustol fuggoen.
Az elofesziteseket allithatod ahogy akarod sot en mar emlitettem hogy van tapfeszultseg csokkento kapcsolasom ami a "lemerult elemet " szimulalja.Ekkor elcsuszik a munkapont .Igy akar tobb monkapontot is lehet allitani a kivant hangzashoz.
(#) krieggger hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Milyen fajta diódával érdemes négyszögjelesíteni a jelet?
Elkezdtem most az alapoktól csinálni egy distortion-t ecc83-al, és kellene hogy üssön a hang, 2 fokozatból és talán diódás négyszögjelesítővel szeretném megvalósítani. Ma a feszültség csökkentéssel próbálkoztam, az első fokozat 200V a második 150V anódfesszel megy, egy boogey szintű torzítást szeretnék belőle kihozni. Mekkorára érdemes beállítani a fokozatok erősítését? Mekkora a minimum feszültség amire lemehetek? A datasheet-ben 100V-ot írnak minimum a csőhöz, próbálta már valaki ilyen alacsony feszen?
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Szia!

Annyit adhatsz neki, amennyit akarsz, működni fog azzal is. 2 triódából szerintem diódával sem lehet jót kihozni. Bár nagyot erősít 2 83as trióda, de ez kevés lesz egy ütős distortionhoz. Egy zizegőshöz épp elég, de akkor meg minek a cső? Egyébként minél jobban csökkented a tápfeszt, annál "mocskosabb" lesz a hang, szóval a minél nagyobb clean hanghoz a nagy tápfeszültség ajánlott és akkor a diódák okozta vágás fog dominálni. 280-300V nál már szerintem használható lesz.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Nézdd, j201 nél nekem betorzul az első jfet. Nagyon le kell húznom, kb 2-ig a gitáron a volt, hogy a legerősebben megütve se clippeljen. Az első fokozatnál. Ha már ott torz jelem van, akkor tekerhetem én a gain potit akármerre, nem lesz tiszta hangom. Az meg, hogy source kondik nélkül tiszta, azt egyszerűen hihetetlennek tartom. Ha meg ráteszem a source kondit, akkor meg hirtelen atom metál? Az a pár dB boost nem okoz ennyit, körbejártam a problémát, leszkópoltam, lemértem az erősítését a fokozatoknak, egy egy fokozattal rengeteget kísérleteztem.
Ami a szimmetrikus kivezérlést illeti, a mesában vala a 3ik fokozat, ahol a tápfeszhez közel van az anód. 39k katódellenállás meg 100k anód. Ha jól emlékszem, talán 10V al vamn lejjebb. Az nagyon nagyon aszimmetrikusan clippel, tulajdonképpen cold clipper a neve, ha jól tudom. Jóformán az egyik félperiódust clippeli a másikhoz majdnem hozzá sem nyúl. Továbbmegyek, van ott még egy érdekesség, clippeléskor elmászik a munkapont, dinamikusan fel- le. Szkópold meg, érdekes! Szóval el kell dönteni, hogy most egy torzítót építünk, vagy lemodellezünk valamit. mert, ha recto-t akartok modellezni, ezekkel az értékekkel nem az lesz. Csak egy nagy gainű klaffogó, buffogó torzító. Át kell gondolni a működést és úgy módosítani. Elmondtam már párszor, mit, merre érdemes változtatni,nem nagyon talált meghallgatásra
Ennyi relatíve nagy erősítésű fokozat, ilyen kis Ugsoff-al, szinte teljesen kizártnak tartom, hogy egy tisztától metálig dinamika kijöjjön belőle. Esetleg úgy, ahogy te csináltad, hogy még egy erősítő fokozat van előtte.
A dying battery áramkör jó móka, én meg olyat csináltam, ami a csöves egyenirányító SAG effektjét csinálja, tehát a kivezérléssel arányosan komprimálja a tápot, nagyjából olyan karakterisztikával/sebességgel mint egy csöves egyenirányító, meg még a fojtó és a szűrő kondi által okozott belengést is tudta. Lehet egy szál ellenállással is csinálni, de itt szerintem túl kicsi az áramváltozás, nagy ellenállás kéne ,azon meg sok DC esik, meg persze a vákuum dióda nem egészen lineáris karakterisztikán mozog, mikor droppol..Persze nem ehhez az áramkörhöz terveztem..másik jfetes találmányomhoz

Zsolti
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Itt teszek hangmintakat a jelenlegi hangzassal.
A 001 -es az elso probafelvetel volt aminel azt vizsgaltam hogy milyen az IMD , hat nagyon kicsi .
A proba alatt a gitar hangero potmeter allandoan a max alason volt csak a pengetessel "jatszottam" eppen azert hogy lassam milyen jo a dinamikaja .
ha a potmeterbol is visszaveszejk egy kicsit akkor perfekt tiszta hangot lehet kivenni.
Igy egyetlenegy beallitassal tag dinamikai /torzitas hatarokon belul lehet jatszani.

A masodik minta egy proba mixeles JFET-es eloeriosito/torzitassal . A gitarok esteben csak nivo es panoramazast lett alitva, A basszusgitar egy ugyancsak JFET-es eloerositovel lett felveve ,aminek impedanciailleszto bemenete is van a hangszin es a melyatvitelt kiserletek utan kapott alkatreszekkel epitettem meg .Igy bejott az a csoves-bugo hosszu basszushangzas.Termeszetessen ha egy eroziton keresztul hangszoroval lenne akkor 99% ugy szolna mint a csoves erosito szinpadon.Igy hianyzik a hangszoro altal termelt torzitas .

A kiserleti felveteles mixeles ugyancsak az IMD -vel volt kapcsolatos .Csak hamngero es panoramazas lett eszkozolve a mixeles alatt semmi EQ semmi kompresszio poszt-felvetel.
Nagyon tisztan hallatszik minden hangszer ami mar nem modhato el ha massal torzitok mind FET-el vagy Csovel .
Mas fajta torzito esteben sokszor hiaba EQ-vel vagom a magasakat,anyi IMD termek marad a kozeptartomanyba hogy nem lehet osszemixelni harom gitart .minden zavaros. marad.

Ez lenne a legnagyobb elonye a JFET es aztan a csoves cuccoknak.Igy direkt a "recorder" -be lehet felvetelt kesziteni eleg jo hangzasokkal es nagyon keves uto-processzaklassal minden jol es tisztan szol.

Nem szabad az elso FET tulvezerlodjon egykonnyen .fel akarom vinni a tapfeszultseget igy megno a dinamika .Arra is gondoltam mi lenne ha csak az elso FET -nekl novelem meg aztan a tobbi utanna hamar "vagasba" kerul ha kis tapfeszultsegen maradnak.
A baj ott van hogy az elso FET a csucsoknal mar "vag" hiabba huzom le az utanna kovetkezo potmeterrel a jelet a kovetkezo FET-ek mar torz jelet kapnak.
Plusz a kompenszalo RC tagot meg kell valasztani ugy hogy adott "lehalkitas" eseten ne legyen tul "ciripelo" a hangzas .Az elso FET ne is erositsen anyit hogy ne keljen lehuzni a potmetert ,de ezt ki kell kiserletezni mert valoszinuleg minden gitar+erosito+hangszoro eseteben mas es mas ertekek kellenek.
(#) Andó Tamás válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hi!

Köszi a választ, és az eddigi segítséget, kicsit beleásom magam a témába aztán jelentkezek ( lehet közben is ), aztán még számítok a segítségedre.
Alapvetően én is annak a híve vagyok, ha már csináljuk, csináljuk jól. Na csak ennyi.

Üdv.T
(#) virtualvt hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Sziasztok!
Vettem fel a clean kapcsólásból közvetlenül volnalra kötve. Guitar Rig ben hozzáadott reverbbel, comppal. Hallgassátok meg! Egyénként a bugiból nekem sikerült teljesen tiszta hangzást kicsikarni. A legelső fetet nemszabad túlhajtani, gain-t letekerni, gitár hangerő potit letekerni. Majd estefele készítek arról is felvételt.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hali!

Próbáltál már ilyen Soldano supercharger-t?
Érdemes próbálkozni vele? Plusz egy kapcsolható csővel és valami komolyabb tone stack-kel milyen lenne szerinted?
A boogey-val még mindig kínlódok. A C2 6n8-ra csökkentése sajnos nem hozta meg a várt eredményt. Legutóbb a C1-et csökkentettem 100n-ra. Már azt hittem jó lesz, de a gaint ráadva 2-300 Hz-es búgó hangot kezd adni, a gaint növelve csökkenő frekivel. Ez tényleg egy mumus Na mindegy, azért még nem adom fel.
Mellékelek egy LAY-t, hátha kiszúrsz rajta valami bakit.

DR Boogey.LAY

(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

hello!

Te vagy az ász, én nem értek hozzá. Tényleg úgy szól, mint egy csöves, azt hittem az.....
Az első fet meg azért vezérlődik túl, de többször tényleg nem akarom elmondani, mert látom pusztába kiáltott szó, mert kicsi a jFet Ugsoff-ja. Pár száz mV, hiába növeled akárhová a tápot, a gitárból kijövő jel az nagyobb ,mint az Ugsoff + Usource. Én, ha értenék hozzá, esetleg a source ellenálást növelném, növelve a visszacsatolást, növelve az Us feszültséget, ezáltal a maximális bemeneti dinamikáját, persze ezzel lecsökkenne az erősítés is, de mondom, csak ha értenék hozzá...

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza Andó Tamás hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Szia!

Szerintem mindenki szívesen segít innen, ha van kérdésed, csak szólj!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hali!

Szerintem jól szól. Próbáltad meglökni ezt a tisztát egy torzítóval? Érdemes, próbáld ki ,ha van kedved.
Grat mégegyszer, jól szól!
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hello!

Szerintem a chargerbe nem kell még egy cső, ez így vastagon elég lesz szerintem. Ebben van ,ami kell, jó kis kráncs, meg vastag lead. Tone stack az nem árt a végére az biztos.
Hallani csak soldanoban hallottam hasonlót, az kráncsban nagyon fain volt, a leadje már nekem kicsit túl vastag volt. De ez is egy jó áramkör, sok helyen lehet módosítani rajta. Megnézem majd a layoutot, hátha kiszúrunk valamit.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hello!

Elkészültem az 5ös eq-val, nagyon brutálul tud szólni, sajna így vonalból nem hozza azt, amit tud, meg sajna nem kaptam tolópotit, szóval itthoni sima potikból készült. Nem olyan szemléletes, meg a cip20asokon -régről maradt - nem nagyon látom, hogy hol is áll, csak saccra lőttem be, sajnos nem megy rá a recés tengelyre való potisapka Na mindegy, nem magyarázkodok annyit, még ma csinálok valami jobb felvételt. Csak a tendenciát mutatom most meg, de mondom, a kis gyakorló kombóm megelevenedett vele!
gitár - saját jfetes "boogey" - eq5 - line - grig3 = ultrasonic láda szim, ahogy beteszi a program + reverb - mentés mp3.
Az első a száraz torzító, a másikban mögé kötöm az eq-t. Azért olyan vékony az első, mert keményen emeltem a mélyen az eq- ban !
Ilyen kb, de mondom, csinálok jobbat, ez csak az első lendület, most lett kész.
Bővebben: Link
Van némi zúgás, most csak egymás után kötöttem, tudom, hogy hol van benne hurok, de nem számít, ez csak próba..

(#) ZSozsóó hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Itt egy másik, tessék megköpködni! :yes:
Első az Eq-s: kis klasszikus "V" állás szerűvel megfinomítva az alapkarakter, a második a sima effekt.
Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hali!

Nagyrészt szerintem rendben van a layout.
Amit itt változtatnék: Bemeneti 2,2M ki, 100nF csatoló átköt. Teljesen felesleges oda, csak zajforrás. Az első fokozat csatolója utáni 2,2M is egészen nagy nyugodtsággal kivehető, szintén zenész.
Több galibás hely nincs, talán még egy, a Gain és a Bass poti közti ground plane-t lehet megszakítottam volna, bár nem rossz így sem, jártam már hasonlóan, az előfokozatok így 2 úton kaphatnak földet, teljesen rapszódikus nálam mikor szokott ez gondot okozni, de volt, hogy okozott. Az egyik a potik között, a másik jobb oldalon a vol poti környékéről.
A Cki kondi igazából nem is kéne, mert a 6,8nF leválaszt DC-ben a magas poti előtt. A dpdt-hez nem a nyákon csináltam volna "hosszú" trackeket, hanem egyből helyben padeket és onnan árnyékolt kanóccal a kapcsolóra. De az tény, hogy így nagyon ízléses és praktikus, nyilván a kapcsoló is fizikailag ott van a közelben.
Az a 4,7nf a tápban az látom egy visszatérő jelenség Szinte minden netes rajzon rajta van, valami értelme biztos van, bár én úgy láttam a rectoban a 3ik fokozatnál van fizikailag. Úgy már több értelmét látom, mindegy, csak egy kis agymenés a részemről.
Én amit tenni szoktam a kimenetre, az egy jFet buffer, akkor nem igazán lehet beterhelni a tone stacknak. Olyan, mint a boss pedálokban a tranyós ki/bemeneti fokozat, csak jFettel. Azt érdemes ráapplikálni.
Ahogy a gaint adod, az természetes, hogy jön fel a mély a bright kondi miatt.
Igazából nem tudom, hogy csak nem tetszik a hangja, vagy valami nem oké..Egy hangot dobj majd, ha lesz ráérős időd, érdekelne milyen lett!
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Hali!

Köszi szépen, hogy lecsekkoltad a panelt
A hétvégén kipakolom a feleslegesnek nyilvánított alkatrészeket, aztán mostmár tényleg felrántok valami zúzást, bár még nem nagyon szoktam hozzá ezekhez a vékonyka húrokhoz. Egy rokker haver mondta hogy 9-es rózsaszín Ernieball-t vegyek, de a következő tuti hogy valami vastagabb lesz (ha van). Szerencsére nincsenek földelési problémák, teljesen brumm mentes és az alapzaja is igen csekély, még nagyobb gain-nél is. Vasdobozban lesz (már ha megérik a dobozolásra) , így szerintem nincs sok jelentősége az árnyékolt madzagnak, a gyári pedálokban sem nagyon dívik.
(#) virtualvt hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Hali!
Ismét jövök, de most egy pár képpel. Elég sokat haladtam ma: trafót beraktam, kondikat, végfokot a helyére csavaroztam. Holnap jöhet még a hűtőborda, és a trafó bekötése, és akkor remélhetőleg megszólal.
(#) Bassmester válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Jól néz ki
A Jack-es hangfalcsatival vigyázz, mert könnyen lehet rövidzárat csinálni vele. Mi van benne TDA 7294? Látom jó öreg MM elkók vannak benne tápkondinak. Jók még azok? Jól szól velük a végfok? Az ilyesmi nagyon meghallatszik egy TDA-nál.
(#) virtualvt válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

LM3875 ic van benne. Hát az jó kérdés hogy jók-e. 1980 van ráirva és ha jóltudom régóta a padláson volt, úgyhogy majd kiderül.
Ha meg nem jó akkor van itthon 2 böhöm 100 000µF-es kondi, vagy az már sok lesz? Szerintem bele se fér.

Akkora pufferblok már tök felesleges lenne bele, ha csak nem célod az esetleges pillanatnyi áramkimaradások hatékony áthidalása
2x4700µF/50V elegendő hozzá. A 30 éves kondikat szerintem vidd vissza a padlásra. Nem próbáltam még ezt az ícét, de tény hogy sokan dícsérik. Milyen hangszórót fog hajtani a cucc?

Na akkor kereshetek kondit remélem van itthon valami újabb. A hangszóró pedig majd ha veszek, szerintem Eminence Legend lesz, abból is sajnos csak egy darab és 10 colos. Amíg nem veszem meg lesz itt mit hajtania az erősítőnek, van itt 2 nagyobbacska dobozom.

A bass kombómban Eminence Beta 10 van, nagyon jó kis hsz, de a torzított hangokat nem nagyon szereti, de nem is arra való.
A majdan megépülő szólógitár cuccomhoz szerintem innét rendelek majd hsz-t. A Seventy-80 -nak nagyon bejön a hangja, a youtub-on szoktam nézegetni a különféle teszteket. Itt is van egy 10"-os, árban sem vészes, de a 30W terhelhetőség nekem kevés lenne. Mindenképpen 10"-est akarsz? Fontos hogy kicsi legyen?

Látom egész jó árban vannak itt a 12 esek is még gondolkozok rajta, a mérete mindegy, csak árban legyen kevesebb, nem akarok rá 20-30 ezret költeni. Hogyha tudsz ajánlan valami jó 12 est olcsón akkor azon elgondolkodok

Zsozsó mester a V-30 ast ajánlotta a múltkor, de az 27ezer kürül van. A Seventy-80 az 17ezer és a jutubos felvételeken nagyon jól szól. Az igazi persze az lenne, ha kipróbálhatnék egy ládát, amiben ez a tipus van, de ilyen lehetőségre nem nagyon van kilátásom.
Itt egy teszt.
Következő: »»   112 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem