Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   13 / 59
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Hmm... de kár.
(#) Cirboja hozzászólása Máj 1, 2010 /

Sziasztok!
Most akartam feléleszteni az Alkotó féle nyákon készülő HTA30-amat.Az egyik csatornánál a tápfesz rákapcsolása után kb. 1 mp-el a T7 jelű BC556 "felrobbant",a LED világított,az árammérő nem mutatott semmit.Nosza,irány a másik csatorna.Ott nem robbant semmi,de azR27és R31 jelű 100 ohmok elfüstöltek világító LED kíséretében.A 220 ohmos poti középállásban,időm se volt tekergetni.BDT64-65 van a végeken nem BDW.Néztem a kondi és dióda polaritásokat,forrasztási hibát de semmi.Valami tippet kérnék ha lehet...Ehhh,nem megy ez nekem...
(#) CIROKL válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Idézet:
„BDT64-65 van a végeken nem BDW.”
Most vásároltad a BDT ,mennyi a tápfeszültséged ?
Idézet:
„a tápfesz rákapcsolása után kb. 1 mp-el”
Egy az egyben csak úgy rákapcsoltad a tápfeszt ?
(#) Cirboja válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Mostanában vettem a HQ Videotól.AC 48V a táp.
Ampermérőn keresztül,de nem mutatott semmit.(kb 14-16mA) MOROCCO felirat van rajtuk

Akkor ez a gond ! ezzel anno szembesültem én is . Sajnos a BDT -ből csak hamis példányok amik vannak , és még ráádásul más gyártmyány is amit belehet szerezni. Viszont ez az inditási módszer itt sajnos kevés ezért száltak el azok a szegény tranzisztorok .
MIN egy áramkorlátos táp vagy egy primer ágban behelyezett izzó amit kellett volna alkalmazni , akkor talán megmaradtak volna a tranzisztorok ?
Dettó így jártam anno a BDT-vel , ekkor cseréltem a BDW párosra , azóta nyüstölöm mindkét HTA-mat .

A hamis tranzisztorok eszerint kisebb teljesítményűek vagy mi a baj velük?Áramkorlátos táp nincs,marad az izzó.A LED akkor világít ha a kimenet túl van terhelve?Vagy mit jelez?De elvileg ezekkel is fel lehet éleszteni?

Idézet:
„LED akkor világít ha a kimenet túl van terhelve?Vagy mit jelez”
Szerintem csak a powert jelzi ? de erre majd Alkotó válaszol , nem tudom melyik tervet épitetted ezért nem ismerem azt .
(#) Alkotó válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Figyeltél rá, hogy a két panel nem egyforma, hanem nagyjából tengelyesen tükörképei egymásnak. Ez azért fontos, mert többek között a végtranyók helyzetét is érinti, tehát oda kell figyelni, hová melyik hová kerül.
Az áramkorlátos tanácsot fogadd meg CIROKL-tól. Jó sok bosszúságtól kímélheted meg magad, illetve jó sok pénzt is megtakaríthatsz. Ha nincs jobb, akkor egy kellően nagy feszültségű izzót tegyél a biztosíték helyére (ide kell 3db 24V/10W-os szofita égő sorbakötve).
Valamelyik beültetésen a tápfeszt egyenirányító diódákból oldalanként kettő fordítva van. Ez mondjuk semmilyen kárt nem okoz, csak éppen nem kap tápot a puffer.
Javaslom először csak a tápot kipóbálni (bizti nélkül). Utána még mindig cső nélkül a végfokot magát. Itt be kell tudnod állítani a nyugalmi áramot (nálam sima poti van, amit elég finoman kell állítgatni, mert rövid a "munkaszakasza"), ami egyébként csak egy kicsivel van a középállás mellett (legalábbis nálam). C3 lábát ha megérinted zúgnia kell. Ha ez is jó, jöhet a csőfűtés bekötése, meg a cső berakása.

Holnap még megnézem mi pusztult el a tranyók közül és próbát teszek egy izzóval.Úgyis mindjárt fizetés,rendelek néhány BDW-t,ha az a bevált típus.
Ez még nem a csöves változat lesz,csak a mezei.
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Most már én se tudom miről is beszélünk. A csövesben nincs led.
(#) Cirboja válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Én nem beszéltem csőről .Csak füstről...belinkeltem az elözö hsz-omhoz a nyákodat amiről szó van.

Igen ennél a változatnál a powert jelzi a LED és a 24 voltos stab -ról megy .Javaslom a BDW tranzisztorokat hozzá azzal nem lessz gondod csak majd az élesztésnél körültekintőbben járj el , ha netán nem tiszta valami akkor kérdezz , szivesen válaszolunk ez ügyben is .

Azt hittem hogy a védelem aktivitását jelzi vagy ilyesmi.
Köszönöm,majd kérdezek,biztos lesznek még gondjaim(szoktak lenni).Most pedig megyek dolgozni a munka ünnepén...

Félreértettem, bocsi. Én voltam figyelmetlen. Itt a két panel teljesen egyforma, csak egymás mellé tettem két példányban.
Biztos, hogy R27 és R31 füstölt? Nem látom milyen probléma kapcsolhatja össze őket.
A BDW83-84 "D" jelű változata van nálam is mindkét erősítőben. Tökéletesen működnek.

Igen ezek füstöltek,azon a csatornán ahol nem robbant a BC556.A másikon nem füstölt ellenállás,csak a Bc556 szállt el.

Akkor kitartást és türelmet kívánok. Attól tartok a végtranyók cseréjén kívül egyéb javítani való is lesz még (de ne legyen igazam).

Kösz,reménykedek hogy összejön előbb utóbb.

Egészen biztos.
Csak azért hoztam szóba, mert szokatlanok a hibáid. A T7 egy koppanásgátló, akár ki is hagyhatod. R27 és R31 elégésére elég nehéz magyarázatot találni. Így valószínűleg több, egymástól független hibával küzdesz.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Egy teljesen elfogulatlan, és tökéletesen szubjektív vélemény:
első feleségem (most már pár nap hallgatás után) megjegyezte, "mintha más lenne most a zene, puhább és selymesebb". És erre oda kell figyelni, mert Ő magátol mondta mindezt, feltűnt neki.
(#) Cirboja válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Na megjöttek a BDW-k,hozzáláttam az "újjáépítésnek".Kicseréltem 3 BC556-ot,2 546-ot+a "szénréteg"-gé vált (he-he) ellenállásokat,így sikerült életre kelteni mindkét oldalt.A potik helyére trimmereket raktam és már csak egy bajom van.Mégpedig:az egyik oldalon 24,8-25,8mA-ig,a másikon 24,6-29,4mA-ig tudom állítani a nyugalmit.Gondolom a trimmer közelében lévő ellenállások valamelyikének cseréjével lehetne tovább is növelni az áramot.Az eredeti cikkben 100mA-t írnak a két csatornára,tehát 50-50mA.Mit kellene cserélnem és mekkorára?Ez itt a kérdés.
(#) CIROKL válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Mekkora a trimer étéke? Valószinű az 1,2 K irányába csökkentsd PL-ul 800 Ohmra , Nálam a trimer 250 ohm a 270 az maradt és az 1,2K az módosult 820 ohm ra , de a tápfeszültségem 60 Volt .Így a trimer KB közép állásban van a 10 mVolt -os beállitásnál.
(#) Cirboja válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

220 Ohm.A tápfesz 65V DC.Kicserélem az 1,2K-t 800-ra.Az 50mA lesz a megfelelő értéka ny.á.-ra?
(#) CIROKL válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Táp feszültséged az mekkora ? az 1,2K legyen 1 K és nézd hogyan alakul ?
Idézet:
„.Az 50mA lesz a megfelelő értéka ny”

Nálam 60 mAmper amin megy a nyugalmi áram . A 0,33 ohm os ellenáláson mérsz 9-10 mVoltot az kb annyi . Végülis állíthatod 50-50 - re is természetesen ahogy gondolod , ebben az esetben a 0,33 ohm on 7-8 mVolt mérhető.
(#) Cirboja válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Az 1,2k cseréje 1k-ra nem hozott változást,a 270 ohmot 150-re cserélve már 42mA-tudok beállítani,így ez megoldódott ,berakok 100 ohmot akkor meglesz az 50mA Köszönöm a segítséget!
(#) Alkotó válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Idézet:
„Az eredeti cikkben 100mA-t írnak...”

Szerintem a leírásban -mellékeltem a vonatkozó részt- 30mA-ről van szó.
Nálam eredeti alkatrészértékekkel, sokkal nagyobb határok között állítható a nyugalmi áram. Most ezért nem rakom össze a mérést, de kb. 5-500mA körüli tartományra emlékszem. Ha nálad ez nem így van, célszerű lenne a T6-al felépülő áramgenerátort megnézni (konkrétan az egyik csatornámon baj volt a D2 diódával, ami okozott némi fejtörést).

img185.jpg

(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Ezt ki kell hogy korigáljam mert rosszul de nagyon rosszul irtam le !
Szóval a két csatornára értettem a 60 mA nyugalmi áramát de ez így nem helyes mert csak egy csatornára lehet levezetni helyesen !

Az áram = feszültség / ellenállás, azaz 0,01/0,33=0,0303 azaz 30mA.
Tehát a 10mV beállítása = 30mA
(#) Cirboja válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

A cikk végén az adatok felsorolásánál írtak 100mA-t,valahogy ez maradt meg a fejemben de ezek szerint a 30 a jó.Korai volt az örömöm.Az egyik oldalon a 270 ohmot 100 ra cserélve sikerült 45mA-t beállítani.(ezt majd visszaveszem 30-ra)Itt látszik is a koppanásgátló működése,mert bekapcsoláskor kb,23mA-utána pár mp.elteltével felugrik a beállított értékre.De a másik oldalnál akárhogy cserélgettem az ellenállásokat, 25,6-25,8 mA -tól nem mozdul a trimmerre ennyit reagál.Kabaré.Csak már egyre kevésbé tartom viccesnek. Olyan ,mintha itt nem lenne meg az az "átkapcsolás".
(#) Alkotó válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Megnéztem mi is az a 100mA a cikk végén. A két csatorna együttes teljes nyugalmi áramfelvétele. Tehát ez nem csak a végtranzisztorokon folyó 30mA-ek összege, hanem a teljes kapcsolásé. Mivel áram nem csak a "végeken" folyik, hanem számos egyéb helyen is, hiszen minden egyes fokozatot be kell állítani egyenáramúlag is, illetve van egy 7824-es stabilizátorunk is, ami szintén fogyasztó és rádásnak még egy áramgenerátorunk is van. Ezek az áramok persze nem nagyok. Csupán azért van külön kiemelve a végeken folyó áram, mert annak nagyságát be kell állítani, a többi áram "magától" áll be.

Hasonlítsd össze a JÓ és a ROSSZ csatorna T6-os tranzisztorának BE és BC feszültségét, illetve CE feszültségét is. Látatlanban még mindig azt mondom, hogy ne az ellenállásokat cserélgesd, hanem az áramgenerátort vizsgáld.
CHZ írta valahol, hogy a T5 CE-e közé érdemes tenni egy 10-100nF körüli kondenzátort (utólag én is beraktam). Ez megakadályozza az esetleges gerjedést, de ártani biztosan nem fog.
(#) Cirboja válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

Beraktam a T5 C-E közé egy egy 47nF-ot.Megmértem a T6-ok feszültségeit.A jó oldalon :T6 B-E= 0,584V;B-C= 38,3V;B-E= 39,0V A rossz oldalon: B-E=0,604V;B-C=34,7V;E-C=35,0V.De azt nem tudom mi ebből a tanulság
(#) Alkotó válasza Cirboja hozzászólására (») Máj 5, 2010 /

A tanulság: ez a rész jól működik. (Lemértem az enyémet is: BE=0,604V; BC=34,4V; EC=35V)
Nem marad más hátra, R20-at és R22-t változtasd. Most lusta vagyok végiggondolni, de az irány éppen fordítottnak tűnik helyesnek, azaz R22-t kell csökkenteni (270R-ról mondjuk 100R-ra), nem pedig R20-at, ha növelni akarod az áramot.
Következő: »»   13 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem