Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A chipben nem fut... szimulátorban nem is próbáltam. Azért köszönöm, hogy megnézted... én se látok hibáját, lehet a prociban röppent el valami (bár minden egyéb funkciója megy), de én leginkább arra gyanakszok, hogy nem értek a stack és frame megfelelő beállításához...
![]()
Számoljunk: 4.800.000 (Hz) / 8 (Prescale) / 256 (itt csordul túl -> ez váltja ki a megszakítást) -> ez kb. 0.43ms. Ami nem túl sok. Esetleg ki lehetne próbálni egy nagy előosztással. Pl.: 1024-el, igy 54ms a megszakítási idő. Ha van lehetőséged rakd egy kimenetre, megszakitásban: toggle "kimenet", és mérd szkóppal. Ha nincs: led a kimenetre: Prescale: 64 és egy byte-ot növelsz eggyel megszakításban. Ha az túlcsordul akkor váltasz kimenetet. Ha jól számolom ez meg így 0,87s. Szemmel jól látható.
(még: ezzel azt is könnyen tesztelheted, hogy a kristály jól van-e beállítva) (remélem jól számoltam)
Ami lemaradt: ez a program több okból nem alkalmas az időzítős megszakítás kipróbálására szerintem.
Sziasztok,
Minek van nagyobb esélye, hogy 3db attyny45 ből 3 rossz, vagy a AVR-Doper csinál úgy mintha minden jó lenne, mégsem dolgozik jól? Ír, ellenőriz, olvas, de a csip nem működik, még a legegyszerűbb (már kipróbált programmal sem) ![]() Előre is köszi.
Az utóbbi.
Nézd meg, hogy jól állítottad-e be fordításnál az órajelet és a Fuse biteket is ellenőrizd le.
Üdv professzorok.Atmega 88 SMD vel csinálok egy trikoptert. A proci belső oszcillátor módban fog működni, és az a kérdésem hogy égetés közben kell e segéd kvarcot csatlakoztatni ??
Tehát: SCK_MOSI_MISO_RESET_és természetesen a táp.
Nagyon köszönöm a gyors választ. ![]() Köszi, a választ. Annyit segítettél, hogy hideg fejjel átnéztem Topi ;AVR-Doper, USB-s ISP programozó cikkét, és kilestem mi az ami eltér. Most megy minden. Ismétlés a tudás ........
A programozóban lévő vezérlő beégetésénél figyelj a fusebitek állására. Ahogy a cikkben is van. Amúgy nincsmit
![]()
Sziasztok!
Olvastam, több helyen is ebben a topicban, hogy hogy lehet atmega8 -cal PWM jelet csinálni, de mindenhol 1 db PWM kimenetet csinált az illető (javítsatok ki légyszi ha elsiklottam valami felett). Nekem viszont, arra lenne szükségem, hogy egyszerre kezeljek 3 db potmétert, 3 db egymástól független (eggyidejűleg más-más kitöltési tényezővel futó) PWM jelet és egy 4digites 7szegment kijelzőt. A potik beolvasását és a 7szegmens kezelését meg is tudom oldani, de sehol sem találtam 3 PWM jelhez mintaporgramot, pedig, ha jólértelmezem az adatlapját, akkor tudná amit szeretnék. Tudnátok segíteni ebben? Előre is köszi szépen! Üdv! Barbár
Szia!
Pedig van 3 db PWM-re pelda. Olvasad el a WILL-I robot epiteserol irt cikkeimet. A masodik verzioban pont 3 PWM jelet hasznalok. 1. PWM - egyik motor sebesseget valtoztato PWM (Timer1 A csatorna) 2. PWM - masik motor sebesseget valtoztato PWM (Timer1 B csatorna) 3. PWM - IR erzekelot mozgato szervot vezerlo PWM (Timer2) Udv.: Gabor
Nezzed meg az alabbi linken a Complete motor control with PWM peldat. Neked csak az OC1A, OC1B es OC2 labra vonatkozo resz kell, a motor1-3 A,B labak vezerlese nem kell.
Bővebben: Link
Ugye a pwm-nek a timer-ekhez van köze. Akkor összesen hány kimenetet tudok pwm módban vezérelni egy Mega8-ason ?
Szia!
Igen a Timer-ekhez van köze. A timer1-nek (ami 16 bit-es) két kimenete van (OC1A és OC1B). A Timer2-nek (8 bites) egy (OC2). Így összesen 3 PWM kimenete van.
Erre jutottam én is, de nem voltam benne biztos. Köszi
Nem 3 PWM kimenete van az ATmega8-nak, hanem 22!
Hardveres PWM-bol, ami a Timereket hasznalja, abbol tenyleg csak 3 kimenet van. De ha pl valaki egy hexapodot epit (6 lab, labankent 3 szervoval), akkor csak a szoftveres PWM johet szoba, de annak a megvalositasa nem olyan egyszeru mint a hardveres PWM-e.
Ha 5V-os relét vezérlek akkor kell ellenállás a tekercs és az avr kimenet közé ? ha igen mekkora ?
Szia!
Annak a relének 30mA az áramfelvétele. Szerintem ez már sok az AVR kimenetének. Tégy be egy tranzisztort hozzá.
Sziasztok.
Játszogatok egy Attyny45-el, és össze sikerült ütni egy ADC-t. Hogy lássam mit csinál az ADCH-t rátettem a PORTB-re. Azt vettem észre, hogy a potméter (100K) állásától függően helyenként értelmezhetetlen "pergés" villódzás van. Az alsó 3 biten főleg. Ha a kzemmel varázsolok felette, még változik is. Kérdések: Normális ez így? ... nem hiszem ![]() mit lehet tenni ellene (Ha számít a kód felteszem...) Előre is köszi.
Sziasztok!
Nem tudtam jobb témát hová írják,de talán még belefér. Ma összeépítettem a AVR-ISP kit-t s, van egy problémám. Amikor rádugom a gépre lecsapja a gépet ![]() Ez életem 3. forrasztása úgyhogy pár helyen eléggé randa lehet ![]() ![]()
Túl nagy áramot akar felvenni az USB-ről.
Fordított polaritásra tippelnék első körben. A kép nagyon gyenge egy elemzéshez.
1. 100nF legyen kozel a VDD/GND labakon.
2. Hasznalni kell az adatlapban ajanlott "ADC Noise Canceler" technikat. Adatlap: 133. old. Lenyege hogy: Egyszeres ADC atalakitast kell beallitani. A CPU-t el kell kuldeni aludni, amig az ADC dolgozik. ADC interruptot beallitani. Mikor vegzett a meressel, a megszakitas felebreszti a procit,... Mindez azert kell, mert nincs kulon analog tapja az ADC-nek, es nem lehet megfelelo kulso LC szurest alkalmazni az ADC tapjan, a CPU es a portok altal keltett zaj kiszuresere.
Köszi , erre nem gondoltam!
Lehet, valami fordítva lett bekötve, átnézem. Holnapra csinálok egy jobb képet.
Proba elott ajanlott : Alkatresz labakat rovidre vagni. (mar forrasztas elott kellene) Panelt letakaritani. Bementi, kimeneti, tap csatlakozokon merni, nincs-e rovidzar. Foleg USB eseten kulonoseb ajanlott.
![]()
hello mondenkinek!!!Azt szeretném kérdezni, hogy honnan lehetne venni AVR-t vagy PIC-t és pl. az AVR-ek milyen árak körül mozognak (legolcsóbb-legdrágább vagy hogy melyiket érdemes kezdésnek venni és mennyiért)?
Meg nem merultem el a soros kommunikacio rejtelmeiben, de azt tudom, hogy barmelyik I/O labat lehet hasznalni, csak szoftveresen kell megoldani a soros kommunikacio kezeleset.
Sziasztok!
Átnéztem, a kondik jól vannak bekötve, a led is. Az IC-k 1. lábai is a helyükön. Nem értem, ötletek? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |