Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A chipben nem fut... szimulátorban nem is próbáltam. Azért köszönöm, hogy megnézted... én se látok hibáját, lehet a prociban röppent el valami (bár minden egyéb funkciója megy), de én leginkább arra gyanakszok, hogy nem értek a stack és frame megfelelő beállításához...
Számoljunk: 4.800.000 (Hz) / 8 (Prescale) / 256 (itt csordul túl -> ez váltja ki a megszakítást) -> ez kb. 0.43ms. Ami nem túl sok. Esetleg ki lehetne próbálni egy nagy előosztással. Pl.: 1024-el, igy 54ms a megszakítási idő. Ha van lehetőséged rakd egy kimenetre, megszakitásban: toggle "kimenet", és mérd szkóppal. Ha nincs: led a kimenetre: Prescale: 64 és egy byte-ot növelsz eggyel megszakításban. Ha az túlcsordul akkor váltasz kimenetet. Ha jól számolom ez meg így 0,87s. Szemmel jól látható.
(még: ezzel azt is könnyen tesztelheted, hogy a kristály jól van-e beállítva) (remélem jól számoltam)
Ami lemaradt: ez a program több okból nem alkalmas az időzítős megszakítás kipróbálására szerintem.
Sziasztok,
Minek van nagyobb esélye, hogy 3db attyny45 ből 3 rossz, vagy a AVR-Doper csinál úgy mintha minden jó lenne, mégsem dolgozik jól? Ír, ellenőriz, olvas, de a csip nem működik, még a legegyszerűbb (már kipróbált programmal sem) Előre is köszi.
Az utóbbi.
Nézd meg, hogy jól állítottad-e be fordításnál az órajelet és a Fuse biteket is ellenőrizd le.
Üdv professzorok.Atmega 88 SMD vel csinálok egy trikoptert. A proci belső oszcillátor módban fog működni, és az a kérdésem hogy égetés közben kell e segéd kvarcot csatlakoztatni ??
Tehát: SCK_MOSI_MISO_RESET_és természetesen a táp.
Nagyon köszönöm a gyors választ. Köszi, a választ. Annyit segítettél, hogy hideg fejjel átnéztem Topi ;AVR-Doper, USB-s ISP programozó cikkét, és kilestem mi az ami eltér. Most megy minden. Ismétlés a tudás ........
A programozóban lévő vezérlő beégetésénél figyelj a fusebitek állására. Ahogy a cikkben is van. Amúgy nincsmit
Sziasztok!
Olvastam, több helyen is ebben a topicban, hogy hogy lehet atmega8 -cal PWM jelet csinálni, de mindenhol 1 db PWM kimenetet csinált az illető (javítsatok ki légyszi ha elsiklottam valami felett). Nekem viszont, arra lenne szükségem, hogy egyszerre kezeljek 3 db potmétert, 3 db egymástól független (eggyidejűleg más-más kitöltési tényezővel futó) PWM jelet és egy 4digites 7szegment kijelzőt. A potik beolvasását és a 7szegmens kezelését meg is tudom oldani, de sehol sem találtam 3 PWM jelhez mintaporgramot, pedig, ha jólértelmezem az adatlapját, akkor tudná amit szeretnék. Tudnátok segíteni ebben? Előre is köszi szépen! Üdv! Barbár
Szia!
Pedig van 3 db PWM-re pelda. Olvasad el a WILL-I robot epiteserol irt cikkeimet. A masodik verzioban pont 3 PWM jelet hasznalok. 1. PWM - egyik motor sebesseget valtoztato PWM (Timer1 A csatorna) 2. PWM - masik motor sebesseget valtoztato PWM (Timer1 B csatorna) 3. PWM - IR erzekelot mozgato szervot vezerlo PWM (Timer2) Udv.: Gabor
Nezzed meg az alabbi linken a Complete motor control with PWM peldat. Neked csak az OC1A, OC1B es OC2 labra vonatkozo resz kell, a motor1-3 A,B labak vezerlese nem kell.
Bővebben: Link
Ugye a pwm-nek a timer-ekhez van köze. Akkor összesen hány kimenetet tudok pwm módban vezérelni egy Mega8-ason ?
Szia!
Igen a Timer-ekhez van köze. A timer1-nek (ami 16 bit-es) két kimenete van (OC1A és OC1B). A Timer2-nek (8 bites) egy (OC2). Így összesen 3 PWM kimenete van.
Erre jutottam én is, de nem voltam benne biztos. Köszi
Nem 3 PWM kimenete van az ATmega8-nak, hanem 22!
Hardveres PWM-bol, ami a Timereket hasznalja, abbol tenyleg csak 3 kimenet van. De ha pl valaki egy hexapodot epit (6 lab, labankent 3 szervoval), akkor csak a szoftveres PWM johet szoba, de annak a megvalositasa nem olyan egyszeru mint a hardveres PWM-e.
Ha 5V-os relét vezérlek akkor kell ellenállás a tekercs és az avr kimenet közé ? ha igen mekkora ?
Szia!
Annak a relének 30mA az áramfelvétele. Szerintem ez már sok az AVR kimenetének. Tégy be egy tranzisztort hozzá.
Sziasztok.
Játszogatok egy Attyny45-el, és össze sikerült ütni egy ADC-t. Hogy lássam mit csinál az ADCH-t rátettem a PORTB-re. Azt vettem észre, hogy a potméter (100K) állásától függően helyenként értelmezhetetlen "pergés" villódzás van. Az alsó 3 biten főleg. Ha a kzemmel varázsolok felette, még változik is. Kérdések: Normális ez így? ... nem hiszem mit lehet tenni ellene (Ha számít a kód felteszem...) Előre is köszi.
Sziasztok!
Nem tudtam jobb témát hová írják,de talán még belefér. Ma összeépítettem a AVR-ISP kit-t s, van egy problémám. Amikor rádugom a gépre lecsapja a gépet Biztos valahol van egy zárlat de azt nem tudom hol.... Ez életem 3. forrasztása úgyhogy pár helyen eléggé randa lehet Tud valaki segíteni?
Túl nagy áramot akar felvenni az USB-ről.
Fordított polaritásra tippelnék első körben. A kép nagyon gyenge egy elemzéshez.
1. 100nF legyen kozel a VDD/GND labakon.
2. Hasznalni kell az adatlapban ajanlott "ADC Noise Canceler" technikat. Adatlap: 133. old. Lenyege hogy: Egyszeres ADC atalakitast kell beallitani. A CPU-t el kell kuldeni aludni, amig az ADC dolgozik. ADC interruptot beallitani. Mikor vegzett a meressel, a megszakitas felebreszti a procit,... Mindez azert kell, mert nincs kulon analog tapja az ADC-nek, es nem lehet megfelelo kulso LC szurest alkalmazni az ADC tapjan, a CPU es a portok altal keltett zaj kiszuresere.
Köszi , erre nem gondoltam!
Lehet, valami fordítva lett bekötve, átnézem. Holnapra csinálok egy jobb képet.
Proba elott ajanlott : Alkatresz labakat rovidre vagni. (mar forrasztas elott kellene) Panelt letakaritani. Bementi, kimeneti, tap csatlakozokon merni, nincs-e rovidzar. Foleg USB eseten kulonoseb ajanlott.
Akkor nem egy hanem 11 duplex soros portja is van a vezérlőnek???
hello mondenkinek!!!Azt szeretném kérdezni, hogy honnan lehetne venni AVR-t vagy PIC-t és pl. az AVR-ek milyen árak körül mozognak (legolcsóbb-legdrágább vagy hogy melyiket érdemes kezdésnek venni és mennyiért)?
Meg nem merultem el a soros kommunikacio rejtelmeiben, de azt tudom, hogy barmelyik I/O labat lehet hasznalni, csak szoftveresen kell megoldani a soros kommunikacio kezeleset.
Sziasztok!
Átnéztem, a kondik jól vannak bekötve, a led is. Az IC-k 1. lábai is a helyükön. Nem értem, ötletek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |