Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   974 / 2208
(#) Imi65 válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 9, 2010
Itt az ismertetője az ECC808-nak.
(#) torcsi2 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 9, 2010
Köszönöm a képeket.
Ma összedoptam lengőbe.
Nem szólt annyira rosszul ahoz képest,hogy nem sokat számoltam.Csak mikor kész volt az alapbeállítást megcsináltam. A hiraga is lengőben van szerelve csak akkor építem össze ha már minden beállítással végeztem.
Most pedig elolvasom amit linkeltél.
Köszi mégegyszer.
(#) torcsi2 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 9, 2010
Megépítettem de egy kis módosítás kellet hozzá.
Így már elfogatható hangokat produkált.
Különben igazad van az áthallás nem lett valami kielégítő adat mérésnél. És persze a hangja sem tökéletes.
(#) torcsi2 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 9, 2010
Hasznos olvasmány volt.
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Máj 9, 2010
A pentóda részt kell megvizsgálni. 150 Ohm a katódba. 470k a rácslevezető. 220 Ohm a segédrács ellenállás a +230V-ra. Az anódot meg egy mA mérőn keresztül +230V-ra kötni. Figyelni kell az anódáramot, hogy növekszik-e.
(#) walter válasza Doncso hozzászólására (») Máj 9, 2010
djhans válasza szerintem jó, talán egyszerűbb a katód ellenálláson mérni a feszültséget, ha növekszik, gáz!
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 9, 2010
Egyetértek, viszont az anódba nem tennék 5k ellenállást mert azt a kimenő váltakozóáramúlag produkálja. (DC ellenállása pár száz Ohm). Anódot lehet közvetlenül, vagy árammérőn keresztül a tápra kötni.
(#) sturbi válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 9, 2010
Hát bevallom elég nehéz elképzelnem, hogy ez így jó. Szerintem a lehellet is túlvezérli katódellenállás nélkül, nemhogy egy CD játszó. Iindulóáramos rácselőfeszhez kevés az 1 Mohm rácslevezetőnek (akkor kell a 10 Mohm), úgy gondolom kellene a 1,5-1,8 K katódellenállás, 250 V körülre belőtt tápfesszel a helyes működéshez, akkor végülis jó lenne az 1 M rácslevezető is, de a max. 100 K jobban illeszkedik a mai jelforrásokhoz. 1 mA nyugalmi áram körül jónak kellene lenni 100 K anódellenállással is, akkor kisebb az erősítése is a fokozatnak (plusz ha nincs hidegítve a katódellenállás az is csökkentené az erősítést és növelné valamelyest a terhelhetőséget, nagyobb bemenőjelet is elviselne, mint katódellenállás nélkül, vagy hidegített katóddal).
-De végülis te építetted meg, szerintem nem jó a rajzod, az enyémet jónak tartom, úgy látszik tévedtem.
(#) torcsi2 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 9, 2010
Nem azt mondtam , hogy nem jó a rajzod hanem , hogy mostani kiépítés vált halgathatóvá.
A katódellenállás bent volt de kivettem.
Normende rádiónak is hasonló volt a rajza.
Ha lesz megint egy kis időm még tovább folytatom.
De addig is köszönöm , hogy segítettél.
(#) Gery78 válasza Gory hozzászólására (») Máj 9, 2010
A kimenővel egyező vasmagot nem úgy értettem, hogy ugyanakkora, hanem ugyanolyan minőségű vasat érdemes használni fojtónak, mint a kimenő anyaga. Bocsi ha rosszul fogalmaztam. Természetesen kisebb vas is elég csak ne biliacél legyen. Nekem EI66-os magon van 4 fojtóm 0,2mm-es légréssel, és 10H-s. A huzalátmérőt a fojtón átfolyó áramhoz illik méretezni, nekem 0,28mm-es átmérőjű huzal van rátekerve, amennyi a csévére ráfér, ez a vastagság 100mA-hez jó. A induktivitást a menetszám határozza meg, minél nagyobb a menetszám annál nagyobb az induktivitás. A légrés méretével is vigyázni kell, mert a kiszámított menetszámhoz tartozik egy légrésméret, és egy induktivitás. Ha megnő a légrésméret valami miatt (pl helytelen szerelés) akkor a kiszámolt induktivitás drasztikusan lecsökken a felére negyedére.
(#) sturbi válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 9, 2010
A régi rádiókban gyakran használtak indulóáramos rácselőfeszt az ECC 83-nál 2-300 Kohm anódellenállással, (1 Mohm rácslevezetővel még nem láttam) de ezek 100 mV körüli bemeneti érzékenységgel rendelkeztek, (és a kimenetüket egy gyengébb kábel is "meggörbítette") amit könnyen túlvezérel egy 1 Veff kimenetű CD vagy műholdvevő, meg ilyesmi, akkoriban 30-100 mV kimentű források voltak, ma 1 V környéke a divat, amit 47 K-ra is lead (CD 10 K-ra is). Alapvetően az ECC83-808 a nagy erősítési tényező/nagy belső ellenállás miatt (nem építhető vele kis erősítésű, jól terhelhető fokozat, nem lehet kicsi a munkaellenállása) nemigen alkalmas egymagában vonalerősítő célra, katódkövető kell utána, és akkor még mindig probléma az 50 fölötti erősítés (fázisfordítást sem róttuk fel).
(#) hgy válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 10, 2010
No és melyik jóhangú cső? Melyik gyártótól?? Melyik gépsoron, kinek gyártva??? Hi-Endre vagy hangosításra??? Sohasem lesz vége...
Igenis jó cső kisjelű erősítő első fokozatába. Sem őt, sem testvérét, az ecc 83-at nem 100 W-os erősítők meghajtására tervezték....... Bocs BEAG fanok.
De vannak itt idősebb, tapasztalt szakik, vélemény?
(#) hangszoros válasza hgy hozzászólására (») Máj 10, 2010
Nem vagyok Beag fan !
Inkább vérzik a szivem, mert a dolgozók preciz munkája a sok jó anyag elherdálodott a rosz tervezések folytán.
A jól sikerültnek számitó produktumai is max használható kategoriába sorolhatók
A jogelöd az EAG 10 kört rájuk ver
(#) kocos hozzászólása Máj 10, 2010
Én úgy gondolom, az ECC808-nak azért nem lehetett nagy "karrierje", mert a csőgyártás vége felé jelent meg... viszonylag kevés kapcsolást terveztek rá, ECC83-at helyettesíteni, az eltérő lábkiosztás miatt meg nem jó .. nem is gyártottak belőle olyan sokat, mint elődeiből, így kevesen mernek kísérletezni vele...
Kora hetvenes években készült Austrovox ( osztrák ), Dynacord, és Echolette ( Ny.Német ) full csöves,és hibrid hangszererősítőiben is használták !
Ugyan az APX-100 ban is van, de ez az erősítő elég sok "viccet" tartalmas, pl a katodin fázisfordító közvetlenül hajtja a nagy "böhöm" végcsöveket... hát gratulálok a tervezőknek... persze az alumínium hangoszlopok saját torzítása, és dobozhangja miatt fel sem tűnhetett az erősítő torzítása De nem is volt cél a kiváló hangminőség, csak a nagy teljesítmény, és a sokszor 24 órás üzem melletti stabilitás ( MÁV )

Ja, és a BEAG-ba szerintem azért kerülhetett,mert az új csövet ki kellett próbálni, fel kellett használni ... Viszont csöves HiFi erősítő iparszerű gyártása akkoriban nem ( sem ) volt ... az előfokok pedig már szinte mind tranzisztorosak voltak... Nem tudom egyébként, hogy a BEAG-nak a studitechnikai részlege, amik közt sok kiválótermék van, főleg monitorok, alkalmazta-e ezt a csövet..
az viszont gyanús, hogy "felsőbb nyomás" miatt kerülhetett az APX-be, még , ha oda fölösleges is volt, Na meg jött a Moszkvai olimpia, amit - információim szerint - nagyrészben APX 100-ak hangosítottak ( orosz feliratok az oldalán, PL519-es exportcsövek, sőt teljesen cirill feliratos példányok ), és "produkálni" kellett valami "újat" a cocalista iparnak ....
(#) torcsi2 válasza kocos hozzászólására (») Máj 10, 2010
Ugyan ezeket olvastam róla én is.
De hát csak ilyen csövem van itthon.
Költségvetésem nem enged vásárolni.
(#) Gory válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 10, 2010
Értem. Hát a kimenőim toroid magon vannak De ha tudok 3 egyforma SM42 magot szerezni akkor rátekerem a 0,32-es huzalt. Amúgy csak 50mA-re kéne, de vékonyabb huzalom nincs.
(#) djhans hozzászólása Máj 10, 2010
Gondolom megosztom veletek ha valakit érdekel, hogy min dolgozom mostanában. Egy csöves RIAA korrektor lesz az első. Az elektroncso.hu oldalról. 4db ECC lesz a sztereóhoz. Stabilizált lesz az anódfesz és a fűtőfesz. A következő meg egy pacsirta (EL84) SE lesz.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Máj 10, 2010
Nocsak, a hálózati tőlem van?
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Máj 10, 2010
Igen!
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Máj 10, 2010
Ó, nagyszerű! Kár hogy akkor pottyantál be a börzére, mikor mentünk haza, de legalább meg tudtam köszönni a huzalt!

Müszi
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Máj 10, 2010
Én már fél 8 óta ott voltam csak elkerültük egymást. Szívesen a huzalt.
(#) ticseboy válasza djhans hozzászólására (») Máj 10, 2010
Pacsirta SE? Most végeztem vele, bár ez egy hibrid rádió lett. Ha sikerül megtalálnom a valószinü földhurkot és rákerülnek a rávalók mutatom a képet.
(#) djhans válasza ticseboy hozzászólására (») Máj 10, 2010
Várjuk a képeket.
(#) djhans hozzászólása Máj 10, 2010
Mennyire biztonságosak ezek a pacsirta hálózati trafók? Azért a vasmagot mindenképpen földeljemle ugye? Csak mert a kinézete nem valami bizalomgerjesztő.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Máj 10, 2010
Figyelj nekem is ilyenek vannak a kis EL84se -ben ráádásul az két mono blokk mind kettőben van 1-1 darab . Kitudja milyen idősek de még szépen birják a strapát . Impegráld be aztán biztos semmi gond nem lessz vele a következő 20 évben .
(#) Doncso hozzászólása Máj 10, 2010
Urak, egy kicsit morfondíroztam ma, mit is lehetne kezdeni a mikrótrafóval, és eszembe jutott , nem lehetne e felhasználni kimenőnek? Elég nagy m2-es magja van, masszívnak is tünik, mi a véleményetek? Esetleg az eredeti tekercsét felhasználva? Végül is kb 1:10-es osztása van kb. Mit gondoltok erről?
Üdv. Doncso
(#) teren56 válasza djhans hozzászólására (») Máj 10, 2010
Szia!
A pacsirta végfokot építed meg, vagy csak pacsirta "alkatrészeket" használsz? Azért kérdezem,mert nálam is elkezdődött az EL84SE projekt. Minden anyagom meg van, csak infókat gyűjtök az építéshez.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Máj 10, 2010
Köszi uraim a segítséget (Hans, walter és köbüki)
(#) CIROKL válasza teren56 hozzászólására (») Máj 10, 2010
Idézet:
„A pacsirta végfokot”
Nincs azzal semmi gond , bátran megmerem mutatni , és meg is lehet hallgatni a pacsirta véget , anno azt kopiroztam le csak a meghajtást barkácsoltam hozzá a magam szájam ize szerint .
Pacsirta EL84se
:hide:
(#) varttina válasza Doncso hozzászólására (») Máj 10, 2010
Van két egyforma mikrótrafóm, próbaképpen beraktam GU50 kimenőknek. Erőteljes mély hangokat produkált, viszont a magasakat teljesen levágta. Nagyon alacsony a szilícium tartalma, így csak az alacsony frekvenciákat viszi át.
Szerintem kimenőtrafónak alkalmatlan, viszont fojtótekercsként kiválóan működhet.
Következő: »»   974 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem