Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Az LCM3 leírásban lévő linken pedig elég részletesen van szó róla.
A lényeg az hogy a kondenzátorok nem tökéletesek, hanem a dielektrum tulajdonságai miatt a valóságos kondenzátor egy ideális kondenzátorral és ellenállásokkal sorbakötött parazita kapacitásokkal (amelyek párhuzamosan vannak kötve az ideális kondenzátorral) modelezhetők. Ennek az a következménye, hogy a feltöltés után visszaesik a kondenzátor feszültsége, ahogy a parazita RC tagok még töltést vesznek fel az "ideális" kondenzátorból. Kisütés után pedig megnő a feszültség. Elkóknál a rosszabb dielektromos tulajdonság miatt ez a hatás nagyobb, akár multiméterrel is vizsgálható a jelenség. Ha tényleg érdekel a dolog, akkor a neten rengeteg találat van a "capacitor soakage" vagy a "dielectric absorption" kulcsszavakra. Az Uesr0 = 95 mV nem tragikus, ezzel az értékkel még mindig sokkal pontosabban lehet ESR-t mérni, mint az egyéb hobbi ESR mérőkkel. Itt a fórumon elég sok szó volt erről, talán ha visszaolvasnál... Többek közt le lett írva, hogy a 33nF polipropilén legyen (a tied nem az) vagy X1, X2-es zavarszürő kondik (250-300V váltófeszültségre). Az ajánlott "gyári" induktivitás kb 130 mV körüli feszt ad. Nagyob feszültséget jobb minőségű zárt(fazék) vassal(pontosabban ferrittel) lehet elérni. aminek az AL értéke 160-250 között az ideális 25-20 körüli menetszámmal, amihez viszont a v1.30 HEX kell.
Először is köszi hogy próbálsz segíteni, gondolom kicsit unhatod már te is.
Igen tudom, hogy nem a legjobb a kondim, nem poliprop, mivel olyat nem tudtam venni lomexben. Amúgy próbáltam összerakni 2db 15nF os polipropilénből, de attól se lett jobb. X1 X2 ben sincs 33nF -os náluk sajna. Ezért kérdeztem a tantált, hogy lehet-e vele helyettesíteni. Erre mondjuk nem kaptam választ. Az ajánlott ("gyári") induktivitással van nekem ez a 95mV. Ahogy néztem egy korábbi hozzászólást, és a saját kísérleteim alapján , szerintem a tekercs többet számít itt mint a kondi. De persze én nem értek hozzá, csak a kísérletezésekből ez jött le. (másik 100uH vel 45mV ra esett ) Lehet hogy később megpróbálok tekerni egy saját tekercset, de egyelőre megelégszem ezzel az állapottal ami most van. Este összehasonlítjuk egy full extrás kondikkal épült lcm3 -al az enyémet. Kiváncsi leszek mennyit számítanak majd az extra alkatrészek.
Szia!
Az Elekr@K@ntha-ban vegyél 33nF kondenzátort... Nekik van olyan, ami a kitben is van...
33nF-os kondi a MIKROVILL-ban is kapható. Ha budán laksz (ha nem akkor is). Remélem a mérési eredményeket közzé is teszitek.
Túl szép, de nem kizárt. Nálam MKT X2 2u2 kondi mérési eredménye 2u12, m2, ESR 27mOhm. Légyszi mérd meg a C oldalon is.
köszi
Házi feladat, hogy miért nem jó ide a tantál azon kívül, hogy nem igen gyártják ebben az értékben (33 nF)...
Igaz, benéztem tényleg nincs ilyen értékű. Az meg hogy polarizált kondi a tantál, nem tudom okozott volna-e gondot. Jó lenne ha nem rébuszokban beszélnél, többet okulnék belőle. Kerámia kondi se lenne jó ? Miért csak kizárólag polipropilén fólia a jó ?
Mert baromira változtatja az értékét. A stiro meg stabil. A polip. is jó, sokkal jobb, mint a kerámia.
Mérj meg egy kerámiát, és mérés közben tedd mellé a forró pákát. Ismételd meg egy stiroval is!
Folyamatosan olvasgatva az oldalt,kedvet kaptam némi kísérletezésre az LCM3 műszeremmel kapcsolatban. A műszerben 1,06 program van .Amikor megépítettem az Uesr0 nekem nagyon alacsony volt,le sem merem írni,a képen a jobboldali tekerccsel,aztán cseréltem induktivitást akkor már 60mV környékére javult,a mellékelt képen a középső,a baloldalival már 75-80mV adódott.A másik képen látható kondenzátorral értem el a legjobb beállítást a baloldali tekerccsel kombinálva az Uesr0 érték 151mV adódott,de ekkor az ESR érték meg a duplája lett. 1 ohm 1% és 10 ohm 0,1% tűrésű ellenállásokat mértem próba képen.Végül a kondenzátor maradt és vettem egy másik 100uH induktivitást a HESTORE cégtől,Rend. szám: 10025523,ezt építettem be,az eredményről a képek beszélnek.Bocsánat a sok dumáért!
Egy jó vasmag és kondi csodát tud tenni...
Kedves mindenki!
Örömmel közlöm, hogy megszületett a megoldás a megváltozott viselkedésű LCM3 ESR mérőmre. Hát nem nyákhiba, zárlat, szakadás, rossz forrasztás, hanem a PIC. Csak hogy mindenkine eszébe jusson, hogy a PIC is lehet hibás. Egy újra feltöltve a programot pöccre indult. És most boldog vagyok
Gratula!
Szoftver verzió? Fo ? Uesr ? stb.
Szinte hihetetlen.
Szoftver verzió? Üdv.
Inkább hardver:
vasmag: AL250 N48 11x7 ferrit tekercs: 20 menet 7x0,1 mm sodrat kondenzátor: MKP X2, 33 nF 265 Vac A szoftver (v1.30) csak annyiban érdekes, hogy a 200 mVcc-nél nagyobb feszültség feldolgozásához v1.22-től van felkészítve a szoftver (egyszerű aritmetikai túlcsordulás van kiküszöbölve) A v1.30 pedig a fazékmag miatt kell, mert más (gyakorlatilag nincs) a frekvenciafüggése a fazékmagnak mint a fojtótekercses változatnak. István
Sziasztok! LC mérőt szeretnék építeni, ehhez megépítettem ezt a kapcsolást (kép). A műveleti erősítő kimenetén elvileg 500kHz frekvenciájú jelnek kellene lennie, a frekvenciamérőm nem mutat semmit. A kimeneten körülbelül a tápfeszültség fele mérhető. Kipróbáltam több műveleti erősítővel is, egyikkel sem működik. Van valakinek valami ötlete? Előre is kösz
Kösz a választ. Akkor majd szerzek be LM311 - et, most nincs itthon. üdv
Már kezd az agyam elborulni. Talán korai volt az a nagy boldogság.
Bár mint említettem tökéletesen működik az új PIC-el, és az 1.20 verzióval.Igen ám, de voltam olyan balga, hogy ki akartam próbálni a mérőcsúccsal, ami jelentősen megemeli a műszer használhatóságát.Kipróbáltam, naná, hogy nem működik.Mérőszonda szétszedve, jó. Bedugom, és megjelenik a kijelzőn iC-ESR ? ohm és a világon semmit nem hajlandó mérni. Ezt a szoftvert küldte a Dani kiegészítésként ami most rá van töltve. De az InCircuit nem működik. Csak az nem működik. És itt láttam most is a kapcsolgatások alatt a 85kHz-et.Valakinek valami ölete? Az incircuit nagyon fontos lenne
A mérőszonda kimenetén hány ohmot mérsz?(multiméterrel)
22 ohm-ot.
Megtaláltam a 85kHz et. ha a szonda be van dugva és úgy kapcsolom be, akkor 85kHz a 490, és 360 kHz helyett..Aztán kiakad az F0 85 kHz nél
A bekapcsoláskor nem lehet rajta a szonda, a szoftver nem tud öntesztet és kalibrációt végezni, ezért nem fog elindulni...
A mérőszondát Te raktad össze? A mérőszonda kimenetét rövidrezárva is változatlan a kijelzés?
Idézem neked amit magánban írtam május 6-án :
"A bekapcsoláskor "C" mérés állásban és "mérés" üzemmódban kell lenni a kapcsolóknak. Semmi nem lehet bedugva. Ha így jelentkezett a hiba akkor nem tudom mi a hiba, ezzel még nem találkoztam." Azt hiszem nem olvastad el figyelmesen.
p_istvánnak, és vargaf-nek válaszolva.
A szondát csak akkor csatlakoztattam amikor a rendes bekapcsolási procedúra megtörtént. Miután kiírta, hogy Cx = 0,0pF bedugtam a szondát a kiírás ic-ESR = 2,46 - 1,49 között ohm, ugrálva. A végeket rövidre zárva ic-ESR = ? ohm. A mérőszondát én raktam össze, de ne kezdjétek újból, mert félek a következő kérdésetek az lesz, hogy 9v-os elemmel használom?
A távgyógyítás információ nelkül elég nehéz, még Jézus is csak a fizikai környezetével tudott csodát tenni...
- Milyen alkatrészekkel és értékekkel építetted meg a szondát? ( diódák, kondi ) Egy kép erről is jó volna!
De akkor nem is az F0 és az Fcal volt 85 kHz körüli érték, hanem az Fesr, az pedig jó. Ha bedugtad az adaptert zárd rövidre a bemenetét és kalibráld az iC-ESR-t. Akkor néhány milliohm értéket kell mutasson rövidre zárt kapcsokkal. Mennyi az Uesr értéke? Milyen típusú diódákat használsz?
Szia István!
Természetesen igazad van.Mégis csak elárulom,hogy a kezdeti Uesr0 értékem 36 mV érték volt,innen tornáztam fel 109,9-110mV-ra és bár elértem a 151mV értéket is,de ott már az esr értéket duplájára mérte a műszer,hogy mért maradtam a 110mV-nál (?) ,a képek mutatják.Én most elégedett vagyok és örülök,hogy az 1,06 verzióval van egy ilyen műszerem,köszönet néktek! A belső szoftverhez nem nyúltam.
Szervusz Gábor!
Szerintem is már az első verziók is teljes mértékben kielégítik az "amatőr" igényeket a pontosság és a széles működési tartomány tekintetében! Az összes többi csak szőrszálhasogatás... A tekerccsel a maximalizmuson túl a kis veszteségű tekercs készítés elvi vonatkozásai miatt foglalkoztam, (hegesztő inverter trafó...) ami igazolta is az elképzeléseimet illetve a szakirodalmat. Még egy verziót tervezek kiadni, ami elsősorban a nagy induktivitások méréshatárát terjeszti ki kb. 100H-ig a hardver módosítása nélkül.
megpróbáltam képet csinálni, az összetartó zsugorcsövet már levágtam .Az alkatrészek 22 ohm, 1µF /63V, 2db schottky dióda, a tipusa nem jut eszembe. A rövirezárás után 160,1 mVKövetkező alkalommal 110mV. Ez többször volt. 86,5kHz az Fesr, 0-20 mohm közötti az érték rövizárkor
Akkor mi a gond. A #707629. hozzászólásodban azt írtad, hogy a végeket rövidre zárva ic-ESR= ? ohm. Most meg azt, hogy " 0-20 mohm közötti az érték rövizárkor" . Ez ha nem is tökéletes de elfogadható, Igaz az én műszeremnél ez az érték jobb, csak néhány milliohm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |