Fórum témák
» Több friss téma |
1/C+1/C=1/X ha jól tudom.
Kösz! Akkor a C=(C1×C2)/(C1+C2) képlet megfelel?
Ha elolvastad a linket, akkor miért teszed fel a kérdést??
Sziasztok!
PC tápegységekből kitermelt elkókat milyen célra érdemes/nem érdemes újra felhasználni? Gondolok itt arra, hogy a nagyfreki mennyire kezdi ki ezeket a kondikat? Érdemes-e őket hagfrekis dolgokban újrahasznosítani?
Hcsak nem japán gyártók termékei, akkor nem ajánlom.
Szia!
Azok az elkók tápfeszültség szűrésére alkalmasak, csatolókondinak nem javaslom. Mindenesetre érdemes megmérni a kapacitásukat, és ESR-jüket.
Csatolókondinak pedig éppen alkalmasabbak az alacsony ESR és nagyobb áramterhelhetőség okán, mint az első boltban kapható akármik.
Sziasztok! Elnézést kérek az amatőr kérdésemért.
Azt szertném megkérdezni hogy mit jelent a kondenzátorokon az MK, SH illetve a PO jelölés! A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
A következő problémám lenne. Építgetem a Hiraga féle 8W-os szörnyet. A táptrafóm egy 160VA-es hiperszil. Többféle primere van, ha 240V-ra csatlakozok, akkor egyenirányítás és pufferelés után olyan 16,04-16,05 V egyenfeszültséget mérek terheletlenül. A problémám az lenne, hogy mivel rengeteg puffert kér a kapcsolás (68000µF/tápág) és csak 12 volt körüli feszt. A 25V-os nagy kapacitású elkó 600Ft, de ha csak 16Voltos 22000µF-osakból építkezem, akkor darabja 160 forint. A lényeg, hogy szerintetek ezt a feszültséget elviseli-e 16V-os elkó... A trafót ha nem muszáj nem bontanám meg. Terhelésre szerintem úgyis bekerül a feszültség 16V alá, főleg az A-osztályt tekintve.
Megmértem, és terhelve a feszültség leesik 15,2volt környékére, azt hiszem nem lesz vele gond.
A kondenzátorok feszültségtűrése után kellene nézni, van benne valamennyi túlméretezés, úgyhogy szerintem nem lesz gond. Azért nagyobb időnként nézd meg, nehogy púposodjanak.
Megnéztem a yageo honlapján és ott a 16 voltos 105 fokos elkókat 20 voltra írják (surge voltage). Na majd meglátjuk, egyelőre működnek. Köszi a választ.
Yageo-t ebbe a szépségbe? Jó, tudom, olcsó. De pont a Yageo nem az a minőségosztály, amit határértéken biztonságosan lehet igénybe venni. Nem fog púposodni, egyszerűen durran egyet.
A típusa. Ez írja le alkalmazását, képességeit (hőmérséklet, áram, ESR, méret, stb...)
Egy pár kondi gyártót írnál, amelyek minőségibb elkókat gyártanak? Amiket én ismerek: Jamicon, Rubycon, Roe, Spargue, Vishay, Intertechnik, Epcos
Gagyibb? : Luxon, Yageo, Nippon Van valami olyan rövidítésű, hogy Nic meg Lel, ezek nem tudom mik lehetnek..
A Nippon az egyik legjobb márka a Ruby mellett, a Nichicon is mellé állhat, aztán ide tartozik még a Samhwa, Sanyo, National, Philips, és még pár másik. A Jamicon semmi esetre sem, az a jobb taiwaniak egyike, ahova a yageo(teapo), a jen pan, és talán a Lelon is tartozik. A G-Luxon az elég vegyes még a mai napig is. A japán nagyok igazából elég stabilak, egy-egy nagyon ritka becsúszó széria akad ott is, a taiwaniak kivétel nélkül megjárták a kondipestissel, és ezekről elég sokféle tapasztalat van, mondhatni mindenki mást mond. Ez a vegyes, és nagyban eltérő sorozatok miatt is van, meg azért is, mert a gagyit is hamisítják
![]()
Nálunk Egerben örül az ember, ha kap megfelelő értékű és feszültségű kondit. Olyanról már álmodni sem merünk, hogy válogathatunk a különböző gyártmányok közül.
Fogalmam sincs mi tortenik a kondenzatorokon belul elektrokemiailag de ime egy osregi cikk a kondenzatorok "ujraelesztesere" .Itt az al hogy a nempolarizalt kondikat is "formaljak" nem csak az elektrolitikust.
Nem e kene hasznalat elott "helyrepofozni" egy kondenzatort ami talan tul sokat nem volt hasznalva?. Plusz hiabba irjak ra egy kondira 16V-ot allitolag van egy "memoriaja" az elektrokemiai folyamatnak es ha kisebb feszultsegen volt hasznalva az lessz az uj maximalis elturt feszultseg. Kondenzator ujraelesztes egy radio felujjitasi cikkben....Bővebben: Link Nekem is van egy par nagykapacitasu kondenzatorom amit telefonkozpontok tapegysegebol operaltam ki , es itt alnak egy dobozba talan ujra kene formalni (?).
Csak a teljesség kedvéért egy pár kerülendő gyártót sorolj fel légyszíves.
GSC, Taicon, Rulycon, Ta-keh, Ost, SH, Stone, Capxon (igen, ez erősen kétesélyes, de éppen azért nem merem ajánlani), BH, és még ki tudja, mennyi féle-fajta. Itthon szerencsére a legtöbb nem is kapható
![]()
"allitolag van egy "memoriaja" az elektrokemiai folyamatnak "
Mikor egy elkóban elektrokémiai folyamatok indulnak meg, annak általában durr a vége. ![]() Addig jó az elko, amíg nincs benne elektrokémia, csak fizika.
En is igy tudtam .Olvasd el a cikket ,ott mast ir!
A folyamat az lefolyik ,aztan kene stabil allapotba keruljon a kondenzator .Mi mas memoriaja lehetne mint az elektrokemiai valtozasok "memoralasa" .Na de miert mondja hogy formalni kell a nem elektroitikust is...sot tobszor megismetelve es mindeg megforditani a polaritast ?Talan csak probakent hogy lassuk birja e majd a feszultseget? .A cikkben irja hogy kell csinalni de nem irja le a folyamatokat /hatasokat csak a lepeseket adja meg roviden.
Sziasztok!
Lenne egy zöld fólia, vagy kerámia kondim, amire ez van írva: .068M Mi lehet az értéke? 680nf?
Szia!
0,68 uF, tehát valóban 680 nF. A multimétereddel megmérted? Mennyit mutatott?
Sajnos hipermarketes multiméterem van, ilyen funkciókról még álmodni sem merek.
![]()
Na, pedig már kezdtem örülni, nem kaptam a környező két boltban 680 nanós kondit, csak 470-et tudtak adni..
A legegyszerűbben úgy tudsz kapacitás"mérőt" készíteni, hogy az -ös astabil kapcsolásába C* helyére csatlakoztatod a mérendő kondit, a kimenetére pedig egy hangszórót illesztel. A 68n kondi esetén több mint 3 oktávval magasabb hangot kapsz, mint 680n-nál.
Igen 68 nano. Bocs! Azért egy kapacitásmérős multi nem luxus. Például:Bővebben: Link. Vagy egy olcsóbb:Bővebben: Link
Hello. Még kezdő vagyok a témában és lenne egy kérdésem. Van egy kondim amire az van írva hogy 400 alatta meg hogy 4n7. Kicsi szürke alakja van ha ez segít. És van egy nagyobb narancssárga amire pedig 333g alatta pedig 100 van írva. Légyszíves segítsetek a kapacitásuk meghatározásába. Előre is kösz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |