Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Anno szakközépben volt egy olyasmi áramkör, ahol "esőérzékelőt" készítettek a diákok. Emléxik erre valaki? Talán egy dióda, tranyó, LED+ellenállás volt benne és a kontaktust a vízcsepp adta. A nyákot meg talán alpha szettel készítették. Vagy hogyan lehetne ezt megcsinálni? valami ötlet? esetleg egy rajz? ![]() ![]() köszi!
Ez engem is érdekel, én autóba akartam automata ablaktörlőnek.
Conrádnál van kész, félkész, de eszement ára van ![]() Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3
Heló!!
Épitsd meg ezt!!!!! a párhuzamos vonalra röcsöpög az eső, és nyit a tranzisztor!!!!!!!!!!!! de relét is tehetsz rá, az a lényeg h kb. 1mm legyen a vonalak között!!!!!!
az 1 K azért kell, hogy ha fém, vagy hasonló kerül a vonalakra, ne füstöljön el a tranzisztor, és érintéskapcsolóként is működik!!!!!!!!
Szia
Az autókban ezt egy prizmával oldják meg. A lényeg, hogy alulról valamilyen fényforrással megvilágítod a pirzmát /pl lézer/ és a megtört fényt fotoellenállással figyeled. Ha a prizma felülete vizes lesz, akkor másképp törik a fény és ez kapcsolja az ablaktörlőt.
Helló!
Nem tudom ilyenre gondoltál-e, + azt sem hogy diákok ezt csinálták-e meg, de ezt találtam. Idézet: „ha fém, vagy hasonló kerül a vonalakra” Pl. az ónosesőből az ón ![]() Bocs mindenkitől, de ezt nem lehetett kihagyni ![]()
Hi!
Én kb. 15 évvel ezelőtt építettem ezt meg (azóta sajna kicsit eltávolodtam a "szakmától") De jó lenne nosztalgiázni! Milyen típ. tranyót használsz hozzá? Előre is kösz!
pl.: BC212 de jó másfajta PNP is , én eredetileg érintőkapcsolónak használtam, de ugyanugy működik!!!!!! mekkora tápfeszre kellene????
ha azt akarod h led világitson, és ne kelljen előtét ellenállás, akkor 2,5V-3V kell !!!!
Bár ezek a kapcsolások nem esőérzékelésre lettek kitalálva, de szerintem ott is kifogástalanul teljesítenének.
![]() ![]() ![]()
Sziasztok.Nekem ezt sikerült összehozni.Annyi változtatás kelltt rá hogy a C1 értéke 22nF lett,és nem volt BC109 -es tranyóm és egy BC557-est raktam be,hogy jó hangos legyen a sima kis hangszóró helyére egy kis erősítős hangfalat tettem.Tökéletesen működik.
Szia! Jó lett. Akkor nem az IC-set építetted meg? Vagy azt a másik oldalra forrasztottad?
Sziasztok!
Egy egyszerű esőérzékelő kellene, ami ha esőt kap nyit egy relét!(locsolóredszerhez) ![]() Előre is kösz! ![]()
Szaisztok!
Én pontososan a fordítottját szeretném: ha esik az eső, akkor elalszik a ledem. Ezzel meg tudnám oldani a locsoló-rendszer autómatikát... Ha van ötlet, nagyon hálás lennék! Röviden: "száraz" levegőn lévő elektródákkal világít a LED, nedves környezetben elalszik... Köszi előre is...
Az előző oldal alján JANi által feltett kép felső ábrája jó lenne neked, de csak az első két kapura van szükség, +egy LED meg egy ellenállás és már meg is van oldva a kérdésed.
Jzoli, köszönöm, a tippet... ki is próbálom.
Üdvözlök minden fórumozót
Meg tudná mondani valaki,hogy az autómata öntözőrendszerekhez használt esőérzékelőben lévő filc szerű anyag micsoda? Ugyanis ez az eső hatására medagad és átbillent egy mikrokapcsolót,kiszáradva visszazsugorodik igy a kapcsoló visszabillen.A tárolt viz mennyisége arányos a száradási idővel tehát több esőnél tovább tilt. Tehát a kérdés,hogy mi az ami vizre dagad,száradva zsugorodik?
Szia
Sajna az puha,összenyomható erre a célra massziv kell
Vagy egy érzékenyebb kapcsoló! (hello) Lehet az akár egy Reed-relé is, vagy Hall...
Sziasztok! Egy kérdésem lenne a mellékelt rajzon a hangszóró helyett egy relét raknék be akkor az működő képes vagy kell e valamit változtatni hozzá?
Szia!
Rakhatsz relét, de akkor a reléből hallod majd a zümmögést, és nem a hangszóróból.
Esőérzékelő relével! Nem próbáltam, hogy működik-e, csak hátha valakit érdekel. Esőérzékelő!
Azon gondolkodtam, hogy ha este esik az esö, és kiados volt reggel még bekapcsol az öntözés - feleslegesen.
ezért arra gondoltam, hogy megfelelö vastagságú szivaccsal lehetne pufferelni az esömennyiségét és ha nincs új égi áldás a szivacs kiszárad és az érzékelö újra nyit. Indulhat a locsolás, persze elegánsabb lenne egy elektronikus idöérzékelö és az esözés idötartamától függöen késleltetné a locsolást. Van ilyen ötlete valakinek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |