Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   79 / 966
(#) Pulyka válasza ego2 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szia

Értelek.
Akkor azt mondjátok van olyan mai gyártású kábel,aminek a fázisvezető színe sárga-zöld és piros?
Nem lehet összekeverni a védővezető színével a zöld-sárgával?
A fázisvezető egyszínű zöld,és sárga?
(#) mpisti válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szó sincs róla!
A mai gyártású kábelekben a védővezető színe egységesen zöld/sárga.
A fázisvezetők szigetelésének a színe általában fekete;barna;szürke(vagy kék). Ezek a jellemző érszigetelés színek. A 4 eres erőátviteli kábelek esetében találkoztam már kék színű fázisvezetővel,ezért tettem zárójelbe. Egyébként a kék szigetelésszín a flexibilis erőátviteli kábeleknél fordul elő gyakrabban. 5 eres kábel esetében az erek vagy 5 különböző színjelöléssel,(fázisok:fekete;barna;szürke, a nulla kék, a védővezető zöld/sárga)vagy a fázisvezetők esetében 2 fekete és egy barna érszigeteléssel a nullavezető pedig kék színű érszigeteléssel van jelölve. YSLY kábel esetén pedig számozással látják el az ereket,de a védővezető ott is zöld/sárga.
A gyújtószikramentes(kék köpenyszigetelésű) kábelek nem tartalmaznak védővezetőt, ezeket erőátviteli célra alkalmazni nem szabad.
(#) proba válasza koczka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Hát szerintem a radiátor is csak "valahol" van leföldelve ami eléggé veszélyes dolog.Mi van, ha sokan jutnak erre a következtetésre, és egy hibás berendezés érkezik meg esetleg a "valahol" lévő földelés megszűnik.(kivesznek egy csapot és elfelejtik átkötni.(miért is kötnék át?)
(Panellakó ismerőseim szokták mondani radiátor/antennakábel -tetszés szerint- kontra védőföld 100V)
(#) walter válasza kumpl hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia!
Szigetelés vizsgálót tudsz szerezni 1KV-os .
Bontsd szét a kötődoboznál a kötéseket (VAGO-t )használj, de ha összetekered a réz vezetéket és jól megforrasztod szerintem a legjobb kötés itt. (megfelelő keresztmetszetben). Mérj szig ellenállást a lámpák és a szerelvények felé (izzó kivéve). Mohm nagyságú kell, ha kisebb ott keresgélj.
(#) player hozzászólása Máj 16, 2010 /
 
Heló!
Fázisceruza híján szeretném megtudni, hol a fázis.
Ezt hogyan, mi módon tehetem meg?
(#) bgsf válasza player hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Hát az mókás dolog lesz!
Próbalámpával, vagy műszerrel! a védőnullára teszed az egyik mérőzsinórt és a másikkal mérsz! Ahol feszültség van az a fázis! De ha Fi relé van beépítve akkor lehet hogy leold!
(#) Dudus válasza player hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Milyen műszered van?
(#) player válasza Dudus hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Egy alap multiméterem van.
(#) Dudus válasza player hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Én felveszek egy gumitalpú cipőt , a kezembe veszem a multit és ~700V -os méréshatárba kapcsolom. Az egyik csúcsot két ujjam közé csippentem és ugyanebbe a kezembe fogom a multit. A másik kezemmel a másik csúccsal rátapintok a vezetékre, ha olyan 70V körüli feszültséget mutat, akkor fázis, ha semmit vagy pár voltot akkor védővezető vagy nulla.

Ha nincs gyakorlatod ne kezdj bele, mert veszélyes és a kapott eredményt utána nem árt ellenőrizni egy próbalámpával is, mert a nagy impedanciás műszer okozhat tévedést is, de ha kellő rutinra teszel szert, elég pontos módszer...
(#) player válasza Dudus hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Hmmm... Köszönöm szépen, bátorságom nincs magam belekötni, sztem próbalámpázok.
(#) rockersrac válasza ha4nz hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Ezt nem értem! TÖMÖR(3x1,5mbCU) vezetékre miért kellene érvéghüvely?
(#) llaci56 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Melyik képen lehet látni a hiányát?
(#) proba válasza player hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Védőföldhöz képest ahol 230V van,az talán fázis.
(#) teren56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Kedves fórumtárs!
Még ha Te így csinálod,másnak ne tanácsold,ne írd le ! A 230 Volt nem játék, még egy szakképzett személynek is nagy odafigyelést kíván. Akinek nincs szakképzettsége és tapasztalata annak életveszély. Ne sajnáljon pénzt áldozni egy max 200-300 forintos " fázisceruzára", ha a fázist meg akarja keresni. A fórumban lehet és kell jó szakmai tanácsot adni, de ha az étveszélyes,akkor ilyet ne tanácsoljunk. A Te általad leírt módszer lehet célravezető, de ha a gumitalpú cipőbe egy rajzszeg vagy egy valami fém bele van törve, akkor kész a baleset. Te megcsinálhatod, de másnak ne tanácsold! Elnézést ha egy kicsit erősen fogalmaztam.
(#) llaci56 válasza teren56 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Akkor mondd meg Te, hogy fázisceruza nélkül hogyan keresnéd meg, melyik a fázis! Azt már elmondtad, hogy hogyan ne...
(#) Dudus válasza teren56 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Alapvetően igazad van, de leírtam egy módszert és hozzátettem:

Idézet:
„Ha nincs gyakorlatod ne kezdj bele, mert veszélyes és a kapott eredményt utána nem árt ellenőrizni egy próbalámpával is, mert a nagy impedanciás műszer okozhat tévedést is, de ha kellő rutinra teszel szert, elég pontos módszer...”


A műszer 1MOhm-os ellenállásán át max. 0.23 mA tud átfolyni ( és a tested ezzel sorosan kapcsolódó ellenállását a gumicsizmán át még hozzá sem adtam )! Ha ettől baja lesz...... a gondosságot a kivitelezésben kell maximumra fejleszteni, de egy fázisceruzával is meg tud rázni az áram, ha nem figyelsz oda.


-szerintem-
(#) teren56 válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Én csak azt írtam, hogy szakképzetlen személynek olyan tanácsot ne adjunk, ami életveszélyes lehet.Ha valaki szakképzett, annak nem kell tanácsot adni, hogy megkeresse a fázist.Szerintem.Azt is írtam hogy ne sajnáljon kiadni pénzt egy egyszerű fázisceruzáért.
(#) teren56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Igazad van!
Én csak a 230V veszélyére hívom fel a figyelmet.De mindenki saját felelősségére kísérletezik.
(#) rockersrac válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Nemtudom, de én úgytudtam, hogy csak sodrott eres kábeleknél kell alkalmazni érvéghüvelyt! Amivel én dolgoztam, az meg 3x1,5-ös bbcu kábel!
(#) Dudus válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Tömör vezetőre nem kell érvéghüvely!
(#) llaci56 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
De ezt most miért nekem mondod? Állítottam én az ellenkezőjét?
(#) ego2 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Milyen az a bbcu kábel? Valami kínai hamisítvány? Ilyenről még soha nem hallottam. Jó pap is holtig tanul- ez igaz!
(#) maTaKee válasza ego2 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
ego2: gondolom, csak elírta, és amúgy MBCU akart lenni

rockersrac: én egy villanyszerelési webshopban (amit most nem szeretnék reklámozni) azt olvastam, hogy nem szabad közvetlenül az MBCU vezetéket földbe fektetni, de ezt csak úgy csöndben, mellékesen jegyeztem meg... :hide:
(#) potyo válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Webshopban közölt információ nem ér semmit. Láttam én már nyomtató mellett pozitívumként kiírva, hogy tartozik hozzá usb kábel is, nem kell külön venni, majd három sorral lejjebb kiírva, hogy a termékhez nem tartozik usb kábel, külön kell venni.
(#) rockersrac válasza ego2 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
MBCU kábel, csak elírtam!:duhos2:
(#) scnad hozzászólása Máj 18, 2010 /
 
Pénteken voltak kinnt a kábelszolgáltató szerelői, mert megint tönkrement a modem és a TV. Az F csatlakozót lecsavarva volt benne némi feketedés, s az elosztóban a portunk is kiment. A szakik valami olyasmit próbáltak megetetni velem, hogy valaki a nullát és a kábel árnyékolásást ( földelését ) felhasználva lopja az áramot a házban. Mikor bemértem, 0 V volt a potenciálkülönbség az árnyékolás és a null között.

Valaki kérem homályosítson már föl hogy akkor a 0 V -ot hogy lehet lopni, s az ilyen kísérletező kedvű egyedek ellen miként lehet valahogy védekezni.
(#) potyo válasza scnad hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Rakj vagy rakass fel hozzád egy galvanikus leválasztót (ez ugyanaz, mint ami a földhurok megszüntetésére szolgál), és akkor téged többé nem kell, hogy izgasson, hogy mások hogy próbálnak áramot lopni. Nem volt villámlás a környéken mostanában?
(#) scnad válasza potyo hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Tudom, ez már már sz@rrágás, de a KTV szolgáltatóból ki lehet ezt nyomni, vagy nekem kell megoldanom ?

Szerelők mondták hogy nekik mindegy hányszor jönnek ki, de a biztosító már kezd érdekesen nézni

Villámlás is előfordult, de ( hangból ítélve ) kb. 2-3 km -re. A szolg. elosztója meg a 4 emeletes panel tövében van, onnan vezetik be a villanyórák mellett. Innentől szerintem villám nem nagyon érhette a vezetéket
(#) scnad válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Debrecen ? Mire ez felér Zuglóba, megőszülök
(#) potyo válasza scnad hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Szerintem a készülék javításra elszállítása is kb. annyiban van, mint egy ilyen leválasztó, úgyhogy neked is megéri a dolgot megcsinálni, és akkor utána a biztosítóval se lesz gond, illetve tehetsz arra, hogy a szolgáltató mit mond. Nekik kellene ilyeneket minden lakásba bemenő kábelre rakni, de valahogy nem szokásuk.

Egyébként keress antennás boltot, ott kell lennie ilyennek.
Következő: »»   79 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem