Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » BD-s Erősítő
Témaindító: Mikey051104, idő: Márc 11, 2007
Témakörök:
üdv!
Segítséget kérnék tőletek !! Ojan kapcsolásirajzok Keresek ami tud 200W-ot 8ohm-on és alényeg az hogy BD249-250C-vel legyen megépítve! a segítséget előre is köszönöm ![]()
Idézet: „alényeg az hogy BD249-250C-vel legyen megépítve” Meg az a lényeg hogy ne ST logo legyen a tranzisztorokon, mert azok másolatok->> füstgenerátor ![]()
A probléma,hogy ezek a tranyók 100V feszültséget viselnek el max. A tápfesz így max+-45...47V lehet. ebből nem jön le 200W 8Ohmra. Bevett és komplementer végtranyós erősítő esetében nem.
De remélem valaki megcáfol. Ellenben készíts 4 ohmra és hidald. Úgy 200W fölé is mehetsz(bőven). Az előző kapcsolásban én 2 ohmos terhelő ellenállást látok. üdv:T
Én csináltam már duplatranzisztoros végfokot Bd-kkel, elég nagyot szólt,
![]() Viszont a bétákra nagyon figyelj oda, ha teheted, minél jobban válogasd össze, mert ezen bukhat elég nagyot az erősítő. Jah, Masterfoxx-nak igaza van.. ST = kuka Viszont én ajánlanám az MJ sorozatot, ebből is a bika 15022-es és 023-as darabokat! ![]() ![]()
Meg is mérted, hogy mekkorát, vagy csak fülre? Ja és 8 ohmon, nem hidalva?
![]() Ha igen feltöltenéd a rajzát is? ![]()
8 ohmon, nem hidalva, viszont nem mértem. :no:
De viszonyításképpen, ha ismered a Mega ládákat, na abból kettőt elvitt. persze nem éppenhogy.. Rendesen ki volt hajtva! Rajz, az egytranyóssal van meg, de megrajzolom hozzá a párosítást, és feltöltöm. ![]() Idézet: „Ezek darabja 250W-os,” sztem annyit disszipál el, én legalább is ezt gondolom ![]()
Azt nem tom
de 200Voltos az tuti! ![]() ![]()
Basszus, az előbb má fel akartam tölteni, lemaradt..
![]() ![]()
Ez nekem is van, +-50V-ról kapja a tápot feszkétszerezővel, Subot hajtok vele. Semmi panasza. Tényleg elég jól szól. Sajnos ennek a paneljét nem én csináltam...
És Így néznek ki megépítve:
sajna az ST feliratozásúból vettem egyszer 40 db-t. még az is megvan valahol
![]() ![]()
köszi a rajzot
![]()
azért nem MJ tranyót használok mert elakarom koptatni a bd készletemet. Van kb 90 pár !
![]() ![]()
A tervet elmentettem, de ez a legjobb indulattal is 150W-ot tudhatna...
Vagy mások szerint?
Nem is mondtam, hogy tudja a 200-at, de a 150-et biztos..
Viszont ha az MJ-kkel csinálod meg, akkor tudod emelni a tápfeszt egészen 80 voltig.. tovább nem ajánlatos, mert a többi alkatrész nem viselné el.. Sőt, így is kell cserélni egy két alkatrészt.
Jah, MJ-kkel nem igazán kell duplára csinálni.. ![]() ![]()
Sziasztok.Én egy olyan erősítőt szeretnék csinálni ami megy 40Voltról.Elő tudok álítani egy elég nagy toroidból 2*40Voltot.
Most hogy hány wattos,ohm-os azt még nem mondom csak ha van valakinek olyan rajza ami 40Voltról megy az kérem rakja fel és akkor malyd beszéljük. üdv.:csikosgabi ![]() ![]()
Igen, van. Nyakkal, leirassal egyutt. ST151-es
Csak olcso es konnyen beszerezheto BC/BD tranyok kellenek vele. 100W-ot tud 4ohm-on, rovidzarvedett. Ha erdekel bovebben, szolj! (Penteken fel is tudom tolteni az egesz dokumentaciot.)
oké.Akkor oénteken...
![]()
Sziasztok!!!
Megépítettem ezt az erősítőt, de én egyolyan rajzról csináltam, ahol már egy picit át voltak írva pár ellenállás mérete! Csak az a baj, hogy nem igazán akar muzsikálni, csak BÚGNI, MEG ZÚGNI! A kimeneten 10 V DC, kb. 13 AC jelenik meg, és egy kis teljesítményű +/-11 voltos trafóról hajtom! Segítsetek! Mi lehet a hiba? Köszike Peti
Ez egy elég vacak erősítő, nagyon gyenge tervezés. Ettől függetlenül meg kéne szólalnia. Mi nem tudunk ebből semmit megállápítani, hogy búg. Valamit rosszul ültettél be. A nyákja nem hibás, tehát vagy felcseréltél egy NPN Tranyót egy PNP-vel, vagy fordítva ültettél be valamit. Illetve rossz értékű ellenállatot tettél valahova.
Melyik oldali tápra akadt ki? + tápon van a kimenet, vagy - tápn van a GND-képest?
Na itt van az én jól bevált BD-s erősítőm. Hamis BD-vel is jó.
![]() Rövidzárvédett, stabil, megbízható. Jó a hangminősége is és jó a tranziens viselkedése, a megfelelően kialakított nagyfrekvenciás kompenzálásnak köszönhetően. +-30V-40V lehet a tápfesze. +-30V esetén viszont a 24V-os Z dióda előtét ellenállását, az "alsó" 1,8K-t módosítani kell 1K-ra. Nagyon jó, univerzálisan alkalmazható erősítő.
Itt a kistestvére:
"A következőkben egy nagyon egyszerű-észméletlen ólcsó és viszonylag magas teljesítményű, univerzálisan használható hifi erősítőt szeretnék bemutatni. Az előállítási költsége 500Ft alatt megoldható egy végfokpanelnek. A színuszos kimeneti teljesítménye 60W 8Ohm-ra. A tápfeszültsége +-33V-36V ajánlott tartomány. 30V-és 40V között lehet legszélsőségesebb esetben az "üresjárati" tápfeszültség. +-30V-tápfesz esetén már 1K-ra kell módosítani a 24V-os zener dióda előtétellenállását, az "alsó" 1,8Kohm-ot! 4Ohm terhelés mellett+-30V tápfesz ajánlott. Ideális lehet számítógép mellé, otthoni zenehallgatásra, házi-mozira. Alkalmas lehet egy amatőrnek is az első diszkrét kapcsolásként. Olcsóbb, még az IC-s végfokoknál is. Túl sok dologgal nem hasonlítottam össze, néhány barátomnak csináltam rövidzárvédve még BD249-250-BD139-140-es kompozit, és kvázikomplementer véggel. Akkor igen jó benyomást tett a hangja is. Stabil, 10nF-µF tisztán kapacitív terheléstől sem gerjed be. Relés hangszóróvédelem ajánlott utána. Az erősítés 25dB (18-szoros), ami a 2,7Kohm-os visszacsatoló-osztó ellenállás értékének csökkentésével növelhető. Pl: 1,5K-val 32-szeres lessz az erősítés, ami 700mVeff bemeneti érzékenységet jelent. A végtranzisztorok darlington tranzisztorok! Más típusok is használhatók benne természetesen."
Sziasztok !
Itt egy BD erösitö teljes leirása ![]()
Hát ezzel a Horváth Péter féle rémséggel nagyon sokan megszívták. Rentgeteg méretezési hiba van benne. Persze ettől még működni fog(egy darabig).
A hangminősége kifejezetten gyenge. sixtek is ezt hozta fel negatív példának az egyik elektronikai fórumon és szerintem a rádiótechnika silány kapcsolásai közül ez a legsilányabb. Sokkal jobban jártok pl: az st151-el.
Hali!
Egyébként a leírásba meg nagyon dícséri! Akkor ezt most nem értem?! Szerinte jó (volt), szerinted meg nem jó... Amúgy nekem egy icicpicit máshogy van meg! Én asszerint építettem meg! Lehet hogy az a baj?! Peti (Jaah annyi talán a különbség , hogy én nem tudtam 68 R-es ellenállást beletenni, hanem 80 ohmos -at )
Jaaah és a kimeneten úgy mérek, hogy a GND-re teszem a fekete mérőzsinórt és a kimeneti pontra a pirosat, és akkor mutat akkora feszültséget, mint a tápfesz (egy picivel kisebbet) csak negatívba... Jelen esetben -10,6 V :eek2:
Peti |
Bejelentkezés
Hirdetés |