Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » BD-s Erősítő
Témaindító: Mikey051104, idő: Márc 11, 2007
Témakörök:
üdv!
Segítséget kérnék tőletek !! Ojan kapcsolásirajzok Keresek ami tud 200W-ot 8ohm-on és alényeg az hogy BD249-250C-vel legyen megépítve! a segítséget előre is köszönöm
Idézet: „alényeg az hogy BD249-250C-vel legyen megépítve” Meg az a lényeg hogy ne ST logo legyen a tranzisztorokon, mert azok másolatok->> füstgenerátor
A probléma,hogy ezek a tranyók 100V feszültséget viselnek el max. A tápfesz így max+-45...47V lehet. ebből nem jön le 200W 8Ohmra. Bevett és komplementer végtranyós erősítő esetében nem.
De remélem valaki megcáfol. Ellenben készíts 4 ohmra és hidald. Úgy 200W fölé is mehetsz(bőven). Az előző kapcsolásban én 2 ohmos terhelő ellenállást látok. üdv:T
Én csináltam már duplatranzisztoros végfokot Bd-kkel, elég nagyot szólt,
Viszont a bétákra nagyon figyelj oda, ha teheted, minél jobban válogasd össze, mert ezen bukhat elég nagyot az erősítő. Jah, Masterfoxx-nak igaza van.. ST = kuka Viszont én ajánlanám az MJ sorozatot, ebből is a bika 15022-es és 023-as darabokat! Ezek darabja 250W-os, és ebből már igencsak ki lehet szedni elég sokat! Főleg párban.. Tyúhhh, bele se merek gondolni..
Meg is mérted, hogy mekkorát, vagy csak fülre? Ja és 8 ohmon, nem hidalva?
Ha igen feltöltenéd a rajzát is?
8 ohmon, nem hidalva, viszont nem mértem. :no:
De viszonyításképpen, ha ismered a Mega ládákat, na abból kettőt elvitt. persze nem éppenhogy.. Rendesen ki volt hajtva! Rajz, az egytranyóssal van meg, de megrajzolom hozzá a párosítást, és feltöltöm. Idézet: „Ezek darabja 250W-os,” sztem annyit disszipál el, én legalább is ezt gondolom
Azt nem tom
de 200Voltos az tuti! Jah, itt a rajz, persze ez csak szemléltető példa, az eredeti rajzom nincs meg.. Viszont egy - két alkatrész módosítása után ez is működőképes!
Basszus, az előbb má fel akartam tölteni, lemaradt..
Ez nekem is van, +-50V-ról kapja a tápot feszkétszerezővel, Subot hajtok vele. Semmi panasza. Tényleg elég jól szól. Sajnos ennek a paneljét nem én csináltam...
És Így néznek ki megépítve:
sajna az ST feliratozásúból vettem egyszer 40 db-t. még az is megvan valahol
köszi a rajzot
azért nem MJ tranyót használok mert elakarom koptatni a bd készletemet. Van kb 90 pár !
A tervet elmentettem, de ez a legjobb indulattal is 150W-ot tudhatna...
Vagy mások szerint?
Nem is mondtam, hogy tudja a 200-at, de a 150-et biztos..
Viszont ha az MJ-kkel csinálod meg, akkor tudod emelni a tápfeszt egészen 80 voltig.. tovább nem ajánlatos, mert a többi alkatrész nem viselné el.. Sőt, így is kell cserélni egy két alkatrészt.
Jah, MJ-kkel nem igazán kell duplára csinálni.. Az már dúrva lenne!
Sziasztok.Én egy olyan erősítőt szeretnék csinálni ami megy 40Voltról.Elő tudok álítani egy elég nagy toroidból 2*40Voltot.
Most hogy hány wattos,ohm-os azt még nem mondom csak ha van valakinek olyan rajza ami 40Voltról megy az kérem rakja fel és akkor malyd beszéljük. üdv.:csikosgabi
Igen, van. Nyakkal, leirassal egyutt. ST151-es
Csak olcso es konnyen beszerezheto BC/BD tranyok kellenek vele. 100W-ot tud 4ohm-on, rovidzarvedett. Ha erdekel bovebben, szolj! (Penteken fel is tudom tolteni az egesz dokumentaciot.)
oké.Akkor oénteken...
Sziasztok!!!
Megépítettem ezt az erősítőt, de én egyolyan rajzról csináltam, ahol már egy picit át voltak írva pár ellenállás mérete! Csak az a baj, hogy nem igazán akar muzsikálni, csak BÚGNI, MEG ZÚGNI! A kimeneten 10 V DC, kb. 13 AC jelenik meg, és egy kis teljesítményű +/-11 voltos trafóról hajtom! Segítsetek! Mi lehet a hiba? Köszike Peti
Ez egy elég vacak erősítő, nagyon gyenge tervezés. Ettől függetlenül meg kéne szólalnia. Mi nem tudunk ebből semmit megállápítani, hogy búg. Valamit rosszul ültettél be. A nyákja nem hibás, tehát vagy felcseréltél egy NPN Tranyót egy PNP-vel, vagy fordítva ültettél be valamit. Illetve rossz értékű ellenállatot tettél valahova.
Melyik oldali tápra akadt ki? + tápon van a kimenet, vagy - tápn van a GND-képest?
Na itt van az én jól bevált BD-s erősítőm. Hamis BD-vel is jó. De a TIP 35C-TIP36C mégjobb és azt még lehet kapni eredetiben/egy árban van a BD-vel.
Rövidzárvédett, stabil, megbízható. Jó a hangminősége is és jó a tranziens viselkedése, a megfelelően kialakított nagyfrekvenciás kompenzálásnak köszönhetően. +-30V-40V lehet a tápfesze. +-30V esetén viszont a 24V-os Z dióda előtét ellenállását, az "alsó" 1,8K-t módosítani kell 1K-ra. Nagyon jó, univerzálisan alkalmazható erősítő.
Itt a kistestvére:
"A következőkben egy nagyon egyszerű-észméletlen ólcsó és viszonylag magas teljesítményű, univerzálisan használható hifi erősítőt szeretnék bemutatni. Az előállítási költsége 500Ft alatt megoldható egy végfokpanelnek. A színuszos kimeneti teljesítménye 60W 8Ohm-ra. A tápfeszültsége +-33V-36V ajánlott tartomány. 30V-és 40V között lehet legszélsőségesebb esetben az "üresjárati" tápfeszültség. +-30V-tápfesz esetén már 1K-ra kell módosítani a 24V-os zener dióda előtétellenállását, az "alsó" 1,8Kohm-ot! 4Ohm terhelés mellett+-30V tápfesz ajánlott. Ideális lehet számítógép mellé, otthoni zenehallgatásra, házi-mozira. Alkalmas lehet egy amatőrnek is az első diszkrét kapcsolásként. Olcsóbb, még az IC-s végfokoknál is. Túl sok dologgal nem hasonlítottam össze, néhány barátomnak csináltam rövidzárvédve még BD249-250-BD139-140-es kompozit, és kvázikomplementer véggel. Akkor igen jó benyomást tett a hangja is. Stabil, 10nF-µF tisztán kapacitív terheléstől sem gerjed be. Relés hangszóróvédelem ajánlott utána. Az erősítés 25dB (18-szoros), ami a 2,7Kohm-os visszacsatoló-osztó ellenállás értékének csökkentésével növelhető. Pl: 1,5K-val 32-szeres lessz az erősítés, ami 700mVeff bemeneti érzékenységet jelent. A végtranzisztorok darlington tranzisztorok! Más típusok is használhatók benne természetesen."
Sziasztok !
Itt egy BD erösitö teljes leirása
Hát ezzel a Horváth Péter féle rémséggel nagyon sokan megszívták. Rentgeteg méretezési hiba van benne. Persze ettől még működni fog(egy darabig).
A hangminősége kifejezetten gyenge. sixtek is ezt hozta fel negatív példának az egyik elektronikai fórumon és szerintem a rádiótechnika silány kapcsolásai közül ez a legsilányabb. Sokkal jobban jártok pl: az st151-el.
Hali!
Egyébként a leírásba meg nagyon dícséri! Akkor ezt most nem értem?! Szerinte jó (volt), szerinted meg nem jó... Amúgy nekem egy icicpicit máshogy van meg! Én asszerint építettem meg! Lehet hogy az a baj?! Peti (Jaah annyi talán a különbség , hogy én nem tudtam 68 R-es ellenállást beletenni, hanem 80 ohmos -at )
Jaaah és a kimeneten úgy mérek, hogy a GND-re teszem a fekete mérőzsinórt és a kimeneti pontra a pirosat, és akkor mutat akkora feszültséget, mint a tápfesz (egy picivel kisebbet) csak negatívba... Jelen esetben -10,6 V :eek2:
Peti |
Bejelentkezés
Hirdetés |